Za područje

    Montažne kuće po meri

    Članak je pregledalo čak 13333+ korisnika
    Ovog puta ćemo govoriti o montažnoj kući po meri, čija je glavna prednost veća sloboda pri projektovanju i kreiranju vlastite arhitekture, savršeno prilagođene vašem životnom stilu i potrebama. Uopšteno govoreći, ovih dana skoro svaka kuća je već napravljena i planirana po narudžbini, pošto standardni planovi za montažne kuće zapravo ne postoje. Šta je tačno montažna kuća po meri, koje su njene prednosti i kako do nje doći, pročitajte u tekstu koji smo pripremili za vas.
    Stručni članak 13333
    omiljen
    montazna kuca po meri
    Imamo čak 681 izvođača radova za područje Montažne kuće:

    1. Montažne kuće po meri

    1.1. Šta znači pojam montažna kuća?

    Mnogi ljudi, kada se odlučuju za montažnu kuću, nisu u potpunosti svesni šta ovaj pojam uopšte znači. Najčešće se vezuje za gotove modele montažnih kuća koje se biraju iz kataloga nekog od ponuđača ili proizvođača. Međutim, sam pojam je širi i opisuje tip gradnje kuće uopšte, a ne specifičan proces, planove, tipske nacrte niti ponudu. Montažna kuća ili montažna gradnja je svaka kuća koja se sastoji od gotovih konstruktivnih elemenata, proizvedenih u fabrikama i radionicama, koji se zatim dovoze na gradilište i od kojih se sastavlja objekt. Gradnja se stoga odvija brzo, odnosno, mnogo brže od podizanja zidanih kuća, a gradilište je mnogo čistije. Termin montažna kuća stoga ne predstavlja nužno tipičnu građevinu, jer je reč o načinu izgradnje, a ne o specifičnoj vrsti tlocrta ili izgleda.

    Pri projektovanju montažnih kuća ima onoliko opcija koliko ima i pri projektovanju zidanih objekata, s tim što se koriste montažni, fabrički napravljeni konstruktivni elementi. I u tom slučaju želje i mogućnosti su jedino ograničenje.

    1.2. Po čemu se montažne kuće po meri razlikuju od tipskih?

    Montažne kuće po meri se razlikuju od tipskih po tome što se projektuju tačno po želji vlasnika i prilagođavaju njegovim potrebama i načinu života. Dok kod tipske montažne kuće proces izrade počinje transformacijom već nacrtanog plana, za montažnu kuću po meri plan kao takav još ne postoji, već je plod saradnje budućeg vlasnika i arhitekte, odnosno, drugih saradnika na projektu. Dizajniranje montažne kuće po meri je stoga isto kao i projektovanje zidane kuće, a mogućnosti su beskrajne.

    2. Nacrti po meri

    2.1. Nacrt po meri je unikatan

    Projektovanje montažne kuće po meri počinje idejom, potrebama i željama kupca kao i saradnjom s arhitektom i drugim stručnjacima iz oblasti montažne gradnje. Drugim rečima, plan montažne kuće po meri može se nazvati individualnim planom po meri naručioca, kada je u saradnji s arhitektom moguće ispuniti sve individualne želje i potrebe. Tok izgradnje, zapravo koraci procesa realizacije razlikuju se od samog početka, pošto se plan izrađuje isključivo na osnovu želja vlasnika. U poređenju sa razvojem standardnog tipskog nacrta montažne kuće, unikatan plan montažne kuće smatra se sveobuhvatnijim i potpunijim.

    Rezultat saradnje naručioca i arhitekte te razvoja ideje je individualna i jedinstvena montažna kuća, rađena za određenu lokaciju i konkretnog vlasnika.

    2.2. Nacrt po meri mora ispunjavati tehničke uslove

    Naravno, brojne i raznovrsne opcije za projektovanje montažne kuće po meri ne znače da nema potrebe da se vodi računa o tehničkim zahtevima. Montažna kuća po meri, kao i svaka druga, mora biti statički sigurna, zdrava, adekvatno toplotno i zvučno izolovana i uopšteno uzev, bezbedna za upotrebu. Statički planovi moraju odgovarati predviđenom konstruktivnom sistemu, koji se razlikuje za montažne kuće od konstruktivnog sistema zidanih kuća. Međutim, usklađivanje nacrta po meri sa sistemom konstrukcije takođe može značiti određena ograničenja tipa visine plafona i raspona konstrukcije. Ovakve vrste problema najlakše ćete rešavati u saradnji sa svojim arhitektom i građevinskim inženjerom.

    Nacrti montažne kuće po meri su unikatni i zasnovani na individualnim potrebama klijenata
    Nacrti montažne kuće po meri su unikatni i zasnovani na individualnim potrebama klijenata

    3. Montažna kuća po meri - prednosti i mane

    3.1. Prednosti montažne kuće po meri

    Jedna od prednosti montažne kuće po meri je činjenica da možete osmisliti i oblikovati arhitektonski dizajn buduće montažne kuće prema sopstvenim htenjima, potrebama i mogućnostima. Saradnja vlasnika i arhitekte dovodi do projektovanja montažne kuće, koja ne samo da je u svakom pogledu prilagođena vlasniku, već se uklapa u okolinu uz poštovanje koncepta postojećih objekata na širem i užem prostoru.

    3.2. Slabosti montažne kuće po meri

    Jedan od nedostataka montažne kuće po meri je činjenica da će izrada svih unikatnih planova koštati više nego gotovi, tipski planovi objekta. Veći izdaci za montažnu kuću po meri stoga mogu da obuhvataju i njenu netipičnu formu, pošto se pri projektovanju takve građevine mora voditi računa i o usklađivanju sa određenim konstruktivnim sistemom. Zbog toga ćete za montažnu kuću po meri možda platiti i do 5.000 EUR više nego da ste se odlučili za tipski plan.

    Treba naglasiti da dodatni troškovi mogu biti oko 15%, ali da su i dalje zanemarljivi u odnosu na ukupnu investiciju izgradnje montažne kuće koja u proseku iznosi oko 400-800 EUR/m2 (montažna kuća po sistemu ključ u ruke).

    3.3. Kako se onda odlučiti?

    Ako se kolebate između tipske montažne kuće i one po meri, morate se zapitati sledeće: koliko ćete biti zadovoljni standardnim tipskim planom koji se ne može prilagoditi vašim potrebama i željama? Ako zaista želite jedinstvenu kuću ili su vaše potrebe specifične, uprkos većim troškovima, bolje je izabrati ovu drugu, gde će montažni objekt biti savršeno prilagođen vašem načinu života i navikama. Izgradnja kuće se smatra životnim ulaganjem i stoga arhitekturu treba prilagoditi svakom korisniku. Ko bi želeo da provede ostatak života u nefunkcionalnom objektu koji mu ne odgovara?

    4. Koliko košta montažna kuća po meri?

    Cene montažnih kuća po meri zavise od arhitektonskog dizajna, stambenog prostora, stila kuće, tipa krova, faze izgradnje i strukturalnog dizajna. Cena montažne kuće po meri može biti oko 15% viša od tipske kuće. Kada se radi o minimalnim, stilskim ili formalnim modifikacijama tipske kuće, cena je tek zanemarljivo viša u poređenju sa modelima iz standardne ponude ponuđača ili proizvođača. Više o razlikama vrsta i tipova montažnih i zidanih kuća saznaćete ovde.

    Stručni članak 13333
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Montažne kuće?

    Imamo čak 681 izvođača radova za područje Montažne kuće:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 681 izvođača radova za područje Montažne kuće
    9.3
    0

    KAI Arhitecture Interiors


    8.8
    0

    Jupel


    8.7
    0

    BUILDCORP doo


    9.9
    0

    PINK-D


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana