Za područje
    b2c

    Zima je pokazala svoje pravo lice | Daibau građevinski barometar za 4. tromesečje 2023.

    Još jedan Daibau građevinski barometar Q4 je pred vama. Da bi podržali vaše poslovanje i dali vam što precizniji uvid u trenutnu situaciju na građevinskom tržištu u Srbiji, koristimo informacije koje se tokom cele godine prikupljaju u okviru Daibau platforme, podatke Republičkog zavoda za statistiku i podatke Republičkog geodetskog zavoda.
    479
    daibau gradjevinski barometar q4 2023

    Zatišje u građevinskom sektoru

    Iako su brojevi iz Građevinskog barometra Q3 2023 nagoveštavali da će zima biti aktivnija za građevinski sektor, navike se ipak nisu promenile i sezonski karakter građevinskog sektora je došao do izražaja. Izvođači su bili manje angažovani, a broj projekata je opao u odnosu na Q3 2023.

    Sirovine i građevinski materijali

    Ukoliko uporedimo podatke iz trećeg kvartala 2023. godine, videćemo da cene sirovina na svetskom nivou porasle su za 2%, što svakako nije ohrabrujući podatak. Sa druge strane, cene građevinskog materijala u Srbiji beleže blagi pad od -0,2%. Za razliku od situacije na svetskom nivou ovaj podatak je ohrabrujući za izvođače radova i investitore, pa ćemo nastaviti da pratimo situaciju u narednom periodu.Cene osnovnih sirovina Daibau građevinski barometar Q4 2023

    Cene gradjevinskog materijala Daibau građevinski barometar Q4 2023

    Investicije i usluge

    Broj izdatih građevinskih dozvola i dalje beleži rast, što ukazuje na planiranje novih objekata. Međutim, i pored povoljnih temperatura za određene poslove, sezonski karakter u građevini je i dalje prisutan. Broj novih projekata opao je za značajnih -32% u odnosu na prethodni kvartal, što je dovelo do smanjene aktivnosti izvođača radova za -30%.

    Zauzetost izvođača Daibau građevinski barometar Q4 2023

    Novi gradjevinski projekti Daibau građevinski barometar Q4 2023

    Iako su neki stručnjaci predviđali stagnaciju cena nekretnina, one su i dalje u porastu, beležeći rast od 1%, što još uvek nije ohrabrujući podatak za one koji planiraju kupovinu.  

    Indeks cena nekretnina Daibau građevinski barometar Q4 2023

    Investitori su takođe pokazali manje interesovanja za izgradnju i renoviranje tokom zimske sezone. Čak je opalo i interesovanje za manje projekte u koje ubrajamo krečenje, montažu nameštaja ili renoviranje kuhinje. Ukoliko podatke uporedimo s istim periodom u 2022. godini, ovaj pad iznosi -0,45% što nije alarmantno, ali ukazuje na određene promene u ponašanju i planovima investitora.Prognoza izgradnje Daibau građevinski barometar Q4 2023

    Na osnovu svih ovih informacija možemo zaključiti da je zimski period u Srbiji za građevinski sektor ipak rezervisan za odmor i planiranje naredne sezone. Sudeći po broju izdatih građevinskih dozvola, izvođači će imati posla, a mi ćemo nastaviti da pratimo ostale pokazatelje.

    479
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Drugo?

    Imamo čak 137 izvođača radova za područje Drugo
    9
    0

    Marko Brajovic AUTOPREVOZNIK


    8.8
    0

    SB MONT


    8.7
    0

    TIM 0230 SIGNALIZACIJA


    9.2
    0

    SLOBODAN KONJEVIĆ PR BOJENJE I ZASTAKLJIVANJE MAGIC WALLS NS NOVI SAD


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana