Za područje

  Izolacija ravnog krova

  Članak je pregledalo čak 5406+ korisnika
  Ravan krov na kući je odlično rešenje ako želite da dobijete dodatnu korisnu površinu na njemu i ispod njega, pošto je onda celo potkrovlje iste visine. U tom je slučaju izolacija vrlo bitan faktor, čak i bitniji nego inače. Pogotovu onda kada planirate da taj krov ozelenite ili da bude pohodan, odnosno da se koristi kao terasa. Zato ćemo ovom prilikom najviše pažnje posvetiti termo i hidroizolaciji ravnog krova.
  Stručni članak 5406
  izolacija ravnog krova
  Imamo čak 359 izvođača radova za područje Ravni krovovi:

  Najčešće se koristi obrnuti ravni krov

  U savremenoj gradnji najčešće se koristi obrnuti ravni krov, koji nije ništa drugo do ravni krov koji ima hidroizolacioni sloj ispod sloja toplotne izolacije. Budući da je sloj termoizolacije izuzetno efikasan u zaštiti izloženog sloja hidroizolacije od pregrevanja, obrnuti krov je vrlo izdržljivo rešenje.

  Mnogi vlasnici klasičnog krova upozoriće vas da ćete izvođenjem ravnog krova rizikovati prokišnjavanje i druge neprijatnosti, što nije tačno. Savremene tehnike, sintetičke folije i, pre svega, pravilna i precizna ugradnja materijala te celokupna konstrukcija, omogući će vašem ravnom krovu da traje decenijama.

  Iznad svega, izuzetna je mogućnost da vaše potkrovlje bude u potpunosti iskorišćeno, jer se ne gubi prostor koji nastaje zbog kosina klasičnog krova na dve vode.

  Još jedna velika prednost svakako je sama površina krova koja se može koristiti kao pohodna terasa i tako znatno povećati vrednost cele nekretnine.

  Hidroizolacija i odvodnjavanje ravnog krova

  Meteorska voda je glavni problem ravnog krova. Primena dobre hidroizolacije i drenaže je izuzetno važna. Drenaža jednostavno znači odvođenje vode. Nakon padavina, voda na ravnom krovu ne bi smela da se predugo zadrži, jer bi natopila toplotnu izolaciju. Iz tog razloga je važno osigurati pad od najmanje 2%, što znači da ravan krov zapravo i nije ravan, već iskošen i to za najmanje 2 cm na 100 cm dužine. U praksi, ta kosina može ići do 5%.

  Najčešća vrsta hidroizolacije su kvalitetne bitumenske trake, koje se obično postavljaju preko bitumenskog premaza na betonskoj ploči. Današnje su bitumenske trake ojačane poliesterom ili fiberglasom. Hidroizolacija se izvodi u dva do tri sloja tako da voda ne može da dopre ispod izolacionog sloja. Obično se koriste bitumenske trake debljine do 5 mm, koje izvođač vari jednu za drugu u tačkama ili u linijama. Koriste se i takozvane tankoslojne membrane i drugi sintetički proizvodi.

  Cena pojedinačnog sloja hidroizolacije na krovu je 6 EUR/m2 te cena dvoslojne ili troslojne hidroizolacije izađe oko 20 EUR/m2. Sve zajedno, kvadrat ravnog krova će vas koštati 20-30 EUR/m2, a mi savetujemo da u ovoj prilici ne štedite.

  Odvodnjavanje ravnog krova

  Za odvod kišnice sa ravnih krovova obično se koriste posebno napravljeni oluci. Ovi krovni slivnici su tačkasti i odvode vodu iz završnog, ali i iz drugih slojeva krova. Drenaža krova radi se prema posebnim standardima. Broj i mesto odvoda određuje izvođač ili projektant mašinskih instalacija, a ti odvodi se obično na manjim krovovima postavljaju u uglovima.

  Važno je pravilno planirati vertikale, odnosno cevi kojima voda otiče do tla. Obično se više odvodnih cevi ili krovnih odvoda kombinuje u jednu vertikalnu odvodnu mrežu ravnog krova.

  Ovaj deo posla takođe biste trebali da prepustite stručnjacima za ugradnju i izvođenje ravnih krovova.

  Termoizolacija ravnog krova - stirodur, a ne stiropor

  Ugradnja odgovarajuće termoizolacije je presudna kako bi se osiguralo da ravni krov ispunjava energetske zahteve. Pre svega, ugrađena toplotna izolacija mora biti neprekidna, ploče koje se međusobno preklapaju moraju činiti neprekidni sloj kako bi se sprečili toplotni mostovi i stvaranje plesni.

  Izolacija ravnog krova može se napraviti od više vrsta materijala, premda se najviše koristi XPS, koji se u kolokvijalnom govoru naziva stirodur. Budući da je glavno opterećenje ravnog krova meteorska voda, XPS je neophodan jer mu je ćelijska struktura zatvorena, tako da ne upija vodu. Takođe, ploče za izolaciju krova moraju imati odgovarajuću zateznu čvrstinu, što znači da moraju biti otporne na pritisak. Drugim rečima, na ravni krov se ne može staviti običan stiropor; svi elementi izolacije moraju biti kvalitetni, a to ima svoju cenu. Za takozvani, obrnuti ravni krov „plus“, potrebna su 3 sloja stirodura od 10 cm. 10 cm stirodura s ugradnjom košta oko 20 EUR/m2, a cena celokupne izolacije ravnog krova od tri sloja stirodura ili 30 cm biće 60 EUR/m2.

  izolovan-ravan-krov.jpg

  suvomontaza-izolacije.jpg

  Dvoslojni XPS – izolacija od stirodura na obrnutom ravnom krovu
  Dvoslojni XPS – izolacija od stirodura na obrnutom ravnom krovu
  Stručni članak 5406
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Ravni krovovi?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 359 izvođača radova za područje Ravni krovovi:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana