Za područje

  Moderni kamini na drva ili pelet

  Članak je pregledalo čak 4926+ korisnika
  Za hladnih zimskih dana svakoga privlači romantična slika razigranih plamenova u toploj sobi. Kamini su omiljen način grejanja koliko zbog funkcionalnosti toliko i zbog emocija koje bude u nama. Možda ih zato ima toliko različitih po svemu – veličina, boja, materijala, oblika, načina rada. Ipak, tehnička i sigurnosna uputstva se nikako ne smeju zaboraviti.Objasnićemo zašto mislimo da su kamini na drva ili pelet pravo rešenje za vas.
  Stručni članak 4926
  moderni kamini
  Imamo čak 1312 izvođača radova za područje Kamini:

  1. Moderni kamini

  Ognjište je oduvek smatrano srcem svakog doma. Prigušeno pucketanje i svetlucanje vatre stvara nekakvu magiju koja u svakome budi nežna osećanja, smirenost i dobro raspoloženje, pa ne čudi što kamini nikada nisu ni izlazili iz mode. Menjali su se samo oblici, materijali, ukusi i stilovi.

  Savet stručnjaka iz firme MEDVEDNIK DOO

  1.Kada govorimo o kaminima, kakve kamine Vaši klijenti najčešće traže i šta im Vi savetujete pri odabiru?

  To su edukovani kupci koji ne prepuštaju drugima da odlučuju u njihovo ime.

  Ukratko, kupci kamina SCHIEDEL ANTARES znaju šta žele:

  1. DIZAJN - slobodu projektovanja, spoj modernog i tradicionalnog i prilagodljivost prema enterijeru. Antares kamini se mogu prilagođavati u slučaju izmene enterijera sa minimalnim doradama.

  2. KVALITET - garanciju na ceo sistem, EKO dizajn, energetsku efikasnost, brzu montažu, trajno rešenje.

  3. BEZBEDNOST - sertifikat za ceo sistem (za kamin, oblogu kamina, završnu obradu, dimnjačke elemente), sertifikat bezbednosti mora važiti za sve lelemente kamina, atest za vatrootpornost i ispunjenost EN standarda.

  2.Kako se kreću cene kamina?

  Cene kamina Antares su „fer cene".

  Mi se ne vodimo logikom da kupac odlučuje o kvalitetu kamina na osnovu cene. Poznato je, prodavci smatraju da će visokom cenom privući kupce iako taj proizvod ne odgovara svojim kvalitetom prodajnoj ceni. Mi smo odlučili da na tržištu budemo dugotrajno prepoznatljivi po kvalitetu i da kupcima ponudimo pristupačne cene za garantovani kvalitet.

  Smatramo da je normalno proizvesti i isporučiti najkvalitetniji proizvod i da za to kupac ne treba da plaća visoku ili extra cenu.

  U SCHIEDEL-u se kvalitet podrazumeva kao standard a ne kao privilegija.

  3. Za šta čitaoci naše platforme mogu da kontaktiraju firmu MEDVEDNIK DOO?

  Firma MEDVEDNIK DOO pored prodaje i ugradnje Schiedel inox dimnjaka bavi se prodajom i ugradnjom Schiedel kamina.

  Firma MEDVEDNIK DOO pruža kompletnu uslugu izlaska na teren, projektovanja, davanja svih tehničkih saveta u vezi prodaje i ugradnje ( ključ u ruke ) Schiedel Inox dimnjaka i kamina.

  G-din Petar Križan, MEDVEDNIK DOO

  Izbor kamina ipak nije jednostavan; više ne važi da je svaki kamin - kamin, upravo zbog tolikog raspona mogućnosti koje su donele nove tehnologije i načini grejanja te kupci često nisu ni svesni svih detalja neizostavno vezanih za pravilan i siguran rad. Kada odlučite da je kamin ono što želite u svom domu, najbolje bi bilo da se o svemu neophodnom posavetujete sa stručnjacima. Ponuđači i proizvođači kamina u svojim salonima uglavnom nude besplatno savetovanje i informisanje.

  Ognjište je oduvek bilo središte doma
  Ognjište je oduvek bilo središte doma

  2. Kako se projektuju savremeni kamini?

  Osim što služi za grejanje, kamin se sve češće smatra estetskim elementom i tačkom okupljanja u domu. Toga radi, nije sasvim svejedno ni gde će mu biti mesto, kakvog će oblika i od kakvog materijala biti. Nepisano je pravilo da se kamin smešta tamo gde će biti mesto okupljanja porodice. Oko njega se onda raspoređuju sofe, fotelje, sedeće garniture, stočići ili debeo tepih – rečju, sve što će ambijent činiti još poželjnijim i privlačnijim. Uz kamin često ide i polica ili rešetka, ako volite da sedite baš do vatre. Potrebno je i mesto za držanje ogreva, najčešće, dnevno potrebne količine drva.

  Od kojih materijala može biti kamin? Može biti malterisan, obložen opekom, keramičkim pločicama ili kamenom. Treba samo da imate na umu stilsku i koloritnu usklađenost s ostatkom prostora.

  Zastakljeni kamini su omiljeno savremeno rešenje, pri tom i vrlo bezbedno. Ima više vrsta zastakljivanja: L profil, polukružno, ravno, trapezasto, trostrano ili tunelsko.

  Najvažniji deo kamina je najvećim delom sakriven – to je dimnjak. Bez dobre cirkulacije vazduha vatra ne može da gori, iskoristivost energije je manja, skupljaće se više gareži. Iz ovog razloga je izuzetno bitno da se dimnjak redovno čisti. Preporuka stručnjaka je da se čišćenje dimnjaka vrši minimum jednom godišnje i da to obavlja profesionalac, odnosno dimničar s iskustvom. Uz redovno čišćenje nećete imati problema sa svojim kaminom ni dimnjakom. Pored čišćenja, takođe ne treba zanemariti ni pozicioniranje dimnjaka, dimenzije dimne cevi i oblik dimnjačke kape.  

  Predlažemo da se stručnjacima obratite koliko zbog svih ovih tehničkih i sigurnosnih preduslova koliko i zbog estetike. Odluku će sigurno olakšati 3D nacrt, pošto ćete tako mnogo lakše videti kako bi kamin zaista izgledao u vašoj dnevnoj sobi.

  3. Ugradnja kamina

  Osim dobrog nacrta neophodna je i kvalitetna ugradnja kako bi se izbegle sve opasnosti. Puno zavisi i od izbora odgovarajućih materijala i sposobnosti majstora. Pećari za ugradnju kamina koriste šamot, granit, mermer, drvo ili cigle. Bitno je da je odabrani materijal dobar akumulator toplote, jer je važno da je zadržava i polako ispušta u prostor. Za otvorene kamine koriste se kaminski ulošci koji povećavaju efikasnost otvorenog ložišta. Oni se i naknadno mogu ugraditi u postojeće kamine.

  Osim ugradnje kamina, odnosno, montaže kaminskog uloška, neophodna je i zaštita prostora od pepela i oštećenja. Upravo zato se prvo postavlja podest i priključak za dovod vazduha. Onda ide ugradnja kaminskog uloška i spajanje s dimnjakom. Na kraju se kamin ozida tako da bude nalik komori. Po potrebi može da mu se doda i razvod cevi za protok toplog vazduha u druge prostorije. Poslednje na redu je oblaganje kamina željenim završnim slojem, odnosno, dekorativnim materijalom.

  3.1. Ulošci za kamine na drva i pelet

  Kaminski uložak je metalna konstrukcija kamina, njegovo vizuelno i funkcionalno središte. Izbor ovih kućišta na tržištu je zaista velik i mogućnosti koliko i snaga ovakvih grejnih tela su takve da se uvek može naći ono što želite. Ložišta od šamota, litina, vermikulita i sličnih materijala su samo neka. Zbog sigurnosti, bezmalo svi kaminski ulošci imaju nastavak za spoljni dovod vazduha koji omogućava pravilno sagorevanje. Postoje i ulošci s prirodnom konvekcijom i ugrađenim ventilatorima.

  Ugradnju kamina prepustite stručnjacima
  Ugradnju kamina prepustite stručnjacima

  4. Savremeni kamini na drva

  Moderni kamini na drva danas su sve popularniji. Odlično su rešenje za one koji su prinuđeni da stalno cepaju drva, a želeli bi da ceo sistem grejanja nekako osavremene. Nešto takvo mogli bi naći u toplovodnim kaminima, u kojima se toplota vatre vodom prenosi kroz sistem cevi do radijatora. Na taj se način mogu grejati sve prostorije u kući. Da bi se izabrao najbolji kamin, zapravo onaj koji najbolje odgovara zahtevima objekta i vašim željama, mora se napraviti proračun zapremine prostora, toplotne izolacije, izloženost suncu i uzeti u obzir klima podneblja.

  5. Kamini na pelet

  Ovi kamini rade na istom principu kao i oni na drva, osim što im je ogrev različit. Upravo zbog peleta ovi su kamini u neznatnoj prednosti, budući da se lakše nabavlja i čuva od drva. Pelet zauzima manje mesta, jer se prodaje kompresovan u džakovima. U tom smislu, ako se dvoumite između kamina na drva ili pelet, neka vam vodilja bude mesto i način držanja ogreva - za koju vrstu imate više mesta i bolje uslove čuvanja.

  Moderan kaminski uložak s spremištem za drva
  Moderan kaminski uložak s spremištem za drva

  6. Kamini ili kaminske peći na drva ili pelet

  Kaminske peći na drva ili pelet imaju prozorčiće kroz koje se vidi plamen. Ovakve peći greju porostor direktnim zagrevanjem i prirodnom konvekcijom, a od kamina ih razlikuje to što mogu da služe i za pripremu hrane. Ima ih svih veličina, oblika, snage i vanjskih obloga. Prema stilu koji želite, uzmite klasičnu, tradicionalnu ili modernu peć. Neke imaju i ugrađene pećnice. Ove kaminske peći se vrlo lako montiraju i samo ih treba spojiti s dimnjakom na odgovarajući način.

  6.1. Šporeti na drva

  Sećate li se šporeta na kojim su kuvale bake, a možda i deke? Ovih godina postaju sve traženiji. Kod nas su poznati kao čuveni Smederevci i služili su za kuvanje koliko i za grejanje. Njima se bez problema može grejati i veći prostor. Sada imate mogućnost izbora – nisu više samo beli – različitih su boja, dizajna, veličina, a mogu imati obloge i od keramike i od kamena. Ima i ugradnih šporeta na drva.

  Šporet na drva je vrlo privlačan ali i koristan deo enterijera
  Šporet na drva je vrlo privlačan, ali i koristan deo enterijera

  Preporučujemo, dakle, da ognjište ponovo postane centar vašeg toplog doma.

  Stručni članak 4926
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Kamini?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1312 izvođača radova za područje Kamini:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana