Za područje

    Streha - da ili ne?

    Članak je pregledalo čak 1325+ korisnika
    Izbor vrste i tipa strehe ranije je bio uslovljen tehnologijom gradnje - veće strehe daju bolje zasenčenje, dok su one minimalne otpornije na nevreme, recimo. Danas se krovovi sa strehom biraju najviše zbog želje za estetskim efektom. Kakvu onda ima smisla izabrati?
    Stručni članak 1325
    krov sa strehom
    Imamo čak 753 izvođača radova za područje Krov, Izrada krova :

    Minimalna streha

    Minimalna streha je praktična u svakom pogledu. Pošto krov izgleda minimalistički i ne prelazi linije fasade, vetar ne može nigde da prođe niti da nanese štetu. Kuća sa minimalnom strehom ili ona bez nje, sasvim je svrsishodna u vetrovitim predelima, premda se može reći da ovaj oblik gradnje krova postaje sve popularniji kako su učestalije iznenadne i jake nepogode čak i u krajevima u kojima ih ranije nije bilo.

    Kuća sa minimalnom strehom je i estetski atraktivnija, pošto joj je forma ujednačenija, bez izbočenih elemenata. Najčešći argument protiv kuće bez strehe je da će fasada propasti. Tokom pljuskova fasada mora da se nakvasi, sa strehom ili bez nje. Osim toga, moderne tehnologije izrade završnih slojeva fasade - koji se sada nazivaju i sistemima zbog svoje strukture - nude potpunu zaštitu od vode. Uostalom, prisetite se nekadašnjih kuća - kakve god da su imale fasade, a one su vrlo retko bile naročito istaknute, trajale su decenijama.

    Strehe srednje dubine

    Iz prakse se ustalilo pravilo da streha treba da je široka kao petina visine bočnog zida, ali samo kada se radi o porodičnim kućama i vikendicama. Uglavnom se smatra da je razlog takvog rešenja krova dvojak: da se izbegne natapanje fasade i da se zidovi ne pregrevaju u vreme vrućina. Ni jedno ni drugo nije tačno. Da bi stvarno služila za zaštitu kuće od letnje pripeke, streha bi morala štrčati u odnosu na liniju fasade najmanje 170 cm. Od jakih padavina, kao što je pomenuto, adekvatne zaštite nema, naročito kada su kombinovane sa jakim vetrom.

    Ono što se smatra realnim problemom kod izvođenja ovakvih tipova krovova jesu grede koje izlaze iz krovišta. Ako se ne zatvore na tim mestima će se stvoriti toplotni mostovi, a to nije ono što se želi. Krovopolagači ili fasaderi ovo rešavaju upotrebom takozvanih agepan-ploča kojima zatvaraju celu strehu sa donje strane. Ipak, takvo rešenje nije trajno - ako i kada se greda pomeri, „kutija” će ispucati. Ukratko rečeno, odluka za ovakvu strehu je stoga bez realnog opravdanja, u građevinskom i arhitektonskom smislu, i vezana je samo za želju da objekt ima određeni izgled.

    Duboka streha

    Duboke strehe su delovi krova koji su u odnosu na linije fasade izbočeni više od 150 cm. Za takve konstrukcije se može reći da su itekako opravdane i svrsishodne te da imaju niz prednosti. Dobro štite kuću od letnjeg sunca, posebno u periodima najvećih vrućina. Nadalje, štite i sve drvene delove fasade od UV zračenja. Dubokom strehom se formira veranda, tačnije, komforan natkriveni prostor u koji se mogu smestiti sto ili ležaljke. Ukoliko već razmišljate o vrsti i tipu strehe, savetujemo da se odlučite za duboku.

    Tipična kuća bez strehe
    Tipična kuća bez strehe
    Moderna duboka streha u u obliku komforne verande
    Moderna duboka streha u obliku komforne verande
    Vrlo duboka streha koja se može pretvoriti u zimsku baštu
    Vrlo duboka streha koja se može pretvoriti u zimsku baštu
    Stručni članak 1325
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Krov, Izrada krova ?

    Imamo čak 753 izvođača radova za područje Krov, Izrada krova :

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 753 izvođača radova za područje Krov, Izrada krova
    10
    3

    STEFAN KRIŽEVIĆ PR KRIŽEKS


    10
    0

    D.O.O. EMERALD HILL NOVI SAD


    10
    4

    BOJOVIĆ PR


    8.7
    0

    MASINA INVEST DOO GUNCATI


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana