Za područje

  Spoljna klizna vrata i klizni sistemi

  Članak je pregledalo čak 6575+ korisnika
  Planirate li ili već imate balkon, terasu ili izlaz u baštu, zasigurno se pitate i koja vrata da odaberete. Izlaz u vrt ili na balkon mora omogućiti dve stvari: prolaz, odnosno, vezu enterijera i eksterijera i vizuelnu povezanost ta dva prostora. Idealno rešenje su, po našem sudu, balkonska klizna vrata. U ovom tekstu ćemo se baviti kliznim vratima i opremi za njih.
  Stručni članak 6575
  spoljna klizna vrata
  Imamo čak 1134 izvođača radova za područje Zastakljivanje terase:

  1. Spoljna klizna vrata ili panoramski zid

  Na prvi pogled prozori od poda do plafona, balkonska klizna vrata i panoramski zid su gotovo identični. Balkonski prozori i vrata su uglavnom većih dimenzija, a samim tim i velike staklene površine, pa zato sasvim nalikuju panoramskom zidu. Razlika među njima je samo u mehanizmima za otvaranje, odnosno, okovima i nosačima. Klizna se vrata obično postavljaju na sunčanoj strani objekta, za gde se najviše i preporučuje planiranje izlaska u baštu ili na terasu i balkon. Glavni cilj njihovog postavljanja je, zapravo, mogućnost korišćenja što više prirodne svetlosti i toplote, sve ostalo je stvar tehnike, ukusa i mogućnosti.

  Savet stručnjaka iz firme ZTR PROGLASS STOLARIJA ZAJEČAR

  1. Da li postoji razlika između ugradnje unutrašnjih i spoljašnjih kliznih sistema?

  Da postoji velika razlika kod samim kliznih sistema pa tako i kod ugradnje istih. Spoljni KS moraju da imaju perfektno dihtovanje i zaštitu od provala. Stakla (ispune) na spoljnim KS moraju da imaju odgovarajući koeficijent prolaza toplote kao i zvučnu izolaciju. Kao jako kvalitetni spoljni KS postoje Premidoor, Premiline od profile debljine 88mm na kojima se ugrađuju 3 ili 4 stakla u paketu od kojih su 2 ili 3 sa zaštitnim premazom. Unutrašnji KS služe isključivo za pregrađivanje prostorije i više se baca akcenat na vizuelni efekat nego na termičku izolaciju. Postoje tipovi sa ramom ili sa šinom. 

  2. Kako se kreću cene ugradnje?

  Cene ugradnje KS su individualne i zavise od sistema ugrdanje. Mogu se kretati u rasponu od 20 EUR po otvoru do 100 EUR. 

  3. Gde se obično postavljaju klizni sistemi?

  Unutrašnji KS se uglavnom postavljaju između stepenica i hodnika koji služe za pregrađivanje prostorija, manje za vizuelni efekat. KS se mogu ugrađivati i umesto vrata u prostorijama po sistemu kliznih šina i staklenih ili drugih ispuna i oni uglavnom nemaju dobro dihtovanje ali zato znaju u velikoj meri napraviti dom modernijim. 
  Spoljni KS imaju široku primenu u građevinarstvu i zbog svoje efikasnosti (energetske, sigurnostne, vizuelne...) sve su učestaliji kod izgradnje novih stambenih i poslovnih objekata. 

  4. Koji klizni sistem je po Vama najpraktičniji? 

  Najpraktičniji KS su definitivo spoljni KS po sistemu uskočno klizni jer je izuzetno laka montaža, perfektna energetska efikasnost i dugotrajnost. Cenovno nisu najjeftiniji ali su shodno tome najkvalitetniji u svojoj klasi. Izbor spoljnih KS moze biti izrada od PVC materijala ili aluminijuma sa termo prekidom. Zbog inovacije PVC profila KS izrađeni od PVC materijala imaju bolju termo i zvučnu izolaciju, nižu cenu, a nadogradnjom ALU klipa sa spoljne strane vizuelno ne zaostaju od KS napravljenih od ALU profila. 

  G-din Ivan Aleksić, ZTR PROGLASS STOLARIJA ZAJEČAR

  1.1. Koje su prednosti kliznih vrata?

  Klizna vrata imaju mnogo prednosti u odnosu na obična, krilna vrata. Najočiglednija je, svakako, da mogu biti stalno otvorena tokom proleća i leta, spajajući tako unutrašnjost i spoljni prostor. Naravno, i obična vrata mogu biti uvek otvorena, ali ona ne mogu biti takvih dimenzija niti se otvaraju na isti način. Drugim rečima, staklena klizna vrata mogu biti stvarno ogromna zbog potpuno drugačijeg mehanizma i načina ugradnje u zid, a da se i dalje mogu sasvim lako i glatko otvarati i zatvarati. Baš zbog tolikih dimenzija da su praktično stakleni zidovi, unutrašnjost i spoljašnjost se spajaju i slivaju u jedno, neuporedivo bolje nego što se to može postići krilnim vratima.

  Klizači za spoljna ili balkonska klizna vrata itekako utiču na izgled cele strukture, pa zato pažljivo birajte!
  Klizači za spoljna ili balkonska klizna vrata itekako utiču na izgled cele strukture, pa zato pažljivo birajte!

  2. Kakvih kliznih vrata ima?

  Klizna se vrata razlikuju prema načinima ugradnje u pod i plafon te načinu otvaranja. Uvreženo mišljenje da se klizna vrata vremenom deformišu i tako uzrokuju razne probleme, važi samo ako se premaše maksimalno dozvoljene dimenzije koje preporučuju proizvođači kliznih vrata i ako nisu profesionalno ugrađena. Isto važi i za obična vrata - i ona bi visila, kada bi bila prevelika i preteška, a okačena na preslabe šarke. Upravo zato savetujemo da, prilikom biranja i kupovine, uzmete ona spoljna klizna vrata za čije dimenzije i sistem garantuje proizvođač i/ili ponuđač. Prihvatite li ovaj savet, zasigurno je da nećete imati problema sa vratima u bilo kom trenutku.

  2.1. Nagibna klizna vrata/panoramski zid

  Za nagibna klizna vrata je karakteristično da se otvaraju tako da se prvo otvori jedno krilo kao za ventilaciju (na, tzv. kant ili kip), a zatim se izvuče odozdo. Dakle, pokretno krilo se otvara, odnosno, klizi pored fiksnog dela vrata ili zida iako su u istoj ravni. Za nagibna klizna vrata maksimalno dozvoljene dimenzije su 320x220 cm.

  2.2. Podizna klizna vrata/panoramski zid

  Spoljna klizna vrata ovog tipa otvaraju se laganim podizanjem kliznog krila pre otvaranja, a zatim klizanjem duž šina pored fiksnog dela. Takva klizna vrata nemaju krila u istoj ravni, ali se zid ipak potpuno otvara i zatvara, dobro je termoizolovan i obezbeđuje sasvim prijatnu klimu u prostoriji. Klizna vrata sa podiznim sistemom pogodna su za zatvaranje većih raspona, pošto mogu da se nastavljaju jedna na druga. Maksimalno preporučene dimenzije su 400x240 cm.

  2.3. Složiva ili preklopna klizna vrata

  Preklopna klizna vrata se sastoje od više segmenata ili panela koji se otvaraju u setovima po principu tzv. harmonike tako da, takođe mogu da se nastavljaju jedna na druga. Ovakva preklopna vrata ili zidovi mogu se pomerati na više načina i u više pravaca: otvaranje svih segmenata na jednu stranu, parcijalno otvaranje panela ulevo ili udesno. Maksimalno preporučene dimenzije preklopnog panoramskog zida su 480x220 cm.

  Prolaz prema eksterijeru sasvim otvorite podiznim, nagibnim i preklopnim kliznim vratima
  Prolaz prema eksterijeru sasvim otvorite podiznim, nagibnim i preklopnim kliznim vratima

  3. Okovi i klizači kliznih vrata

  3.1. Okovi za klizna vrata

  Okovi za klizna vrata su zapravo skup svih elemenata koji čine okvir vrata i omogućavaju otvaranje i zatvaranje. Okov su i šine i vođice kliznih vrata, premda tip i vrstu delova određuje mehanizam, odnosno, sistem pokretanja vrata. U principu, ovim ne morate da se bavite detaljno, jer će vam prodavac savetovati kakvi okovi se ugrađuju uz koji tip, a sve relevantne informacije možete naći i u reklamnim brošurama i uputstvima. Međutim, treba imati na umu da okovi kliznih vrata utiču na izgled i na celokupni utisak. Ukoliko je to važan faktor za vašu odluku o izboru i kupovini, naglasite tu činjenicu prodavcu, da bi znao/la šta tačno da vam ponudi.

  3.2. Klizači za klizna vrata

  Klizači na kliznim vratima su presudni za kretanje vrata, zapravo, njihovo bezbrojno otvaranje i zatvaranje bez napora i buke. Klizači su deo okova, odnosno, mehanizma, a njihov broj, položaj i funkcija zavise od vrste vrata (naginjanje, podizanje, preklapanje). Ako želite savremen, modernistički i besprekoran dizajn, izaberite model čiji su klizači sakriveni u plafonu, premda je to nešto skuplje u poređenju sa standardnim tipovima. Da bi vrata mogla da se kreću šinama, potrebni su točkići postavljeni u dnu i na vrhu. Postoje i nevidljivi, teleskopski klizači za klizna vrata, ali se oni uglavnom koriste za unutrašnja klizna vrata.

  4. Spoljna klizna vrata – cena

  Koliko koštaju spoljna klizna vrata? Cena kliznih vrata zavisi od vrste, tipa i modela. Tako se u prodaji razlikuju podizna, nagibna i preklopna klizna vrata. Još jedan važan faktor su i dimenzije. Prosečna cena ovakvih vrata je od 1.900 do 2.800 EUR, dok pokretni klizni panoramski zid može biti i više od 3.000 EUR.

  Stručni članak 6575
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Zastakljivanje terase?

  Imamo čak 1134 izvođača radova za područje Zastakljivanje terase:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1134 izvođača radova za područje Zastakljivanje terase
  10
  2

  VNV Properties doo


  8.8
  0

  ABM KERAMIKA


  9.6
  0

  TD-PLAST


  9.4
  0

  UGRADNJA STOLARIJE SIMON GLASS BEOGRAD


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana