Za područje

  Toplotna pumpa u stanu, odlična zamena za skupo grejanje

  Članak je koristilo čak 7982+ korisnika
  Do sada su svi već čuli za toplotne pumpe u porodičnim kućama. A šta je sa onima za stanove? Da li je moguće preskupe vidove grejanja zameniti toplotnom punpom? U ovom tekstu ćemo pokušati da vam približimo tu temu pomoću nekih informacija i praktičnih saveta u vezi sa prednostima i slabostima s kojima ćete se sresti ako se odlučite za ugradnju. Šta sve treba da znate?
  Stručni članak 7982
  Toplotna pumpa.jpg
  Imamo čak 1655 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

  Toplotne pumpe kombinovane s podnim grejanjem sve se češće sreću u novogradnjama i premda su veća početna investicija, znatno snižavaju dalje troškove grejanja. Pumpe za stanove su mnogo manje poznate. U stambenim blokovima je i inače mnogo toga komplikovanije.

  Vrste sistema toplotnih pumpi za stanove

  Manji, kompaktni sistemi toplotnih pumpi su relativno nov proizvod na tržištu. Nazivaju se i integrisanim ili monoblok sistemima, komercijalno su najpoznatije kao klima-pumpe. Prvo treba videti da li će se pumpa koristiti samo za grejanje sanitarne vode ili i za zagrevanje prostora.

  Zidne toplotne pumpe za grejanje sanitarne vode su, za tročlanu ili četvoročlanu porodicu, manji uređaji koji mogu da se fiksiraju direktno na zid.

  U slučaju da pumpom želite da grejete i stan, mora se predvideti posebno mesto za unutrašnju jedinicu kao i za spoljnu.

  Prosečna toplotna pumpa za stan

  Recimo da želite zagrevanje stana od 90 m2. Vrsta i snaga pumpe se određuju na osnovu više činilaca. Prema energetskom razredu ili prosečno trošenom ranijem energentu, na primer struji ili plinu, izračunava se potrebna jačina pumpe. Uopšteno govoreći, uglavnom je dovoljna toplotna pumpa snage 4 do 7 kW.

  Mesto za unutrašnju jednicu mora da se unapred odredi, zato što integrisana pumpa i ekspanziona posuda zauzimaju svaka po 2 m2. Drugi deo je spoljna jedinica, koja kada leti radi najintezivnije, stvara popriličnu buku, pa se zato ne sme postavljati ispod prozora. S druge strane, montiranje pumpe zahteva i štemovanje kanala i probijanje otvora u spoljnim zidovima. Cena sistema toplotne pumpe za stanove se kreće između 5.000 i 6.000 EUR.

  Zašto se toplotna pumpa za stan smatra isplativom?

  Toplotna pumpa je uvek isplativa investicija tamo gde postoji dobra termoizolacija. Ako počinjete renoviranje i planirate zamenu prozora te poboljšanje izolacije, toplotna pumpa je pravi izbor za vas.

  U slučaju da ste se do sada grejali na struju ili plin, ugradnja pumpe je vrlo smislen potez, jer će vam doneti znatne uštede.

  Ako još možete da iskombinujete toplotnu pumpu i podno grejanje, investicija će vam se isplatiti u sasvim kratkom roku. Međutim ukoliko odlučite da zadržite radijatore premda oni imaju 30% manju iskoristivost, mnogo je bolje da umesto toplotne pumpe ugradite dobar plinski kondenzacioni kotao.  

  Slabosti koje se lako prevazilaze

  Formalnosti

  Ako u stambenoj zgradi i imate zajedničko grejanje, morali biste proveriti kakvi su uslovi istupanja iz tog sistema i šta bi to značilo za vlasnike susednih stanova. U slučaju da ne možete da se isključite sa sistema, troškovi će biti drugačiji.

  Priključna snaga

  Dodatnih 4-7 kW znatno će povećati vašu potrošnju struje. Osim toga, mora se proveriti da li su osigurači dovoljne snage ili mora da se menjaju.

  Spoljna jedinica

  Spoljna jedinica toplotne pumpe može da bude poprilično bučna, naročito leti kada duže radi pojačanim intenzitetom, pa se uglavnom ne montira kod prozora. Osim toga, ne sme se postaviti ni na vidna mesta jer narušava izgled fasade, a potrebna je i saglasnost ostalih stanara.

  DODATAK

  Saveti naših saradnika-stručnjaka za ovu oblast:

  Čime se najviše bavite kada su mašinske instalacije u pitanju?

  Pored podnog grejanja, solarnih sistema i vodovodnih instalacija najviše se bavimo nabavkom i montažom klima-uređaja i toplotnih pumpi. Klima-uređaji se uglavnom koriste za hlađenje i razvlaživanje vazduha tokom leta, ali ima i onih koje služe i za grejanje. Toplotna pumpa je prvenstveno namenjena grejanju. Govorimo li o troškovima zagrevanja u poređenju s drugim energentima, prednost toplotne pumpe je u tome što ona troši samo 25% električne energije dok ostatak uzima iz okoline (vazduh, voda, zemlja) u zavisnosti od tipa i principa rada.

  O kakvoj investiciji govorimo kada su u pitanju klima-uređaji i toplotne pumpe?

  Klima-uređaji zajedno s montažom se kreću od 500 EUR pa naviše, u zavisnosti od modela (zidni, plafonski, mobilni) i snage, dok su cene toplotnih pumpi mnogo više. Njihove cene zavise od modela, proizvođača, ponuđača, snage, vrste, veličine, broja jedinica itd.; sve u svemu, od 10.000 do 15.000 EUR i više.

  Ukoliko se odlučite za ugradnju toplotne pumpe, možete se obratiti i nama na Daibau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  Daibau.rs

   

  Stručni članak 7982
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1655 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1655 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1655 izvođača radova za područje Toplotne pumpe
  8.9
  0

  RADNJA ZA POSTAVLJANJE GREJNIH I KLIMATIZACIONIH SISTEMA H.P.I. OBRENOVAC


  9.2
  0

  ENTERIJER TIM JOVIČIĆ


  9.6
  0

  SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA HLADIŠA SINIŠA PAVLOVIĆ PR ČAČAK


  10
  0

  ACS SHOP SERVICE DOO BEOGRAD


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE TOPLOTNE PUMPE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana