Za područje

  Paropropusna folija - sekundarno krovište

  Članak je pregledalo čak 2402+ korisnika
  Svaki krovni pokrivač u nekom trenutku može početi da prokišnjava, a voda je najveći neprijatelj svake konstrukcije koji ubrzava njeno propadanje i truljenje. Zbog toga je sekundarno krovište neophodno na našem geografskom području. Sekundarni krovni pokrivač, odnosno, paropropusna folija, štiti toplotnu izolaciju od prodora vode i vlage, ako i kada krov prokisne. Pored toga, sekundarno krovište ima još dosta drugih dobrih karakteristika, pa ćemo vas sa svima upoznati.
  Stručni članak 2402
  paropropusna folija
  Imamo čak 719 izvođača radova za područje Krov, Izrada krova :

  1. Šta je sekundarno krovište?

  1.1. Sekundarno krovište je paropropusna folija

  Sekundarni krovni pokrivač, koji se drugim rečima naziva i sekundarnim krovištem, zapravo je paropropusna folija, odnosno zaštitna folija koja propušta paru, ali ne propušta vodu. Između ostalog, paropropusna folija deluje i kao dodatna zaštita od vetra, pošto štiti konstrukciju i unutrašnjost od prodora vetra i kolebanja temperature koja zbog toga nastaje. Osim što reguliše vlagu, što mu je primarna svrha, sekundarno krovište obezbeđuje i toplotnu zaštitu.

  1.2. Paropropusna folija odvodi kondenzat

  Pored toga što sprečava prolaz vode u izolaciju, njena primarna i najvažnija funkcija je odvođenje kondenzovane vode sa donje strane krova i osiguravanje kontrolisanog prolaza vlage, posebno one koja se stvara unutar objekta. Zašto je ovo bitno? Prodor kišnice u objekt sprečava se hidroizolacijom, a zbog velikih temperaturnih razlika, posebno zimi, može doći do pojave pare s unutrašnje strane konstrukcije. Paropropusna folija omogućava ovoj pari da prolazi iznutra ka spolja, čime se sprečava njena kondenzacija i nastanak velikih oštećenja na konstrukciji.

  1.3. Paropropusna folija je neophodna

  Na našem geografskom području postavljanje sekundarnog krovišta je neophodno, pošto su odlike kontinentalne klime koja je kod nas zastupljena relativno vlažne zime praćene vrlo niskim noćnim temperaturama. Prema tome, objekti moraju jače da se zagrevaju, što uglavnom dovodi do stvaranja i kondenzacije pare. Paropropusna folija je stoga neophodna komponenta svakog krova.

  2. Kako se postavlja sekundarno krovište

  2.1. Sekundarni krov zahteva profesionalnu ugradnju

  Dakle, sekundarno krovište je specijalna paropropusna folija koja se postavlja iznad toplotne izolacije krova. Međutim, ona mora biti pravilno postavljena da bi pravilno i funkcionisala - zapravo, služila svojoj nameni.

  Prilikom projektovanja i postavljanja krovnog pokrivača naročita pažnja mora da se posveti polaganju paropropusne folije. Vlaga, gledano iznutra, prolazi kroz toplotnu izolaciju pa zatim kroz sekundarni krov i izbija na površinu. Ako sekundarno krovište ne funkcioniše kako treba i ne propušta vlagu, kondenzacija će izbiti s donje strane. Tada dolazi do vlaženja izolacije ispod sekundarnog krova, a samim tim i vlaženja konstrukcije objekta. To može dovesti do truljenja ili čak do pojave plesni, buđi i gljivica.

  Nepravilno postavljena paropropusna folija, čiji spojevi ne dihtuju, počeće da se odvaja od podloge i neće više služiti svojoj svrsi.

  2.2. Lepljenje spojeva

  Veoma je važno da se spojevi, u stvari, šavovi između traka folije u sekundarnom krovištu dobro zalepe, pošto će u suprotnom vlaga nekontrolisano prolaziti. Takođe, na mestima gde folija nije slepljena kako treba doći će do termičkog prodora. Tako možete gubiti i do 40% energije više.

  Sekundarno krovište, u stvari, paropropusna folija, deluje i kao zaštita od vetra
  Sekundarno krovište, u stvari, paropropusna folija, deluje i kao zaštita od vetra

  3. Koja je paropropusna folija najbolja?

  Sekundarna krovišta obično se proizvode u obliku lagane i fleksibilne folije, a na tržištu zaista postoji bogat izbor. Možete birati između različitih folija, kakve su Omega, Stamisol, Bramac Flex, Universal, Tyvek, itd. Međutim, umesto folija, sve popularnije su razne zaštitne ploče, kao na primer Agepan od drvenih vlakana. Kako je svaka konstrukcija jedinstvena, savetujemo da se pre izbora i postavljanja folije konsultujete sa stručnjakom.

  4. Paropropusna folija - specifikacije

  Paropropusne folije uvek imaju specifikaciju proizvođača, pa se po tom opisu bira ona odgovarajuća krovu koji treba da se radi.

  4.1. Koliki je otpor sekundarnog krova?

  Otpor vazduha kroz koji prolazi vodena para određuje se na osnovu vrednosti koja se na proizvodima obeležava sa „Sd“. Na primer, vrednost Sd=1 jednaka je otporu vazdušnog sloja debljine 1 m. Vrednosti Sd sekundarnih krovova su veoma različite, obično se kreću između Sd=1 i Sd=0,02 m.

  4.2. Koliko je teška paropropusna folija?

  Prilikom postavljanja ove zaštitne folije određuje se i težina materijala po m2. Težine sekundarnih krovišta su takođe vrlo različite; obično se kreću između 120 i 800 g/m2, ali mogu biti i van ovog opsega.

  4.3. Izlaganje UV zracima

  Pored navedenih vrednosti utvrđuje se koliko dugo sekundarni krov može biti izložen sunčevoj svetlosti, a da ne promeni svoja primarna svojstva čak ni pod uticajem UV zraka. Paropropusna folija nije sloj koji treba direktno da bude izložen UV zracima, kao što je, recimo, izložena hidroizolacija.

  5. Paropropusna folija - cena

  Paropropusna folija predstavlja tek mali deo troškova izgradnje krova, ali su cene različite i kreću se od 1 do 2 EUR/m2.

   

  Stručni članak 2402
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Krov, Izrada krova ?

  Imamo čak 719 izvođača radova za područje Krov, Izrada krova :

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 719 izvođača radova za područje Krov, Izrada krova
  9.5
  0

  VESELINOVIĆ MONT


  10
  1

  Honar Concept gradnja


  9.5
  0

  TODIĆ GRADNJA 024


  9.1
  0

  Bojović Gradnja


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana