U nastavku:
- 1. Izolacija od kokosa je višestruko upotrebljiva i korisna
- 2. Kokosova vlakna su prirodni materijal
- 3. Proizvodnja izolacije od kokosa
- 4. Kokosova vlakna nude dobru termoizolaciju
- 5. Kokosova vlakna su odličan zvučni izolator
- 6. Kokosova vlakna regulišu vlagu
- 7. Slabosti kokosove izolacije
- 8. Vrste kokosove izolacije
1. Izolacija od kokosa je višestruko upotrebljiva i korisna
Kokosova vlakna se mogu koristiti za izolaciju zidova, fasada i krovova. Kokos se takođe koristi kao podna ili zidna obloga. U našoj zemlji se sve više upotrebljava i za zvučnu izolaciju podova.
2. Kokosova vlakna su prirodni materijal
Kokosova vlakna su potpuno prirodnog porekla, pa se njihova upotreba uvek preporučuje. Izolacija od kokosa se smatra zdravim materijalom koji nema negativan uticaj na čoveka, za razliku od mnogih drugih izolacionih materijala koji izazivaju respiratorne probleme i iritiraju kožu. Takođe, kokosova vlakna su otporna na vlagu i mikroorganizme, nisu jestiva jer ne fermentiraju i stoga ne privlače insekte.
Izolacija od kokosa, odnosno, kokosovih vlakana se smatra ekološkom pošto ima brojna pozitivna svojstva, a njena proizvodnja ne opterećuje životnu sredinu. Za proizvodnju izolacije nisu potrebne velike količine energije niti se koriste štetni agensi. Prilikom rušenja ili renoviranja objekta, kokosova vlakna se mogu ponovo koristiti.
3. Proizvodnja izolacije od kokosa
3.1. Kokosova palma
Cocos nucifera je botanički naziv za kokosove palme koje rastu u tropskom pojasu. Iz peska rastu do 30-ak metara visine i dostižu starost od oko 100 godina. Najčešće se nalaze duž morske obale i na ostrvima. Od jedne palme može se dobiti do 60-80 orašastih plodova godišnje, između njene 7. i 80. godine.
3.2. Kokosova vlakna
Kokosova vlakna se prave od spoljašnjeg, debelog omotača ploda. Prvo se iz kokosa vadi unutrašnji deo - jezgro, koje čine belo meso i mleko, pa se potom dalje prerađuju u industrijama hrane i kozmetike. Spoljni deo čine tvrda ljuska i debeli vlaknasti omotač koji se peru i češljaju da bi se sva vlakna odvojila, a onda slede procesi omekšavanja, sušenja i dalje obrade u zavisnosti od krajnje namene.
Vlakna se nakon sušenja pletu u „pletenice“ i ostavljaju tako izvesno vreme da bi razmekšala i postala elastičnija. Nakon tog perioda kokosova vlakna se raspliću, ravnaju i dodaju im se posebni dodaci i veziva kako bi im se očuvali kompaktnost i fleksibilnost. Naposletku se sabijaju i seku u table koje postaju izolacioni materijal. U principu, kokosova vlakna se ne oštećuju mehaničkim pritiskom, budući da su dovoljno elastična i da se vraćaju u prvobitni položaj kada dejstva sila prestanu.
Izolacione table od kokosovih vlakana su mekane na dodir i dobro upijaju zvuk.
4. Kokosova vlakna nude dobru termoizolaciju
Kokosova vlakna, kao i vlakna plute, imaju zatvorene vazdušne ćelije i zato su odlični izolatori.
Karakteristike kokosovih vlakana: |
Toplotna provodljivost: 0,045–0,05 W/mK |
Specifična toplota: 1600 J/kgK |
Koeficijent upijanja zvuka: 70 % pri 5250 Hz |
Koeficijent difuznog otpora: 1 µ |
5. Kokosova vlakna su odličan zvučni izolator
Kokosova vlakna su se pokazala i kao odlična zvučna izolacija za stambene prostore, pošto odlično prigušuju sve izvore zvuka. Izolacija od kokosovih vlakana ima isprepletenu strukturu koja savršeno upija zvuk, ali i sprečava njegovo širenje po strukturi i konstrukciji objekta. Upijanje zvuka je čak 70% na jačini od 5.250 Hz.
6. Kokosova vlakna regulišu vlagu
Kao izolacioni materijal kokosova vlakna su dovoljno propusna da se u njima para ne zadržava i zato odlično regulišu vlažnost u prostoru. Osim toga, čak i ako duže vreme budu u kontaktu sa vlagom neće se osećati neugodan miris, kao što je to slučaj sa nekim drugim vrstama izolacije.
7. Slabosti kokosove izolacije
Jedan od nedostataka koji treba uzeti u obzir, a ne tiče se samog materijala, jeste viša cena na tržištu zbog manje ponude. Osim toga, tu su i troškovi transporta i carine, kojih nema ako je u pitanju kokosov „glavni konkurent“ - domaća slama.
Još jedna slabost je činjenica da su kokosova vlakna zapaljiva uprkos dodacima soli bora i amonijum-fosfata. Zbog toga je potrebno više pažnje posvetiti protivpožarnoj zaštiti.
8. Vrste kokosove izolacije
8.1. Kokosove izolacione table
Krute izolacione table od kokosa su namenjene izolaciji betonskih podova. Postavljaju se ispod estriha. Meke izolacione table od kokosa su najprikladnije za izolaciju krova. Koriste se i za izolaciju zidova i podova.
8.2. Izolacione trake od kokosovih vlakana
Trake od kokosovih vlakana za zvučnu izolaciju koriste se kao zaštita za zidove, podove i krovove. Trake dobro upijaju zvuk i istovremeno nude toplotnu izolaciju zidova. Koriste se tako što se postavljaju ispod maltera ili laminata, a kao termoizolacija mogu se postaviti i ispod parketa.
8.3. Iseckani kokos
Seckana kokosova vlakna uglavnom se koriste kao izolacija prilikom zaptivanja prozora i vrata.