Za područje
    OTP banka

    Tipska montažna kuća

    Članak je pregledalo čak 3853+ korisnika
    Ako odlučite da kupite montažnu kuću, pri naručivanju od neke specijalizovane firme za takvo poslovanje, pred vama je i odluka vezana za vrstu i tip modela: hoćete li tipsku, standardizovanu montažnu kuću ili ćete jedinstvenu, napravljenu po meri. Svaki od ova dva tipa, kao i bilo koji drugi proizvod, ima svoje prednosti i mane. Ovog puta ćemo govoriti o tipskim montažnim kućama i s njima u vezi, tipskim arhitektonskim planovima na osnovu kojih se ovi objekti i prave.
    Stručni članak 3853
    tipska montazna kuca
    Imamo čak 683 izvođača radova za područje Montažne kuće:

    1. Tipska montažna kuća

    Modeli tipskih montažnih kuća obično se nalaze u katalozima priznatih ponuđača, odnosno, preduzeća specijalizovanih za proizvodnju i izgradnju montažnih kuća. Jedan od glavnih razloga u korist odluke za kupovinu tipske montažne kuće i dalje je ušteda u izradi arhitektonskog projekta, tačnije, planova i nacrta te jeftinije realizacije, što je često potpuno pogrešan pravac kada se odlučuje u vezi s objektom koji treba da vam bude dom narednih decenija, a možda i sledećem pokolenju. Glavni problem sa tipskim montažnim kućama je to što ih je teško prilagoditi specifičnostima lokacije i svojim potrebama i željama.

    2. Tipski projekt

    Nakon pažljivog ispitivanja tipskih planova i prikaza njihove funkcionalnosti u stvarnom životu, može se zaključiti da tipski plan montažne kuće zapravo ne postoji. Tipska montažna kuća praktično je osmišljena tako da odgovara svakome, ali kad se malo bolje analizira svaki model, brzo se uvidi da ga nije moguće prilagoditi određenom korisniku. Svaki tipski plan mora biti prilagođen koliko zahtevima, potrebama i mogućnostima kupca, toliko, u krajnjoj liniji, i okruženju (lokaciji) gde će budući dom biti podignut.

    2.1. Kada tipska montažna kuća nije dozvoljena

    U nekim područjima gradnja tipskih montažnih kuća onemogućena je prostornim planovima (OPP), koji precizno određuju konačan izgled objekta i kako se on mora prilagoditi terenu. To znači da su gabariti objekta, ili bar njegove proporcije, nagib krova, vrsta fasade, stolarije i tome slično, precizno određene. Sa takvim strogim zahtevima se investitori susreću naročito u strogo zaštićenim oblastima, bilo da su to područja zaštićenih prirodnih staništa ili ona koja su pod zaštitom kao istorijske celine ili spomenici kulture. Posebni uslovi gradnje i renoviranja na takvim mestima mogu se videti iz informacije o lokaciji koju izdaje nadležni opštinski organ.

    3. Tipska montažna kuća: slabosti i prednosti

    3.1. Slabosti tipskih montažnih kuća

    U 99% slučajeva se dešava da naručilac u saradnji s arhitektom krene u promenu tipskog plana montažne kuće. Mnogima se ne sviđa bezlični, generički izgled budućeg doma, sasvim očekivan i tipičan za montažne kuće koje se nude kao gotovi proizvodi. Važno je da buduća montažna kuća bude, osim vašim mogućnostima, prilagođena vašem načinu života, potrebama i navikama, budući da se u suprotnom u njoj nećete osećati dobro. Treba da ste od prvog trenutka svesni činjenice da je to dugoročna, ako ne i doživotna odluka te da je sutra, ako se i kada se predomislite, nećete moći ispraviti tek tako. Prilagođavanje tipskog nacrta montažne kuće zahtevima kupca može na kraju dovesti do potpune nefunkcionalnosti prostorija i prostornih problema, kao i neizvodljivosti projekta, odnosno, neodrživosti planova i proračuna sa statičke tačke gledišta.

    Često se dešava da se nakon konsultacija kupac na kraju odluči za montažnu kuću po meri, gde proces planiranja kuće počinje idejnim rešenjem i potpunim uvažavanjem želja i potreba kupca. Takođe treba naglasiti da se izmenama i prilagođavanjima tipskog plana montažne kuće stvaraju veliki dodatni troškovi.

    3.2. Prednosti tipskih montažnih kuća

    Glavna prednost tipskih montažnih kuća svakako je njihova niska cena. Pored toga, benefiti uključuju brz i lak proces pogodbe i kupovine od prvog sastanka, preko izgradnje, do useljenja, budući su svi planovi unapred pripremljeni i brzo se može podneti zahtev za građevinsku dozvolu. U toku izgradnje praktično nema nepredviđenih problema, jer je takva kuća negde već više puta podizana i arhitekte su imale priliku da eventualne početne greške isprave u hodu.

    Tipska montažna kuća omogućava samo minimalno, zanemarljivo prilagođavanje arhitektonskog rešenja potrebama korisnika, što mnoge odvraća od kupovine
    Tipska montažna kuća omogućava samo minimalno, zanemarljivo prilagođavanje arhitektonskog rešenja potrebama korisnika, što mnoge odvraća od kupovine

    4. Tipska montažna kuća je jeftinija

    Među prednostima koje donosi izbor tipske montažne kuće i plana za njenu gradnju je i činjenica da su tipski projekti montažnih kuća jeftiniji. Pošto se planovi pripremaju i crtaju unapred, koriste se standardni detalji i standardni dizajn prostorija - zato je i realizacija jeftinija, sa znatno manje koordinacije i komplikacija. Ovo na kraju dovodi do uštede od najmanje 15.000 EUR.

    4.1. Cena dokumentacije za tipske montažne kuće

    Uštedećete nešto novca i prilikom izrade idejnog arhitektonskog projekta i plana za dobijanje građevinske dozvole (DGD). Cene kompletne građevinske dokumentacije potrebne za izgradnju tipske montažne kuće (odnosno od idejnog projekta do projekta za realizaciju) kreću se od 2.000 do 3.000 EUR. Cene za montažne kuće po meri variraju u velikoj meri i zavise od količine promena koje želite da se izvrše na objektu. Ako hoćete preuređenje samo nekih elemenata ili delova - dakle, delimično, doplata će se kretati između 1.000 i 2.000 EUR, ali ako se radi o potpuno jedinstvenoj montažnoj konstrukciji, gde se sve mora crtati i izračunavati iznova, kao da je u pitanju zidani objekt, cene počinju od oko 15.000 EUR.

    4.2. Cena gradnje tipske montažne kuće može biti znatno niža

    Veliki deo sniženja tipske montažne kuće vezan je za znatno manje posla oko koordinacije, ali i za jednostavnost arhitektonskog rešenja, budući da ga je van ponuđenih okvira praktično nemoguće prilagoditi i promeniti. Arhitektonski projekti tipskih montažnih kuća su, uopšteno gledajući, jednostavni i logični, što iziskuje manje zahtevna statička rešenja (rasponi, konstrukcije), manje promena na objektu tokom planiranja te manje koordinacije i adaptacije tokom izgradnje. Jednom rečju, što jednostavniji projekt, niža je i cena.

    U principu, za izgradnju tipske montažne kuće koriste se standardni i pristupačni materijali i detalji, što čini gradnju po kvadratnom metru još jeftinijom.

    5. Dakle, šta izabrati?

    I pored veće investicije i dodatnih troškova, ipak se preporučuje da se odlučite za montažnu kuću, zapravo, arhitektonski projekt po meri, gde će montažna kuća biti prilagođena vašim zahtevima i potrebama. Kada se radi o tipskim montažnim kućama, odnosno, projektima za njih, unutrašnji prostor i arhitektonski dizajn su urađeni tako da u funkcionalnom smislu imaju sve elemente koji se smatraju neophodnim i uobičajenim za život i rad, ali nisu prilagođeni vašem životnom stilu. Još jednom, vredi napomenuti da se izgradnja doma smatra dugoročnom investicijom i da njegovu arhitekturu treba prilagoditi osobi/osobama koje će tu boraviti. Ko bi želeo da provede ostatak života u nefunkcionalnom objektu koji mu ni po čemu ne odgovara?

    6. Cena tipske montažne kuće u odnosu na montažni/zidani objekat po meri

    Cene tipskih montažnih kuća zavise od proizvođača, odnosno, ponuđača, stambene površine, stila kuće, tipa krova i vrste krovnog pokrivača, faze izgradnje te plana konstrukcije i strukture. Tipska montažna kuća može biti jeftinija i više od 20% u odnosu na montažnu kuću po meri.

    Stručni članak 3853
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Montažne kuće?

    Imamo čak 683 izvođača radova za područje Montažne kuće:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 683 izvođača radova za područje Montažne kuće
    9.2
    0

    MONTING HOME DOO


    9.9
    0

    STOLARSKA RADNJA TISA ŽIVKOVIĆ NOVICA PR, MAKREŠANE


    10
    7

    Ivan Filipović pr usluge ostalih završnih radova u građevinarstvu Užice


    8.7
    0

    PROFI TIM NS


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana