Za područje

  Faze izgradnje i njihove cene

  Članak je koristilo čak 1819+ korisnika
  Izgradnja može biti vrlo zamoran proces, pa bi bilo dobro da se najpre o svemu vrlo detaljno informišete: koje faze izgradnje postoje, kako te faze zavise od izabrane vrste konstrukcije (zidana/skeletna) i, naravno, koliko košta svaka od njih. Cena izgradnje kuće varira u zavisnosti od složenosti projekta, izabranih materijala i posebnih građevinskih elemenata, veličine i broja instalacija, koliko i od različitih društvenih preduslova i zahteva te rokova.
  Stručni članak 1819
  skeletna-gradnja.jpg
  Imamo čak 697 izvođača radova za područje Novogradnja:

  1. Zašto su faze izgradnje važne

  Izgradnja kuće se uvek odvija u fazama. Svaka gradnja podeljena je u pet celina, koje se nastavljaju jedna na drugu. Stabilna i čvrsta građevina zavisi od kvaliteta izvođenja svake faze izgradnje, pa je vrlo važno da je svaka pažljivo isplanirana. Toga radi, toplo preporučujemo prisustvo arhitekte tokom celog procesa gradnje, proverene građevinske izvođače i, svakako, građevinskog nadzornika. Cena izgradnje kuće zapravo je zbir svih pojedinačnih radova i usluga koji se mogu odrediti u procentima. Cena i vreme utrošeni za pojedine faze izgradnje takođe zavise od izabranog sistema gradnje (zidanje/skeletna gradnja). Bez obzira na sistem konstrukcije, treba da znate i sledeće stvari:

  2. Početak 1. faze gradnje

  Nakon što sredite svu projektnu dokumentaciju, kada imate građevinsku dozvolu i projekt za izvođenje, možete početi s prvim radovima, koji su deo 1. faze izgradnje. Prva faza gradnje uključuje sve što je potrebno za pripremu terena i gradilišta. Takođe uključuje kolčenje mesta budućeg objekta i iskop građevinske jame. Tu dolaze još gradnja temelja, odnosno, postavljanje pojasnog temelja ili temeljne ploče, u zavisnosti od projekta. Zemljani radovi i postavljanje temelja kuće čine oko 3% ukupnih troškova izgradnje kuće.

  3. Građevinske faze 2. i 3.

  U sledećim fazama izgradnje dolaze na red radovi koji se nastavljaju na zemljane iz 1. faze. Druga i treća faza izgradnje uključuju izlivanje podrumske ploče, konstrukciju spratova te podizanje potkrovlja i krovne konstrukcije. U trećoj fazi se završavaju svi poslovi na krovu. Druga i treća faza izgradnje predstavljaju oko 42% ukupnih troškova. Najveći troškovi druge i treće faze novogradnje su strukturni elementi, zidovi i plafoni - negde oko 32% za obe faze.

  4. Završne faze izgradnje – 4. i 5.

  Najveći deo troškova čine četvrta i peta faza izgradnje, što ukupno iznosi 53%. Ove dve faze uključuju sve instalacije, izlivanje podova, postavljanje stolarije, fasade i malterisanje unutrašnjosti kao i ostale zanatske radove kojima se kuća sprema za useljenje. Instalacije tu imaju najveći udeo - čak 11%. Međutim, završne faze su kruna kvalitetno i profesionalno izvedenih početnih faza izgradnje. Takođe je važno znati da cela gradnja, zapravo, troškovi i vreme neophodni za svaku fazu u velikoj meri zavise od izbora načina gradnje (montažne kuće, kuće od cigle, drvene kuće itd.).

  Gradnja kuće se odvija po fazama i od kvaliteta izvođenja svake od njih zavisiće i ceo objekt
  Gradnja kuće se odvija po fazama i od kvaliteta izvođenja svake od njih zavisiće i ceo objekt

  5. Građevinske faze prema tipu gradnje (zidane ili skeletne kuće)

  Pri montažnoj gradnji, kuća se podiže od vrlo lagane konstrukcije i od unapred pripremljenih i gotovih građevinskih elemenata, koji se potom sastavljaju na licu mesta. Takva gradnja, a samim tim i njene faze su brze, pošto nakon završetka zemljanih radova sledi spajanje prefabrikovanih građevinskih elementa na licu mesta. Izuzimajući prvu fazu i betoniranje, sve ostale su mnogo čistije, jer nema vlažnih i prljavih materijala.

  Klasična zidana konstrukcija se drugim rečima naziva i mokrom, jer veziva u objektu sadrže vodu koja kontinuirano isparava. Stoga je za klasično zidanje neophodno određeno vreme tokom prelaska iz jedne faze izgradnje u drugu da bi voda potpuno isparila iz konstrukcije. Takva izgradnja kuće zahteva više vremena, a faze izgradnje mogu se odužiti i zbog nepovoljnih vremenskih prilika.

  Ukoliko se odlučite za izgradnju kuće, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 1819
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 697 izvođača radova za područje Novogradnja:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 697 izvođača radova za područje Novogradnja:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 697 izvođača radova za područje Novogradnja
  9.3
  0

  MIROSLAV ATIĆ PREDUZETNIK AGENCIJA ZA PROJEKTOVANJ

  Subotica
  8.8
  0

  INTEGRAL-INŽENJERING DOO SUBOTICA

  Subotica
  9.8
  0

  METFER DOO SOMBOR

  Sombor
  9
  0

  GOJKO LEPOJEVIĆ PR RADNJA ZA PROJEKTOVANJE I GRAĐEVINSKU DELATNOST LEPOJEVIĆ EKSTRA GRADNJA NIŠ

  Niš
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE NOVOGRADNJA?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana