Za područje
    OTP banka

    Polikarbonske ploče

    Članak je pregledalo čak 5012+ korisnika
    Ploče od polikarbonata imaju razne namene u izgradnji - za nastrešnice, za pokrivanje terasa, pergola, za zimske vrtove i slično. Koriste se uvek kada se želi krov nad glavom, ali ne takav koji bi unutrašnjost lišio svetlosti i toplote.
    Stručni članak 5012
    polikarbonske ploce
    Imamo čak 759 izvođača radova za područje Krov, Izrada krova :

    1. Šta su polikarbonske ploče?

    Polikarbonati su takozvane termoplastične mase. Obično su providne, ali ih možete kupiti i u različitim bojama. Mogu se koristiti na temperaturama od -100°C do +135°C. Polikarbonske ploče su veoma otporne i izdržljive. Budući da je sam materijal transparentan, ploče se najčešće koriste kao krovni pokrivači za terase i pergole ili kao krovni prozori, čak i kao krovovi stadiona, zimskih bazena i vrtova i, naravno, plastenika, odakle i potiče njihova primarna upotreba. Polikarbonske ploče se ređe koriste kao krovovi za stambene prostore ili kao pregradni zidovi.

    2. Polikarbonske ploče - prednosti i slabosti

    2.1. Koje su prednosti polikarbonskih ploča

    Polikarbonske ploče, kada se koriste kao krovni pokrivač, imaju mnoge prednosti. Pre svega, zgodne su za upotrebu, jer imaju providnu teksturu i tako propuštaju svetlost. Istovremeno pružaju UV zaštitu. Ploče su, takođe, male specifične težine i lako se obrađuju. Cene su im sasvim pristupačne, mnogo povoljnije od stakla, i uz to se jednostavno postavljaju.

    Polikarbonat je materijal od plastične smese otporan na vatru, pa se često koristi u građevinarstvu radi zaštite od požara.

    2.2. Koja su negativna svojstva polikarbonskih ploča

    Ova vrsta ploča ima i svojih slabosti. Naročito kada su u pitanju one većih dimenzija (na primer, 60x120 cm i više), lako pucaju kada se zagreju isto kao i prilikom naglih i većih kolebanja temperature. Zbog toga se preporučuje odabir manjih dimenzija, naročito ako se kupuju kao krovni pokrivač; najbolje su u tu svrhu ploče 30x30 cm.

    Još jedan nedostatak ove vrste ploča je održavanje; moraju se redovno čistiti, jer brzo potamne od nakupljenih nanosa i nečistoća, a samim tim propuštaju i manje svetlosti i toplote, zbog čega su prvenstveno i izabrane. Osim toga, duga izloženost suncu i UV zračenju im menja nijansu (naročito ako su u pitanju neke boje). Naposletku, tu je i takozvani efekat staklene bašte - leti mogu postati toliko vruće da je boravak u prostorijama prekrivenim polikarbonatom praktično nemoguć. Kao i kod stakla, od suštinske je važnosti da se obezbedi adekvatno senčenje providnih površina.

    3. Polikarbonske ploče - polikarbonati

    Polikarbonske ploče su izrađene od polikarbonata, materijala koji kombinuje dve odlične osobine: visoku otpornost na mehanička oštećenja i udarce i providnost, pa je dobar izbor u zahtevnijim slučajevima i odlična alternativa staklu. On je praktično nelomljiv materijal, providan koliko i staklo, samo što je duplo lakši i do 200 do 300 puta otporniji na mehanička oštećenja. Polikarbonati su na tržištu uglavnom u obliku ploča; međutim, te ploče se međusobno mogu itekako razlikovati u zavisnosti od onoga čemu treba da posluže. Mogu biti oplemenjene, odnosno, mogu se proizvesti ili obraditi tako da imaju određena svojstva - ojačane, otporne na ogrebotine, manje zapaljive ili da sprečavaju zagrevanje prostorija pokrivenih polikarbonatom.

    Tvrđe polikarbonske ploče, namenjene vanjskoj upotrebi, imaju zaštitu od štetnog UV zračenja s obe strane, što znači da će potrajati duže u nepromenjenom obliku.
    Polikarbonske ploče se najčešće međusobno spajaju šrafljenjem
    Polikarbonske ploče se najčešće međusobno spajaju šrafljenjem

    4. Polaganje ploča

    4.1. Polikarbonske krovne ploče

    Ploče različitih dimenzija mogu se koristiti za pokrivanje krovova, premda se preporučuje da budu nešto manje, jer veće lakše pucaju. Ploče se prave tako da na ivicama imaju žlebove sa već pripremljenim rupama tako da se pri postavljanju žlebovi preklapaju i međusobno spajaju holšrafovima. Konstrukcija može biti različita, ali najčešće je metalna ili drvena, odnosno, lučna ili ravna, a ploče se mogu montirati na poprečne i uzdužne grede, kao i na mrežastu potkonstrukciju.

    4.2. Dimenzije ploča

    Za krovove se uglavnom koriste polikarbonske ploče debljine 10 i 16 mm. Ako su razmaci između greda konstrukcije veći, preporučuje se upotreba ploča debljine 20, 25 i 32 mm zbog nosivosti.

    5. Leksan polikarbonske ploče

    Leksan ploče su jedan od najkvalitetnijih proizvoda ove vrste na tržištu. Njihova najveća prednost u odnosu na standardne polikarbonske ploče je takozvani niži indeks žućenja na UV svetlu, jer se UV zaštita, odnosno, premazi (za razliku od standardnih materijala ove vrste) nanose sa obe strane.

    6. Polikarbonske ploče - cena

    Polikarbonske ploče su veoma jeftine u poređenju sa staklom. Za ploču debljine 10 mm dimenzija 105x200 cm plaća se približno 35 EUR.

    Stručni članak 5012
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Krov, Izrada krova ?

    Imamo čak 759 izvođača radova za područje Krov, Izrada krova :

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 759 izvođača radova za područje Krov, Izrada krova
    9
    0

    ĐORĐIJE ADAMOVIĆ PR KROVNI RADOVI KROVOVI GRADNJA KRAGUJEVAC


    9.2
    0

    VERT GRADNJA D.O.O


    9.8
    0

    ROBERT VRABEL PR ZANATSKA RADNJA VR-TERAS KANJIŽA


    8.7
    0

    KETY-ANĐO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana