Za područje
    OTP banka

    Izgradnja kuće: Kako prevazići glavne izazove u procesu izgradnje

    Članak je pregledalo čak 1667+ korisnika
    Gradnja kuće za svakog pojedinca propraćena je snovima o idealnom domu, međutim na putu do realizacije nailazi se na brojne izazove i neočekivane prepreke. Kristina Jugović nas, na profilu @dnevnik_jedne_kuce, vodi kroz priču o sopstvenom iskustvu gradnje, planovima, poteškoćama i greškama koje svako od nas može da napravi u ovom, za porodicu, najbitnijem poslu.
    Novosti 1667
    omiljen
    kristina lakic dnevnik jedne kuce
    Imamo čak 4116 izvođača radova za područje Gradnja kuće - ključ u ruke:

    Odluka o izgradnji kuće nije nimalo jednostavna i treba uzeti u obzir dosta toga; koja je prva stvar o kojoj ste razmišljali kada ste odlučili da gradite kuću?

    Gradnja kuće započinje mnogo pre nego što se prva mašina pojavi na vašem gradilištu. Prvo se rodi ideja o kući sa velikim dvorištem u kojem će vaša deca moći slobodno da trčkaraju. To je bio i naš slučaj, razmišljali smo o tome kako ćemo, kada se čitav proces završi, uživati u komforu koji pruža sopstvena kuća. Iz ove perspektive, rekli bismo da je neophodno sačuvati tu mentalnu sliku finalnog proizvoda, jer će vam pomoći da pregurate sve tehničke i logističke poteškoće koje će vas dočekati čim se upustite u avanturu gradnje.

    Angažovanje arhitekte je jedan od bitnijih koraka kada odlučite da gradite. On se nalazi negde između vaših želja i realnog  budžeta. Razrađen projekt je osnova svake gradnje jer se samo tako greške i nepredviđeni troškovi svode na minimum.
    Krsitina Lakic Dnevnik jedne kuce
    Autor fotografije: Kristina Jugović

    U početku ste sami pokušali da smislite projekt svoje kuće iz snova, međutim to nije bilo toliko jednostavno? Zašto je ipak bolje angažovati arhitektu? U čemu vam je arhitekta najviše pomogao? 

    Mašta može svašta, ali budžet baš i ne. Arhitekta je tu negde na pola puta, pomoći će vam da ispunite svoje želje, ali u okviru realnih mogućnosti. Odmah na početku ćete dobiti objašnjenje da li je nešto izvodljivo i na koji način ili zašto neka vaša zamisao nije isplativa ili opravdana. Smatramo da je razrađen projekt osnova gradnje jer se samo tako greške i nepredviđeni troškovi svode na minimum.

    Kako ste isplanirali budžet za izgradnju nove kuće? Da li su se troškovi drastično razlikovali u poređenju sa vašim prvobitnim planovima za renoviranje? 

    Trenutak koji smo izabrali za početak radova uopšte nije bio povoljan, pandemija korona virusa je još uvek trajala. Cene su divljale, a tržište je bilo osiromašeno zbog poteškoća s uvozom. Budžet od oko 85.000 EUR koji je predviđen za kompletan projekat naše kuće od 205 m2, uključujući grube i fine radove, već je dostignut, a rekli bismo da smo završili tek 70% posla.

    Dnevnik jedne kuce Kristina Lakic
    Autor fotografije: Kristina Jugović

    Šta je sa zakonskom regulativom, dozvolama i sličnim, tokom procesa izgradnje nove kuće - da li ste na tom polju imali neka iznenađenja i poteškoća?

    Nakon rešavanja imovinsko-pravnih poslova u katastru, plac je tek postao naš. Suprug je geodet po struci, pa smo imali tu sreću da smo upoznati sa redosledom pribavljanja potrebnih dozvola i dokumentacijom koja ih prati.

    Lokacijski uslovi, izrada glavnog projekta, sve saglasnosti nadležnih komunalnih preduzeća, i na kraju građevinska dozvola vode vas do papirološki uredne gradnje.

    Kako ste birali izvođače koje ćete angažovati da sa vama rade na projektu? 

    Izvođači radova su, za nas, bili najteža stavka čitavog procesa. Majstori svih zanata su deficitarni, obavljanje ugovorenih poslova se čeka mesecima. Imali smo čak i situacije kada nismo bili zadovoljni odrađenim poslovima, ali vremena za ispravke nije bilo da ne bismo propustili narednu ekipu majstora. To nas je dovelo do raznih improvizacija, ali i do toga da se ponekad samo pomirimo sa novonastalom situacijom i iz nje izvučemo pouku za ubuduće. Savet za sve one kojima gradnja kuće tek predstoji je da nauče da prihvataju da se stvari sigurno neće odvijati tačno onako kako je zamišljeno, ali da se ipak ukrcaju na rolerkoster. Kada budete ispijali kafu u svojoj kući, u svom miru, shvatićete da je sve vredelo muke i truda.

    Od svih poslova koji završeni na kući, koji vam je bio najteži, a koji je bio najskuplji?

    Niko vas ne pripremi na to koliko zapravo novca morate uložiti da biste plac doveli u stanje povoljno za gradnju, administrativno i terenski.

    Ove faze faktički i ne spadaju u gradnju kuće, ali vam u startu ozbiljno olakšaju budžet, a vizuelno vam ne daju ništa. Vi i dalje imate samo komad zemlje i ideju o kući, tako da smatramo da je ta priprema najskuplji posao. Mnogo vam je lakše kada date novac, ali i vidite ozidane prostorije, ugrađene pločice, radijatore na zidovima, postavljen parket i slično.

    Ubedljivo najteži posao je bio krov - nabavka građe, pravljenje i postavka krovne konstrukcije, izbor i kupovina crepa u antracit boji te pronalazak majstora. Svaka navedena stavka je bila izazovna, ali gotov proizvod je opravdao sve prethodno. 

    Da se možete vratiti kroz vreme, koje greške sigurno ne bi napravili, a koje su vas koštale vremena i novca?

    Najstresniji deo čitave gradnje i svih faza koje smo prošli definitivno je bila oštećena cev podnog grejanja jer je kvar detektovan nakon postavljanja keramike. Popravka je uključivala obijanje tek postavljenih pločica, bušenje estriha i naš nervni slom. Najveća greška zapravo je bila što, zbog smene ekipa majstora, nije proveren pritisak u cevima nakon postavke estriha. Bez razmišljanja, da možemo vratiti vreme, sve bismo proveravali više puta jer ne kažu stariji bez razloga „triput meri, jednom seci“.

    Galerija:

    Dnevnik jedne kuce Kristina Lakic
    Autor fotografije: Kristina Jugović
    Dnevnik jedne kuce Kristina Lakic
    Autor fotografije: Kristina Jugović
    Dnevnik jedne kuce Kristina Lakic
    Autor fotografije: Kristina Jugović

     

    Novosti 1667
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Gradnja kuće - ključ u ruke?

    Imamo čak 4116 izvođača radova za područje Gradnja kuće - ključ u ruke:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 4116 izvođača radova za područje Gradnja kuće - ključ u ruke
    10
    1

    DUŠAN DEVIĆ PR SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA DNG GRADNJA NOVI SAD


    9.7
    0

    RATKO MITROVIĆ CONSTRUCTION DOO ČAČAK


    10
    1

    Petar Andjelkovic pr ARP Renovation


    8.7
    0

    MS-HOME BG


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana