Za područje
  OTP banka

  Obnova fasade

  Članak je pregledalo čak 3772+ korisnika
  Fasada se najčešće obnavlja iz dva razloga - onda kada je popravka nužna, jer je fasada dotrajala ili oštećena ili onda kada je neophodno postaviti dodatnu ili novu izolaciju kako bi se smanjili energetski, a samim tim i finansijski gubici. Svakako, jednako je smislena obnova fasade i iz čisto estetskih razloga.
  Stručni članak 3772
  obnova fasade.naslovna
  Imamo čak 1762 izvođača radova za područje Fasade:

  1. Kada je obnova fasade neophodna?

  Uopšteno govoreći, u najvećem broju slučajeva fasada se sanira iz dva razloga: oštećenje ili raspadanje fasadnih slojeva i estetski izgled. U prvom slučaju, obnova fasade je neophodna i ne treba je odlagati. U drugom slučaju, radi se o estetskim korekcijama, kojima se kuća osvežava.

  1.1 Sanacija fasade kada su njeni slojevi oštećeni

  Obnova fasade je neophodna kada su slojevi fasade oštećeni, dotrajali ili čak odvojeni od površine. Sanacija je, takođe, neophodna ako su se pojavile alge i buđ, što se češće dešava na senovitim severnim stranama zgrada. U navedenim slučajevima, renoviranje ne treba odlagati, jer oštećenje fasadnog sloja može itekako uticati na komfor stanovanja. Ako je toplotna izolacija oštećena, na fasadi će se pojaviti i toplotni mostovi kroz koje će zimi izlaziti toplota. Pored svega ovog, što se duže čeka izvođenje radova fasada će biti skuplja.

  Onda kada postoje oštećenja u malteru dolazi do prodora vode u unutrašnjost fasade koja postepeno utiče i na njene unutrašnje slojeve.

  1.2. Estetska obnova fasade

  Vlasnici kuća često odlučuju da restauriraju fasadu zbog estetike. To znači da su slojevi materijala u dobrom stanju, ali žele da osveže spoljašnji izgled kuće. To se može učiniti novim krečenjem, koje će odmah fasadu učiniti lepšom i svežom. U principu, novo krečenje - belenje ili bojenje - preporučuje se na svakih 10 godina, budući da je ona najizloženija uticaju vremenskih uslova i izduvnih gasova koji na njoj ostavljaju sivu čađ. Ukoliko želite da potpuno promenite izgled kuće, možete se opredeliti i za novi, odnosno, drugačiji završni fasadni sloj, kao što su drvene ploče ili vlaknasto-cementne ploče. U tom slučaju, reč je o većoj i skupljoj intervenciji, jer drvene ploče i one vlaknasto-cementne kao i druge moraju biti ankerisane za noseću konstrukciju kuće.

  Obnova fasade: obnova izolacionog sloja uvećava energetsku efikasnost objekta i uveliko utiče na smanjenje troškova
  Obnova fasade: obnova izolacionog sloja uvećava energetsku efikasnost objekta i u velikoj meri utiče na smanjenje troškova

  2. Sanacija fasade: obnova termoizolacije

  2.1. Obnova fasade utiče na energetsku efikasnost

  Vrlo česta intervencija na fasadama je postavljanje ili obnavljanje toplotne izolacije. Toplotna izolacija se obnavlja onda kada objekt treba zaštititi od energetskih gubitaka. Minimalni standard predviđa da stambeni objekti moraju biti izolovani tako da koeficijent prolaska toplote bude U <0,28 W/m2K, što praktično znači da puni spoljni zidovi moraju imati najmanje oko 15-18 cm termoizolacije. Dakle, ako objekt ima tanju izolaciju, apsolutno je smisleno razmisliti o doradi i obnovi. Troškovi održavanja će se prepoloviti ukoliko promenite kompletnu izolaciju, ako je starijeg datuma ili je nadogradite do debljine od 25 cm, koja se po standardima za energetsku efikasnost smatra optimalnom.

  2.2. Obnova izolacije: razlika u potrošnji energije

  Što se potrošnje energije u kilovat časovima tiče, evo kako to izgleda na konkretnom primeru. Kada objekt nije dovoljno izolovan, godišnja potrošnja može premašiti i 200 kWh/m2, što je oko 2.000 litara lož-ulja godišnje. Pravilno izolovani objekti imaju godišnju potrošnju od oko 50 kWh/m2, što iznosi oko 500 litara lož-ulja (potrošnja je navedena za porodičnu kuću od oko 120 m2), a litar lož-ulja je sada oko 1,2 EUR (decembar 2022.).

  Savet stručnjaka iz firme NO LIMITS 011

  1. Kada govorimo o obnovi termoizolacije na fasadi, kada je preporučljivo da se to radi (na koliko godina)?

  Termoizolacija se, ukoliko je pravilno odrađena, ne obnavlja osim kada dođe do fizičkih oštećenja izazvanih nepredviđenim okolnostima, na primer padom drveta na fasadu. Jedino se preporučuje krečenje akrilnom bojom svakih 10 godina zbog osvežavanja.

  2. Koliko u proseku traju radovi obnove fasade i kako se kreću cene?

  Dužina trajanja radova zavisi od obima posla, uslova rada i izgleda objekta. Na cenu takođe utiče sve to, kao i trenutna cena materijala, koja se u poslednje vreme previše često menja. Neki prosek za kompletnu izolaciju, alpinističkim pristupom je 35-40 EUR po m2, mada zbog količine i uslova može biti od 28 do čak 60 EUR po m2.

  3. Kada govorimo o oštećenjima na fasadi, da li je u tim situacijama neophodno vršiti kompletnu zamenu fasade?

  Sanacija fasade zavisi od stepena oštećenja. Ukoliko je oštećen samo površinski malter, moguće je odraditi samo sanaciju oštećenog dela, tako da bude estetski prihvatljivo. Ukoliko se ošteti stiropor ili kamena vuna neophodno je ukloniti staru izolaciju i raditi novu.

  G-din Srđan Vuksanović, NO LIMITS 011

  2.3. Debljina termoizolacije

  Međutim, prilikom obnavljanja izolacionog sloja ne radi se o prostom podebljavanju fasade već treba obratiti pažnju i na niz faktora: pre svega na sastav i, naročito, na termoprovodljivost postojećih zidova. Na proračun potrebne debljine toplotne izolacije takođe utiču i podaci o prosečnoj godišnjoj lokalnoj temperaturi i osunčanosti objekta.

  Kada je u pitanju novogradnja, potrebnu debljinu toplotne izolacije izračunava projektant, u okviru pripreme projekta za građevinsku dozvolu. Međutim, prilikom renoviranja, morate izričito zatražiti takav proračun.

  Pametno isplanirano postavljanje termoizolacije može prepoloviti troškove na duži rok, pa zato uvek toplo preporučujemo angažovanje stručnjaka. Uopšteno govoreći, čak 70% gubitaka toplote nastaje usled neadekvatne izolacije fasade ili krova.
  Obnova završnog sloja fasade - malterisanje
  Obnova završnog sloja fasade - malterisanje i krečenje

  3. Obnova fasade: završni sloj

  3.1. Oštećen završni sloj utiče na celu fasadu

  Obnova fasade mora se preduzeti i onda kada se na površini pojave jasni znaci istrošenosti i dotrajalosti. Oštećen završni sloj ne štiti objekt na odgovarajući način od vremenskih prilika i neprilika a, takođe, negativno utiče na izgled i opšti utisak koji fasada ostavlja već na prvi pogled. Pre nego što se upustite u obnovu završnog sloja fasade, treba da znate nekoliko činjenica. Prva stvar s kojom se susrećete na početku izvođenja radova, jeste odabir odgovarajućeg materijala za završni sloj. U principu, tražite materijal koji će se uklopiti u već postojeće okruženje, odnosno, onaj koji neće upadljivo odudarati od eksterijera ni enterijera. Završni sloj fasade je najvidljiviji element doma, pa je važno da se stopi s okolinom. Samo tako će sredina u kojoj živite delovati uredno i prijatno. S druge strane, ne manje je bitno da materijal bude što kvalitetniji, otporniji i dugotrajniji kako bi osigurao i što bolju zaštitu.

  3.2. Koji materijal odabrati za završni fasadni sloj?

  Ako niste sigurni u to šta biste hteli niti šta bi sve trebalo da se radi, neka vam smernica za odabir materijala za završni sloj vašeg doma bude projekt za građevinsku dozvolu koji već imate. Pri izradi fasade svakako se treba rukovoditi PGD, čak i ako je u pitanju samo obnova. Međutim, u informacijama o lokaciji možete proveriti koji su materijali uopšte dozvoljeni u određenom okruženju. Prilikom obnavljanja fasade morate biti posebno oprezni ako se radi o objektu zaštićenom u smislu spomenika kulture, budući da u tom slučaju izričito morate poštovati propisana pravila, tačnije, ne smete menjati završni materijal. Obnova završnog sloja, tehnički gledano, uvek će biti najbolje izvedena kada to preduzmu profesionalci.

  Stručni članak 3772
  Autor: Daibau trendovi magazin
  Imamo čak 1762 izvođača radova za područje Fasade:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Tražite dobre izvođače radova za područje Fasade?

  Imamo čak 1762 izvođača radova za područje Fasade:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1762 izvođača radova za područje Fasade
  9.3
  0

  Samostalna zanatska radnja Jovanovic


  8.7
  0

  Se Mont


  8.6
  0

  Milovanovic gips


  9.4
  0

  GRADNJA DEKOR - D DOO BEOGRAD-ZEMUN


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana