Za područje
  Daibau Benefit kartica

  Faze izgradnje i njihove cene

  Članak je pregledalo čak 4426+ korisnika
  Izgradnja može biti vrlo zamoran proces, pa bi bilo dobro da se najpre o svemu vrlo detaljno informišete: koje faze izgradnje postoje, kako te faze zavise od izabrane vrste konstrukcije (zidana/skeletna) i, naravno, koliko košta svaka od njih. Cena izgradnje kuće varira u zavisnosti od složenosti projekta, izabranih materijala i posebnih građevinskih elemenata, veličine i broja instalacija, koliko i od različitih društvenih preduslova i zahteva te rokova.
  Stručni članak 4426
  faze gradnje cena
  Imamo čak 912 izvođača radova za područje Novogradnja:

  1. Zašto su faze izgradnje važne

  Izgradnja kuće se uvek odvija u fazama. Svaka gradnja podeljena je u pet celina, koje se nastavljaju jedna na drugu. Stabilna i čvrsta građevina zavisi od kvaliteta izvođenja svake faze izgradnje, pa je vrlo važno da je svaka pažljivo isplanirana. Toga radi, toplo preporučujemo prisustvo arhitekte tokom celog procesa gradnje, proverene građevinske izvođače i, svakako, građevinskog nadzornika. Cena izgradnje kuće zapravo je zbir svih pojedinačnih radova i usluga koji se mogu odrediti u procentima. Cena i vreme utrošeni za pojedine faze izgradnje takođe zavise od izabranog sistema gradnje (zidanje/skeletna gradnja). Bez obzira na sistem konstrukcije, treba da znate i sledeće stvari:

  2. Početak 1. faze gradnje

  Nakon što sredite svu projektnu dokumentaciju, kada imate građevinsku dozvolu i projekt za izvođenje, možete početi s prvim radovima, koji su deo 1. faze izgradnje. Prva faza gradnje uključuje sve što je potrebno za pripremu terena i gradilišta. Takođe uključuje kolčenje mesta budućeg objekta i iskop građevinske jame. Tu dolaze još gradnja temelja, odnosno, postavljanje pojasnog temelja ili temeljne ploče, u zavisnosti od projekta. Zemljani radovi i postavljanje temelja kuće čine oko 3% ukupnih troškova izgradnje kuće.

  3. Građevinske faze 2. i 3.

  U sledećim fazama izgradnje dolaze na red radovi koji se nastavljaju na zemljane iz 1. faze. Druga i treća faza izgradnje uključuju izlivanje podrumske ploče, konstrukciju spratova te podizanje potkrovlja i krovne konstrukcije. U trećoj fazi se završavaju svi poslovi na krovu. Druga i treća faza izgradnje predstavljaju oko 42% ukupnih troškova. Najveći troškovi druge i treće faze novogradnje su strukturni elementi, zidovi i plafoni - negde oko 32% za obe faze.

  4. Završne faze izgradnje – 4. i 5.

  Najveći deo troškova čine četvrta i peta faza izgradnje, što ukupno iznosi 53%. Ove dve faze uključuju sve instalacije, izlivanje podova, postavljanje stolarije, fasade i malterisanje unutrašnjosti kao i ostale zanatske radove kojima se kuća sprema za useljenje. Instalacije tu imaju najveći udeo - čak 11%. Međutim, završne faze su kruna kvalitetno i profesionalno izvedenih početnih faza izgradnje. Takođe je važno znati da cela gradnja, zapravo, troškovi i vreme neophodni za svaku fazu u velikoj meri zavise od izbora načina gradnje (montažne kuće, kuće od cigle, drvene kuće itd.).

  Gradnja kuće se odvija po fazama i od kvaliteta izvođenja svake od njih zavisiće i ceo objekt
  Gradnja kuće se odvija po fazama i od kvaliteta izvođenja svake od njih zavisiće i ceo objekt

  5. Građevinske faze prema tipu gradnje (zidane ili skeletne kuće)

  Pri montažnoj gradnji, kuća se podiže od vrlo lagane konstrukcije i od unapred pripremljenih i gotovih građevinskih elemenata, koji se potom sastavljaju na licu mesta. Takva gradnja, a samim tim i njene faze su brze, pošto nakon završetka zemljanih radova sledi spajanje prefabrikovanih građevinskih elementa na licu mesta. Izuzimajući prvu fazu i betoniranje, sve ostale su mnogo čistije, jer nema vlažnih i prljavih materijala.

  Klasična zidana konstrukcija se drugim rečima naziva i mokrom, jer veziva u objektu sadrže vodu koja kontinuirano isparava. Stoga je za klasično zidanje neophodno određeno vreme tokom prelaska iz jedne faze izgradnje u drugu da bi voda potpuno isparila iz konstrukcije. Takva izgradnja kuće zahteva više vremena, a faze izgradnje mogu se odužiti i zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

  Novogradnja u bilo kojoj varijanti izvođenja nije nimalo lak ni jednostavan proces, pa kada se odlučite, možete se obratiti za pomoć i nama slanjem upita, a ponuđači i stručnjaci sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

  Stručni članak 4426
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 912 izvođača radova za područje Novogradnja:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 912 izvođača radova za područje Novogradnja:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 912 izvođača radova za područje Novogradnja
  9.1
  0

  IVAN Pavlovic PR krovni radovi LD 2021 Lesnica


  9.3
  0

  ZANATSKO TRGOVINSKA RADNJA NENAD STOJKOVIĆ NENAD PREDUZETNIK PUKOVAC


  9
  0

  RADOMIR LALOVIĆ PR RADLA


  8.8
  0

  MT ŠPAHTLA doo Provo


  Tražite dobre izvođače radova za područje NOVOGRADNJA?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana