Za područje

    Da li su kokosova vlakna dobra izolacija?

    Članak je pregledalo čak 1146+ korisnika
    Sve više ljudi priželjkuje veću povezanost sa prirodom, pa otud i trendovi favorizovanja gradnje prirodnim materijalima ili bar sa što manje veštačkih primesa. Pored drugih vrsta i tipova građevinskih materijala, preporučuje se odabir prirodne izolacije pa, ako se opredelite za ovaj tip radova, moći ćete da birate između termoizolacija na bazi plute, drvenih vlakana, mineralnih vuna, kokosa, lakih agregata na bazi ekspandirane gline, penoplasta, polistirena, porobetona i njima sličnih. Izolacija od kokosa je kod nas još uvek novina - ali nemojte da vas to spreči da saznate nešto više o ovoj temi!
    Stručni članak 1146
    kokos
    Imamo čak 1930 izvođača radova za područje Fasade:

    1. Izolacija od kokosa je višestruko upotrebljiva i korisna

    Kokosova vlakna se mogu koristiti za izolaciju zidova, fasada i krovova. Kokos se takođe koristi kao podna ili zidna obloga. U našoj zemlji se sve više upotrebljava i za zvučnu izolaciju podova.

    2. Kokosova vlakna su prirodni materijal

    Kokosova vlakna su potpuno prirodnog porekla, pa se njihova upotreba uvek preporučuje. Izolacija od kokosa se smatra zdravim materijalom koji nema negativan uticaj na čoveka, za razliku od mnogih drugih izolacionih materijala koji izazivaju respiratorne probleme i iritiraju kožu. Takođe, kokosova vlakna su otporna na vlagu i mikroorganizme, nisu jestiva jer ne fermentiraju i stoga ne privlače insekte.

    Izolacija od kokosa, odnosno, kokosovih vlakana se smatra ekološkom pošto ima brojna pozitivna svojstva, a njena proizvodnja ne opterećuje životnu sredinu. Za proizvodnju izolacije nisu potrebne velike količine energije niti se koriste štetni agensi. Prilikom rušenja ili renoviranja objekta, kokosova vlakna se mogu ponovo koristiti.

    3. Proizvodnja izolacije od kokosa

    3.1. Kokosova palma

    Cocos nucifera je botanički naziv za kokosove palme koje rastu u tropskom pojasu. Iz peska rastu do 30-ak metara visine i dostižu starost od oko 100 godina. Najčešće se nalaze duž morske obale i na ostrvima. Od jedne palme može se dobiti do 60-80 orašastih plodova godišnje, između njene 7. i 80. godine.

    3.2. Kokosova vlakna

    Kokosova vlakna se prave od spoljašnjeg, debelog omotača ploda. Prvo se iz kokosa vadi unutrašnji deo - jezgro, koje čine belo meso i mleko, pa se potom dalje prerađuju u industrijama hrane i kozmetike. Spoljni deo čine tvrda ljuska i debeli vlaknasti omotač koji se peru i češljaju da bi se sva vlakna odvojila, a onda slede procesi omekšavanja, sušenja i dalje obrade u zavisnosti od krajnje namene.

    Izolacija od kokosa - prepetena kokosoav vlakna
    Izolacija od kokosa - prepetena kokosova vlakna

    Vlakna se nakon sušenja pletu u „pletenice“ i ostavljaju tako izvesno vreme da bi razmekšala i postala elastičnija. Nakon tog perioda kokosova vlakna se raspliću, ravnaju i dodaju im se posebni dodaci i veziva kako bi im se očuvali kompaktnost i fleksibilnost. Naposletku se sabijaju i seku u table koje postaju izolacioni materijal. U principu, kokosova vlakna se ne oštećuju mehaničkim pritiskom, budući da su dovoljno elastična i da se vraćaju u prvobitni položaj kada dejstva sila prestanu.

    Izolacione table od kokosovih vlakana su mekane na dodir i dobro upijaju zvuk.

    4. Kokosova vlakna nude dobru termoizolaciju

    Kokosova vlakna, kao i vlakna plute, imaju zatvorene vazdušne ćelije i zato su odlični izolatori.

    Karakteristike kokosovih vlakana:
    Toplotna provodljivost: 0,045–0,05 W/mK
    Specifična toplota: 1600 J/kgK
    Koeficijent upijanja zvuka: 70 % pri 5250 Hz
    Koeficijent difuznog otpora: 1 µ

    5. Kokosova vlakna su odličan zvučni izolator

    Kokosova vlakna su se pokazala i kao odlična zvučna izolacija za stambene prostore, pošto odlično prigušuju sve izvore zvuka. Izolacija od kokosovih vlakana ima isprepletenu strukturu koja savršeno upija zvuk, ali i sprečava njegovo širenje po strukturi i konstrukciji objekta. Upijanje zvuka je čak 70% na jačini od 5.250 Hz.

    6. Kokosova vlakna regulišu vlagu

    Kao izolacioni materijal kokosova vlakna su dovoljno propusna da se u njima para ne zadržava i zato odlično regulišu vlažnost u prostoru. Osim toga, čak i ako duže vreme budu u kontaktu sa vlagom neće se osećati neugodan miris, kao što je to slučaj sa nekim drugim vrstama izolacije. 

    7. Slabosti kokosove izolacije

    Jedan od nedostataka koji treba uzeti u obzir, a ne tiče se samog materijala, jeste viša cena na tržištu zbog manje ponude. Osim toga, tu su i troškovi transporta i carine, kojih nema ako je u pitanju kokosov „glavni konkurent“ - domaća slama.

    Još jedna slabost je činjenica da su kokosova vlakna zapaljiva uprkos dodacima soli bora i amonijum-fosfata. Zbog toga je potrebno više pažnje posvetiti protivpožarnoj zaštiti.

    8. Vrste kokosove izolacije

    8.1. Kokosove izolacione table

    Krute izolacione table od kokosa su namenjene izolaciji betonskih podova. Postavljaju se ispod estriha. Meke izolacione table od kokosa su najprikladnije za izolaciju krova. Koriste se i za izolaciju zidova i podova.

    8.2. Izolacione trake od kokosovih vlakana

    Trake od kokosovih vlakana za zvučnu izolaciju koriste se kao zaštita za zidove, podove i krovove. Trake dobro upijaju zvuk i istovremeno nude toplotnu izolaciju zidova. Koriste se tako što se postavljaju ispod maltera ili laminata, a kao termoizolacija mogu se postaviti i ispod parketa.

    8.3. Iseckani kokos

    Seckana kokosova vlakna uglavnom se koriste kao izolacija prilikom zaptivanja prozora i vrata.

    Seckana kokosova vlakna u obliku komadića koriste se za zaptivanje prozora i vrata
    Seckana kokosova vlakna u obliku komadića koriste se za zaptivanje prozora i vrata
    Stručni članak 1146
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Fasade?

    Imamo čak 1930 izvođača radova za područje Fasade:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1930 izvođača radova za područje Fasade
    9.3
    0

    Moleraj Pantić


    9.8
    0

    NIKOLA LAKA PREDUZETNIK, SZR JONSON, BEOGRAD


    10
    2

    Stameni Gradnja


    9.3
    0

    ENVER DELIĆ PREDUZETNIK ZANATSKO USLUŽNA RADNJA DELIĆ GRADNJA NOVI PAZAR


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana