Za područje

  7 jednostavnih načina održavanja odvoda

  Članak je pregledalo čak 3283+ korisnika
  Svako se bar jednom susreo sa začepljenim odvodom. Ako obratite pažnju na prve znake upozorenja kakvi su sporije oticanje vode ili neprijatni mirisi, možete sprečiti potpunu blokadu. Međutim, kada već dođe do začepljenja ili izlivanja, preporučujemo da se svakako obratite profesionalcima.
  Stručni članak 3283
  6
  Imamo čak 605 izvođača radova za područje Održavanje:

  1. Potrudite se da čišćenje odvoda uopšte ne bude neophodno

  Prevencija je jeftinija od lečenja - staro je nepisano pravilo koje važi u svakoj situaciji, pa i kada je čišćenje slivnika, odvoda i cevi u pitanju. Možete izbeći začepljenje ili ga bar odgoditi, prateći nekoliko jednostavnih saveta za održavanje i čišćenje instalacija. Neka odvod sudopere i umivaonika uvek bude pokriven rešetkom i nikada u njega ne bacajte čvrste komadiće niti sitne ostatke namirnica ili jela.

  Ovo se odnosi i na talog kafe ili velike količine masnoća koje se mogu stvrdnuti u hladnim cevima i stvoriti začepljenje. Iz umašćenih posuda prvo ubrusima obrišite što više masnoće. Ako i imate sudo-mašinu svejedno pre pranja napunite takvu posudu vodom i deterdžentom za sudove uz dodatak sode bikarbone. Kada voda provri, sklonite posudu i ostavite je da se ohladi do stepena kada ćete moći ručno da je operete. Videćete da će se sva masnoća skinuti, a i zagoreli ostaci, ako ih je bilo. Bar jednom mesečno u odvodnu cev sipajte šolju sode bikarbone i soli i prelijte je sa 3 litra ključale vode.

  2. Kako možete sami da otpušite odvod?

  Uz nekoliko jednostavnih postupaka možete ponovo povećati protok u cevima ili ukloniti manje blokade.

  2.1. Vakuum-guma za čišćenje sifona

  Vakuum-guma je neophodna alatka za svaki dom. Prvo pokrijte otvor za prelivanje koji se nalazi ispod slavine na sudoperi ili umivaoniku. Zatim sklonite rešetku i vakuum-gumu stavite tako da ceo krug slivnika bude obuhvaćen kako bi se stvorio vakuum, a onda ritmičnim pokretima dole-gore počnite odgušenje.

  2.2. Sredstvo za odgušenje odvoda

  Hemijsko sredstvo za otpušavanje slivnika i cevi možete kupiti u bilo kojoj prodavnici, a namenjeno je redovnom održavanju kao i čišćenju manjih blokada. Budući da ovakvih sredstava na tržištu sada ima bezbroj i manje-više sva su efikasna, koje god da odaberete obavezno pažljivo pratite uputstva proizvođača data na pakovanju i pridržavajte ih se tokom rada.

  Upozorenje: Većina sredstava za čišćenje odvodnih instalacija su vrlo jake hemikalije štetne po zdravlje, pa zato vrlo pažljivo rukujte njima i držite ih van domašaja dece.

  2.3. Otčepljenje odvoda ključalom vodom

  Jedan od najjednostavnijih postupaka sastoji se u tome da polako sipate u odvod ključalu vodu i sačekate malo pre nego što proverite efekat.

  Upozorenje: ključala voda može oštetiti osetljivu keramiku i gumena creva.

  2.4. Čišćenje odvodnih cevi Koka-Kolom

  Koka-Kola ili bilo koji drugi napitak sa visokim sadržajem fosforne kiseline je dobar odmašćivač za kućnu upotrebu. Dve litre ovakvog pića sipajte u odvod i ostavite da deluje oko 2 sata. Na kraju isperite odvod vrućom vodom.

  2.5. Deterdžent za pranje sudova

  Pomešajte veću količinu deterdženta za pranje sudova i ključale vode i polako sipajte u odvod. Ova metoda takođe dobro funkcioniše prilikom odgušenja WC-šolje.

  2.6. Čišćenje odvoda sodom bikarbonom i solju

  Veoma efikasan metod je mešavina iste količine soli i sode bikarbone. Istresite ih u odvod i posle pola sata sipajte ključalu vodu. Hemijska reakcija između soli i sode će očistiti cev.

  2.7. Čišćenje odvoda sodom bikarbonom i sirćetom

  Vrlo jako sredstvo za odmašćivanje je takođe mešavina sode bikarbone i sirćeta. Pomešajte 50 grama sode i 80-100 mililitara sirćeta i odmah ih sipajte u odvod, pošto će odmah početi i njihova međusobna burna reakcija. Možete prvo sipati sodu u odvod, a zatim dodati sirće. Sve dok se stvaraju mehurići i čuje „klokotanje“ dosipajte sirće.

  Ostavite da deluje najmanje sat vremena, po mogućnosti i duže. Da bi postupak bio što uspešniji, zapušite odvod i ulijte vruću vodu u sudoperu ili umivaonik, a onda naglo izvucite čep, a pritisak vode će se pobrinuti za mehaničko čišćenje.

  Upozorenje: egzotermna reakcija između sirćeta i sode može oštetiti PVC cevi i zaptivke.
  Ima zapušenja čije je rešavanje bolje prepustiti stručnjacima
  Ima zapušenja čije je rešavanje bolje prepustiti stručnjacima

  3. Stručnjaci za otpušavanje odvoda

  Kada je začepljenje previše veliko ili tvrdo ili postoji curenje, što pre kontaktirajte profesionalce koji će brzom reakcijom sprečiti veća oštećenja na vodovima. Majstori za čišćenje odvoda imaju na raspolaganju mašine, alate i opremu kao što su: različite sajle za čišćenje tvrđih naslaga u cevi, glave za bušenje čepova, razni produžeci i nastavci za čišćenje sifona, cevi i protoka te crevo za čistač pod visokim pritiskom.

  Osim toga, vodoinstalateri mogu da celu dužinu instalacija provere kamerom, koja može precizno odrediti mesto na kom je problem nastao kao i zbog čega, a samim tim utvrditi i optimalan način otčepljenja ili popravke. Pojavi li vam se neki od ovakvih problema, možete pomoć potražiti i postavljanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo ubrzo će vam se javiti sa ponudom.

  Stručni članak 3283
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Održavanje?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 605 izvođača radova za područje Održavanje:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana