Za područje

  Zastakljenje balkona

  Članak je pregledalo čak 2778+ korisnika
  Manjak stambenog i životnog prostora često ljude primorava na alternativna rešenja među kojima je najčešće zastakljenje spoljnih površina, uglavnom balkona. Novostečeni prostor je uglavnom odlično osvetljen i ukutkan, a svakako omogućava i proširen pogled na okolinu. Postoji više načina zastakljenja: klasično, potpuno i pokretno.
  Stručni članak 2778
  zastakljenje balkona
  Imamo čak 1138 izvođača radova za područje Zastakljivanje terase:

  1. Zastakljenje balkona – da ili ne?

  Zastakljenje balkona može biti odlično rešenje želite li da dobijete nekoliko kvadrata stambenog prostora više ili napravite sopstvenu zimsku baštu. Time će vaš stan definitivno dobiti dodatan a kvalitetan životni prostor ispunjen svetlošću i toplotom, prozračan i otvoren novim vidicima. Zastakljenje se može uraditi na više načina: balkon se može potpuno ili delimično zatvoriti fiksnim ili pokretnim elementima koje će vam pružiti još neke opcije.

  1.1. Zastakljenje balkona i gubici toplote

  Pored toga što će zastakljenje obezbediti više mesta za druženje, opuštanje ili nešto treće, gubici toplote će se smanjiti. Samo zastakljenje će delovati kao toplotna barijera - vrt koji će se zimi pasivno grejati zbog velike staklene površine, a leti prirodno hladiti i sprečavati direktan prodor žege u unutrašnjost stana. Želite li zastakljenje i zagrevanje balkona, preporučujemo da se odlučite za zdravo rešenje bez tzv. toplotnih mostova.

  2. Potpuno zastakljen balkon

  Potpuno zastakljenje, odnosno, zastakljenje celog zida i svih strana, stvara potpuno nov prostor s pogledom. S tačke privatnosti, ova mogućnost za stanare može biti prijatna i neprijatna. Ako hoćete zastakljenje preko celog zida, obratite pažnju na to gde se pruža pogled s vašeg balkona i kako će nov prostor biti orijentisan. Na prvom mestu, zastakljenje preko celog zida optički sve uvećava. Pozitivna karakteristika zastakljivanja svih strana je svakako prirodno svetlo koje lakše prodire duboko u prostorije, a s druge strane, povezuje dom sa prirodom i daje mu sasvim drugačiji izgled. Slabost takvog zastakljenja je čišćenje. Ako se odlučite za ovakav projekt, dobro razmislite kako ćete prozore prati spolja; planirate li da se otvaraju ili ne? Ako ste svesni da to nećete moći sami da izvodite, ne zaboravite da u kalkulaciju troškova dodate godišnje profesionalno čišćenje.

  Savet stručnjaka iz firme LINK LINE d.o.o.

  Koje su prednosti zastakljivanja balkona i koju opciju Vi kao stručnjak najčešće preporučujete svojim klijentima?

  Zastakljenim balkonom dobijate prostor koji ćete koristiti, bez obzira na vremenske uslove.

  U letnjem i zimskom periodu možete dodati par cvetnih žardinjera i neku garnituru i uživati uz jutarnju kaficu, noću možete posmatrati nebo i zalazak sunca sa svojim ljubimcem kojem će takođe prijati komfor i sigurnost. Sa zastakljenim balkonom dobijate elegantno i moderno proširenje prostora, savršen dodatak koji ukrašava prostor i u kojem možete svakodnevno boraviti i uživati.

  Svaki način zatvaranja balkona ima svoje prednosti ali i mane. Baš zbog toga, naš stručni tim izlazi na teren, zatim savetujemo naše kupce na koji način je najbolje da zastakle svoj balkon ili terasu, kako bi maksimalno iskoristili svaki milimetar prostora i uživali tokom čitave godine. Svaki naš sistem zatvaranja je trajan, moderan i obezbeđuje odličnu termičku i zvučnu izolaciju prostora.

  Link line svojim kupcima nudi mnogobrojne sisteme zastakljivanja:

  • Stakleni balkoni
  • Klizni sistemi
  • Podizno klizni sistemi
  • Harmonika sistemi

  Da se razumemo, ne postoji idealno rešenje za sve prilike, već rešenje birate u zavisnosti od toga koju će funkciju imati balkon nakon zastakljivanja!

  G-din Miloš Mirkov, LINK LINE d.o.o.

  3. Klasično zastakljen balkon

  Kod klasičnog zastakljivanja zatvara se gornja polovina balkona, a donja ne. Obično u takvim slučajevima postoji puna balkonska ograda, pa prozori počinju na oko metar od poda. Takvo zastakljenje nudi više privatnosti, ali propušta i manje prirodnog svetla. Pored ili na nezastakljeni deo balkona, ogradu ili zid, u tom se slučaju mogu postaviti kakvi elementi za odlaganje ili slično; tako će se dobiti praktično i funkcionalno rešenje bez gubljenja prirodne svetlosti i toplote. Kod ovakvog zastakljenja prozori se mogu otvarati bočno ili klizno, pa ni čišćenje onda nije prevelik niti opasan poduhvat, budući da je moguće pranje s unutrašnje strane.

  Klasično zastakljenje balkona je pored potpunog, najčešće
  Klasično zastakljenje balkona je pored potpunog, najčešće

  4. Pokretno zastakljen balkon

  Zastakljenje kliznim prozorima ili panelima je odličan izbor ako želite da deo balkona ostane otvoren, a da i dalje imate mogućnost potpunog zatvaranja u hladnijim mesecima. Klizno zastakljenje balkona može se napraviti tako da ide od poda do plafona, od jedne do druge strane ili postavljanjem parapeta, tako da je donji deo zatvoren zidom, a gornji staklom. Klizni elementi omogućavaju jednostavno i direktno povezivanje s okolinom bez obzira na vremenske prilike; mesto je zimi zaštićeno, a leti dobro provetreno i ohlađeno. Odlučite li se za klizne prozore od poda do plafona, odnosno kompletno zastakljenje, znači da ćete zadržati sve prednosti koje nudi otvoreni balkon, kao i mogućnost zatvaranja po potrebi.

  5. Zastakljenje balkona - cena

  Cena zastakljenja balkona varira u zavisnosti od načina rada. Ako se opredelite i za grejanje, to će podići i cenu, jer osim same opreme za grejanje treba uračunati i bolju termoizolaciju. Kod klasičnog zastakljenja, biće potrebna izolacija donjeg dela zida i ugradnja termootpornih prozora, dok kod zastakljenja od poda do plafona, toplo preporučujemo kvalitetnije prozore s nižom termoprovodljivošću.
  Cena zastakljenja balkona, u zavisnosti od dizajna, je negde oko 300-500 EUR/m2.

  Stručni članak 2778
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Zastakljivanje terase?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1138 izvođača radova za područje Zastakljivanje terase:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana