Za područje
    OTP banka

    Jeftine montažne kuće: najjeftinije montažne kuće po sistemu „ključ u ruke“

    Članak je pregledalo čak 50324+ korisnika
    Mnogi se pitaju da li jeftina montažna kuća zaista postoji. Često se može čuti da su montažne kuće skuplje od zidanih, pa smo rešili da saznamo da li je to tačno i koliko uistinu može da košta montažna kuća - i imamo dobre vesti za vas - suprotno onome što mnogi veruju - jeftine montažne kuće zapravo postoje!
    Stručni članak 50324
    omiljen
    jeftine montazne kuce
    Imamo čak 4105 izvođača radova za područje Gradnja kuće - ključ u ruke:

    1. Jeftine montažne kuće postoje!

    Čini se da je uverenje da jeftina montažna kuća ne postoji poprilično rašireno, jer su takve kuće skupe i u proseku skuplje od zidanih. To je bilo tačno pre 5 i više godina, ali su od početka epidemije korona virusa cene u građevinarstvu naglo skočile i to u proseku za neverovatnih 35-40% zbog spore isporuke sirovina i repro-materijala te stagnacije projekata. Važno je napomenuti da su pri tom zidani objekti poskupeli mnogo više od montažnih. Iz tog razloga već neko vreme ne stoji da su montažni objekti skuplji od zidanih. Cene su približno iste i prvenstveno zavise od vaših potreba, mogućnosti i zahteva. Kao što postoji jeftina zidana, tako postoji i jeftina montažna kuća.

    2. Jeftine montažne kuće - cena zavisi od klase kvaliteta

    2.1. Jeftine montažne kuće postoje

    Kao što dom može da se sazida za oko 350 EUR/m2 (što je donja granica u 2022. godini), ali i za oko 800 EUR/m2, isto toliko varira i podizanje montažnih objekata. Na cenu montažne kuće po m2 utiče klasa kvaliteta kojoj kuća pripada, a srazmerno tome, montažne kuće preko 200 m2, izlaze jeftinije po metru kvadratnom od onih manjih.

    2.2. Najjeftinije montažne kuće „ključ u ruke“ srednjeg razreda

    Jeftina montažna kuća je ona koja se svrstava među one nižeg do srednjeg razreda, što znači da ima ugrađene standardne i osnovne materijale. Jeftina montažna kuća je uvek tipska te njen dizajn kupac ne može da menja niti prilagođava, osim sitnih detalja. Međutim, ovo se ne odnosi na one građene po najvišim standardima koje dozvoljavaju velike izmene tlocrta i imaju ugrađene najkvalitetnije vrste i tipove materijala i opreme. Ako želite jeftinu montažnu kuću, odlučite se za kuću nižeg razreda. Niži razred uistinu znači upotrebu materijala i opreme takođe srednje klase kao i to da se tipski projekt po kom se pravi ne može menjati, ali te karakteristike ni na koji način ne utiču na komfor stanovanja u njima.

    Čak i jeftine montažne kuće ispunjavaju najstrože energetske standarde te su u tom smislu efikasne i nude visok nivo komfora stanovanja.
    Jeftine montažne kuće ne dozvoljavaju prilagođavanja dizajna ni veće izmene, tako da se morate pomiriti s onim što vam ponuđač nudi
    Jeftine montažne kuće ne dozvoljavaju prilagođavanja dizajna ni veće izmene, tako da se morate pomiriti s onim što vam ponuđač nudi

    3. Koliko koštaju najjeftinije montažne kuće po sistemu „ključ u ruke“?

    3.1. Cena jeftine montažne kuće

    Na tržištu postoji mnogo ponuđača montažnih kuća čije cene ne variraju preterano. Prosečna cena ovog tipa objekta niskog i srednjeg razreda u 2022. godini bila je između 300-350 EUR/m2, a najčešće je, za one po sistemu „ključ u ruke“ negde oko 400-450 EUR/m2. Tako bi najjeftinija montažna kuća srednje klase od 150 m2 koštala oko 45.000 EUR.

    3.2. Različiti paketi za gradnju montažnih kuća

    Pre svega, mora se reći da svi proizvođači i ponuđači montažnih objekata nude različite pakete gradnje, od osnovnog, koji obuhvata samo izgradnju kuće do 3. faze, do najvećeg, koji uključuje i kompletne završne radove kao i osposobljavanje svih instalacija, tako da je sve spremno za useljenje. Cene paketa se, naravno, razlikuju - kupci biraju one manje ako žele da fasadu i enterijer osmisle i urede po sopstvenom ukusu, u slučaju da im se taj deo predloga ponuđača ne sviđa. Ipak, treba reći da je takav pristup skuplji, a osim toga, od vas zahteva mnogo više vremena i truda nego da finalizaciju prepustite izvođaču.

    3.3. Šta nije uključeno u cenu jeftine montažne kuće?

    Mnogi kupci ne znaju tačno šta uopšte ulazi u ponuđenu cenu paketa jeftine montažne kuće. Naravno, u cenu nisu uračunate kupovina parcele niti plaćanje svih taksi i komunalnih priključaka. Komunalne takse i doprinosi su trošak koji vlasnik zemljišta plaća za komunalne i infrastrukturne priključke koji će se koristiti u toku gradnje, a i kasnije. U cenu montažne kuće ne ulazi ni potencijalna izgradnja podruma, pošto ga ponuđači uglavnom ne nude. Ako hoćete podrum, moraćete to da uradite sami (uključujući i duboki iskop), a investicija će se u tom slučaju povećati za oko 20-25%. Cena izvođenja po m2 izlazi oko 450-750 EUR/m2, što znači da bi za podrum od 50 m2 trebalo da platite oko 20.000 EUR. Cena najjeftinije montažne kuće „na ključ“ takođe ne uključuje ugrađeni ni pokretni nameštaj.

    montazna-kuca-sklapanje.jpg
    Izgradnja jeftine montažne kuće je brza i čista

    4. Koje su prednosti montažnih kuća?

    4.1. Jeftine montažne kuće se brzo grade

    Jedna od najvećih prednosti montažnih objekata je svakako veoma brza i čista gradnja. Brzina izgradnje je najčešći razlog zašto se uopšte kupci odlučuju za njih. Prosečno vreme izgradnje je samo 5-6 meseci od početka betoniranja temeljne ploče (premda se u oglasima najčešće navodi 45-60 dana), dok izgradnja zidane kuće traje oko 16-18 meseci, mada može potrajati i više od dve godine. Ipak, treba napomenuti da mnogi proizvođači i ponuđači imaju liste čekanja i da gradnja vaše kuće sasvim izvesno neće početi već prvog ponedeljka nakon potpisivanja ugovora. Sasvim je izvesno da ćete na početak radova morati da sačekate više nedelja ili meseci.

    4.2. Čak ​​i najjeftinije montažne kuće na „ključ u ruke“ jesu energetski efikasne

    Još jedna prednost montažnih kuća je njihova visoka energetska efikasnost. Proizvođači i ponuđači ovakvih tipova objekata bili su među prvima koji su počeli da grade ne samo pasivne, već i domalo „nulte“ energetske montažne kuće koje ispunjavaju najstrože kriterijume energetske efikasnosti. Zašto je ovo bitno? Bitno je jer su troškovi grejanja i održavanja takve kuće znatno manji u odnosu na kuću niže energetske klase. Najjeftinije montažne kuće po principu „ključ u ruke“ nisu samo objekti koje se grade za male pare, već i oni koji ne zahtevaju skupo održavanje, koje vlasnici sebi teško mogu da priušte.

    5. Plaćanje najjeftinije montažne kuće po sistemu „ključ u ruke“

    Način plaćanja montažne kuće je vrlo važna stavka u celom kupoprodajnom procesu, jer se dosta razlikuje od plaćanja za zidane kuće. Za svaki montažni objekat od kupca se očekuje da uplati veći deo ugovorene sume unapred, kao akontaciju, što izvesnom broju ljudi može biti problem. Zbog brzine izgradnje, kupac mora u potpunosti da isplati sve troškove pre useljenja, dok pri zidanju doma radove može da zaustavlja, prolongira ili nastavlja prema trenutnoj finansijskoj situaciji.

    Savetovali bismo stoga da se kod ponuđača kog odaberete najpre dobro i do tančina raspitate šta sve ugovor podrazumeva, kakve obaveze i odgovornosti snosite i vi i oni, da kasnije ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja ili neželjenih posledica. S druge strane, ne bi bilo loše da opcije kreditiranja proverite i u više banaka.

    Stručni članak 50324
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Gradnja kuće - ključ u ruke?

    Imamo čak 4105 izvođača radova za područje Gradnja kuće - ključ u ruke:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 4105 izvođača radova za područje Gradnja kuće - ključ u ruke
    9.6
    0

    BAUEN DOO VRBAS


    8.6
    0

    Studio ARHIKOS


    9.5
    0

    Stroj Projekt doo Užice


    9.1
    0

    Bekvit


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana