U nastavku:
Kamin kao pregrada
Arhitekte iz belgijskog biroa KGDVS su manji crni kamin upotrebili kao svojevrsnu pregradu. Budući da nije masivan, može se reći da sasvim diskretno deli spavaću sobu na noćnu zonu s krevetom i dnevnu, koju predstavlja fotelja. Šta više, tanki metalni nogari čine da izgleda kao da lebdi, a budući da su mu stranice staklene, plamen se jednako dobro vidi i sa kreveta i iz fotelje. Pošto se kuća nalazi u Španiji, gde grejanje jedva da je neophodno zimi, kamin je u enterijeru upotrebljen kao čisto simboličan, estetski i ambijentalan detalj.
Savet stručnjaka iz firme TERRA PANNONICA 1. Koji tip kamina preporučiti? Ne treba sumnjati u to da volimo ugođaj koji pruža vatra u hladnim zimskim danima ili da li nam prija pogled na svetli plamen koji nas greje i zabavlja tokom novembarskog sivila. Uvek kada pomislite na te trenutke, postavite sebi jednostavno pitanje: zašto gradimo kamin u kući, kakva je osnovna ideja sa tom vatrom? Iza ovih pitanja pojaviće se i odgovori. Ako želite prvenstveno da grejete kuću kaminom, da imate moćnog prijatelja u hladnim zimskim danima, bez sumnje treba razmišljati o kaminu koji je zatvorenog tipa, znači o ugradnom kaminu - ložištu koje je proizvedeno u fabrici najčešće od livenog gvožđa, ponekad od ravnog kotlovskog čelika. Ali, ako ste pitanje grejanja rešili na drugi način, a kamin Vam treba najviše radi topline i uživanja u spontanom sagorevanju drveta uz pucketanje i šum vatre, tada pričamo o otvorenom, zidanom kaminu koji takođe greje i ima veliki pogled na vatru. Kao i obično i jedan i drugi kamin imaju svoje prednosti i mane. Zatvoreni kamin recimo, može vatru da razgori za 5 minuta upotrebom cugova, pri tome vatra je zatvorena staklenim vratima i pod potpunom kontrolom. Međutim, tu se ne čuje pucketanje vatre ili prijatni šum koji razvija plamen, iako koristimo čak do 86% toplotne energije koju daje drvo, magija nije potpuna… Kod zidanih kamina vatra se razvija spontano, sporije, imamo širok pogled na plamen i svi zvučni efekti su tu, međutim, ova vrsta kamina ima iskorišćenje toplotne energije do 60 %. Radi naše bezbednosti, ako niste pored kamina treba postaviti zaštitnu mrežicu kako ne bi iskakale varnice koje mogu biti opasne. Ove razlike su donekle prevaziđene tako što postoje kaminska ložišta koja imaju pogled na vatru sa tri strane i vrata koja se kao lift jednostavno podignu i tako imate utisak otvorenog kamina. Sa druge strane i zidani kamini imaju rekuperatore za zagrevanje i distribuciju toplog vazduha, pa se u ekonomičnosti približavaju do 70 %. Tako su grejni efekti značajno povećani. Što se tiče dekora koji prati kamine, tu smo svedoci jednostavnih linija i odsustva svih ukrasa koji su bili nezaobilazni pre 20 godina. Moderni kamini su ravnih i jednostavnih linija, često utopljeni u zidove i pojavljuju se kao slike na zidu. Izostaje i upotreba rustičnih materijala, osim u situaciji kada se želi napraviti kontrast i pokazati detalj u ambijentu minimalizma. Najčešća greška kod izbora kamina je mišljenje da “nemate dovoljno prostora” za kamin. Ovu procenu treba ipak ostaviti stručnom licu, jer postoje rešenja za koja ne biste verovali. Kamin se može doslovno okačiti za plafon ili zid, može se većim delom ugraditi u zid itd. To je izazov za nas koji projektujemo i gradimo kamine, Vaš izazov ostaje neizbežno pitanje sa početka: zašto gradimo kamin u kući? 2. Kako teče proces gradnje roštilja i pizza-peći? Za sve ljubitelje kulinarstva nezaobilazno iskustvo je “igra oko vatre”. To je uživanje u pripremi i konzumaciji hrane sa plamena, iz peći ili sa zidanog šporeta. Jednostavno, Vaš hobi je nešto zbog čega Vas svi obožavaju. Spremanje hrane na otvorenom, kuvanje jela u kotliću ili ispod sača, strpljivo grilovanje mesa i povrća na žaru ili veština pripreme pizza po originalnim receptima, sve su to “igre oko vatre” za koje sada postoje brojna rešenja. Gradnjom letnjih kuhinja pružili smo Vam mogućnost da sve ove sadržaje imate na dohvat ruke, prilagođeno Vašem prostoru i željama. Projektovanjem celina kao što su roštilj sa pečenjarom, furunom ili pizza - peći, sudopera i radni sto, ponekad i posebno ložište za kotlić ili čak - zidani šporet, napravili smo prave male letnje kuhinje koje imaju svoj domaći, etno šarm. Proces gradnje započinje projektovanjem, a zatim izvođenje radova se nastavlja zidanjem roštilja i pizza peći. Uvek se trudimo da sva ložišta imaju samo jedan dimnjak koji iznad roštilja pravi prodor kroz krovnu ravan. Ložišta se rade od presovanog šamota, zidanjem ili izlivanjem nekih pozicija od termobetona - specijalne mase koja izdrži temperature i do 1200 stepeni. Zato je garancija koju dajemo za sve naše objekte 5 godina. Roštilji pružaju mogućnost pripreme mesa na žici, kuvanje jela u kotliću, a sač se priprema u spuštenom patosu ložišta. Ako se odlučite za šire ložište ( 140 cm i više) moguće je postaviti i ražanj, jedan ili dva.Sva ložišta imaju ispred radni pult širine 25 - 30 cm koji je pokriven granitnom pločom. To su korisne površine koje se lako održavaju, pa su iz istog razloga radni stolovi i sudopera pokriveni istim materijalom. Veoma je važno da se iznad vatre u roštilju postavi metalna napa za prihvat dima. Ona sprečava padanje prašine sa kosih zidova, koja neminovno pada na hranu. Ujedno kao usmerivač dima,svojim zakošenim stranama stvara vrtlog i obezbeđuje dobru “vuču” dimnjaka. Pizza peć za kućnu upotrebu najčešće ima prečnik od 90 cm, a to je dovoljno za pečenje 4 pizze istovremeno, za pečenje tri velika hleba ili više manjih somuna. Tu se može peći i meso u velikim plehovima. Peć se zida kao kupola od šamotnih cigala, nakon čega se postavlja izolacija i konačno obloga kao završni zid. U slučaju kada se radi peć za piceriju, tada su dimenzije značajno veće. Recimo i to da restoranska pizza peć čiji unutrašnji prečnik je 120 cm, ima šamotnog materijala težine 1250 kg, a njen spoljni gabarit je krug prečnika 180 cm. Ovakva profesionalna peć radi godinama tako da se vatra u njoj nikada ne gasi. Svi drugi elementi koji se grade istovremeno, upotpunjavaju celinu koja zaokružena čini značajno funkcionalno i estetsko čvorište i Vašem vrtu. Iz tog razloga uvek savetujemo naše klijente da ovu celinu nikako ne treba “zalepiti “ za kuću, već uvek pomeriti u slobodan deo prostora i tako joj dati na značaju. Zaokružena celina, uredno “spakovana”, doneće Vašem dvorištu novu, prepoznatljivu vrednost. 3. Cene roštilja i pizza-peći? U zavisnosti od veličine, oblika i dekoracije, cene roštilja se kreću od 2500 do 3000€, pizza peći - hobi (kućni) program je između 2400 do 2800€, a profesionalne peći koje su od 120 cm pa na više imaju cenu od 3000 do 3500€. Cena radnih stolova koji su pokriveni granitnim pločama su 300 - 400 €, a prateća oprema: ražanj od inoksa sa motorom i ugradnjom 180 €, rešetka za meso u roštilju od prohroma u zavisnosti od veličine košta od 200 - 300 €. G-din Dušan Borić, TERRA PANNONICA |
Kamin kao element pokućstva
U kući usred snežne provincije Kvebek, arhitekte su umesto komada nameštaja iskoristile kamin. Elegantan tamnosivi kamin od čelika deluje i kao ograda stepeništa. Pored ložišta, njegov sastavni deo je i prostor za ogrev, a desno je mesto za odlaganje nalik komodi svedenih linija. Kompaktni element tako kombinuje sve što je potrebno u dnevnoj sobi, a ujedno obogaćuje ambijent prelepim stilizovanim kaminom kao komadom pokućstva.
Simbolizam
Vatra se često povezuje sa crvenom bojom, a kamin sa masivnom, kamenom konstrukcijom. Na ovu konotaciju oslanjao se i slovenački arhitekta Matej Gašperič, koji je za svoj dizajn iskoristio oba simbola: sirovi vidljivi beton za telo kamina i metalne čunke obojene jarkocrvenom bojom kao dimnjak. Pored toga, kamin u ovako osmišljenom otvorenom prostoru istovremeno služi i kao pregrada i kao spona između trpezarije na višem nivou i dnevne sobe na nižem.
Elegancija primarnih formi
Engleski arhitekta John Pawson je u jednoj porodičnoj kući u Sent Tropeu projektovao samostojeći kamin između trpezarije i dnevne sobe, koji je zapravo noseći element konstrukcije na koji se oslanja krov kuće. Minimalistički, beli kamin postavljen je u sredinu, tako da unosi dinamiku, ali i delimično odvaja funkcionalne zone, zbog čega prostor ostaje otvoren i svetao, a ipak jasno razgraničen.
Kamin umesto televizora
Švajcarski arhitekta Peter Zumthor postavio je kamin u sam centar doma poznatog engleskog filozofa Alena de Bottona. Na mestu gde biste u modernom domu inače očekivali televizor velikih dimenzija, nalazi se prelep kamin uklesan u betonski blok konstrukcije. Levo od njega je udubljena niša za ogrev, a cela kompozicija stvara zaista prijatan i umirujući ambijent.
Jednostavnost je ponekad najbolji izbor
Postoje skupi kamini, veliki kamini, veoma ekspresivni, i oni od posebnih materijala. Međutim, najčešće je najjednostavniji, samostojeći kamin dovoljan da dočara toplu, porodičnu atmosferu. Upravo to su slovenačke arhitekte Real Engineering učinile za kuću Bale Bale. Dimnjak kamina se uzdiže sve do plafona i tako stvara snažnu fokalnu tačku prostora.
Radikalno rešenje za kamin
Obično smo navikli da se kamin postavlja negde na sredini prostorije kako bi se oko njega okupila cela porodica. Arhitekta Valerio Olgiati, rešio je međutim da svoj kamin pozicionira sasvim drugačije - u ugao između dva zida. Ovaj neobičan položaj proizveo je snažan uticaj na prostor i učinio ga vrlo upečatljivim.
Dinamičan oblik
Premda smo se privikli na kamine pravilnih geometrijskih oblika (bilo da su kvadratni ili cilindrični), izgleda da se savremeni modeli svojom raznovrsnošću tome opiru. Kao jedan takav primer može da posluži izrazito dinamičan oblik kamina u novozelandskoj vikendici. Njegove stranice se ne lome pod pravim uglom, a dramatičnost podstiče to što je postavljen direktno ispred prozora. Kamin se tako nadmeće sa prirodom iza prozora, a ukućani sa kauča mogu istovremeno da posmatraju i jedno i drugo.