Za područje
    OTP banka

    Slavine za sudopere i/ili umivaonike - koju odabrati?

    Izbor savršene slavine za sudoperu i/ili umivaonik nije uvek lak. Sa širokim spektrom dostupnih stilova, materijala i tehnologija, brzo se možete naći u lavirintu opcija. Da li je bolje izabrati klasičnu ili modernu? Koje su prednosti visokih slavina u poređenju sa standardnim modelima? Koliko je važan izbor materijala? Potražili smo odgovore na sva ova pitanja da biste mogli da donesete informisanu odluku o tome koju da odaberete.
    Stručni članak 46
    slavine za sudoperu
    Imamo čak 715 izvođača radova za područje Vodoinstalaterski radovi:

    Šta sve treba da znate pre kupovine slavine za sudoperu i/ili umivaonik?

    Kada birate slavine za sudoperu/umivaonik, preporučuje se da znate koje su sve vrste i tipovi dostupni na tržištu i među kojima možete da birate. Svaka slavina ima svoje karakteristike i potencijalne slabosti koje valja uzeti u obzir. Pogledajte neke od glavnih tipova ove vrste proizvoda koje se mogu naći u svakom modernom domaćinstvu.

    Daibau savetuje: Prilikom izbora veličine i oblika slavine, moraju se imati u vidu dimenzije i stil sudopere/umivaonika, odnosno, dizajn kuhinje/kupatila.

    Prilikom kupovine slavine, bilo za sudoperu bilo za umivaonik, svakako da valja imati u vidu i to kakav je stil uređenja tih prostorija -  odgovarajući izbor može doprineti funkcionalnosti, jednostavnosti i udobnosti upotrebe koliko i ukupnoj estetici.

    Daibau savetuje: Nesumnjivo je da je jedan od najvažnijih faktora izbora slavine vrsta i tip vodovodnih instalacija koje imate ili koje će tek biti ugrađene - one po svim karakteristikama moraju biti odgovarajuće jedne drugima.

    Ukoliko se radi o starogradnji, naročito onoj starijoj od 30 godina, svakako da se preporučuje ugradnja novih mašinskih instalacija, budući da su postojeće najverovatnije dotrajale.  

    Standardne slavine

    Standardne slavine su najčešći izbor za mnoge domove. To nije iznenađujuće, budući da su popularne zbog svoje jednostavnosti i funkcionalnosti. Obično su u pitanju jednoručne ili dvoručne baterije, odnosno, one koje imaju jednu ili dve odvojene ručice za toplu i hladnu vodu. Standardne slavine su odličan izbor za sve koji preferiraju klasičan izgled i jednostavnost upotrebe.

    Standardne slavine

    Visoke slavine

    Visoke slavine su postale popularne zbog svog elegantnog i modernog izgleda. Za razliku od standardnih modela, visoke su veće, što je dobrodošlo ako je potrebno više prostora ispod njih. To je naročito korisno za veće predmete, poput pranja velikih lonaca ili kose. Njihova visina dodaje dramatičan estetski element svakom kupatilu ili kuhinji.

    Daibau savetuje: Imajte na umu da su rasponi cena okvirni te mogu varirati u zavisnosti od brenda, modela i mesta prodaje.

    Slavine sa senzorima

    Tehnološki napredne slavine sa senzorima su savršen izbor za sve koji traže beskontaktno higijensko rešenje. Senzori omogućavaju da voda teče kada se detektuje pokret i automatski se zaustavljaju kada pokreta nema. Slavine sa senzorima su izuzetno efikasne i u energetsko smislu, a istovremeno smanjuju i rizik od širenja bakterija pošto se ne dodiruju rukama.

    Termostatske slavine

    Termostatske slavine omogućavaju preciznu kontrolu temperaturu vode. Te su slavine opremljene termostatom koji automatski reguliše temperaturu vode čime se izbegavaju nagle promene u toku pranja. Ta ih karakteristika čini savršenim izborom za porodice sa malom decom ili za one koji žele dodatnu sigurnost i udobnost.

    Slavine na izvlačenje

    Slavine na izvlačenje su izuzetno funkcionalne, posebno u većim kupatilima ili kuhinjama. Glava slavine se može izvući iz držača, što dozvoljava laku i fleksibilnu upotrebu, posebno kada čistite sudoperu ili perete kosu. Neki modeli ovog tipa imaju i funkciju podešavanja različite jačine mlaza vode.

    Slavine na izvlačenje

    Pametne slavine

    Pametne slavine predstavljaju napredno tehnološko rešenje, jer osiguravaju bolju kontrolu protoka vode i samim tim poboljšavaju korisničko iskustvo. Pametne slavine su opremljene senzorima koji detektuju prisustvo ruku i automatski otvaraju ili zatvaraju slavinu, pomažući u uštedi vode. Pored toga, možete podesiti temperaturu i protok vode putem pametnih aplikacija. Takvi modeli su mahom povezani i sa sistemom za filtriranje, pa se na taj način obezbeđuje i visokokvalitetna voda za piće direktno iz česme. Samim tim se omogućavaju veća udobnost i energetska efikasnost.

    Moderna crna slavina

    U tabeli ćete naći sve informacije u vezi sa slavinama koje će vam pomoći da izaberete onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu. Od jednostavnih i funkcionalnih, standardnih slavina do visokotehnoloških i pametnih - izbor je zaista velik. Imajte na umu da su rasponi cena samo okvirni i da se mogu razlikovati u zavisnosti od brenda, modela i prodajnog mesta.

    Vrsta slavine Funkcije Prednosti Raspon cena
    Standardne slavine jednoručne/dvoručne, standardni protok Jednostavna upotreba, klasičan izgled, široka dostupnost Nizak do srednji
    Visoke slavine  jednoručne/dvoručne, veća visina Elegantan izgled, praktične za pranje krupnijih stvari Srednji
    Slavine sa senzorima beskontaktno aktiviranje, automatsko isključivanje Higijenska upotreba, moderan izgled, štede vodu Srednji do visok
    Termostatske slavine automatsko podešavanje temperature, zaštitne funkcije Precizna kontrola temperature, sigurnija upotreba Visok
    Pametne slavine upravljanje glasom, podesivi nastavci, praćenje potrošnje vode Visoka tehnologija, fleksibilna upotreba, energetska efikasnost Vrlo visok
    Slavine na izvlačenje izvlači se, podesiv mlaz fleksibilnost, jednostavno čišćenje i korišćenje Srednji do visok

    Slavine prema materijalu

    Prilikom odabira slavine za sudoperu ili umivaonik, takođe je važno uzeti u obzir materijale - razni materijali različito utiču na održavanje, funkcionalnost i estetiku.

    Nerđajući čelik je izuzetno popularan materijal. Cenjen je uglavnom zbog svoje izdržljivosti i otpornosti na koroziju. Nerđajući čelik se lako čisti i zadržava svoj sjaj tokom vremena - idealan za one koji traže minimalistički i moderan izgled. Svojim srebrnim sjajem, nerđajući čelik se lepo uklapa u većinu stilova uređenja kupatila i kuhinja.

    Poznat po svojoj izdržljivosti i eleganciji, mesing je materijal koji vremenom dobija bogatu patinu. Ima i antibakterijska svojstva, što ga čini savršenim izborom za one kojima je higijena najvažnija. Kao materijal, svojim prigušenim sjajem unosi toplinu i čini da kupatilo ili kuhinja deluju tradicionalnije, što je savršeno za ljubitelje klasičnog stila.

    Keramika nudi izuzetan estetski raspon jer se proizvodi u raznim bojama i dezenima te se može uklopiti u svaki stil i dizajn. Takođe je otporna na mrlje i na bledilo boje, pa će zbog toga keramička slavina izgledati isto kao dana kada ste je kupili i posle mnogo godina. Najzad, ovi modeli su odlični kao jedinstven akcent u enterijeru, jer deluju umekšano i pomalo starinski.

    Bakar je popularan zbog toga što vremenom dobije finu patinu, što slavini dodaje jedinstven i starinski izgled. Njegova prirodna antibakterijska svojstva pomažu u smanjenju širenja klica. Bakar se brzo prilagođava temperaturi vode, što je korisno za one koji cene brzu reakciju na promene temperature.

    Odabir pravog materijala za slavinu na sudoperi i/ili umivaoniku zavisi od ličnih preferencija, stila prostorije i praktičnih potreba.

    Svaki materijal nosi jedinstvene karakteristike koje utiču na funkcionalnost i estetiku. Prilikom donošenja odluke važno je uzeti u obzir i to kako će materijal vremenom stariti, koliko ga je lako održavati i kako će se uklopiti u ambijent koji ste zamislili.

    Ugradnja slavine za sudoperu i/ili umivaonik

    Veličina, položaj i mesto slavine za sudoperu i/ili umivaonik

    Prilikom izbora slavine valja da se imaju na umu veličina, položaj, mesto i proporcionalnost. Sva četri elementa su podjednako važna, budući da slavina i sudopera treba da izgledaju proporcionalno i skladno, ali i da odgovaraju vašim željama ili potrebama.

    Veličina slavine

    Veličina slavine mora biti u skladu sa veličinom i oblikom sudopere ili umivaonika. Slavina koja je prevelika otežava upotrebu i zbog nje voda prska svud naokolo, što uopšte nije praktično. Sa druge strane, premala slavina jednako pravi probleme prilikom svakodnevnih aktivnosti kakve su pranje ruku ili čišćenje. Važno je izmeriti rastojanje između slavine i sudopere, odnosno, umivaonika i osigurati da visina i doseg mlaza vode odgovaraju raspoloživom prostoru.

    Položaj i mesto slavine

    Određivanje položaja i mesta slavine se zapravo odnosi na to kako se ona podudara sa sudoperom ili umivaonikom u smislu položaja i broja rupa za ugradnju. Neki umivaonici, ali i sudopere su dizajnirani posebno za slavine sa jednom ručicom, dok drugi zahtevaju slavine sa odvojenim ručicama za toplu i hladnu vodu. Takođe je važno i to da li se slavina ugrađuje direktno u sudoperu, odnosno, umivaonik ili u zid (usadna ili zidna). Pravilno određivanje mesta i položaja znači i da će slavina biti pravilno postavljena i da će se lako koristiti. Kvalifikovani vodoinstalater će vam pomoći u tome bez ikakvih problema.

    Stručni članak 46
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Vodoinstalaterski radovi?

    Imamo čak 715 izvođača radova za područje Vodoinstalaterski radovi:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 715 izvođača radova za područje Vodoinstalaterski radovi
    10
    10

    DiShome TIM doo Beograd


    8.6
    0

    Završni gradjevinski radovi Ivan Ivanovic PR


    10
    1

    ENERGO-BREST DOO


    10
    11

    KERAMIČAR PIRKE


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana