Za područje

  Električni kamini, kaminske peći na drva ili plinski kamini?

  Članak je pregledalo čak 4033+ korisnika
  Kamini se prvenstveno koriste za grejanje, ali mogu biti i estetski element prostora. Kamini su nekada bili glavni izvori energije, a danas su samo dodaci koji, osim što smanjuju troškove, stvaraju prijatnu, domaću atmosferu u svakom domu. U zavisnosti od izabrane vrste goriva, bira se i tip uređaja: električni ili plinski kamin, kamin na drva, peći na drva i drugo.
  Stručni članak 4033
  elektricni kamini
  Imamo čak 1312 izvođača radova za područje Kamini:

  1. Kaminske peći ili kamini?

  Verovatno se pitate da li biste radije kaminsku peć ili kamin i u čemu je razlika? I kamin i peć su vrlo tradicionalni elementi doma, a razlika između njih u našem dobu postaje sve manje važna zbog tehnološko-tehničkih inovacija. Kamin je obično ugrađen u zid, većih dimenzija, s otvorenim ili zatvorenim ložištem. Kamin nije namenjen pripremi hrane, mada može da se koristi i za to, i neravnomernije emituje toplotu. Takođe, ugašen kamin ne emituje toplotu dok kaminska peć zrači i dugo nakon gašenja. Savremeni su kamini namenjeni prvenstveno dekoru i simbolici, jer zauzimaju posebno mesto u domu oko kog se okuplja porodica, pa je funkcija grejanja u tom smislu manje važna. Kaminske peći ili druge peći, na drva ili ostale vrste goriva, ne ugrađuju se u zid, već su samostalne, a ložište je uvek zatvoreno, što omogućava postepeno i ujednačenije zračenje toplote, dugo nakon što vatra zgasne. Najveći broj modela peći na drva ima površine za kuvanje. Ovo je veoma zgodno ako u kuhinji imate kaminsku peć, jer tokom grejne sezone možete kuvati hranu direktno na njoj i tako trošiti mnogo manje električne energije.

  2. Kamini i kaminske peći na drva

  2.1. Kamin na drva

  Kamini na drva tradicionalno se koriste vekovima. Najčešće su pravljeni kao otvorena ložišta, da bi kasnije postali zatvoreni. Plamen koji se stvara sagorevanjem drva, osim što emituje toplotu, stvara i veoma prijatnu atmosferu. Grejanje na drva je, između ostalog, ekološki prihvatljivije od grejanja lož-uljem, na primer. Na kraju, ali ne i najmanje važno, grejanje na drva je još uvek najjeftiniji način grejanja.

  2.2. Kaminske peći na drva

  Druga opcija koja postaje sve popularnija ovih dana, su kaminske peći. Peći na drva su vrlo slične kaminima s tim što zauzimaju manje mesta, pa su bolji izbor za prostorije čija kvadratura ne dozvoljava postavljanje velikog kamina.

  Kamini ili kaminske peći na drva i dalje simbolizuju srce doma
  Kamini ili kaminske peći na drva i dalje simbolizuju srce doma

  3. Plinski kamini

  Plinski kamini imaju neke prednosti u odnosu na kamine na drva, ali im energetski učinak nije isti. Plinski kamin ima plamen koji je nešto manji i više plavičaste boje, pa se čini da ni ambijent koji stvara ni čulno ni estetski nije isti. S druge strane, plinski kamin je funkcionalan i ekonomičan, lakše se pali i njegovo delovanje je trenutno, pošto počinje grejanje čim se uključi.

  4. Električni kamini

  Električni kamini takođe imaju neke prednosti. Mogu se postaviti u bilo koju prostoriju i na bilo kom mestu, jer im nije potreban dimnjak. Takođe su jednostavni za upotrebu, jer im nije potrebno gorivo niti dopunjavanje, čišćenje ni održavanje. Električnim kaminima se kao mana može pripisati samo to da nemaju pravu vatru s dimom, pa se ovaj efekt stvara veštački. Dakle, želite li pravi doživljaj loženja kamina, toplote i razigranosti plamenova, električni kamin verovatno nije najbolji izbor za vas.

  5. Kamini na bioetanol

  Kamini i kaminske peći na drva, plinski i električni kamini ili oni na biorazgradiva goriva dostupni su u raznim varijantama i tipovima, tako da samo gorivo ne utiče na estetsku vrednost kamina.

  Osim klasičnih kamina na drva, poznajemo i one na bioetanol, odnosno, biorazgradiva goriva. Kaminu koji koristi bioetanol, nije potreban dimnjak, jer ne stvara dim ni otrovne gasove. Takav kamin ima rezervoar u koji se sipa oko 4 litre goriva, za oko 4 sata rada kamina. Slično električnim, i ovaj tip kamina se može postaviti bilo gde u zgradi ili prostoru, ne zahteva stručnu instalaciju, a može i da se premešta po potrebi. Možete izabrati gotov kamin ili naručiti da se izradi po meri.

  Stručni članak 4033
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Kamini?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1312 izvođača radova za područje Kamini:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana