Za područje

    Izolacija fasade: termoprovodljivost i debljina izolacije

    Članak je pregledalo čak 1194+ korisnika
    Dobra toplotna izolacija fasade je, zahvaljujući napretku u svim granama građevinske industrije, nekako već postala standard koji se sam po sebi podrazumeva. Slaba termoprovodljivost nije važna samo zbog uštede energije za grejanje ili hlađenje objekta, već itekako utiče i na površinske temperature unutrašnje strane zidova i prozora, od čega umnogome zavisi i komfor stanovanja. Tako se dešava da se unutrašnja temperatura subjektivno doživljava kao vrlo ugodna iako to faktički i ne mora da bude tako. Zamislite samo betonski prostor golih, hladnih zidova naspram dobro ušuškane brvnare - složićete se da bi izgledalo da je u brvnari toplije. Međutim, faktografski gledano - koja je debljina izolacije stvarno poželjna i da li se isplati ulagati u deblji sloj izolacije?
    Stručni članak 1194
    izolacija fasade
    Imamo čak 1936 izvođača radova za područje Fasade:

    1. Šta je termoprovodljivost?

    Toplotna provodljivost ili termoprovodljivost se odnosi na količinu toplote koja se prenosi kroz materijal u jedinici vremena i po jedinici površine kada je jedan kraj materijala zagrejan, a drugi hladan. Termoprovodljivost je stoga parametar koji meri sposobnost materijala da provodi toplotu. Ovo je važno prilikom izolacije objekata zbog toga što je krajnji cilj upravo smanjenje gubitka toplote kroz zidove i druge delove konstrukcije i strukture. Materijali sa slabom toplotnom provodljivošću su stoga bolji izolatori.

    2. Šta je otpor prolaska toplote?

    Otpor prolasku toplote je parametar koji meri otpor koji materijal pruža prolazu toplote. Otpor materijala prolasku toplote se izračunava tako što se toplotna provodljivost materijala podeli sa debljinom materijala. Što je otpor veći, manje toplote će proći kroz materijal. Takođe treba uzeti u obzir da se jedinice otpora prolasku toplote više slojeva izolacionih materijala sabiraju.

    3. Adekvatan termoprovodljivost za fasade

    Fasade su važan element energetske efikasnosti objekata, jer predstavljaju barijeru između unutrašnje i spoljne sredine. Neizolovane ili loše izolovane fasade uzrokuju velike gubitke energije kroz zidove. Pravilnom izolacijom fasade mogu se smanjiti troškovi grejanja i hlađenja objekta i doprineti zaštiti prirodne sredine.

    Da bi fasada bila pravilno izolovana, potrebno je uzeti u obzir ne samo toplotnu provodljivost materijala, već i druge faktore kakvi su debljina izolacionog materijala, kvalitet ugradnje i prisustvo toplotnih mostova. Toplotni mostovi su mesta u strukturi i konstrukciji objekta gde izolacije nema ili je oštećena, što vodi možda manjim, ali konstantnim gubicima energije, što ukupno uzev može mnogo da košta.

    Adekvatna termička zaštita u građevinarstvu je, takođe, propisana zakonima.

    3.1. Zakonska regulativa o otporu prolaska toplote 

    Adekvatna termička zaštita je, između ostalog, propisana Zakonom o planiranju i izgradnji i pratećim podzakonskim dokumentima. Pri novogradnjama i renoviranjima moraju se poštovati odrednice Pravilnika o energetskoj efikasnosti zgrada („Sl. glasnik RS", br. 61/2011) kojim su regulisani parametri prolaza toplote i termoprovodljivosti objekata, odnosno, njihovih elemenata i građevinskih materijala. Tako je propisano da toplotna svojstva i svojstva nepopustljivosti vazduha u zgradi ili delu zgrade koji se proveravaju, moraju imati sledeće vrednosti:

    1. koeficijent transmisionog gubitka toplote, HT [W/K];
    2. koeficijent ventilacionog gubitka toplote, HV [W/K];
    3. specifični transmisioni toplotni gubitak, HT [W/(m2xK)];
    4. ukupni zapreminski gubici toplote, qv [W/m3];
    5. efektivna toplotna akumulativnost zgrade, C [Wh/K];
    6. broj izmena vazduha zgrade, ili dela zgrade, n [1/h].

    U Prilogu 3, ovog Pravilnika (https://www.paragraf.rs/propisi/pravilnik_o_energetskoj_efikasnosti_zgrada.html) definisani su osnovni elementi, odnosno, principi fizike koji se tiču toplotne zaštite, termoakumulativnosti i difuzije vodene pare koji se moraju poštovati pri projektovanju, izgradnji i rekonstrukciji objekata ili njihovih delova. Pri pravljenju ovih proračuna imaju se u vidu odredbe standarda SRPS EN ISO 13789 i pratećih.

    Najveće dozvoljene vrednosti ransmisionog toplotnog gubitka za elemente termičkog omotača zgrade su: za spoljne zidove starih objekata 0,40 Umax [W/(m2xK)] dok za novogradnju ta vrednost iznosi 0,30 Umax [W/(m2xK)]. Iste vrednosti su dozvoljene za podove, dok je za kose krovove iznad grejanih prostorija - u starogradnji dozvoljeno 0,20 Umax [W/(m2xK)], a za novogradnje 0,15 Umax [W/(m2xK)].

    4. Otpor prolazu toplote - proračun

    Kako se izračunava koeficijent prolaza toplote? Poređenja radi, a i da bi ste stekli jasniju sliku o važnosti dobre termoizolacije objekta, koliko zbog ušteda na troškovima grejanja i hlađenja, toliko i zbog dugotrajnosti fasadnog omotača, izveli smo neke proračune vezane za debljinu toplotne izolacije.

    Pri izračunavanju smo uzeli u obzir prosečne vrednosti debljine konstrukcije i koeficijenta toplotne provodljivosti (ƛ) kada je u pitanju zidanje ciglom i postavljanje standardne izolacije. Koeficijen toplotne provodljivosti (ƛ=W/mK) je fizičko svojstvo materijala, određeno pri prosečnoj radnoj temperaturi i vlažnosti materijala.

    Scenario 1: Neizolovani zid debljine 30 cm:

    • cigla: d1= 0,3 m, ƛ1=0,52 W/mK
    • koeficijent toplotne provodljivosti: R= 0,125+0,043+d/ƛ1=0,75 m2K/W
    • U=1/R=1,33 W/m2K

    Scenario 2: Izolovani zid debljine 30 cm sa 10 cm izolacije:

    • stiropor: d2=0,1 m, ƛ2= 0,040 W/mK
    • koeficijent toplotne provodljivosti: R=0,125+0,043+ d1/ƛ1+d2/ƛ2 =3,24 W/m2K
    • U=1/R=0,31 W/m2K
    Dakle, sa samo 10 cm izolacije koeficijent otpora toplote (R) se povećao, odnosno, smanjio se koeficijent toplotne provodljivosti i to za 4,3 puta!

    Scenario 3: Šta je sa zidom koji ima 15 cm izolacije?

    • koeficijent toplotne provodljivosti: R= 0,125+0,043+d1/ƛ1+d2/ƛ2=4,5 W/m2K
    • U=1/R=0,22 W/m2K
    Ulaganje u deblji sloj fasadne izolacije se itekako isplati
    Ulaganje u deblji sloj fasadne izolacije se itekako isplati

    5. Optimalna debljina fasadne izolacije

    Sa 15 cm izolacije koeficijent otpora toplote (R) se povećao, odnosno, smanjio se koeficijent termoprovodljivosti i to za 6 puta!  U praksi to znači da se sa 15 cm izolacije gubi čak 6x manje toplote u poređenju s energijom koja bi se gubila kroz neizolovane zidove. Razlika između koeficijenata prolaza toplote sa 10 cm i sa 15 cm izolacije iznosi 1,4x!

    Iako propisi predviđaju maksimalni dozvoljeni koeficijent prolaza toplote kroz zidove Umax=0,40 W/m2K - što se postiže sa 8 cm izolacije - nalazimo da se ulaganje u deblju izolaciju brzo vraća, a svaki centimetar je važan! S druge strane, nikako ne preporučujemo ni manje od 10 cm izolacije s obzirom na to da nećete mnogo uštedeti, a možda ćete se kasnije i pokajati. Pri tome, ne zaboravite da deblja izolacija, uz uštedu energije, donosi i toplije unutrašnje zidove, kao i subjektivni osećaj da je prostor topliji na istoj temperaturi vazduha.

    Stručni članak 1194
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Fasade?

    Imamo čak 1936 izvođača radova za područje Fasade:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1936 izvođača radova za područje Fasade
    10
    9

    Vukasovic Nik - kolor


    8.8
    0

    GRADJEVINSKA RADNJA OD DVORISTA DO KROVA


    9.7
    0

    FERMAX DOO BEOGRAD


    10
    1

    EnterMax


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana