Za područje

  Zamena krovnog pokrivača, obnova krova

  Članak je pregledalo čak 11478+ korisnika
  Ako je krov stariji od 30 godina i dotrajao, biće mu potrebna zamena krovnog pokrivača, oluka i opšiva. Ako budete odugovlačili sa zamenom više nego što se mora, može doći do prodora vlage u dublje slojeve drveta te trajnih oštećenja konstrukcije krovišta, a što bi u svakom slučaju dovelo i do povećanja troškova. Treba da imate na umu i to da je u vreme gradnje takvog krova znanje o građevinskoj fizici, termoprovodljivosti i termoizolaciji bilo vrlo skromno, koliko i primenjene tehnoilogije i izbor materijala. Zato vam savetujemo da ne oklevate previše.
  Stručni članak 11478
  zamena krovnih pokrivaca
  Imamo čak 787 izvođača radova za područje Krov, Izrada krova :

  1. Renoviranje krova

  Obnova krova može obuhvatati renoviranje krovišta i zamenu krovnog pokrivača ili samo postavljanje novog krovnog pokrivača. Od starog krova, ako je još uvek u dobrom stanju, može se sačuvati drvena konstrukcija. Danas se uglavnom rade ventilisani krovovi, što znači da se preko skeleta, letve i kontraletve postavljaju tako da sa sekundarnim krovištem stvaraju vazdušne kanale. U odnosu na to kakve su nosivost konstrukcije i težina krovnog pokrivača, biraju se ili laki metalni krovni pokrivač s posipom, klasičan crep ili betonski krovni pokrivač ili tegola.

  Savet stručnjaka iz firme PLASTER INEX

  1. Zašto je neophodno izvršiti promenu krovnog pokrivača posle određenog vremena?

  Krov je osnova svake kuće koju štiti od raznih vremenskih uticaja i baš zato je bitno njegovo redovno održavanje i kontrola stanja. Posebno zato što je visina krovova u našoj zemlji rađena pre 50-60 godina. U to vreme nije bilo neke preterane zaštite protiv insekata i propadanja. Tada je malo ko imao mogućnosti da koristi kvalitetnu građu, a većina je koristila ono što su imali u svojim šumama tako da smo na raznim objektima zaticali razne vrsta rogova čak i razne kombinacije od bagrema, hrasta, topole, graba, jasena i mnogih drugih koji su uvek bili različitih dimenzija, nejednakih debljina i dužina, nastavljani više puta te stoga u vrlo lošem stanju i teško oštećeni od žižka. Takođe smo retko gde zaticali krovove koji su bili podaščani ili su imali neku foliju, a da ne govorimo o tome da nigde nije bilo nikakve izolacije koja je itekako bitan faktor za toplotnu izolaciju vašeg doma.

  Kao što verovatno znate, sva toplota ide u visinu i ako nemate izolaciju koja će je zadržati unutra, ona odlazi napolje. To možete videte kroz jedan prost primer: u ovim zimskim danima na svakoj kući ima snega, na svakom krovu ima snega i tačno kada pogledate kroz prozor na komšijskim krovovima možete videti razliku u izolaciji, jer ćete negde videte da se sneg topi, a da ga na drugim jos uvek ima - e, to je upravo zato što je velika razlika u temperaturi pošto sva toplota izlazi kroz krov i topi sneg. Toga radi su veoma bitna folija i krovna izolacija koje zadržava toplotu u objektu i smanjuju troškove grejanja.

  Međutim, kod nas se i dalje ne poštuje pravilna montaža krova.  Nažalost, ljudi i dalje traže što jeftinije moguće rešenje, a to ih kasnije košta još višestruko. Razlog tome je to što se i dalje montira loša građa koja nije dovoljno suva, lošeg kvaliteta, koja nije pravilno zaštićena od insekata i propadanja.Tako da, što se tiče pravilne montaže krova, najbitnije je da on ima čvrstu osnovu na koju se oslanja, da građa bude kvalitetna i suva te da bude pravilno zaštićena od napada insekata. Razmak i debljina rogova zavisi od težine krovne pokrivke da li su crep, tegola, lim, sendvič-paneli ili nešto drugo, a ona je obično oko 80 cm od sredine do sredine rogova.  Preko toga ide daska, obično colovna (24 mm) ili OSB table; sledeće ide krovna folija koja je paropropusna i vodonepropusna (dozvoljava pari da izlazi iz objekta, a ne dopušta vodi da ulazi) zatim idu letvice (distanceri) izmedju folije i štafni, zbog strujanja vazduha koji je vrlo bitan za odrzavanje konstantne temperature krovnog pokrivača. Strujanje vazduha može da bude korisno u letnjem periodu pošto rashlađuje krovni pokrivač i ne dopušta mu da se pregreje. Istovremeno onemogućava neželjene efekte kao što su širenje, otvaranja rupa pa čak i pucanje. Preko tih distancera na kraju idu štafne na koje se slaže krovni pokrivač.

  Danas su sve više zastupljene i gotove krovne konstrukcije, takozvani binderi, koji se sklapaju na zemlji i gotovi podižu na kuću. imaju veću nosivost, laganiji su, mada u tim slučajevima iskorištenost potkrovlja je skoro nikakva, dok kod običnih krovova središnji deo uglavnom može biti iskoriscen za neku ostavu, sobu ili nešto slično. Što se izolacije tiče, najbolja je mineralna vuna u tablama koja je posebno namenjena toplotnoj izolaciji, a i konstruisana je tako da može da se pakuje izmedju rogova. Takodje je bitno da se sa donje strane stavi folija namenjena unutrašnjoj izolaciji i tek tada, u takvoj kombinaciji, dobijate pravu funkciju izolacije. Folija je takođe paropropusna, vodonepropusna, pa samim tim nezamenjiva za izolaciju vašeg objekta.

  2. Da li postoji neka posebna priprema objekta pre ovog posla?

  Što se tiče pripreme objekta pre zamene krovnog pokrivača, obezbeđenje objekta je jako bitno, pogotovo ako u njemu ima stanara. Ne bi bilo loše montirati skelu oko objekta jer ona umnogome može pomoći i ubrzati demontažu starog koliko i montažu novog krova. Bitno je smanjiti frekvenciju prolaza oko objekta da slučajno neko ne bi stradao i takođe obezbediti neku pokrivku (foliju ili ciradu) u slučaju neželjene promene vremena da bi objekt pretrpeo što manja oštećenja i da bi u svakom trenutku mogao da bude zaštićen kao i stanari u njemu.

  G-din Vladimir Gavrilović, PLASTER INEX

  2. Zamena krovnog pokrivača - cena

  Pokrivanje krova, odnosno, cene krovnih pokrivača, primerenih za stambenu gradnju, razlikuju se u zavisnosti od materijala i kreću se od 8 do 20 EUR/m2. Cena materijala za krov od oko 110 m2 tako bi iznosila između 2.000 i 3.000 EUR. Postavljanje pokrivača se kreće između 15 i 20 EUR/m2. Tako bi zamena krovnog pokrivača okvirno koštala između 30 i 40 EUR/m2.

  drvna-gradja-za-krov.jpg

  Stručni članak 11478
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Krov, Izrada krova ?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 787 izvođača radova za područje Krov, Izrada krova :

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana