Za područje
  CRAFTER rođendanska ponuda

  Gradnja montažne kuće

  Članak je koristilo čak 5128+ korisnika
  Nakon potpisivanja ugovora, izrade projektne dokumentacije, ugovorenog načina finansiranja te poručivanja objekta, sigurno vas zanima koji sve korake možete da očekujete, odnosno koje sve faze gradnje slede do trenutka useljenja u budući dom. Postupak koji ćemo opisati odnosi se na izgradnju montažne kuće „ključ u ruke“ u koju se useljavate samo s ličnim stvarima i pokretnim nameštajem. Sve ostalo na kući i u njoj – od električnih i mašinskih instalacija, postavljenih podova i podnih obloga, okrečenih zidova, ugrađenih stepenica, stolarije i drugog pokućstva do potpuno opremljenih kupatila i kuhinje – već će biti gotovo.
  Stručni članak 5128
  36129408_l.jpg

  1. Građevinski radovi – ne zaboravite temelj!

  Građevinski radovi su svakako prvi i osnovni korak u izgradnji svake kuće, pa i montažne.  Njima počinje prva faza izgradnje i obuhvataju pripremu terena, gradilišta, kolčenje objekta, iskop građevinske jame za temelj ili temeljnu ploču i podrum ili oboje. Za sve građevinske radove ste zaduženi sami, pošto se preduzeća od kojih se naručuju montažne kuće ne bave tim delom posla. No, mogu vam pomoći pri izboru jer sarađuju s njima, ili se oko toga možete angažovati sami.

  Troškovi šireg iskopa i temeljne ploče se kreću oko 5.000 EUR, za kuću od oko 120 m2, dok bi za ravan dubok iskop i podrum moglo da bude i više od 6.000 EUR. Ovome treba dodati i sve komunalne priključke i dozvole za njih. Temeljna ploča obično može da se uradi za dan, ali ako se pravi podrum onda će potrajati duže.

  2. Dorada fabričkih elemenata

  Izrada građevinskih elemenata u proizvodnom pogonu je druga faza izgradnje i može da se odmah nadoveže na građevinske radove. U proizvodnji se pripremaju svi elementi montažne kuće: spoljni zidovi s toplotnom i zvučnom izolacijom, fasada na koju se nanosi noseći sloj fasadnog maltera s armiranom mrežom, pregradni zidovi takođe s toplotnom i zvučnom izolacijom kao i elementi noseće (međuetažne) konstrukcije, pa plafona i krova; i na tim elementima su, na spoljnoj strani termo i zvučna izolacija dok su s donje strane drvene ploče i gipsano-kartonske ploče u krovnoj konstrukciji sa svim dodacima potrebnim da krov i konstrukcija budu paronepropusni i vodootporni.

  Tokom proizvodnog procesa uglavnom se ugrađuju i svi elementi pokućstva (prozori, vrata i drugi elementi), a ponekad i fasada. Proizvodnja elemenata je serijska i brza te ima delova koji se za kuću od oko 120 m2 završe za 7 dana ili kraće.

  Rokovi isporuke

  Premda je proces proizvodnje elemenata montažne kuće zaista brz i sve zvuči tako jednostavno, pri potpisivanju kupovnog ugovora niko vam neće reči koliki je zaista rok isporuke. Na početak izrade elemenata ćete u startu morati da čekate bar 6 meseci, a kada će biti gotovi je skoro proizvoljno, što zaista može da oduži samu izgradnju.

  3. Sastavljanje montažne kuće

  Treći korak u nastanku montažne kuće je transport svih napravljenih elemenata na gradilište i njihovo sastavljanje. Na gotovu temeljnu ploču se prvo postavljaju spoljni i noseći zidovi, pa elementi plafona, odnosno, međuetažne konstrukcije te krov. Montaža objekta je treća faza izgradnje i u njoj treba da budu završeni svi poslovi oko konstrukcije sprata ili spratova i krova. Postavljanje konstrukcije zapravo znači kostur buduće kuće, pre nego što se postave zidovi i krovni pokrivač.

  Može se reći da je montaža kuće brz proces koliko i proizvodnja elemenata. Ako su vremenske prilike dobre, montažna kuća i međuetažna konstrukcija mogu da se završe za dan.

  Krovopokrivački i limarski radovi i fasada

  Kada se postave i sastave svi elementi sprata, rad se nastavlja pokrivanjem i opšivanjem krova, odnosno, krovopokrivačkim i limarskim radovima, i završavanjem fasade. Krov se spremi za pokrivanje, a fasada se završi poslednjim slojem (možda još jedan sloj izolacije i malterisanje ili druga fasadna obloga). Taj poslednji sloj fasade ponekad se završi i u proizvodnom pogonu.

  Svim ovim se završava treća, produžena faza izgradnje. Montažna kuća sada izgleda kao kuća, ima krov i spolja izgleda kao gotov objekt. Sama montaža zgrade i svi radovi na krovu i fasadi mogu da se završe za mesec ili dva.

  Pomenuli smo da fasada može da kao sasvim gotov proizvod izađe iz proizvodnje, ako se postigne takav dogovor. Ako bude tako, na samom gradilištu se radi samo cokla.

  4. Tehnički radovi

  Tehnički radovi obuhvataju postavljanje mašinskih instalacija (vodovod, kanalizacija, grejanje, hlađenje) kao i električnih i izradu podova (estriha). Kada počne razvođenje instalacija, počela je četvrta faza gradnje. Proces koji uključuje izradu i postavljanje svih instalacija i podova naziva se i „siva faza“ izgradnje.

  5. Unutrašnji radovi

  Unutrašnji završni, zanatski radovi, mogu da počnu čim se podovi osuše. Unutrašnji radovi su malterisanje, gletovanje i krečenje, postavljanje keramike i sanitarija, postavljanje podnih obloga (parket, laminat itd.), stepeništa i sobnih vrata, a moguće i dodatnih elemenata ako ste ih izabrali čime bi pokućstvo bilo kompletirano. Ako se ceo proces izgradnje odvija po planu i bez zastoja, ova faza se završava za 4-5 meseci od početka sastavljanja kuće.

  6. Uređenje okućnice

  Kada se završi sve u unutrašnjosti objekta, može da se počne s uređenjem okućnice. Ovog uređenja se treba latiti sistematično po idejnom planu koji je preporučljivo imati, kako bi okolina, uz stručnu pomoć pejzažnog arhitekte, dobila izgled kakav želite i da biste u njoj mogli sasvim da uživate. Sređivanja se možete prihvatiti i lično, ako imate takvih sklonosti, smisla i vremena, premda uvek možete angažovati nekog ko se time profesionalno bavi. Uređeno dvorište i šira okućnica svakako celu kuću čine lepšom i prijatnijom. Imajte na umu da u poslove uređenja okućnice pored vrta ili bašte, spada i popločavanje ili pravljenje staza i prilaznog puta te betoniranje ili asvaltiranje, a ispod njih razvođenje sistema za zalivanje te vodovod, kanalizaciju, struju i rasvetu za šta će vam sigurno biti potrebni profesionalci. Sve u svemu, izaći će vas oko 200 EUR/m2.

  Savet stručnjaka iz firme IVA MONTAŽNE KUĆE, IVANJICA

  Koje su prednosti montažne gradnje u odnosu na klasičnu?

  Postoji veliki broj prednosti montažne gradnje u odnosu na klasičnu te ćemo navesti samo neke od njih: kratak rok izgradnje, ekološki materijali, ušteda energije, bolja termička izolacija, niža cena izgradnje za 30% do 40%, bolja otpornost na zemljotres kao i na vlagu itd.

  Koliko je vremena potrebno za izgradnju prosečne tipske montažne kuće?

  Rok izgradnje za neke od modela kuća koje nudimo, veličine oko 100 m2 po principu "ključ u ruke" s izgradnjom temelja je 30 dana, s tim što je za tzv. "sivu fazu" rok izgradnje 15 dana.

  g. Dragan Nešanović, IVA MONTAŽNE KUĆE

  Montažna kuća spremna za useljenje
  Montažna kuća spremna za useljenje

  Ukoliko se odlučite za montažnu kuću, možete se obratiti i nama na Daibau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  Daibau.rs

   

  Stručni članak 5128
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 599 izvođača radova za područje Montažne kuće:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 599 izvođača radova za područje Montažne kuće:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE MONTAŽNE KUĆE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana