Za područje

  Krovna kućica ili krovni prozor

  Članak je pregledalo čak 14415+ korisnika
  Krovna kućica ili krovni prozor služe za osvetljenje potkrovlja, na mestu gde visina parapetnog zida onemogućava ugradnju klasičnog prozora na fasadi objekta. Postavljanje krovne kućice ili krovnog prozora mora svakako biti pažljivo isplanirano i stručno urađeno, kako biste kasnije koristili što manje rasvete. Krovna kućica je deo potkrovlja iznad krova te ima sopstveni prozor i krov. Krovni prozor je potpuno integrisan u krovnu konstrukciju i zato ne deluje kao nešto što „štrči“ iznad kuće. Za ovu smo temu pripremili neke važne informacije koje će pomoći da se opredelite.
  Stručni članak 14415
  krovna kucica
  Imamo čak 393 izvođača radova za područje Krovni prozori:

  1. Krovna kućica

  1.1. Prednosti

  Jedna od ključnih prednosti krovne kućice je više prostora na račun manjeg nagiba krova, čime se postiže i veća funkcionalnost zbog podizanja svoda. Postavljanjem krovne kućice sigurno ćete postići i to da vaš dom deluje originalnije i interesantnije.

  1.2. Slabosti

  Čini se da je glavna slabost krovne kućice to što mnogo manje dnevne svetlosti dopire u prostor. Razlog se krije u novonastaloj razlomljenosti uglova, odnosno slabijoj refrakciji. Dešava se i da se prilikom ugradnje, gornja ivica krovnog prozora ne opšije paralelno s krovnom ravni. Ugradnja senila i komarnika je moguća samo sa spoljašnje strane, a zbog više spojeva i preklopa povećana je i mogućnost prodora vode, naročito u slučaju nestručne gradnje. Kod krovne kućice je vrlo bitno obezbeđenje prozračivanja preko termoizolacije, što automatski povećava cenu.

  2. Izrada krovne kućice

  Pri postavljanju krovne kućice neophodno je veće posezanje u konstrukciju krova, što uključuje i građenje tog dela krova, krovne kućice i postavljanje prozora. Krovna kućica sama po sebi jeste "mala kuća" i zato mora da se izvodi na isti način, termoizolacija mora da bude kvalitetna i bez tzv. toplotnih mostova. Svega ovoga radi, uvek preporučujemo da izgradnju prepustite stručnjacima.

  Krovna kućica otvara put svetlosti i pogledu
  Krovna kućica otvara put svetlosti i pogledu

  2.1. Da li je za krovnu kućicu potrebna građevinska dozvola?

  Za krovnu kućicu morate imati građevinsku dozvolu, pošto se radi o konkretnom zahvatu u krovnu konstrukciju kojim se ujedno i menja izgled kuće. U slučaju da živite u višestambenoj zajednici, biće neophodna saglasnost ostalih vlasnika. Ako je, pak, u pitanju spomenik kulture, biće neophodna i dozvola Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

  2.2. Izolacija krovne kućice

   Oko krovne kućice mora da se postavi odgovarajuća termoizolacija, i to ona debljine od 20 cm kakva se preporučuje i za fasade, dok krov kućice treba da ima izolaciju od 40 cm, odnosno, onoliku kolika je na ostatku krova. Pri ugradnji se mora voditi računa o nepropustivosti (parna brana), maksimalnoj zaštiti od meteorske vode (sekundarno krovište) kao i nesmetanom kruženju vazduha iznad termoizolacionog sloja.

  2.3. Prozori za krovnu kućicu

  Kao i kad su u pitanju krovni prozori, i ovde imate na raspolaganju veliki izbor materijala, onih istih koji se koriste za termoizolacione prozore (drvo, PVC, aluminijum). Dakle, materijali su isti, ali bi bilo najbolje da se ugrade po RAL standardu. Načini otvaranja prozora takođe mogu biti različiti - na kant/kip, klasični ili klizno.

  3. Kako se kreću cene krovnih kućica?

  Cena krovne kućice je svakako viša od one za krovne prozore. Počinje od oko 900 EUR i mogu doći i do 2.000 EUR, u zavisnosti od veličine, oblika i upotrebljenih materijala.

  4. Krovni prozor

  4.1. Prednosti

  Glavna prednost krovnog prozora je svakako mnogo prirodnog svetla i toplote u prostoru (do 30%), a moguće je i kombinovanje više njih, čime se dobija još bolja osvetljenost. Krovni prozor omogućava lakše provetravanje, optički povećava prostoriju, na krovu je manje upadljiv od krovne kućice, a svakako doprinosi i boljem estetskom utisku.

  4.2. Slabosti

  U slabosti krovnog prozora mogu se ubrojati eventualno prodiranje vode s krova, što može da se dogodi u slučaju nestručne montaže i relativno ograničen vidik (osim ako nije u pitanju panoramski prozor).

  5. Ugradnja krovnog prozora

  Postavljanje i montaža krovnog prozora svakako su jednostavnije od gradnje krovne kućice, premda je jako važno da i jedno i drugo radi iskusan i vešt majstor. Za stoprocentnu vodonepropusnost potrebno je da sam prozor bude zaptiven tako da odgovara postojećem krovnom pokrivaču; druga bitna stvar je nepropusnost obe folije (blokada prolaza pare ispod i parna brana iznad), koliko i unutrašnja obrada špaleta – toplotna izolacija mora biti debljine jednake ostatku krova. Takav postupak nije moguć onda kada se krovni prozor postavlja između krovnih greda; u tom se slučaju postavljaju posebni dodatni elementi koji omogućavaju nesmetano provetravanje krova.

  Za razliku od krovne kućice, prozor ne povećava prostor, ali propušta obilje svetlosti
  Za razliku od krovne kućice, prozor ne povećava prostor, ali propušta obilje svetlosti

  5.1. Građevinska dozvola

  Za razliku od krovne kućice, za ugradnju krovnog prozora nije potrebna građevinska dozvola.

  5.2. Izolacija i staklo

  Vrlo se često preporučuje ugradnja prozora s lepljenim unutrašnjim staklom. Ovakvo se staklo ne lomi na oštre komade već ispuca i ostane na mestu te je mnogo bezbednije. Izolacija se postavlja preko unutrašnjih obloga krovnog prozora (špalete) – donja vertikalna i gornja horizontalna. Uvek se preporučuje korišćenje posebnog kompleta za ugradnju. Taj LSG komplet se sastoji od izolacionog okvira, sekundarnih opšivki i parne brane.

  5.3. Način otvaranja

  Krovni se prozori otvaraju na više načina. Prvi je ručni ili na elektropogon. Klasičnim se naziva otvaranje prozora ručkom na gornjoj strani i sa šarkama na sredini okvira, a postoji i panoramski način otvaranja, kada je ručka na donjoj strani. Panoramski prozor omogućava bolji pogled i primereniji je za krovove s manjim nagibom.

  5.4. Drveni, PVC ili ALU krovni prozori?

  Što se materijala tiče, posebnih preduslova nema - možete izabrati PVC, drvo i aluminijum, kao i kombinacije tih materijala. PVC važi za najjeftiniju varijantu, posle toga sledi drvo, pa aluminijum koji je najskuplji. Spoljna zaštita aluminijumom, bakrom ili cinkom garantuje krovnom prozoru veću otpornost.

  6. Krovni prozori - cena

  Kako se kreću cene krovnih prozora? Svakako, prozori su jeftiniji od krovne kućice. Za klasičan PVC krovni prozor, čiji su unutrašnji delovi drveni, i sa kaljenim staklom, treba odvojiti oko 250 EUR. Cena panoramskog PVC prozora s drvenim unutrašnjim delovima i standardnim sigurnosnim staklom je oko 450 EUR. Naravno, uvek ima još skupljih varijanti koje mogu biti i dvostruke.

  Stručni članak 14415
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Krovni prozori?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 393 izvođača radova za područje Krovni prozori:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana