Za područje
    OTP banka

    10 inspirativnih kuća sa limenim krovovima

    Članak je pregledalo čak 3412+ korisnika
    Popularnost limenih krovnih pokrivača raste. Uprkos nešto većoj početnoj investiciji, ova vrsta krovne oplate nudi mnoge prednosti koje u potpunosti nadoknađuju potrošeno i to na duge staze. Očekivani vek trajanja limenog krova je čak 75 godina i duže. Njegova površina reflektuje toplotu, što smanjuje troškove hlađenja u vrućim mesecima, ali je takođe manje podložna curenju od konvencionalnog krova i otpornija je na vetar. Krov od lima se može reciklirati kada za to dođe vreme. Osim ovoga, lim omogućava i veću fleksibilnost u dizajnu krova. Pronašli smo za vas nekoliko divnih primera kuća sa limenim krovovima.
    Stručni članak 3412
    limeni krovovi naslovna
    Imamo čak 759 izvođača radova za područje Krov, Izrada krova :

    • Izbor i tekst: Špela Rogel
    • prevod: Tanja Prolić

    1. Kancelarijski dodatak sa fasetiranim bakarnim krovom_Emrys arhitekte (www.emrisarchitects.com); foto: Alan Villiams

    Kompanija za upravljanje nekretninama zatražila je od studija Emrys da modernizuju i prošire kancelarije koje zauzimaju dve nekadašnje stambene zgrade u ulici Great James Street, Bloomsbury. Arhitekti su novi dvospratni dodatak postavili u dvorište između postojećih građevina i tako stvorili dodatni prostor te poboljšali veze između postojećih radnih prostora. „Naše rešenje je bilo da sačuvamo i uvećamo postojeću zgradu te uvedemo potpuno novu strukturu u skučeni prostor atrijuma na zadnjoj strani, kako bismo stvorili dramatičan prelaz iz starog u novo“, kažu arhitekte. Trouglasti paneli stvaraju zanimljiv krovni reljef vidljiv iz postojećih okolnih zgrada i istovremeno različite visine plafona unutar nove strukture. „Odredili smo visine ključnih tačaka oko perimetara i koristili ovo kao inspiraciju za neobičan trouglasti oblik krova“, dodaju arhitekte. U unutrašnjosti ugradna rasveta ističe ivice svake ravni, a trouglasti krovni prozori propuštaju dnevnu svetlost u prostoriju.

    bakarni-krov.jpg

    krov-bakarni.jpg

    krov-bakarni-iznutra.jpg

    2. Kuća iz dva dela_AB objekt (www.ab-objekt.si); foto: Matej Lozar

    Arhitektonski biro AB poznat je po fotogeničnim i arhitektonski savršenim porodičnim kućama. Građevina koja je dobila naziv Shared Object nalazi se u Grižama kod Pongraca i u tom smislu nije izuzetak. Kuća prati prepoznatljivu estetiku svojih autora, a istovremeno u dizajn unosi dobar deo lokalne arhitektonske tradicije. Arhetipski oblik i dimenzije obe kuće, koje oponašaju lokalnu seosku arhitekturu, obloženi su od glave do pete tamnim oblogama od lima, dajući im moderan, minimalistički, prefinjen karakter.

    ab-krov.jpg

    ab-kuca.jpg

    ab-kuca-dvoriste.jpg

    kuca-sator.jpg

    3. Kuća-šator, Tham&Videgard arhitekti (www.thamvidegard.se); foto: arhiva autora

    Arhitekti studija Tham&Videgard dizajnirali su kuću na jednom ostrvu u švedskom arhipelagu Kroholmen. Veličanstven pogled na obližnji svetionik i pučinu inspirisao je koncept, odnosno velike staklene površine koje povezuju unutrašnjost sa tri terase. Neobičan profil kuće unosi visinu u unutrašnjost i istovremeno stvara spoljašnju sliku koja podseća na strukturu šatora i opušten letnji život na otvorenom. Konstrukcija objekta je u potpunosti drvena, osim čeličnih greda koje nose opterećenje glavne fasade. Zakrivljeni krov, obložen pocinkovanim limom, dostiže visinu od šest metara.

    talasast-lim.jpg

    talasast-krov.jpg

    talasast-krov-iznutra.jpg

    talasast-krov-prilaz.jpg

    4. Kuća sa pogledom na planinu_Sono arhitekti (www.sono.si); foto: Matevž Paternoster

    Porodična rezidencija pod nazivom Mountain View House nalazi se u neposrednoj blizini skijališta Kitzbuehel. Njen položaj blizu vrha brda omogućava impresivan pogled, zbog čega je kuća i dizajnirana tako da to maksimalno iskoristi. Slovenački SoNo arhitekti osmislili su zgradu kao skup manjih objekata koji oponašaju oblike tradicionalnih alpskih kuća, a zajedno stvaraju moderan imidž mesta za stanovanje.

    beli-lim.jpg

    bela-kuca.jpg

    bela-kuca-pogled.jpg

    5. Kuća-triptih_Studio Puisto (www.studiopuisto.fi); foto: Marc Goodwin

    Kuća je podignuta između jezera i guste smrekove šume te pokrivena crno nauljenim drvetom i kosim krovom od pocinkovanog lima. Kuća u južnoj Savoniji, pod nazivom Three Square House, sastoji se od centralne zgrade okružene sa dve još manje u kojima su garaža, ostava i sauna. Između garaže i glavne zgrade, na uglu izdignute drvene platforme je kada na otvorenom za osveženje, povezana sa stazom za šetnju koja vodi do pristaništa i jezera. Arhitekte studija Puisto su oko objekta opisale kružnicu na visini od 2,3 metra. Donju polovinu su obložili drvetom, a gornju pocinkovanim limom.

    kuca-triptih.jpg

    trodelna-kuca.jpg

    trodelna-kuca-iznutra.jpg

    triptih-iznutra.jpg

    6. Kuća C.H.I.K _MF arhitektura (www.mihafujs.com); foto: Matej Lozar

    Eksterijer stambenog objekta koji se nalazi na samo nekoliko minuta vožnje od centra Maribora, na spoju brda na severu i gusto načičkanih porodičnih kuća na jugu, prefinjen je, moderan i minimalistički, ali nikako hladan i bezličan. Kompaktni izduženi beli volumeni sa crnim krovovima od dvostruko presavijenog lima i prozorima sa crnim okvirima, ne žele da se izdvajaju iz okoline, već se u nju diskretno uklapaju. Gabaritnija vertikalno deljena površina jednovodnog krova izgleda kao da im je prirodan nastavak, da se stapa sa linijama brežuljaka i vinove loze u pozadini.

    kuca-chik.jpg

    chik-perspektiva.jpg

    chik-zadnja-strana.jpg

    7. Kuća-nalik na ambar_Valbæk Brørup arhitekti (www.vba.dk

    Arhitekti Valbæk Brørup su konstruisali vikendicu sa zasvođenim polukružnim krovom od talasastog lima u borovoj šumi, u blizini grada Nikøbing Sjælland u Danskoj. Vikendica, koja podseća na poljoprivrednu zgradu, udaljena je svega 200 metara od mora. „Želeli smo da napravimo kuću čiji je oblik povezan sa postojećom tradicionalnom seoskom gradnjom, posebno industrijskom“, kažu arhitekte. Veći deo dnevne zone u prizemlju otvara se kroz klizna vrata prema vrtu okruženom borovima. "Unutrašnjost je napravljena od borovog drveta. Miris, zvuk i atmosfera su kao u tradicionalnoj kolibi", navode projektanti iz studija. „Želeli smo da oponašamo materijale, boje i atmosferu okolne prirode, tako da nismo ni nameravali da bilo šta prekrivamo bojom - posebno ne belom". Fasada kuće je od posrebrenog drveta, a krov je obložen talasastim pločama koje zajedno sa velikim dimnjakom čine kuću toliko nalik nekadašnjim industrijskim pogonima.

    kuca-ambar.jpg

    kuca-voz.jpg

    ambar-iznutra.jpg

    8. Kuća za petoro i ceo svet prijatelja_Biro Gašperič (www.birogasperic.com); foto: Miran Kambič

    U procesu dizajniranja njihovog novog doma, očekivanja porodice su bila fokusirana na tri „hitne stvari“: komfornu i prostranu unutrašnjost koja će im pomoći da lakše i udobnije u njoj prebrode zimske mesece, dovoljno prostora za smeštaj brojnih prijatelja i veliku kuhinju koja nudi savršeno okruženje za kulinarske užitke. Uz pomoć arhitekte Mateja Gašperiča, proces konceptualizacije je rezultirao udvojenom kućom. Manja ima saunu, teretanu i poslovni prostor. Glavna zgrada je dnevni boravak, koji je povezan, zapravo sliven sa spoljnom terasom kako bi se stvorio jedinstven prostor za druženje bez jasno definisane granice između unutrašnjosti i spoljašnosti. Ispod njega nalazimo stolarsku radionicu, radionicu za popravku bicikala i ostavu. Ali ono što zaista daje ton novom domu je kuhinja - centralno mesto - sa toplinom peći na drva i privlačnim kaminom.

    retro-kuca.jpg

    retro-dvoriste.jpg

    9. Kovačka radionica_Veld (www.veld.work); foto: Barbara Sandra

    Stručnjaci iz belgijskog arhitektonskog studija Veld „presvukli“ su nekadašnju kovačku radionicu pocinkovanim limom, kako bi posvetleli njenu pocrnelu unutrašnjost. Arhitekti ovog studija su došli na ideju da povežu staru radionicu sa kućom iz 1950-ih, čime su je proširili, a istovremeno sačuvali sve ono što je obe činilo karakterističnim. „Postojeće zgrade smo videli kao priliku, a ne kao ograničenje," rekao je osnivač studija Veld, Bruno Vanhaesebrouck. Pocrnela unutrašnjost kovačke radionice bila je obrađena krečnim malterom u tehnici koja se tradicionalno koristila za seoske objekte. Belina, kojom su prekriveni cigleni zidovi i plafoni, održava njihove strukture netaknutim, dok ih vizuelno kombinuje s enterijerom glavne kuće. „Želeli smo da stvorimo neutralnu i minimalističku pozadinu“, rekao je Vanhaesebrouck. Spoljašnjost je obložena crnim pocinkovanim limom koji oponaša izgled okolnih farmi i neprimetno se uklapa u pejzaž.

    metal-dozidano.jpg

    metalna-fasada.jpg

    metalna-kuca-iznutra.jpg

    10. Husaro kuća, Tham&Videgard arhitekti (www.thamvidegard.se); foto: arhiva autora

    Iza crne metalne spoljašnjosti ove kuće u stokholmskom arhipelagu, arhitektonski duo Tham&Videgard kreirao je dnevni boravak sa zasvođenim plafonima i spavaće sobe sa velikim krovnim prozorima. Kuća Husaro je dizajnirana kao vikendica jednom od dvojice arhitekata i njegovoj porodici, tačnije, kao zamena za više manjih zgrada koje su posedovali dugi niz godina. „Kako je u porodicu stigla i nova generacija, pojavila se i potreba za većim objektom sa više prostora“, rekao je Videgard. Tako je napravljen dvospratni dom od lakih materijala, uključujući tu limenu fasadnu i krovnu oplatu, brezove šperploče i drvnu građu. „Osvetljenje, pogled na more i ravan teren tek su neki od preduslova, odnosno, polazne osnove idejnog sklopa, koliko i racionalno projektovanje zbog relativno malog budžeta", rekli su na kraju.

    husaro-kuca.jpg

    husaro-prilaz.jpg

    husaro-terasa.jpg

    husaro-zadnja-strana.jpg

    Stručni članak 3412
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Krov, Izrada krova ?

    Imamo čak 759 izvođača radova za područje Krov, Izrada krova :

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 759 izvođača radova za područje Krov, Izrada krova
    8.8
    0

    Miloš Jovanović pr MBA INŽENJERING


    8.6
    0

    Jupel


    9
    0

    VIP GRADNJA 018


    10
    1

    RA Company - Dragan Radosavljević PR


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana