Kamini, cena

Koliko može da košta kamin? Kaminsko ložište može biti glavni ili sekundarni izvor grejanja u vašem domu. Toplovodni kamini su vrlo zanimljivi, prvenstveno stoga što znatno snižavaju troškove grejanja. Puno ljudi se u poslednje vreme vraća kaminima ne samo zato što se njime smanjuju rashodi, već i zato što cene električnog i grejanja na goriva sve više rastu. Cena zavisi od vrste kamina (greje vodu, vazduh ili zrači), ognjišta (otvoreno, zatvoreno), vrste goriva (pelet, briketi, drvo, bioetanol, lož-ulje, struja) i, svakako, izvođača radova. Cena nabavke i ugradnje sobnog kamina 3-8kW kreće se između 1.300 i 2.300 EUR.

Kome poveriti ugradnju kamina? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim stručnjacima za kamine u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

Zatražite ponudu:
Nađi majstore

Cena kamina


Cena kamina. Cena nabavke i ugradnje sobnog kamina snage 3-8 kW.

1300.00 €/kom

VEOMA NISKA CENA
€/kom

SREDNJA CENA
2280.00 €/kom

NAJVIŠA CENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Kamini, cena

DETALJNIJE CENE ZA Kamini

vaša količina

jedinica

okvirna cena

vaša cena

Kaminske peći

Cena kaminske peći. Cena standardne kaminske peći snage do 5 kW. Cena nabavke i postavljanja bez dimnjaka.€/kpl

kpl
potražnja>

Akumulacioni kamini

Cena akumulacionog kamina. Cena klasičnog kamina koji akumulira toplotu i polako je ispušta u prostor; snage do 15 kW.€/kpl

kpl
potražnja>

Toplovodni kamini

Cena toplovodnog kamina. Cena kamina za grejanje prostora pomoću vode, snage do 20 kW. Cena uloška, postavljanja kamina i ozidavanja, bez razvođenja instalacija.€/kpl

kpl
potražnja>

Toplovazdušni kamini

Cena toplovazdušnog kamina. Cena toplovazdušnog kaminskog uloška s čeličnom komorom i ugrađenim sistemom za kruženje vazduha. Cena uloška, postavljanja kamina i ozidavanja.€/kpl

kpl
potražnja>

Plinski kamini

Cena samostojećeg plinskog kamina. Cena samostojećeg plinskog kamina snage 5-8 kW. Cena kamina s cilindrom za oko 25 sati rada.€/kpl

kpl
potražnja>

Kamini na bioetanol

Cena kamina na bioetanol. Cena bioetanolskog eko kamina. Cena zidnog kamina 60x50x15 cm, snage 1-6 kW, s ugradnjom, bez bioetanola.€/kpl

kpl
potražnja>
Ukupno:
Pošalji potražnju >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

Kamini - sve što treba da znate

1. Kamini - šta sve treba da znate?

1.1. Odgovorite na sledeća pitanja:

Kako želite da koristite kamin i šta očekujete?

Palićete ga samo povremeno radi dogrevanja prostora ili kada budete želeli da napravite prijatniji ambijent?

Želite li brzo zagrevanje prostora ili biste radije dugotrajnije i konstantno grejanje?

Želite li da grejno telo bude samo pomoćno sredstvo uz glavni sistem grejanja?

Želite li celodnevno ili povremeno zagrevanje celog stana ili kuće?

Želite li da uživate u pogledu na plamen i prijatnost koju toplota donosi svim čulima?

Kakvog oblika i veličine treba da bude kamin?

Kamin nije samo upotrebni element u prostoru već ima i estetsko značenje. Kamina danas ima u nebrojano varijanti oblika, veličina, materijala, boja. Oblik i veličina kamina prvenstveno zavise od prostora u kome treba da bude postavljen. Veličina kamina (veličina ložišta i cele grejne površine) koji treba da bude centralni i glavni vid grejanja mora se prilagoditi potrebama prostora.

Kolika je snaga kamina?

Snaga kamina će zavisiti od vaših odgovora na prethodna pitanja. Potrebno je, stoga, da unapred odlučite kakva će biti namena kaminu i kako ćete ga koristiti. Vrlo je važno i to kako je vaš dom napravljen (da li je klasična, pasivna ili niskoenergetska gradnja u pitanju itd.), kakvog je kvaliteta stolarija, kakva je izolacija i kolika je zapravo korisna površina, gde će tačno kamin biti postavljen i kako će biti povezan s ostatkom prostora... Budući da je u pitanju toliko mnogo elemenata od kojih ni jedan ne može biti zanemaren, savetujemo da o snazi kamina odlučite razgovarajući sa stručnjakom; najmerodavniji za takve odluke su mašinski inženjeri koji mogu da naprave projekat grejanja u vašem domu ili stručnjaci koji se bave prodajom i ugradnjom kamina.

Kamini
Ako postoji mogućnost planiranja unapred, najbolji su ugradni kamini

2. Kamini - izbor ponuđača i izvođača radova

Pri kupovini i ugradnji mora se voditi računa o mnogim specifičnim zahtevima vezanim za kamin kako bi njegov rad bio efikasan, a upotreba sigurna i bezbedna. Toga radi, vrlo je bitno kakvog ćete ponuđača odabrati - nekog ko će umeti da vas pravilno posavetuje, da kvalitetno postavi i ugradi kamin kao i da se pobrine o svim pratećim detaljima; profesionalno izvođenje radova znači i obezbeđenje postprodajnog pregleda i rezervnih delova kao i servisa. Isto tako, za korišćenje i održavanje kamina morate imati odgovarajuća pisana uputstva.

3. Različite vrste kamina

3.1. Prema načinu ugradnje

3.1.1. Kaminske peći

Kaminska peć je samostalno grejno telo koje se može smestiti u prostoriju po sopstvenom nahođenju. Ukoliko će služiti kao kamin, biće potrebni dovod i odvod vazduha i to prilagođeni mogućnostima prostora (položaj dimnjaka, protok vazduha itd.). Kaminska peć uglavnom ne akumulira toplotu (ima i onih koje to mogu) i zato brzo zagreva prostor, ali se i ohladi čim se ugasi.

3.1.2. Ugradni kamini

Ugradni kamin je zapravo kaminski uložak koji se ugrađuje, odnosno, ozidava različitim materijalima kao što su šamotna opeka, penasti beton, a onda oblaže dekorativnom oplatom ili završnim slojem (kamen, keramičke pločice, malter itd.). Ugradni kamini, u zavisnosti od vrste materijala, mogu da akumuliraju više ili manje toplote. Po pravilu, oni mogu da zrače toplotu i više sati nakon gašenja vatre.

3.2. Podela kamina prema načinu grejanja

3.2.1. Toplovazdušni kamini

Toplovazdušni kamini su odlično rešenje za grejanje jedne ili više povezanih prostorija kao što su, recimo, dnevni boravak, trpezarija i kuhinja. Sistem grejanja zapravo koristi isijavanje toplote grejnog tela koja se putem cevi širi po prostoru. Da bi zagrevanje bilo efikasno, potrebno je konstantno kruženje toplog vazduha. To kruženje se može pospešiti sistemom ventilatora koji ravnomerno i brzo šire toplotu celim prostorom. Prednosti ovog toplovazdušnog kamina su brzo i ujednačeno zagrevanje te mogućnost preraspodele toplote dok bi slabost mogla da bude to što može doći do pregrevanja prostorija, a nema mogućnosti akumulacije - rečju, dok vatra u kaminu gori traje i grejanje.

3.2.2. Toplovazdušni s razvodnim cevima

Ovi kamini su isto što i toplovazdušni, samo imaju cevi koje su sprovedene u svim prostorijama. Zagrejan vazduh se od kamina tim cevima prenosi u druge sobe pomoću ventilatora. Ugradnja ovog sistema je najbolja i najjednostavnija u novogradnji koja ima dobru termoizolaciju ili pri kompletnom renoviranju potkrovlja; u starogradnji bi to zahtevalo i veće zidarske radove.

3.2.3. Toplovodni kamini

Toplovodni kamini su odlično rešenje za stambene jedinice u kojima bi to bio prevashodni sistem grejanja. U ovom slučaju se, kako sam naziv kaže, grejanje vrši uz pomoć zagrevanja vode. Voda kruži cevima koje su postavljene oko ložišta i zagreva se, pa razvodi dalje kroz sve prostorije. Zagrejana voda putuje grejnim sistemom (visokotemperaturno grejanje ili radijatori). Prednost ovih kamina je u tome što se toplota ne gubi pri prenosu, što zapravo znači da jednom zagrejana voda bilo da kruži cevima bilo da isparava, u svakom slučaju greje ceo prostor; slabosti bi mogle da budu viša cena i utrošak električne energije.  

3.3. Podela kamina prema vrsti goriva

Kaminska peć
Kaminska peć je najbolje rešenje za stariji objekt jer ne zahteva dodatne radove

3.3.1. Kamini na drva

Drvo je najjeftiniji energent, naročito ako imate sopstvenu šumu i pripremate ga sami. Drvo se koristi i za kaminske peći i za ugradne kamine. Ako razmišljate o ovom tipu grejanja, imajte na umu da će biti potreban i određen suv i prozračan prostor za držanje drva. Nadalje, proizvod sagorevanja su pepeo i dim i to u većim količinama nego pri grejanju na pelet. Kamin se više puta dnevno mora puniti cepanicama i treba znati kako se drvo pali i vatra održava. Kod starijih tipova ložišta neohodan je i stalan dotok vazduha, pošto bi se u suprotnom prostor vrlo brzo napunio dimom i gasovima. Noviji kamini takav problem nemaju, pošto vazduh uvlače automatski i obezbeđuju optimalno sagorevanje.

3.3.2. Kamini na pelet

Pelet, za razliku od drva, ne zahteva dodatan prostor za držanje. Može da se kupuje u manjim količinama (uglavnom je u vrećama od po 15 kg) u zavisnosti od potrebe, te drži u sanduku. Moderni kamini na pelet su takvi da automatski regulišu paljenje i gorenje vatre. Šta više, vreme paljenja i vreme gašenja se može podesiti unapred. Ima čak i modela koji rade na daljinski upravljač.  

3.3.3. Kombinovani kamini

To su kamini koji mogu da koriste i drva i pelet. Zato su i skuplji, pa se kupci ređe za njih odlučuju.

3.3.4. Kamini na bioetanol

Na tržištu postoje i kamini i kaminske peći na bioetanol. Bioetanol je, u stvari, etil-alkohol koji se dobija prečišćavanjem i filtriranjem alkohola; kako nema mirisa tako i ne zagađuje okolinu. Kamini na bioetanol su zato najbolji za objekte u kojima nije moguće postavljanje dimnjaka. Vrlo su sigurni i praktično ne zahtevaju održavanje, premda ima modela s otvorenim ložištem. Međutim, njihova snaga i iskoristivost su manji te su najsvrsishodniji u prostorima koji se samo dogrevaju ili povremeno zagrevaju. Ovi kamini su pre svega vrlo lep i zanimljiv ukrasni element koji unosi toplinu i prisnost u ambijent.

3.3.5. Plinski kamini

Plinski su slični kaminima na bioetanol. Suštinska razlika je u tome da plinski kamin mora da ima odvod gasova, da isparenja ne bi bila otrovna.

4. Zidani kamin na biomasu

Ako se odlučite za ugradni kamin ili kaminsku peć, obavezno se obratite stručnjacima koji će znati kako i šta se mora uraditi. Pre svega, postoje izvesni preduslovi za postavljanje kamina:

4.1. Dimnjak za kamine

Za postavljanje kamina neophodan je dimnjak određenog prečnika. Otvoreni kamini moraju imati dimnjake prečnika 25-30 cm, dok zatvoreni zahtevaju prečnik od 20-25 cm. Priključak za kamin treba da je na visini od 180 cm od poda i to pod uglom od 45°.

Predlažemo vam da se, u svakom slučaju, pre ugradnje posavetujete s dimničarem koji će kasnije, po potrebi, meriti protok u dimnjaku.

4.2. Dovod vazduha u kamin

Za dovod vazduha koji podstiče gorenje i zagreva prostor mora da postoji cev prečnika od najmanje 16 cm (2x Ø7,5 cm ili 3xØ5 cm) i to može biti obična plastična vodovodna cev.

4.3. Tvrda podloga i nosivost ploče

Ako odlučite da kamin postavite u potkrovlju, pre početka radova mora se utvrditi da li podna, odnosno, tavanična ploča ima dovoljnu nosivost. Najbolje će biti da se o tome konsultujete s inženjerom-statičarom. Uz to, podloga na kojoj će kamin stajati ne sme biti od mekih materijala kakvi su oni za izolaciju (stiropor i slični) jer postoji opasnost da oni popuste pod težinom. U tom slučaju kamin bi mogao da utone u podlogu nekoliko milimetara, a onda bi se pojavile i naprsline na zidu ili plafonu. Rečju, podloga na kojoj će biti kamin, mora biti tvrda i dovoljne nosivosti. Ukoliko u postojećem objektu takva podloga ne može da se obezbedi, posavetujte se sa stručnjacima šta bi moglo da se uradi. Postoje i kamini koji nisu ozidani teškim materijalima te su samim tim lakši i mogu biti odgovarajući u takvim situacijama.

Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš DomŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Poslednji projekti

Ugradnja kamina

Kamin koji je vec kupljen da se ugradi u odzak. Plus da se napravi nesto sto lici na slike inspiracije koja se salje dole. Ne da izgleda identicno jer su drugaciji prostori ali da kamen (koji cemo mi unapred kupiti) se stavi na odzak i ostavi mesto za drva kao na slici inspiracije br2.
Saljem sliku: kupljenog kamina, odzaka i inspiraciju kako otprilike treba da izgleda kad se zavrsi. 127008 € do 211680 €

........

Zidanje pečenjare / roštilj

Potrebno zidanje pečenjare - roštilja dimenzije cca 200 x 90 cm. 127008 € do 211680 €

........

Majstor za kamin

Potreban uvid na licu mesta o detaljima gradnje. 63504 € do 105840 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

Cena, Kamin na gas ugradnja i savet, cca 30 m2
Kamini, Novi Bečej

2250 € do 3750 €

Cena, Kamin sa ložištem, 1 kom
Kamini, Ripanj

1710 € do 2850 €

Cena, Ugradnja kamina, cca 70 m2 visine 2.55-2.60
Kamini, Vršac

2250 € do 3750 €

Cena, Zidana, malterisana peć, stručano znanje pitano; mora zagrejati 160m³
Kamini, Negotin

3150 € do 5250 €

Cena, Izrada i montaža kamina, cca 50m2 soba
Kamini, Svilajnac

2070 € do 3450 €

Cena, Ugradnja kamina, 1 kom
Kamini, Bačka Topola

270 € do 450 €

Cena, Zidanje kamina u kući,
Kamini, Ruma

1350 € do 2250 €

Cena, Ugradnja kamina, dimnzije prostora cca 100 x 75 x 50 cm
Kamini, Futog

1350 € do 2250 €

Cena, Postavljanje ugradnog kamina i oblaganje prirodnim kamenom, 1kom
Kamini, Svrljig

900 € do 1500 €

Cena, Ugradnja kamina i dimnjaka, cca 1/60m2
Kamini, Kragujevac

585 € do 975 €

Cena, Ugradni kamin, cca 120 × 50cm
Kamini, Beograd

1800 € do 3000 €

Cena, Izgradnja otvorenog kamina, cca 2 m2
Kamini, Mionica

1800 € do 3000 €

Cena, Kamin za dnevni boravak , cca 50 m2
Kamini, Vrčin

630 € do 1050 €

Cena, Renoviranje kamina, 1 kamin
Kamini, Ada

4050 € do 6750 €

Cena, Kamin od kamena , 50m
Kamini, Čačak

1080 € do 1800 €

Cena, Zidana peć za dvorište, Klasična dimenzija za individualnu upotrebu po preporuci majstora
Kamini, Srpski Krstur

540 € do 900 €

Cena, Zidanje roštilja, cca 2m2
Kamini, Bajina Bašta

1080 € do 1800 €

Cena, Liveno ložište sa staklenim vratima sa sistemom za priključak na etažno, 40m2
Kamini, Valjevo

1350 € do 2250 €

Cena, Kamin na drva, 1kom
Kamini, Velika Plana

1710 € do 2850 €

Cena, Kamin alfa plam, 1 kom
Kamini, Jagodina

693 € do 1155 €

Cena, Nabavka i ugradnja kamina , cca 40m2
Kamini, Jakovo

585 € do 975 €

Cena, Kamin, ugradnja, povezivanje sa radijatorima, Stan oko 120m2
Kamini, Beli Potok (Beograd)

2700 € do 4500 €

Cena, UIgradnja kamina, 2 m2
Kamini, Subotica

585 € do 975 €

Cena, Izrada kamina, 1kom
Kamini, Novi Pazar

2700 € do 4500 €

Cena, Ugradnja kamina, 1kom
Kamini, Vrčin

2250 € do 3750 €

Cena, Moderan kamin, 1kom
Kamini, Barajevo

2700 € do 4500 €

Cena, Kamin na drva, 1kom
Kamini, Beograd

2700 € do 4500 €

Cena, Zidana peć - Republika Hrvatska, 2mx1.2m x,8
Kamini, Beograd

3150 € do 5250 €

Cena, Izrada kamina za vikendicu, 20 m2
Kamini, Kuršumlija

1800 € do 3000 €

Cena, Rekonstrukcija otvorenog radnog kamina , 1kom
Kamini, Zlatibor

585 € do 975 €

Cena, Proizvodnja kamina i kotlova na pelet ili drva za izvoz, grejanje do 100m2 50+kom
Kamini, Beli Potok (Beograd)

18000 € do 30000 €

Cena, Ugradni kamin, grejni prostor cca 60 m2
Kamini, Novi Sad

1710 € do 2850 €

Cena, Ugradnja kamina, 1 kom
Kamini, Niš

1800 € do 3000 €

Cena, Izrada kamina sa našim lozištem i materijalom, 1kom
Kamini, Mali Požarevac

1350 € do 2250 €

Cena, Ugradni kamin modernijeg izgleda, 60 m2
Kamini, Guča

1800 € do 3000 €

Cena, Ugradnja kamina u kuću, 90 m2
Kamini, Smederevo

2250 € do 3750 €Pogledajte druge završene projekte i cene

Kamini cenovnik

Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

1309+ PREDUZEĆA ZA Kamini
BESPLATNA PRETRAGA
BEZ PROVIZIJE
ZATRAŽI PONUDU

Tražite dobre izvođače radova za područje Kamini?

Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
© 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana