Za područje

  Šaht: kanalizaciono okno i poklopac šahta (beton, PVC)

  Članak je koristilo čak 3672+ korisnika
  Svaka kuća priključena na javnu kanalizaciju mora imati instaliran glavni revizioni šaht koji omogućava ventilaciju, čišćenje, održavanje i pristup kanalizacionim cevima. Mora biti na mestu koje omogućava pristup pojedinačnim kracima odvodnog sistema, ali i prohodnost protoka, odnosno, tako da se fekalije neometano odlivaju. Da bi šaht bio osiguran i zaštićen, potreban je poklopac.
  Stručni članak 3672
  pokrov-za-jasek.jpg

  1. Kanalizacioni šahtovi

  Kanalizaciono ili, tačnije, reviziono okno, poznatije kao šaht, neizostavni je deo kanalizacionog sistema i postavlja se u sklopu radova niskogradnje, onda kada se postavljaju dovodne i odvodne instalacije. Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta kanalizacionih šahtova. Uglavnom se koriste betonski i PVC šahtovi (poliester, polietilen, polipropilen). Na našoj ćete platformi naći kontakte raznih izvođača koji će vas posavetovati o pravilnom izboru i odgovarajućem prečniku cevi, visini i drugim karakteristikama.

  1.1. Klasični kanalizacioni šahtovi

  Reviziona okna se obično izvode na klasičan način. To je zapravo betonska cev u kojoj se, prema uputstvima projektanta, buše otvori određenog prečnika za povezivanje cevi. Jedina razlika između šahta za meteorsku vodu i kanalizaciju je poklopac, odnosno, tip poklopca, jer ovaj potonji mora biti nepropustan, kako se ne bi širili neugodni mirisi.

  1.2. Kaskadni šaht

  Kaskadno okno se pravi, uglavnom, po posebnom zahtevu nadzornog organa. Kaskadni se od običnog šahta razlikuje samo po tome kako spojna cev ulazi u njega. Kanalizaciona okna su klasične konstrukcije, tako da cev od dna jednog šahta ide do dna drugog. Kaskadna konstrukcija, međutim, znači da cev ulazi s gornje strane jednog šahta i vodi do dna drugog, a zatim ponovo isto kod sledećeg para.

  2. Kako se postavlja šaht za kanalizaciju?

  Reviziono okno se pravi na više načina i postoji više modela. Šahtovi za kanalizaciju se razlikuju i prema proizvođačima, pa se prilikom njihove ugradnje moraju strogo pratiti dobijena uputstva. Tako postoje ugradni i polumontažni, koji su boljeg kvaliteta, jer su nepropusni, brže se ugrađuju, a jeftiniji su.

  Savet stručnjaka iz firme ZANATSKA RADNJA ZIMKOM-S ALEKSANDAR LJUBIČIĆ PR ZAGRAĐE

  1. Zašto su po Vašem mišljenju bolje plastične septičke jame?

  Plastične septičke jame su bolje od klasičnih betonskih jama zbog toga što su otpornije na fekalije, zatim brže se postavljaju, otpornije su na podzemne vode (ako ih ima), jeftinije su od betonskih, dugotrajnije itd.

  zimkom-s.jpg
  Zimkom-S

   

  2. Kakve septičke jame mogu biti?

  Septičke jame mogu biti: neprotočne i protočne.

  Neprotočne jame su u stvari obični rezervoari koji na sebi ne sadrže prelivnu cev (da višak vode odlazi) već poseduju ulaznu cev koja se povezuje sa dovodnim cevovodom iz objekta. Kada se napune moraju se prazniti (mnogo se brže pune od protočnih).

  Protočne septičke jame se izrađuju kao horizontalni rezervoari sa tri komore. Komore su povezane cevima na određenoj visini. Iz treće komore izlazi preliv (bistra voda III kategorije) koja se može odvesti negde. A sav talog ostaje u prvoj, drugoj i trećoj komori. Dimenzionišu se prema broju korisnika i sporije se pune od neprotočnih.

  plasticne-septicke-jame.jpg
  Zimkom-S septičke jame

   

  3. Kako se postaljaju plastične septičke jame?

  Plastične septičke jame se postavljaju u iskopan rov na sloj od peska i zatrpavaju se peskom (ručno uz veliku opreznost), a pri vrhu sitnom zemljom. Kada se radi o većim i dužim jamama i ako su prisutne podzemne vode onda se obavezno u iskopan rov betonira armirana ploča. Pa se onda na ploču postavlja rezervoar i zatrpava. Detalji zatrpavanja su objašnjeni u našem pisanom uputstvu koje isporučujemo uz naš proizvod.

  Naveo bih da se pored septičkih jama, firma ZIMKOM-S bavi i proizvodnjom različitih rezervoara do 50 000 litara, zatim četvrtastim rezervoarima, četvrtastim kadama, uljanim separatorima, kacama i fermentorima za voće. 

  G-din Aleksandar Ljubičić, ZANATSKA RADNJA ZIMKOM-S ALEKSANDAR LJUBIČIĆ PR ZAGRAĐE

  2.1. Iskop jame za šaht

  Kanalizaciono se okno može postaviti kako treba, samo ako se prvo iskopa jama odgovarajuće veličine i dubine. U nju se sipa šljunak ili pesak određene frakcije da bi se napravila podloga. Plastični, PVC šahtovi se zbog male težine mogu i ručno ugraditi, dok betonski kanalizacioni šahtovi zahtevaju upotrebu mašina i betoniranje dna okna. Da bi bio čvrst, stabilan i siguran, šaht mora da ima dobru podlogu, pri čemu se naročita pažnja posvećuje nasipanju i sabijanju materijala na mestu na kome će biti njegovo dno. U suprotnom, šaht se vrlo lako može oštetiti ili razglaviti.

  2.2. Priključne cevi za šaht

  Sve priključne cevi za kanalizaciono okno moraju biti pravilno zaptivene kako bi se sprečilo curenje i deformacija ugrađenog materijala. Visina šahta prilagođena je okolnom terenu, a na vrh se fiksira poklopac.

  2.3. Konstrukcija i struktura

  Tamo gde se ukrštaju fekalna i meteorska kanalizacija, prolaze vodovodne cevi ili čak elektroinstalacije, od ključne je važnosti poštovanje pravilnog redosleda postavljanja. Prvo se ugrađuje okno, pa se postavljaju kanalizacione cevi, ali tako da one same i svi spojevi moraju biti pod nagibom od najmanje 2%.

  3. Betonski ili PVC šahtovi?

  Kanalizaciona okna se prave od samo dve vrste materijala: betona i plastike. Betonska okna se koriste ne samo za kanalizaciju, već i za prihvat kišnice. Betonski šahtovi su ubedljivo najjeftinija rešenja. PVC šahtovi su skuplji, ali im je prednost to što se vrlo lako čiste zbog glatke unutrašnje površine. PVC šahtovi, pak, imaju bolje spojeve. Ako se radi betonsko okno, posebna pažnja treba da se obrati na kvalitet zaptivanja spojeva. Kvalitet spojeva je presudan za dugotrajnost celog šahta, a on treba da traje decenijama bez ikakvih problema.

  Poklopac je jedan od osnovnih delova svakog šahta
  Poklopac je jedan od osnovnih delova svakog šahta

  4. Poklopci za šahtove

  Poklopac šahta je ključni deo strukture, jer pokriva i osigurava, a istovremeno i maskira okno, pošto je uglavnom na vidnom mestu u dvorištu. Tu na raspolaganju već imate više mogućnosti. Poklopac može biti od metala, što je najčešće slučaj, premda nisu neuobičajeni betonski ili plastični. Poklopac šahta mora biti lako dostupan i montažno-demontažan. Istovremeno, treba da je dovoljno težak, pohodan i učvršćen tako da ne predstavlja smetnju niti potencijalnu opasnost. Preporučujemo da odaberete poklopac koji će se vizuelno stopiti s okolnom površinom ili da preko njega postavite saksije koje će ga sakriti.

  5. Kanalizacioni šahtovi - cena

  Koliko košta šaht? Cena kanalizacionog okna sa zaštitnim poklopcem i ramom, sa ugradnjom i priključivanjem, kreće se između 300 i 400 EUR. Sam šaht može da košta između 150 i 250 EUR. Cena zavisi uglavnom od toga da li se radi o betonskom ili PVC oknu, koje je skuplje, ali i od načina ugradnje i priključaka.

  Ukoliko se odlučite za postavljanje kanalizacionog šahta, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

   

  Stručni članak 3672
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1881 izvođača radova za područje Vodoinstalater:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1881 izvođača radova za područje Vodoinstalater:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE VODOINSTALATER?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana