Za područje
  Heroji se ne rađaju, već to postaju!

  Kompletno sređivanje stana u zgradi

  Članak je pregledalo čak 19160+ korisnika
  Kompletno renoviranje stana u zgradi je koliko organizaciono toliko i finansijski, veliki poduhvat. Najbitnije u celoj stvari je smisleno usklađivanje faza radova kako bi se poslovi završavali kontinuirano, jedan za drugim, ali i uspešno isplaniran i realizovan budžet, bez naknadnih iznenađenja. Da biste u ovome uspeli, saželi smo, u najvažnijim crtama, sve što treba da znate.
  Stručni članak 19160
  renoviranje stana

  1. Kako protiče adaptacija stana?

  Obnova stana u zgradi ili kući, bilo da je to zamena parketa ili rušenje zida, zahteva iznošenje pokućstva. A, ako se već prihvatite toga, nije besmisleno da učinite i korak više, pa obnovite i ostalo. Ukoliko renoviranje organizujete sami, treba da obratite pažnju na redosled građevinskih i zanatskih radova tako da se mogućnost pojave dodatnih radova i troškova eliminiše ili bar svede na minimum. Stoga, koji je to pravilan redosled?

  (0) Stan treba sasvim isprazniti, a onda može da počne rušenje i grubi građevinski radovi (1). Potom idu grubi vodoinstalaterski radovi kao i poslovi na elektroinstalacijama (2) te sređivanje podova (estrih, cementna košuljica ili podne obloge) (3). Ako se radi nova cementna košuljica ili estrih, pre toga moraju biti gotovi svi vodoinstalaterski radovi, elektroinstalacije i eventualno, podno grejanje (4). (5) Idealno je kada odmah uz estrih slede grubo i fino malterisanje zidova i plafona. (6) Sledeći su gletovanje, ravnanje i krečenje zidova. (7) Ako se zidovi samo bele, ide postavljanje parketa ili neke druge podne obloge. (8) Poslednje po rasporedu je montiranje rasvete, utičnica i druge elektroopreme.

  Ovu smo podelu načinili prema praktičnim iskustvima u renoviranju stanova, a sada ćemo dati pregled prosečnih vrednosti nabrojanih radova.

  Savet stručnjaka iz firme Usluga više

  1. Koja je prednost kompletnog renoviranja stana u odnosu na izvođenje pojedinačnih završnih radova?

  U zavisnosti od niza faktora (poput visine budžeta za radove, zatečenog stanja stana, planova i zamisli investitora i projektanta), investitor donosi odluku šta je ono što želi da se adaptira. Svakako, prilikom kupovine stana koji nije novoizgrađen, najisplativije rešenje jeste da se obavi kompletno renoviranje, koje podrazumeva zamenu elektroinstalacija, vodovodnih i kanalizacionih instalacija, obrada zidova, zamena podova i keramičkih pločica, montiranje nove rasvete i stolarije (spoljne i unutrašnje). To kompletno renoviranje se uradi jednom u 30-40 godina i jedino što ostaje jeste da se svakih 2-3 godine osveže zidovi, tako da na duge staze, jednom dobro urađeno renoviranje stana, štedi novac, ali se i izbegava obavljanje parcijalnih poslova svake godine, koje osim što košta novca, košta i živaca.

  Najveća greška koju investitori mogu da naprave je da, umesto da obave kompletno renoviranje, preskoče neke od bitnih stavki, poput zamene elektroinstalacija (jer dobiju informaciju da su instalacije dobre i nema potrebe da se menjaju), a obave sve ostale radove, izgletuju zidove i plafone i ofarbaju ih. U novije vreme, ljudi kupuju velike potrošače električne energije - klima-uredjaje, indukcione ploče, toplotne pumpe….i desi se da ta dodatna opterećenja svakodnevno „izbijaju” osigurače i onemogućavaju normalan život u stanu. Da bi se taj problem rešio, potrebno je kompletno uraditi nove elektroinstalacije, što podrazumeva štemovanje zidova i plafona tek sređenog i nameštenog stana. Troškovi veliki, a posebno nervoza, a po običaju, izvodjač može da preuzme posao tek za 3-4 meseca. Da bi se izbegli svi ovakvi i slični problemi, najbolje rešenje je kvalitetno i pravilno uraditi renoviranje stana.

  Takođe, preporuka je da sve te radove obavlja i organizuje jedan izvođač – građevinski preduzimač, koji bi organizovao i snosio odgovornost za sve radove angažovanih specijalista (električare, stolare, molere, gipsare, keramičare….). Na ovaj način izbegavaju se problemi koji nastaju kada investitori sami nalaze i organizuju pojedine specijaliste, koji najčešće rade nekoliko poslova istovremeno i veoma retko ispoštuju dogovorene rokove. I umesto da se adpatacija stana završi za 6-8 nedelja, to se pretvori u 6-8 meseci.

  2. Kako pripremiti stan pre renoviranja?

  Najlakše i često najjeftinije rešenje je prepustiti izvođaču sve pripreme pred radove. Ukoliko se rade parcijalni poslovi, poput farbanja, zamene rasvete, zamena keramike…potrebno je zaštititi parket, nameštaj i sami izvođači imaju dosta iskustva sa tim, tako da je mnogo bolje ostaviti profesionalcima da vode računa i o tim detaljima. Često izvođači imaju kontakte i sa transportnim kompanijama, u slučaju da ima potrebe za iznošenjem i transportom krupnih stvari, nameštaja, tehnike, a i šuta.

  3. Da li je svaki put potreban izlazak na teren radi procene vrste i obima radova?

  Svaki ozbiljan izvođač, pre bilo kakve procene radova, mora da izađe na teren i da utvrdi sve pojedinosti zahtevanih radova, posebno što svaki stan ima svojih specifičnosti. Najveća pomoć je kada imate profesionalno izrađen projekt, sa predmerom i specifikacijama radova, ali i u tom slučaju, ništa izvođača ne može bolje pripremiti za davanje ponude, od izlaska na teren i utvrđivanja stvarnog stanja. Mnogo češće, radi uštede, investitori ne angažuju arhitektu i tada je jako bitno da se, pre početka radova, tačno utvrdi svaka pozicija, a kako bi se izbegli nesporazumi, što podrazumeva izlazak na teren i više puta. Ipak, to je sve deo posla i neophodno je, jer ako ste precizno i tačno utvrdili sve pozicije i potrebne radove, obavili ste više od pola posla. Dobra organizacija i nedvosmisleni, precizno utvrđeni koraci su osnova svakog uspešnog posla.

  G-din Goran Zdravković, Usluga više

  2. Nove elektroinstalacije

  Radovi na elektroinstalacijama u starim stanovima zapravo znače zamenu svih postojećih vodova, kablova i razvodne table. Električar će prema obeleženim mestima za priključke, utičnice i prekidače dati svoju ponudu za ruke i materijal. Poslovi na elektroinstalaciji uglavnom obuhvataju sledeće:

  • štemovanje zidova za PVC cevi,
  • zamena razvodne table i njenih veza,
  • zamena elektrovodova u celom stanu,
  • postavljanje novih dozni,
  • postavljanje novih utičnica i prekidača,
  • montaža rasvete,
  • uključivanje i proba celog sistema.
   Zamena svih elektroinstalacija je ključna u prevenciji požara
   Zamena svih elektroinstalacija je ključna u prevenciji požara

  2.1. Elektroinstalacije - cena zamene

  Cena zamene elektroinstalacija ovakvog obima je oko 40 EUR/m2, što bi za stan od oko 60 m2 bilo oko 2.500 EUR.

  3. Kompletna zamena vodovodnih dovoda i odvoda

  Vodoinstalater, odnosno majstor za mašinske instalacije će prvo, u sklopu poslova rušenja i grubih građevinskih radova ukloniti sve stare cevi i spojeve, a onda po potrebi napraviti mesta za nove i montirati ih; kasnije, kada keramičarski radovi budu završeni, montiraće i sanitarije. Ponuda za renoviranje vodovoda u stanu obično obuhvata sledeće:

  • demontažu i uklanjanje starih cevi i priključaka,
  • eventualno razbijanje poda za nove dovode i odvode,
  • postavljanje novih cevi za dovod vode,
  • postavljanje novih cevi za odvod,
  • montiranje novih sanitarija u kupatilu.
   Najskuplji i najzahtevniji deo renoviranja uvek su kuhinja i kupatilo
   Najskuplji i najzahtevniji deo renoviranja uvek su kuhinja i kupatilo

  3.1. Zamena vodovoda - cena

  Cena obnove vodovoda uz sve nabrojane građevinske i zanatske radove izlazi oko 10-25 EUR po kvadratu stana, pa tako kompletni radovi izlaze između 600-1.500 EUR.

  4. Građevinski radovi, rušenje i podovi

  Svaka kompletna adaptacija neizostavno zahteva izvođenje građevinskih radova u nekom obimu. Građevinski radovi su manji deo ukupnih troškova, osim u slučaju rušenja nosećih zidova. Građevinski poslovi uglavnom podrazumevaju i neka rušenja, pa tako ponuda koju dobijete može da obuhvata sledeće:

  • iznošenje pokućstva, pražnjenje stana,
  • skidanje podova, parketa, keramike,
  • vađenje okvira sobnih vrata, prozora,
  • odvoz šuta na deponiju,
  • obrada svih otvora,
  • ravnanje podova ili nova košuljica,
  • podzidavanje vodova,
  • grubo i fino malterisanje štemovanih delova zidova i plafona.
   Posle malterisanja, suvomontaže i beljenja prostor deluje sasvim sveže i novo
   Posle malterisanja, suvomontaže i beljenja prostor deluje sasvim sveže i novo

  4.1. Građevinski radovi - cena

  Cena osnovnih građevinskih radova pri renoviranju prosečnog stana kreće se oko 15 EUR po kvadratu stambene površine, što ukupno može da izađe oko 900 EUR.

  5. Renoviranje kupatila

  Novo kupatilo u stanu može srazmerno biti veliki izdatak, što je i razumljivo. Obnova i modernizacija starog kupatila zahteva obimne i dobro isplanirane radove različitih majstora i zanatlija, da bi na kraju došla i montaža sanitarija. Za ovakve radove, osim elektro i vodovodnih instalacija, treba završiti i sledeće:

  • nabavka keramike srednje klase,
  • skidanje starih pločica,
  • lepljenje pločica i fugovanje,
  • nabavka i postavljanje wc-školjke i vodokotlića,
  • nabavka i postavljanje tuš-kabine ili kade,
  • nabavka i montaža umivaonika,
  • nabavka i montaža česmi,
  • nabavka i ugradnja pratećeg materijala i opreme.

  5.1. Obnova kupatila - cena

  Prosečno kupatilo moglo bi da vas košta između 800 i 1.000 EUR, pošto cena kvadratnog metra izlazi između 10 i 25 EUR.

  6. Molerski radovi

  Krečenje stana je jedna od poslednjih faza radova, tada vaš stan već počinje da liči na ono što će na kraju i postati. Molerski radovi osim krečenja, odnosno, pre krečenja podrazumevaju eventualno malterisanje i obavezno šmirglanje/ravnanje zidova kao i beljenje plafona; ako tako odlučite i ostatak stana može se samo izbeleti, a može se i tonirati. Poslovi kojima se moleri bave su sledeći:

  • šmirglanje, odnosno ravnanje zidova,
  • premaz svih zidova i plafona emulzijom,
  • farbanje stolarije i betonskih površina,
  • beljenje zidova i plafona,
  • obrada prelaza i uglova.

  6.1. Molerski radovi - cena

  Cena prosečnih molerskih radova se kreće između 1-1,8 EUR/m2 te kompletno krečenje može izaći oko 150 EUR, bez materijala i dodatnih radova.

  7. Polaganje novog parketa

  Parketarski radovi učiniće renoviranje vašeg stana kompletiranim. Ako menjate parket pri renoviranju, savetujemo da se odlučite za troslojni gotovi parket, jer se on najbrže i najjednostavnije postavlja. Postavljanje parketa treba da se radi nakon krečenja. Parketar treba da završi sledeće:

  • nabavka parketa,
  • postavljanje,
  • hoblovanje i lakiranje parketa.

  7.1. Cena postavljanja parketa

  Cena postavljanja parketa s hoblovanjem i lakiranjem se kreće između 25 i 35 EUR/m2. Za prosečan stan od 60 m2 to bi iznosilo između 1.500 i 2.000 EUR.

  8. Zamena stolarije

  Teško se može oceniti koliko bi izašla zamena stolarije u prosečnom stanu jer to najviše zavisi od broja sobnih vrata i prozora, ali i od njihove veličine, debljine i materijala od kojeg su. Postavljanje prozora se uglavnom kreće između 50 i 130 EUR. Međutim, izvesno je da nabavka i ugradnja standardnih krilnih, furniranih sobnih vrata izlazi oko 150 EUR. Ulazna vrata, pak, u zavisnosti od toga kakva su, odnosno kakav sigurnosni sistem imaju i od kog su materijala, kreću se između 450 i 720 EUR.

  9. Renoviranje - cena

  Dakle, koliko bi ukupno iznosilo renoviranje stana? Cena kompletnog renoviranja prosečnog stana od 60 m2, po našoj bi računici iznosila između 250-420 EUR/m2 (gledajući minimalne i maksimalne kvadrature i cene). Imajte na umu da smo računicu pravili na osnovu srednjih cena materijala i zanatskih usluga. U svakom slučaju, kao što smo već rekli, kompletno renoviranje stana je i logistički i vrednosno poprilično zahtevno.

  Ukoliko se odlučite za renoviranje stana, možete se obratiti i nama na Daibau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Želimo vam uspešno renoviranje!

  Vaš tim,

  Daibau.rs

  Stručni članak 19160
  Autor: DaiBau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE RENOVIRANJE STANA?

 • Renoviranje stana Beograd
 • Renoviranje stana Novi Sad
 • Renoviranje stana Kragujevac
 • Renoviranje stana Niš
 • Renoviranje stana Čačak
 • Renoviranje stana Kraljevo
 • Renoviranje stana Pančevo
 • Renoviranje stana Zrenjanin
 • Renoviranje stana Novi Pazar
 • Renoviranje stana Smederevo
 • Renoviranje stana Subotica
 • Renoviranje stana Aleksinac
 • Renoviranje stana Apatin
 • Renoviranje stana Aranđelovac
 • Renoviranje stana Bačka Palanka
 • Renoviranje stana Bačka Topola
 • Renoviranje stana Bečej
 • Renoviranje stana Bor
 • Renoviranje stana Bujanovac
 • Renoviranje stana Ćuprija
 • Renoviranje stana Gornji Milanovac
 • Renoviranje stana Inđija
 • Renoviranje stana Ivanjica
 • Renoviranje stana Jagodina
 • Renoviranje stana Kikinda
 • Renoviranje stana Knjaževac
 • Renoviranje stana Kovin
 • Renoviranje stana Kruševac
 • Renoviranje stana Kula
 • Renoviranje stana Kuršumlija
 • Renoviranje stana Leskovac
 • Renoviranje stana Loznica
 • Renoviranje stana Negotin
 • Renoviranje stana Paraćin
 • Renoviranje stana Pirot
 • Renoviranje stana Požarevac
 • Renoviranje stana Preševo
 • Renoviranje stana Prijepolje
 • Renoviranje stana Prokuplje
 • Renoviranje stana Ruma
 • Renoviranje stana Šabac
 • Renoviranje stana Senta
 • Renoviranje stana Šid
 • Renoviranje stana Sjenica
 • Renoviranje stana Smederevska Palanka
 • Renoviranje stana Sombor
 • Renoviranje stana Sremska Mitrovica
 • Renoviranje stana Stara Pazova
 • Renoviranje stana Temerin
 • Renoviranje stana Trstenik
 • Renoviranje stana Užice
 • Renoviranje stana Valjevo
 • Renoviranje stana Velika Plana
 • Renoviranje stana Vranje
 • Renoviranje stana Vrbas
 • Renoviranje stana Vršac
 • Renoviranje stana Zaječar
 • Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  +381 11 430 0 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana