Za područje
    OTP banka

    Bio-kamini - zašto su odlični za prelazno vreme?

    Članak je pregledalo čak 581+ korisnika
    Jedne od glavnih asocijacija na kamin jesu toplina, ušuškanost, tradicija, opuštanje uz zanimljivu knjigu. Ako i vi želite da sve to imate u svom domu, ali nemate dovoljno prostora na raspolaganju, obradovaće vas činjenica da se na tržištu mogu pronaći bio-kamini, sasvim pojednostavljeni za upotrebu i održavanje a koji, pritom, ne zahtevaju puno mesta. U nastavku teksta bavimo se prednostima, ali i slabostima ovog ekološkog rešenja za dogrevanje prostora.
    Stručni članak 581
    bio kamini
    Imamo čak 1311 izvođača radova za područje Kamini:

    Bio-kamini, za razliku od tradicionalnih koji koriste čvrsta goriva, lože se bioetanolom. To je prirodno gorivo koje se dobija od biomase, njenom fermentacijom, najčešće od ostataka biljaka poput šećerne trske ili kukuruza. Dakle, u pitanju je biogorivo koje sadrži isključivo sirovine prirodnog porekla. Zbog te činjenice smatra se izuzetnim ekološkim rešenjem za dogrevanje prostora - bio-kamini se ne koriste kao glavni, već kako dodatni izvor zagrevanja te su savršeni za prelazne periode u godini, kada grejna sezona nije u punom jeku. Gotovo 100% toplote proizvedene u procesu sagorevanja biogoriva emituje se u prostoriju u kojoj se nalazi, što praktično znači da nema rasipanja energije i stoga su bio-kamini odličan dodatni izvor toplote.

    Među ljudima koji su čuli za bio-kamine postoji zabluda da oni ne stvaraju „pravu vatru“ što, naravno, nije istina - u pitanju je pravi, pravcati plamen. Jedina razlika je u tome što vatra ne nastaje kao posledica loženja drvenih cepanica, već usled sagorevanja bioetanola u čiji sastav ulazi 96% alkohola. On je modifikovan i denaturisan tako da gori prelepim žutim plamenom, bez dima.

    Sam bio-kamin je sastavljen od dva elementa - gorionika i ložišta. Gorionik je sertifikovan serijski proizvod koji osigurava kontrolisano i bezbedno sagorevanje etanolskih isparenja, usaglašen sa zakonskim normama i standardima. Ložište u koje je postavljen gorionik predstavlja sigurno okruženje koje garantuje bezbedno korišćenje.

    Prvi bio-kamin datira iz 1977. godine, a konstruisao ga je italijanski inženjer Đuzepe Lucifora. On je prvi predložio da se umesto tradicionalnih drvenih cepanica za ogrev koristi običan industrijski alkohol.

    Bio-kamini - prednosti

    Bio-kamini postaju sve češći izbor zainteresovanih pošto omogućavaju zagrevanje prostora, povećavaju njegovu estetsku vrednost, odaju utisak ukutkanosti, a pritom su jednostavniji za korišćenje i održavanje od tradicionalnih. Sve što je potrebno jeste da napunite gorionik bioetanolom i upalite plamen. Nakon gašenja vatre, za razliku od kamina koji koriste ogrevno drvo, u bio-kaminu nema pepela i nije potrebno čišćenje. Razlog leži u činjenici da su njegovi produkti sagorevanja samo ugljen-dioksid i vodena para, pored toplote koju emituje. Osim pepela, bio-kamini ne otpuštaju nikakve mirise, čađ ni dim u prostor.

    Bio etanol
    Bio-kamini ne zahtevaju dimnjak, ventilacioni sistem niti sistem za dovod goriva

    Na pomen kamina, gotovo odmah se pomisli i na njegove propratne elemente - žarač, mašice, korpe za drva. Oni pri upotrebi bio-kamina neće biti potrebni. Ali još važnije - ugradnja tradicionalnih kamina ne može se zamisliti bez instalacija, pre svega bez postojanja dimnjaka. Bio-kamini ne zahtevaju dimnjak, ventilacioni sistem ni sistem za dovod goriva. Na taj način se čak i onima koji nemaju dimnjak na svom domu omogućava da uživaju u ugođaju topline pored kamina. Samim tim što su nezavisni od dimnjaka i drugih instalacija, bio-kamini se mogu postaviti gde god da poželite - mogu biti samostojeći, ugradni, nadgradni. Izaberite izgled i način ugradnje koji vam odgovara u zavisnosti od raspoloživog prostora i rasporeda pokućstva.

    I tokom toplijeg dela godine, kada se ne koriste za dogrevanje prostora, bio-kamini izgledaju vrlo elegantno i dekorativno. Svojim izgledom upotpunjuju svaki ambijent stvarajući magičnu atmosferu.

    Bio kamin u enterijeru
    Svojim izgledom bio kamini upotpunjuju svaki ambijent stvarajući magičnu atmosferu

    Kao jedna od glavnih prepreka za ugradnju kamina izdvaja se i skučenost prostora. Međutim, bio-kamini nemaju i takav problem - proizvode se u različitim oblicima i dimenzijama te se mogu montirati i u manjim stambenim jedinicama kao odlična alternativa tradicionalnim kaminima na drva ili pelet.

    Kada je reč o postavljanju bio-kamina ona je poprilično jednostavna, a pogodnost lakog sastavljanja i rastavljanja naročito dolazi do izražaja u slučaju selidbe ili kada se odlučite za novi raspored u prostoriji.

    Užurbana svakodnevnica ne ostavlja puno slobodnog vremena, pa su bio-kamini dobra solucija za sve one koji ne žele da se puno bave njima, odnosno ne žele da ulažu vreme i trud na pripremu i unos drva, čišćenje pepela i sve ostalo.

    Pored navedenih prednosti bio kamina tu su još neke: nema „iskakanja” varnica, siguran je za upotrebu…

    Bio-kamini - slabosti

    Pored brojnih pozitivnih karakteristika bio kamina, potkrale su se i pojedine slabosti koje treba da znate pre nego što se odlučite za kupovinu i ugradnju.

    Najveća slabost bio-kamina jeste ta da se ne mogu koristiti neprekidno. Bio-kamini u kontinuitetu mogu da rade do 3 sata, koliko će i trajati jedna litra bioetanola, pošto između dolivanja gorionik mora da se ohladi. Ta pauza nije preduga, iznosi petnaestak minuta, ali ipak sprečava neprekidnost upotrebe.

    Još jedan nedostatak jeste taj što ima manji toplotni učinak u odnosu na kamine na čvrsto gorivo. Stoga se bio-kamini ne koriste kao primaran vid grejanja, već samo za dogrevanje prostora.

    Svi oni koji imaju tradicionalan kamin na čvrsta i tečna goriva znaju da prostorija u kojoj se nalazi mora biti redovno provetravana. Isto je i sa bio-kaminom jer plamen „troši” kiseonik. Ipak, bez brige, ne morate ulagati u dodatnu ventilaciju - redovno otvaranje prozora biće dovoljno.

    Pomenuli smo da bio-kamini ne zahtevaju dodatnu opremu. Međutim, jedna se stvar mora uzeti u obzir - zaštitni paravan od kaljenog stakla. Ponekad se dešava da se plamen uvija unapred ili unazad, pa valja sprečiti neželjene posledice.

    Koliko će vas koštati ovakvi kamini zavisiće od njihovog modela i veličine. Ukoliko ste se odlučili za bio-kamin u svom domu i u potrazi ste za ponuđačima i majstorima koji će vam ga ugraditi, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti majstori s odgovarajućom ponudom.

    Stručni članak 581
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Kamini?

    Imamo čak 1311 izvođača radova za područje Kamini:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1311 izvođača radova za područje Kamini
    8.8
    0

    MEGATERM DOO


    9.7
    0

    NEBOJŠA MADŽAREVIĆ PR MADŽAREVIĆ GRADNJA


    10
    1

    STEFAN PAVLIĆ PREDUZETNIK, ZANATSKA RADNJA KAMINI STEFAN, BEOGRAD (RAKOVICA)


    9.7
    0

    DOO ALFACO INŽENJERING ČAČAK


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana