Za područje
    OTP banka

    Ideje za moderna predsoblja: kako urediti predsoblje uz par trikova?

    Članak je pregledalo čak 3554+ korisnika
    Ulazi, predsoblja i hodnici su oni delovi kuće u kojima se uglavnom ne zadržavamo, ali ih ipak svakodnevno koristimo. Kako se obično radi o manjem prostoru, plansko uređenje je ključno. Znate i sami - uvek ima previše stvari, a nikada dovoljno mesta u ormanu. Istraživali smo i evo nekoliko jednostavnih trikova koji mogu itekako doprineti funkcionalnosti i organizaciji modernog predsoblja.
    Stručni članak 3554
    ulaz u kucu stan
    Imamo čak 4502 izvođača radova za područje Renoviranje kuće:

    Ugaoni plakar za predsoblje može da vas reši muka

    Moderni ulazni hodnici, odnosno, predsoblja, obično su manji, ako ne i skučeni prostori - i to s pravom, pošto niko ne želi da - a za tim nema ni potrebe - ostavi pomoćnim prostorijama više mesta nego što je neophodno. Odlično rešenje za mala predsoblja po meri bio bi ugaoni plakar s uvučenim delom koji optički povećava prostor, budući da zapremina komada nije puna od poda do plafona. Usek na plakaru se može koristiti kao klupa ili površina za odlaganje, što takođe rešava još jedan problem malih predsoblja ili hodnika: obično je moguće postavljanje samo jednog komada nameštaja, ali ne i stolice za cipele ili komoda sa policama. Ugaoni plakari za predsoblje prikazani na levoj i desnoj fotografiji uspešno rešavaju sve ove probleme. Usek može biti iste boje i završne obrade kao i frontovi plakara ili naglašen drugim materijalom.

    Usek na ugaonom plakaru sa leve strane je iste boje kao i frontovi, dok je onaj na desnoj strani obložen drvenim furnirom i deluje kao dizajnerski akcent (izvor: pinterest.com)
    Usek na ugaonom plakaru sa leve strane je iste boje kao i frontovi, dok je onaj na desnoj strani obložen drvenim furnirom i deluje kao dizajnerski akcent (izvor: pinterest.com)

    Nikada ne možete imati previše korpi

    Dobra organizacija skladišnog prostora posebno je važna u manjim hodnicima ili predsobljima. Na taj način ćete moći pažljivo da sve svoje stvari postavite na njihovo mesto, a prostor će izgledati uredno i čisto. Kako su fioke skupe, dobra alternativa su pletene ili platnene korpe, koje su lagane i sasvim elegantne. Toplina i tekstura pruća ili tekstila će oživeti prostor i istovremeno vršiti dve funkcije: korisnu i estetsku.

    Pletene ili tekstilne korpe unose prirodnost i toplinu u prostor (izvor: pinterest.com)
    Pletene ili tekstilne korpe unose prirodnost i toplinu u prostor (izvor: pinterest.com)

    Klupa za predsoblje: element koji se često potcenjuje

    Koliko god predsoblje bilo skučeno, zaslužuje klupu, makar minimalističku. Na račun umanjenja prostora, klupa se može postaviti i u malo predsoblje ili hodnik, premda i takvo rešenje ima svoje prednosti i slabosti što se prostorne organizacije tiče. Velika prednost je što postoji sedište za obuvanje i izuvanje, iako ono oduzima mesta za odlaganje i skladištenje. Klupu možete i sami napraviti od komada iverice ili šperploče, kao što se vidi na fotografijama.

    Uz određeno predznanje, klupu možete napraviti i sami (izvor: pinterest.com)
    Uz određeno predznanje, klupu možete napraviti i sami (izvor: pinterest.com)

    Staze u modernim predsobljima

    Zbog svojih dimenzija, tačnije, najčešće uskog a dugog oblika - predsoblje predstavlja poseban prostorni izazov. Ne može se oživeti samostojećim komadom nameštaja, jer bi se tako dodatno umanjilo. S druge strane, ne preporučuje se ni farbanje zidova raznim bojama, jer će sve odmah vizuelno delovati još skučenije. Odlično rešenje za uređenje uskog i dugog predsoblja ili hodnika je šareni tepih, odnosno, staza.

    Orijentalne staze odlično izgledaju u minimalističkim hodnicima (izvor: pinterest.com)
    Orijentalne staze odlično izgledaju u minimalističkim hodnicima (izvor: pinterest.com)

    Nameštaj za predsoblje: niša u zidu modernih ulaza

    Ako tlocrt stana to dozvoljava, najelegantnije prostorno rešenje je niša ugrađena u ravni sa zidom. Ugradni, po meri napravljen plakar ili spojene police neće oduzimati prostor. Ako gradite novu kuću, možete predvideti ugradni plakar u predsoblju ili ulaznom hodniku, ali to često nije moguće u postojećim zgradama. U takvim slučajevima vredi proveriti da li je nosivi zid eventualno ispunjen nenosivim materijalom - u starogradskim stanovima su, recimo, prvobitni prolazi između soba često zatvarani samo ciglama. Takva cigla nije nosiva niti statički neophodna, pa se može izbiti i na njeno mesto ugraditi plakar.

    Predsoblje s ugrađenim spojenim policama jedno je od najboljih prostornih rešenja ovog tipa (izvor: pinterest.com)
    Predsoblje s ugrađenim spojenim policama jedno je od najboljih prostornih rešenja ovog tipa (izvor: pinterest.com)

    Šarene pločice za predsoblje/ulazni hodnik - da ili ne?

    Možda razmišljate o tome kako bi bilo moguće oživeti neki deo stana ili kuće bojenjem zidova ili ukrašavanjem raznim dodacima ali, priznaćete, teško da vam je pod pao na pamet. A upravo je pod element stambenog prostora koji takođe pruža brojne opcije prilikom preuređenja: možete upotrebiti keramičke pločice ili se poigrati postavljanjem parketa, a i staze uvek dolaze u obzir. Primeri prikazani na fotografiji jesu celovite i harmonične kombinacije boja, dezena, šara i motiva.

    Na levoj fotografiji tipičan drveni parket postepeno prelazi u plavo-bele nijanse, u skladu sa belim zidovima i tamnoplavim plafonom koliko i ulaznim vratima. Rezultat je razigrana i živahna celina. Pristup dizajnu na desnoj fotografiji je malo uzdržaniji: neutralni nameštaj u svetloplavoj boji dopunjen keramičkim pločicama za hodnik, u dve naizmenične šare.

    Podne površine određene strukture i teksture mogu trenutno osvežiti ceo ulaz (izvor: pinterest.com)
    Podne površine određene strukture i teksture mogu trenutno osvežiti ceo ulaz (izvor: pinterest.com)

    Vešalice ili čiviluci u predsoblju... Kad je više bolje

    Najjednostavnije rešenje za funkcionalno predsoblje ili ulazni hodnik su držači, vešalice ili čiviluci. Nažalost, za njih nema uvek mesta. U ovom slučaju, držači su dobra alternativa. Takvih nikada ne može biti previše, a posebno dobro dođu prilikom poseta, kada ugošćavate veći broj ljudi. Viseći držači ne moraju biti samo funkcionalni; njihov dizajn i boja mogu se uskladiti sa ostalim elementima u prostoriji, a njihov oblik simbolizovati vaš životni stil. Na primer, držači na donjoj desnoj fotografiji predstavljaju odličan kontrast tamno sivom zidu i svojim oblikom kućica podsećaju na primarnu vrednost svakog čoveka - dom.

    Čiviluci, vešalice ili držači su neizostavan deo svakog modernog ulaznog prostora hodnika (izvor: pinterest.com)
    Čiviluci, vešalice ili držači su neizostavan deo svakog modernog ulaznog prostora  (izvor: pinterest.com)

    Belo nije samo svetlije, nego i veće

    Prvo pravilo koje morate poštovati prilikom planiranja uređenja skučenih predsoblja ili manjih ulaznih hodnika je izbegavanje tamnih boja po svaku cenu. Idealne su bele, svetlosive i bež nijanse koje optički uvećavaju svaki prostor, dok ga tamne čine manjim. To ne znači da sve mora biti sterilno belo; svetle nijanse se mogu kombinovati na pojedinim mestima sa tamnijim i izražajnijim akcentima, jer pogledajte koliko dobro deluje predsoblje na donjoj levoj fotografiji, gde su beli zidovi i nameštaj spojeni sa tamnosivim ulaznim vratima i parketom, dok je hodnik u donjem desnom uglu dizajniran kao harmonična kombinacija bele i svetlosive sa prirodnim drvetom.

    Svetle boje uvek optički uvećavaju (izvor: pinterest.com)
    Svetle boje uvek optički uvećavaju (izvor: pinterest.com)
    Stručni članak 3554
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Renoviranje kuće?

    Imamo čak 4502 izvođača radova za područje Renoviranje kuće:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 4502 izvođača radova za područje Renoviranje kuće
    9.8
    0

    GRADING DOO PARAĆIN


    10
    3

    ZGR PETRAŠ PADINA


    10
    1

    Uroš Erčić PR Molerska Radnja TM WALLS DECOR


    8.7
    0

    Polza Industry DOO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana