Za područje

  Toplovodni kamini na pelet ili drva

  Članak je pregledalo čak 7649+ korisnika
  Nekako je uobičajeno da nam je prva asocijacija na kamin romantična zimska atmosfera. Razigrani ples plamenova i prigušena svetlost koja umekšava oblike i linije, uz toplotu koja se širi i prožima okupljene u prijatnom boravku. Međutim, kamin može biti i centralno grejno telo cele kuće. Za to je neophodan tzv. izmenjivač toplote. Kaminom na pelet ili drva zagreva se voda u rezervoaru, a onda sistemom cevi razvodi do svih prostorija koje se greju. Šta sve treba da znate na ovu temu?
  Stručni članak 7649
  toplovodni kamini
  Imamo čak 1311 izvođača radova za područje Kamini:

  1. Kamin na pelet za centralno ili podno grejanje i radijatore

  Toplovodni kamini služe za zidno ili podno grejanje, premda se na njih mogu povezati i radijatori. Centralno grejanje priključeno na toplovodni kamin može grejati celu kuću.

  Postoje razne vrste toplovodnih kamina. Najčešće su na pelet ili drva, ali ima i kombinovanih na oba ogreva. Ovi su kamini vrlo zanimljivi prvenstveno stoga što umnogome smanjuju troškove grejanja. Pored ekonomičnosti, karakterišu ih i efikasnost i sigurnost.

  2. Kako radi toplovodni kamin?

  Kamin funkcioniše tako što zagreva vodu u rezervoaru. Zagrejana voda se iz rezervoara cevima sistema sprovodi kroz sve prostorije i greje ih. Osim cevi za podno grejanje na kamin se mogu priključiti i radijatori. Toplovodni kamin, za razliku od drugih vrsta peći, uglavnom se instalira u dnevnoj sobi ili u prostoriji u kojoj se najviše boravi. Kamin je dodatak koliko pokućstvu toliko i enterijeru, ali i naročit element simboličkih, subjektivnih osećanja topline, opuštanja i prijatnosti.

  Toplovodni kamini mogu biti samostojeći ili ugradni. Obratićemo više pažnje na one veće snage, kojima mogu da se greju veći prostori, odnosno, na koje se može priključiti više grejnih tela. Na tržištu se mogu razlikovati samostalni toplovodni kamini i ugradni toplovodni kamini.

  3. Kaminska peć na pelet, IDRO POINT

  Kaminska peć na pelet prvenstveno služi za radijatorski sistem grejanja, ali je odgovarajuća i za podno grejanje ili za zagrevanje sanitarne vode. Na nju se stoga može priključiti više jedinica. Ovim tipom kamina može se zagrevati do 110 m2 prostora, odnosno oko 295 m3 vazduha; snaga mu je 11,3 kW i ima iskoristivost od 92%. U ugrađen skladišni prostor za ovaj kamin staje 27 kg peleta što praktično daje 10-16 sati neprekidnog grejanja. Ova kaminska peć ima mogućnost podešavanja na nedelju dana.

  3.1. Kamin na pelet - cena

  Koliko košta kamin na pelet? Cena im se kreće oko 2.000 EUR.

  4. Kaminska peć na pelet, FUJI

  Slično prethodnom tipu kamina, i kaminska peć FUJI može da se koristi za različite sisteme grejanja. Ovim toplovodnim kaminom može se zagrejati oko 180 m2, odnosno, oko 470 m3 vazduha, a i jača je – 18 kW. Iskoristivost joj je 91,94%. U ugrađen skladišni prostor za ovaj kamin staje 27 kg peleta što praktično daje 5,5-19 sati neprekidnog grejanja. Prednost ovog modela je i to što se njime može upravljati daljinski, putem mobilnog telefona.

  4.1. Kamini na pelet - cena

  Koliko košta kamin na pelet? Cena ovih toplovodnih kamina se kreće oko 3.500 EUR.

  5. Kamin na drva, WARM/CS

  Ovaj je kamin namenjen podnom i radijatorskom sistemu grejanja. Njime se može zagrejati do 140 m2, odnosno, 360 m3 vazduha. Jačina mu je 14 kW i iskoristivost mu je nešto niža – 81,6%, a troši oko 5,4 kg peleta na sat.

  5.1. Kamini na drva - cena

  Koliko koštaju kamini na drva? Cena im se kreće oko 1.500 EUR.

  6. Toplovodni kamin na drva, IDRO30 CS

  Ovo je ugradni toplovodni kamin namenjen podnom i radijatorskom sistemu grejanja. Njime se može grejati do 140 m2, odnosno, 360 m3 vazduha. Jačine je 18 kW, ali mu je iskoristivost nešto manja – oko 75%. Ovaj toplovodni kamin troši između 1,7 i 5,3 kg drva na sat.

  6.1. Toplovodni kamini na drva - cena

  Koliko košta toplovodni kamin na drva? Cena mu se kreće oko 1.500 EUR.

  7. Kamin za cepanice, H2OCEANO

  Ovaj toplovodni kamin može da se koristi za više sistema grejanja. Njime se zagreva do 150 m2, odnosno, oko 380 m3 vazduha. Snaga kamina je 15 kW te mu je iskoristivost oko 80%. Troši između 1,5 i 4,5 kg krupnijih cepanica ili trinja na sat.

  7.1. Kamini na cepanice - cena

  Koliko košta kamin na cepanice? Ovakav kamin košta oko 2.000 EUR.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Pošaljite nam upit ili postavite pitanje.

  Savet stručnjaka iz firme AS Instalacije

  1. Koje su najćešće nedoumice Vaših klijenata kada je pitanju grejanje pomoću toplovodnih kamina?

  Kada su u pitanju toplovodni kamini najčešće nedoumice klijenata su potrebna snaga, očekivana potrošnja, potreban prostor i uslovi za montažu, način održavanja i naravno cena.

  U smislu snage kamin se bira tako da može zadovoljiti toplotne gubitke kuće zbog tzv. spoljnih projektnih uslova, odnosno, spoljne temperature od -15*C za klimatske uslove Novog Sada. Pri tim temperaturama kamin treba da bude dovoljne snage da postigne i održi temperaturu vazduha u željenim vrednostima, u zavisnosti od namene prostorija. Najčešće je ciljana temperatura  20*C. Sagledavanjem celog prostora, gradnje kuće, tipa stolarije i pomoću nekih od DIN ili EN standarda, utvrđuje se potrebna snaga kamina.

  Na pitanje potrošnje odgovor mogu ilustrovati primerom. U slučaju da je za zagrevanje kuće potrebno 10 kW snage u projektnim uslovima, što odgovara kući od 100 m2 čiji su zidovi izolovani sa 5 cm stiropora, tavanica sa 10 cm stiropora i s novom stolarijom, očekivana potrošnja kamina je 2,2 t drvnog peleta ili 8,6 m3 bukve ili 3,4 t mrkog uglja. Srazmerno se može izračunati potrošnja bilo za veću ili manju površinu kuće.

  Potreban prostor zavisi od modela kamina i goriva koje koristi. Kamini na drvo i ugalj zahtevaju pristup spreda, dok pristup s boka i od pozadi nisu ključni. Kamini na pelet zahtevaju pistup sa svih strana, najčešće 30 cm iza, 50 cm s obe strane i 100 cm ispred, pre svega zbog opreme koju sadrže u sebi - ventilatora, cirkulacione pumpe, ekspanzione posude i drugih sigurnosnih i upravljačkih elemenata. Pristup opremi je važan zbog njenog održavanja i eventualnih popravki. Takođe udaljenost i vrsta materijala koji su u blizini kamina su izuzetno važni u smislu protivpožarnih zahteva. Potrebna je velika svest o tome kako korisnika tako i ponuđača, instalatera i servisera kamina.

  Uslovi za montažu najčešće se odnose na ispravan i adekvatan dimnjak. Kamini na drvo i ugalj nemaju ventilatore te zahtevaju dimnjake većeg prečnika i visine, odnosno, veće potpritiske na mestu priključenja. Kamini na pelet imaju ventilatore i stoga ne zahtevaju dimnjake velike visine i prečnika. Ono što  za kamine važi uopšteno, nezavisno od goriva koje sagorevaju, to je da im nužno mora biti obezbeđeno dovoljno vazduha za sagorevanje. U tom smislu važno je postojanje otvora, najčešće prozora, kroz koji bi vazduh mogao da bude uveden u prostoriju. Često klijentima kažem "Sve što ode u dimnjak mora da prethodno uđe u prostoriju". To nisu male količine vazduha. Pitanje vazduha često se zanemaruje, što dovodi do nepravilnog sagorevanja, smanjenja snage kamina, povećanog prljanja i vraćanja dimnih gasova u prostoriju.

  Održavanje kamina je zahtevno u poređenju s drugim uređajima za grejanje. Drvo i pelet ostavljaju pepeo u pepeljari, ložištu, dimnim kanalima i dimovodnim cevima. Kako bi kamin imao adekvatne uslove za rad važno je pravovremeno i adekvatno održavanje. Kamine na kvalitetan drvni pelet čiji je rad dobro podešen, korisnik može da održava uspešno i najlakše upotrebom namenskih usisivača. Pored održavanja, kamin na pelet treba da se servisira najmanje jednom godišnje. Preporuka je da to radi profesionalac na kraju grejne sezone, kako bi kamin bio čist van grejne sezone i kada je dostupnost servisa najveća.

  Cena kamina na drvo i ugalj se kreće od 60.000,00 - 100.000,00 RSD dok se cena kamina na pelet kreće od 100.000,00 - 200.000,00 RSD, zavisno od snage i tehničkih rešenja. Kamin na pelet je kompleksan uređaj i savetujemo da se korisnici okreću ka kvalitetnijim rešenjima na tržištu. Cena najjeftinijeg kamina na pelet je viša od kvalitetnih kamina na drvo i ugalj te njihov izbor ne savetujemo. Kamini na pelet zahtevaju održavanje servisera. Cena servisa kamina na pelet je godišnje oko 6.000,00 RSD. Kamini na pelet su takođe skloniji kvarovima u od kamina na drvo i ugalj. Prednost kamina na pelet je njihov automatizovan rad i gorivo koje stiže pripremljeno u džakovima, pa je znatno čistije od npr. uglja. Automatizovan rad kamina omogućuje pravovremeno i dovoljno zagrevanje prostorija uz manje angažovanje korisnika za natakanje goriva.

  2. Šta je ono što Vi kao stručnjak savetujete klijentima koji odluče da pređu na grejanje na toplovodne kamine?

  Osnovni saveti korisnicima su da se konsultuju s izvođačem prilikom odabira kamina, da primat daju tehničkim rešenjima u samom kaminu, manje estetici. Zatim, da "rezervišu" dovoljno prostora za smeštaj i buduće održavanje kamina.

  g. Željko Sumzer, AS Instalacije

  Stručni članak 7649
  Autor: Daibau trendovi magazin
  Tags: Kamini, Grejanje

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Kamini?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1311 izvođača radova za područje Kamini:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana