U nastavku:
1. Šamot i šamotna opeka za ozidavanje ložišta
1.1. Upotreba šamota
Kaminski uložak je ložište, odnosno, centar kamina, a istovremeno i uređaj koji postaje odlično grejno telo, pod uslovom da se ozida kako treba. Loš materijal će uzrokovati neefikasnost grejanja i zato je pravi izbor presudan za najefikasniji kamin. Preporučuje se da se uložak zazida vatrootpornim opekama napravljenim od gline i posebno namenjene ovakvoj upotrebi. Vatrootporne karakteristike pećarske opeke ili šamota za peći ili dimnjake postižu se postupkom izvlačenja.
1.2. Karakteristike šamota
Šamot od kog se pravi opeka za kamine, služi za ozidavanje ložišta, dimovodnih cevi kao i za oblaganje kamina, šporeta, kaljevih i pećarskih peći te otvorenih ložišta. Šamotnom opekom moguće je ozidati i veće, akumulacione kamine, budući da se njime osigurava optimalna akumulacija toplote. To praktično znači da obezbeđuje postepeno, ravnomerno i konstantano zagrevanje okolnog prostora. Vrlo bitna odlika šamota je i to da zrači toplotu i dugo nakon što se ložište ugasi.
2. Šamotna opeka
Šamotna opeka za kamin jedan je od najboljih materijala koje možete da nađete. Za zidanje dimnjaka koristi se pećarski šamot, jer najbolje akumulira toplotu. Dok vatra gori toplota se akumulira u kaminu i širi njegovim bočnim stranicama. Kada se sve površine jednako zagreju, toplota počinje da se širi i prostorijom i ne prestaje ni onda kada se vatra ugasi. Na taj način šamot povećava iskoristivost akumulirane energije kaminskog uloška. Naročitim načinom ozidavanja kamina reguliše se ne samo akumulacija toplote već i snaga uređaja koliko i trajanje isijavanja energije. Povrh svega, pravilnim ozidavanjem se i samom kaminu produžava vek trajanja.
3. Šamot i vrste kamina
Prednosti šamota manje dolaze do izražaja ako se koristi akumulacioni kamin, jer je tada zračenje toplote slabije. Ako se koristi toplovazdušni kamin, zbog konvekcije toplote, kruženje toplog vazduha se pospešuje.
4. Šamotna opeka - cena
Šamotna opeka je jeftin materijal. Opeka standardnih dimenzija može da košta oko 50 evro centi.
5. Šamotne ploče
5.1. Šamotne ploče za svakodnevnu upotrebu
Šamotne ploče se, pre svega, koriste za pripremu jela u u kaminima, pećima i pećnicama. Karakteristike su im istovetne šamotnoj opeci, pa zato mogu da izdrže visoke temperature i vatrootporne su. Ploča se pravi od sabijenog šamota, fine je strukture i brušenih je ivica. Šamot je prirodan materijal od kog su i opeke i ploče za peći kakve se najčešće sreću u pekarama. Šamotna ploča je ta koja se koristi za pečenje najboljih pica. Budući da ploča postepeno i dugo isijava toplotu, pečenje je jednostavnije te na njoj se mogu napraviti i pica i hleb ili peciva i sve će biti jednako ukusno.
5.2. Karakteristike šamotne ploče
Šamotna ploča može da se koristi i za pečenje na žaru. Najvažnije je da je nikako ne perete deteržentom, pošto bi ga ploča upila i onda bi sva jela spremljena na njoj imala ukus deterdženta. Isto tako, oprezno rukujte samom šamotnom pločom, pošto je tvrda i lako lomljiva. Ako se izloži velikoj temperaturnoj razlici mogu se na njoj pojaviti i naprsline. U samoj peći uvek treba da stoji na sredini, da ne dodiruje zidove, jer se u suprotnom može dogoditi da pukne i prepolovi se.
Ukoliko se odlučite za ugradnju kamina, možete se obratiti i nama na Daibau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače s kojima sarađujemo i koji će odgovoriti na vaš upit.
Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.
Vaš tim,
Daibau.rs