Za područje
    OTP banka

    Izolacija kuće, solarna elektrana ili toplotna pumpa?

    Članak je pregledalo čak 1680+ korisnika
    Kako da mi dom bude energetski što efikasniji? - pitanje je koje većina postavlja sebi nakon što otvori račun za struju. Mesečni računi predstavljaju veliki „udarac” na svačji budžet, posebno tokom zimskog perioda, odnosno grejne sezone, a ni suma koju je potrebno izdvojiti tokom letnjih meseci, kada se rashlađujete uz pomoć klima-uređaja, nije zanemarljiva. Energetska efikasnost može se postići pravilnom i stručnom izolacijom kuće, solarnom elektranom na krovu i toplotnom pompom. Koje je od ponuđenih rešenja najbolje?
    Stručni članak 1680
    energetska efikasnost
    Imamo čak 1756 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

    Sve češće razmišljanje o energetski efikasnim rešenjima su pored nestabilne cene energenata pokrenuli i ekološki problemi, prvenstveno zagađenost vazduha. Sagorevanjem fosilnih goriva emituju se velike količine štetnih gasova i čestica u vazduh. Sagorevanjem uglja, na primer, pored emitovanja gasa koji stvara efekat staklene bašte, nastaje i značajna količina sumpor-dioksida, gasa koji je „krivac“ za kisele kiše.

    Kao rešenja najčešće se navode izolacija objekta, prvenstveno fasade i krova, instalacija solarnih fotonaponskih panela, koji kao izvor napajanja koriste sunčevu energiju i toplotna pumpa - bilo da je reč o toplotnoj pumpi voda-voda, zemlja-voda ili vazduh-voda, pri čemu prva reč u složenici označava odakle toplota dolazi, a druga reč naglašava kuda se sprovodi. Upoređenjem benefita ova tri rešenja doći će se do zaključka koje je najefikasnije.

    Savet stručnjaka iz firme Green Energy Solutions

    1. Kako vaša firma koristi najnovije tehnološke inovacije u oblasti obnovljivih izvora energije? Da li razvijate ili primenjujete neke posebne tehnologije koje se izdvajaju?

    Naša firma, Green Energy Solutions (GES), aktivno koristi najnovije tehnološke inovacije u oblasti obnovljivih izvora energije kako bi pružila sveobuhvatne konsultantske i konstrukcione usluge. Fokusiramo se na primenu visokih svetskih standarda u oblasti energetske efikasnosti. Specifično, razvijamo i primenjujemo tehnologije zastupajući renomirane EU brendove poput ASOL za solarne panele, SILESIA za toplotne pumpe, ECO za aksijalne vetroturbine. Takođe, nudimo različite modele fotonaponskih solarnih panela, uključujući standardne, čvrste, fleksibilne i kamuflažne modele. Naša posebna pažnja usmerena je ka projektima koji kombinuju estetiku s obnovljivom energijom, kao što je postavljanje solarnih sistema sa kamuflažnim panelima u ruralnim područjima u Africi.
     
    2. Kako predviđate budućnost obnovljivih izvora energije? Da li postoji neki poseban projekat ili trend koji smatrate ključnim za industriju?

    Kada je reč o budućnosti obnovljivih izvora energije, smatramo da je ključno usmeriti se ka inovativnim projektima koji kombinuju energetsku efikasnost sa očuvanjem životne sredine. Jedan od naših trenutnih projekata u Africi predstavlja primer takve inovacije, gde se koriste solarni sistemi sa kamuflažnim panelima u nenaseljenim područjima, gde mala zajednica brine o rezervatima i bori se protiv krivolova. Verujemo da će budućnost obnovljivih izvora energije doneti sve više projekata koji se fokusiraju na integraciju obnovljivih izvora energije sa estetskim i ekološkim vrednostima.

    3. Koji je moto i filozofija Vašeg poslovanja?

    Moto našeg poslovanja je "Zadovoljan klijent! Održivi razvoj, energetska efikasnost i nezavisnost!". Poslovni model firme zasniva se na holističkom pristupu, interdisciplinarnom iskustvu i ekspertizi u oblasti energetike. Težimo održivom razvoju, energetskoj efikasnosti i nezavisnosti. Naši stručnjaci, inženjeri mašinstva i elektrotehnike, poseduju veliko iskustvo u oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja, kao i u energetskom sektoru. Kroz sveobuhvatne inženjerske i konsultantske usluge, nastojimo da stvorimo sisteme koji maksimalno koriste obnovljive izvore energije uz minimalan uticaj na okolinu.

    G-din Marko Ilić CEO, Green Energy Solutions 

     Toplotna pumpa - energetska efikasnost

    Toplotna se pumpa može definisati kao energetski efikasan i ekološki način grejanja. Ispunjava najvažnije kriterijume: obezbeđuje manju potrošnju energije, odnosno, dugoročnu uštedu, brz povrat ulaganja, jednostavno se koristi, lako održava i brzo montira.

    Kako toplotna pumpa radi? Sistem koristi toplotu iz okoline i pretvara je u energiju i izvor toplote. Prema tome, efikasnost toplotnih pumpi se zapravo bazira na principu prenošenja energije iz spoljašnjeg prostora u objekt koji se zagreva.

    Toplotna pumpa crpi toplotu iz prirodne sredine, odnosno, solarnu energiju akumuliranu u prirodnim elementima.
    Toplotna pumpa
    Toplotna pumpa može se definisati kao energetski efikasan i ekološki način grejanja

    Glavna karakteristika toplotne pumpe, koja ju je bez sumnje učinila toliko popularnom, jeste manja potrošnja energije u poređenju sa konvencionalnim sistemima grejanja, što rezultira nižim mesečnim troškovima.

    Najveću uštedu ćete ostvariti ukoliko se opredelite za sistem koji nudi grejanje i hlađenje prostora te zagrevanje vode. Na ovaj način „jednim udarcem ubićete tri muve“ - jer će pored prijatno zagrejanog prostora tokom zimskih meseci, klima-uređaj otići u zaborav, a ukoliko vodu zagrevate uz pomoć toplotne pumpe, ostvarićete znatne uštede. Na zagrevanje vode otpada čak šestina energije koja se utroši zimi. Da li ste znali da je toplotna pumpa za grejanje vode u domaćinstvu sasvim sigurno najjeftiniji način obezbeđivanja tople vode? Prevazilazi čak i solarne kolektore, koji su na drugom mestu. Poređenja radi, cena zagrevanja vode uz pomoć toplotne pumpe, u odnosu na korišćenje struje, gasa ili lož-ulja, je čak 70% manja.

    Jasno je da toplotnu pumpu odlikuje brz povrat novca. Ako odaberete odgovarajući sistem, on bude adekvatno montiran i rukovodite se uputstvima proizvođača, uložena sredstva se vraćaju za 5 godina. Ovo je brži povrat uloženih sredstava u odnosu na druge alternativne načine grejanja - solarne sisteme, pelet i slično. U prilog ekonomičnosti toplotne pumpe, za koju god vrstu da se opredelite, jeste i trajanje njenog veka trajanja, koji se procenjuje na 25 godina. Vrlo jednostavno se održava, a na tržištu se mogu pronaći i unapređeni sistemi koji su programirani tako da toplotna pumpa startuje sa manjom snagom i obustavlja rad kada se dostigne željena temperatura pri čemu se na još efikasniji način upravlja potrošnjom.

    Montaža toplotne pumpe
    Ako odaberete odgovarajući sistem, on bude adekvatno montiran i rukovodite se uputstvima proizvođača, uložena sredstva se vraćaju za 5 godina

    Toplotna pumpa - ekološka efikasnost

    Toplotne pumpe koriste prirodne, obnovljive resurse za grejanje/hlađenje objekata i grejanje vode. Korišćenjem toplotnih pumpi energija se samo „pozajmljuje“ na korišćenje, bez posledica po prirodu i bez gubitaka koji utiču na remećenje ekološke ravnoteže.

    Kako su za njen rad potrebni obnovljivi izvori energije: zemlja, spoljni vazduh i podzemne vode, ona omogućava energetsku samostalnost prilikom variranja cena energenata.

    Toplotna pumpa - cena

    Cena toplotne pumpe voda-voda ili zemlja-voda je najviša i iznosi između 5. 000 i 10. 000 EUR bez razvodnog sistema ili podnog, odnosno, radijatorskog grejanja. Sa druge strane, cena toplotne pumpe vazduh-voda je znatno niža i košta od oko 2.500 EUR pa naviše. U cenu je uključena nabavka i montaža pumpe snage 8 kW, koja je odgovarajuća dobro izolovanoj kući.

    Solarna elektrana - energetska efikasnost

    Sunčeva energija je obnovljiv, neiscrpan izvor energije, pa samim tim kućna solarna elektrana omogućava da sve energetske potrebe jednog domaćinstva budu zadovoljene tako što će to isto domaćinstvo postati energetski samodovljno.

    Kućna solarna elektrana
    Kućna solarna elektrana omogućava da sve energetske potrebe jednog domaćinstva budu zadovoljene tako što će ono postati energetski samodovljno

    U prošlosti su se solarni sistemi ugrađivali na krov objekata koji nisu imali pristup distributivnoj mreži, kao što su vikendice i telekomunikacioni objekti koji se nalaze na udaljenim lokacijama. Međutim, razvojem specifične tehnologije i njenom rasprostranjenom upotrebom, cena solarne opreme rapidno opada, pa postaje dostupna većem delu građana. Naime, cena montiranja solarnih panela i prateće opreme niža je za čak 90% u poređenju sa onom od pre 10 godina.

    Ovo je rezultiralo porastom broja manjih, ali i većih solarnih elektrana. Danas se solarni sistemi montiraju i na objekte koji su priključeni na elektrodistributivnu mrežu, ali uz pomoć njih ostvaruju značajne uštede na mesečnim računima. Instalacija solarnih fotonaponskih panela obezbediće do 90% uštede na mesečnim računima za struju.

    Solarne elektrane snage od 3 kW do 5 kW zadovoljavaju preko 70% potreba za električnom energijom jednog domaćinstva. Solarna elektrana čija se snaga kreće u rasponu od 5 do 10 kWp i koja zauzima površinu krova od 30 do 60 m2, u potpunosti zadovoljava energetske potrebe prosečnog domaćinstva.

    Paneli solarnog sistema montiraju se za svega par sati. Uz pravilnu montažu i održavanje, solarna elektrana može da potraje više od tri decenije.

    Solarne elektrane snage od 15 kW pa naviše, vraćaju ulaganje nakon samo šest godina.
    Solarna elektrana na krovu
    Instalacija solarnih fotonaponskih panela obezbediće do 90% uštede na mesečnim računima za struju

    Solarna elektrana - ekološka efikasnost

    Što je potreba za energijom veća, veći je pritisak na prirodnu sredinu. Solarne elektrane predstavljaju odlično rešenje za dobijanje jeftine, a čiste energije. Osim što se ostvaruju znatne uštede u porodičnom budžetu, dobit ima i šira zajednica.

    Na teritoriji naše zemlje vladaju dobri uslovi za korišćenje solarne energije. U većem delu Srbije je zapravo broj osunčanih sati znatno veći nego u mnogim zemljama Evrope. Gledano u brojkama, prosečna dnevna energija globalnog zračenja za ravnu površinu u toku zimskog perioda kreće se između 1,1 kWh/m2 na severu i 1.7 kWh/m2 na jugu, a u toku letnjih meseci iznosi između 5,4 kWh/m2 na severu i 6.9 kWh/m2 na jugu.

    Solarna elektrana - cena

    U proseku, računa se da standardne solarne elektrane za porodičnu kuću koštaju između 2.000 i 3.000 EUR.

    Izolacija kuće - energetska efikasnost

    Ovde se prvenstveno misli na fasadnu izolaciju, ali se obraća pažnja i na krov, jer se energija lako gubi na sve strane kada nije obezbeđena izolacija. Dobro je poznata činjenica da je fasadni zid, kao deo termičkog omotača, jedan od najznačajinih elemenata koji utiču na celokupnu potrošnju energije.

    Izolacija kuće
    Energija se lako gubi na sve strane kada nije obezbeđena izolacija

    Znate li da termoizolacija smanjuje potrošnju energije za grejanje i hlađenje za čak 40 do 60%? Na onaj način štedi se novac, ali i mehanički štiti objekt od štetnih spoljnih uticaja kao što su vlaga, smrzavanje, pregrevanje, čime mu se, svakako, produžava i vek trajanja.

    Najznačajniji element fasade jesu visokoizolacione ploče - one mogu biti od različitih materijala - EPS iliti ekspandiranog polistirena, grafitnog polistirena ili mineralne vune. Ploče se lepe na fasadu posebnim lepkom. Prema mišljenju stručnjaka, dovoljno je da objekt ima 12 cm grafitne EPS fasade da bi bio energetski i ekološki efikasan.

    Ukoliko vaš stambeni objekt nema izolacioni omotač, preko zidova ostajete gotovo bez trećine proizvedene energije.

    Izolacija kuće - ekološka efikasnost

    Dobra i pravilno postavljena termoizolacija omogućava očuvanje energije, odnosno sprečava njeno rasipanje i predstavlja najznačajniju stavku prilikom projektovanja i gradnje pasivnih zgrada, jer se minimiziraju toplotni gubici.

    Postavljanje toplotne izolacije sa spoljne strane objekta, ne samo da će smanjiti energetske gubitke u zimskom periodu i omogućiti da kuća bude optimalno zagrejana, već će i tokom letnjih meseci pružati udobnu i osvežavajuću klimu, jer se neće pregrevati. Posledično, ovim će se redukovati korišćenje klima-uređaja, još jednog velikog potrošača.

    Dobrom izolacijom objekata stvoriće se i zdraviji uslovi za život. Naime, njome se rešavaju problemi sa kondenzacijom pare, koja se javlja zbog niske temperature zidova i izaziva nastanak gljivica i plesni.

    Izolacija kuće - cena

    EPS - stiroporne fasadne ploče su 30% jeftinije od mineralne vune. Ploče koje se ugrađuju na fasadu su debljine između 10 i 20 centimetara, a njihova dimenzija iznosi 100x50 centimetara.

    Cena fasade prvenstveno zavisi od debljine izolacije. Fasadni stiropor debljine 10 cm košta oko 4 EUR/m2. Za fasadni sistem od tabli stiropora debljine 12 cm treba odvojiti oko 5 EUR/m2. Cena za stiropor od 15 cm je oko 7 EUR/m2. Za još deblji stiropor, od 20 cm pa naviše, cena se kreće od 10 EUR/m2 pa naviše.

    Zaključak

    Svako od navedenih rešenja predstavlja odličan izbor, pa je idealno uzeti ih sve ako vam finansije to dozvoljavaju, a ako morate da se birate - koji god sa kupite nećete pogrešiti. Sva tri rešenja predstavljaju investiciju koja se brzo vraća i ima dug vek trajanja, a pruža zaista visoke uštede na mesečnim računima. Pri tom, ne sme se zanemariti ni pozitivan uticaj na planetu - koriste se obnovljivi izvori energije, sprečava se zagađenost vazduha, a komfor stanovanja je na još višem nivou. 

    Ukoliko tražite profesionalce kojima biste poverili izvođenje nekog od navedenih rešenja, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti stručne firme sa odgovarajućom ponudom.

    Stručni članak 1680
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Toplotne pumpe?

    Imamo čak 1756 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1756 izvođača radova za područje Toplotne pumpe
    9.3
    0

    POSTAVLJANJE GREJNIH INSTALACIJA MONTER-L KOVIN


    10
    1

    MARKO ZIMONJIĆ PR RADNJA ZA KOPANJE I BUŠENJE BUNARA GRDOVIĆI


    9
    0

    RADNJA ZA INSTALACIJU I ODRŽAVANJE GREJNIH KLIMATIZACIONIH VODOVODNIH I KANALIZACIONIH SISTEMA ICG MARKO MALOŠIŠTE


    9.2
    0

    AEGEA DOO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana