Za područje
    b2c

    Montažne kuće - zablude, prednosti i mane

    Članak je pregledalo čak 2212+ korisnika
    Pred vama je jedna od najvažnijih životnih etapa - gradnja odnosno kupovina nekretnine? Možda ste u dilemi da li se odlučiti za tradicionalnu zidanu kuću ili pak montažnu kuću? Za montažne kuće vezane su brojne zablude. U nastavku teksta ćemo se truditi da ih razjasnimo, ali i navesti prednosti i mane montažne kuće. Takođe, odgovaramo na pitanje da li su bolje montažne kuće ili one zidane, mada je istina, kao i obično, uvek negde na pola puta.
    Stručni članak 2212
    omiljen
    montazne kuce
    Imamo čak 683 izvođača radova za područje Montažne kuće:

    Koje su odlike montažne kuće?

    Većini su prva asocijacija na montažne kuće domovi iz američkih filmova. Montažne kuće u svakom slučaju jesu sistem gradnje karakterističan za severnoamerički kontinent i Zapadnu Evropu. 

    Montažna kuća se može definisati kao kuća čiji su elementi izrađeni u fabrici, u kontrolisanim uslovima, što je njena bitna prednost. Ti elementi se donose na lokaciju na kojoj će se kuća nalaziti i montiraju se u celinu.

    Izgradnja montažne kuće
    Montažna kuća se može definisati kao kuća čiji su elementi izrađeni u fabrici, transportovani na lokaciju i montirani u celinu.

    Montažne kuće karakteriše suvi tip gradnje, a kao glavni materijal koristi se drvo (kako u svetu tako i kod nas) i gips-kartonske ploče, ali se objekti mogu izvoditi i od, na primer, armiranog betona.

    U Srbiji je mahom zastupljen sistem montažnih kuća čiji zidovi imaju drvene ramove sa ispunama. Prisutni su i betonski prefabrikovani elementi ali se oni uglavnom koriste kod većih objekata.

    Zajednička odlika tradicionalne zidane kuće i montažne kuće jeste da se temelji izvode na licu mesta. Temelj se radi na standardan način, počinje pripremnim procesom iskopavanja, zatim sledi postavljanje oplate a potom i izlivanje temelja, baš kao kod klasične gradnje. Međutim, za razliku od zidane kuće, elementi montažne kuće se izvode prema projektu u fabričkim uslovima, transportuju se na željenu lokaciju a zatim sastavljaju u celinu od strane izvođača radova. 

    Još jedna zajednička odlika jeste administracija. Za montažne kuće važe isti zakoni i pravila kao kod zidanih objekata. Dakle, potrebno je obezbediti dozvolu za gradnju, lokacijsku dozvolu i druga potrebna dokumenta.

    Plan gradnje
    Za montažne kuće važe isti zakoni i pravila kao kod zidanih objekata.

    Delovi montažne kuće su: spoljni zidovi, unutrašnji ili pregradni zidovi, krovna konstrukcija, tavanska konstrukcija, građevinska stolarija, instalacije - elektroinstalacije, vodovodne instalacije i kanalizacija, dodatni elementi (dimnjak, trem, ograda i slično). Pored pomenutog drveta - koriste se drvene grede i paneli zaštićeni sredstvima protiv insekata, gljivica i gipsanih ploča ili knauf gips-karton ploča, materijali za gradnju montažne kuće podrazumevaju staklenu ili kamenu vunu za izolaciju, metalne eksere ili bolcne, PVC folije i drugo. 

    Ukoliko ste se odlučili za montažnu kuću pred vama je još jedan izbor: da li ćete tipsku montažnu kuću, koja je standardizovana i koju možete videti u katalozima proizvođača istih ili ćete jedinstvenu, napravljenu po meri, što je bolji ali i skuplji izbor. 

    Montažne kuće - zablude

    Za veliki broj ljudi pomen montažne kuće ima negativnu konotaciju, koja uglavnom proističe iz određenih zabluda. Pobornici tradicionalne, zidane gradnje, često će reći da su montažne kuće krhke, neizdržljive. Međutim, to nije sasvim tačno. Možda će vas iznenaditi sledeće: po mnogim tvrdnjama montažne kuće su čak otpornije na zemljotrese nego klasične, zidane kuće. Dok kod zidanih kuća usled zemljotresa može doći do potpunog pucanja, urušavanja zidova, čak i pucanja armature, što rezultira većim troškovima sanacije, kod montažnih kuća neretko dolazi samo do manjih pukotina na zidovima, a takve pukotine se lakše mogu sanirati. 

    Takođe, u našoj zemlji navikli smo na čvrstu, tradicionalnu, zidanu gradnju kod koje se kuće nasleđuju kroz generacije. Iz toga proizilazi druga zabluda - da su montažne kuće kratkog daha. Međutim, ni ovo nije sasvim tačno. Danas je proizvodnja montažnih kuća znatno unapređena. Materijali i postupci izgradnje montažnih kuća su poslednjih godina usavršeni, te mnogi proizvođači istih ističu da njihove montažne kuće mogu trajati čitav vek.

    Transport zidova montažne kuće
    Montažne kuće karakteriše suvi tip gradnje.

    Premda zidani objekat može trajati znatno duže, ovo se svakako ne odnosi na objekte koji su u istoj cenovnoj kategoriji sa montažnim kućama. Dakle, da bi zidana kuća bila dugovečna ona zahteva velika ulaganja. Jer, u kakvom će stanju biti i zidana kuća nakon sto godina ako se ne uloži u njeno renoviranje?

    Činjenica da montažna kuća ima svoj rok trajanja smatra se njenom najvećom manom. Dok se za tradicionalne, zidane kuće kaže da su besmrtne, na montažne kuće se uglavnom daju garancije na 30 godina. Trajanje garancije ne predviđa tačnu dužinu njenog životnog veka, ona može još dugo decenija služiti svojoj svrsi. Zanimljiv je podatak da u Nemačkoj postoji montažna kuća koja, verovali ili ne, stoji u odličnom stanju već 150 godina. Sa druge strane, na klasično građenu kuću nemate jasnu garanciju, ako se izuzmu pojedinačne garancije izvođača određenih radova i koje uglavnom traju nekoliko godina. Trajnost zidane kuće se podrazumeva, međutim ova stavka nije nepobitna. 

    Treća zabluda o kojoj ćemo govoriti tiče se mešanja pojmova montažne i mobilne kuće. Kod montažne kuće su mobilni elementi koji nakon ugradnje postaju statični i formiraju kompaktan objekat, dok su mobilne kuće objekti koji se lako mogu prebaciti sa jedne na drugu lokaciju.

    Mobilna kuća
    Montažna kuća nije isto što i mobilna kuća.

    Montažne kuće prednosti

    Brzina izgradnje montažne kuće

    Jedna od osnovnih prednosti montažne kuće jeste brži period izgradnje. U proseku, za montažnu kuću oko 100 kvadrata, uključujući i vreme potrebno za postavljanje temelja, treba samo dva meseca. Kao što je gorenavedeno, ona se gradi suvim postupkom koji je znatno brži, te je montažna kuća i brže useljiva. Naravno ovo zavisi i od stavke da li su u pitanju montažne kuće ključ u ruke čija izrada je znatno brža ili ćete pojedine radove, poput sprovođenja instalacija, završnih obrada zidova ili montaže podnih obloga, raditi u sopstvenoj režiji, segmentno. Ovo će u izvesnoj meri odužiti period useljenja.

    Montažne kuće se znatno brže podižu od klasičnih, zidanih kuća.

    Dakle, svi elementi montažne kuće koji se sklapaju na licu mesta su već proizvedeni u fabrici. Za razliku od tradicionalne gradnje, zid se ne zida, već se donosi na željenu lokaciju i samo montira.

    Iz ovoga proizilazi još jedna prednost;

    Izgradnja montažne kuće je manje stresna

    Ova prednost naročito je vidljiva kada su u pitanju montažne kuće ključ u ruke. Takođe, manje su šanse da se jave neplanirani troškovi kao kod zidane gradnje. A zašto? Mnogo je jasnija specifikacija šta je sve od materijala potrebno, neophodno je samo angažovati firmu koja za dogovoreni iznos treba da napravi montažni objekat koji je odmah useljiv. Montažne kuće su naročito dobar izbor ako niste upoznati sa građevinarstvom i nemate vremena niti volje da se dogovarate sa izvođačima radova.

    Preduzimač
    Montažne kuće su naročito dobar izbor ako niste upoznati sa građevinarstvom i nemate vremena niti volje da se dogovarate sa izvođačima radova.

    Tražite nekog kome biste poverili gradnju montažne kuće? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim ponuđačima montažnih kuća u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza!

    Kod klasične izgradnje kuće je takođe moguće sve isplanirati do detalja, ali to iziskuje angažovanje preduzimača, čime se podižu ukupni troškovi.

    Bitne prednosti montažne kuće su lakša kontrola troškova i manje nerviranja.

    Montažne kuće imaju odličnu energetsku efikasnost

    Montažne kuće odlikuje lako i efikasno zagrevanje i hlađenje. Za razliku od klasične gradnje, montažne kuće imaju takav sastav zidova da ne akumuliraju toplotu. Kod tradicionalnih kuća, sa druge strane, zidovi od cigle ili blokova akumuliraju toplotu, a spoljašnja izolacija od stiropora ili mineralne vune sprečava njeno gubljenje.

    Energetska efikasnost montažne kuće
    Montažne kuće imaju odličnu energetsku efikasnost.

    Premda klasične, zidane kuće svakako mogu biti energetski efikasnije, u tom slučaju cena po kvadratu se znatno povećava. Kada govorimo o montažnoj i zidanoj kući istog ili sličnog cenovnog ranga, montažna kuća je energetski efikasnija od klasične. Izolacija zidane kuće, da bi se postigao nivo energetske efikasnosti kao kod montažne kuće, podrazumeva dodatnih 10 centimetara termičke izolacije.

    Montažni objekti se mnogo brže zagreju tokom zime, ali isto tako se po prestanku grejanja mnogo brže hlade jer nema toplote akumulirane u zidovima.

    Karakteriše ih i ekološka održivost. Montažne kuće diljem sveta se sve više okreću ekološkim i recikliranim materijalima, kako za kompletno formiranje zidova tako i za ispune. 

    Montažne kuće cena

    Premda su je u prošlosti povoljnost montažnih kuća bila još jedna njihova prednost, može se reći da je danas ova stavka diskutabilna. Vremenom se cena izgradnje montažne kuće izjednačavala sa klasičnom kućom. Takođe, cene montažne kuće će u znatnoj meri varirati u zavisnosti od veličine, oblika, tipa montaže, vrste konstrukcije, ugrađenih materijala i sistema, ali i od proizvođača montažnih kuća. Cena standardne montažne kuće ključ u ruke je negde između 500 i 800 EUR/m2, dok su one skuplje oko 1.000 EUR/m2. Ako, pak, želite montažnu kuću po meri, ona će u startu biti 15% skuplja.

    Dogovor sa preduzimačem oko montažne kuće
    Bitne prednosti montažne kuće su lakša kontrola troškova i manje nerviranja.

    Montažne kuće mane

    Montažne kuće zahtevaju veću količinu novca odmah

    Kada već govorimo o ceni montažne kuće, tu se ističe jedan nedostatak. Montažna kuća se većim delom mora odjednom izvoditi, dakle potreban je novac “na gomili”. Zidane kuće se mahom grade parcijalno. To znači da uvek možete prekinuti radove i nastaviti kada vam to finansijski bude odgovaralo.

    Trajnost montažne kuće

    Kada smo govorili o zabludama vezanim za montažne kuće, istakli smo da one nisu nužno kraćeg veka od onih tradicionalnih, zidanih i da za razliku od njih dobijamo višedecenijsku garanciju na montažne kuće. Međutim, činjenica je da ako posle nekoliko godina odlučite da prodate montažnu kuću, to ćete svakako teže uspeti nego sa zidanom.

    Zidane kuće imaju stabilniju unutrašnju temperaturu

    Ovo je mana montažne kuće u odnosu na onu zidanu. Premda je prednost montažnih kuća što se brže zagrevaju i brže hlade, ovo je i izvestan nedostatak - unutrašnja temperatura u tom slučaju znatno varira. 

    Nema mogućnosti nadgradnje

    Ovo je velika mana montažnih kuća. Montažne kuće se izrađuju na osnovu jasno definisanog projekta, koji ne podrazumeva nadgradnju. Zato, ukoliko ste se odlučili za montažnu kuću, na vreme morate razmisliti o budućim planovima. 

    Montažna ili zidana kuća?

    Uzevši u obzir sve prednosti i mane montažne kuće, nameće se pitanje - da li je onda bolja montažna ili zidana kuća? Odgovor ne može biti jednoznačan, već on zavisi od vaših potreba i prioriteta.

    Montažna ili zidana kuća
    Montažna ili zidana kuća? Zavisi od vaših potreba i prioriteta.

    Ukoliko vam je brzina izgradnje presudna i želite što pre da se uselite u svoj novi dom, bolji izbor za vas je montažna kuća. Montažna kuća je bolji izbor i ako ne planirate proširenje budžeta, odnosno ograničeni ste istim. Zašto? Specifikacija troškova i radova je znatno jasnija kod montažnih kuća, te su vrlo male šanse da se jave skriveni troškovi, kao što je to slučaj kod zidane kuće.  Naravno, potrebno je da pre početka svih radova dobro proučite uslove i ponudu firme koja će izvoditi radove. 

    Sa druge strane, ako nemate sav novac “na gomili” koji vam je potreban za izgradnju i draža vam je gradnja po fazama, za vas je bolja solucija zidana kuća. Tradicionalna, klasična gradnja je bolji izbor i u još jednoj situaciji: kada niste sigurni za vaše buduće potrebe prostora, odnosno kvadrature. Montažnu kuću ne možete nadgraditi. 

     

     

     

     

     

    Stručni članak 2212
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Montažne kuće?

    Imamo čak 683 izvođača radova za područje Montažne kuće:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 683 izvođača radova za područje Montažne kuće
    9.3
    0

    KAI Arhitecture Interiors


    10
    7

    Ivan Filipović pr usluge ostalih završnih radova u građevinarstvu Užice


    9
    0

    LUKS M KUĆE D.O.O. BEOGRAD-ZVEZDARA


    8.8
    0

    TERMO ETRINGIT


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana