Za područje

  Panoramski prozori i zidovi - da ili ne?

  Članak je pregledalo čak 2370+ korisnika
  Izbor panoramskih prozora ili zidova, kao i drugih elemenata stolarije, ima svojih prednosti i slabosti. Panoramski prozori i zidovi su takvih dimenzija da se protežu od poda do plafona, od jednog do drugog bočnog zida, što praktično znači da, gledano spolja, pokrivaju i veći deo fasade. Kako bismo vam pomogli da se lakše opredelite, iznećemo činjenice koje treba da znate o vrstama i tipovima te njihovim prednostima i manama.
  Stručni članak 2370
  panoramski prozori i zidovi
  Imamo čak 1035 izvođača radova za područje Panoramski prozori i zidovi:

  1. Šta je panoramski prozor?

  Panoramski prozor ili zid je otvor većih dimenzija (250x200 cm pa naviše) koji omogućava da se što bolje iskoriste blagodeti prirodne svetlosti i toplote, s jedne strane, ali i otvori neometan pogled ka prirodnom okruženju, s druge. Kako se razlikuju ovako slični elementi, zapravo, pojmovi panoramskog prozora i panoramskog zida?

  Termin panoramski prozor se najčešće koristi u slučajevima kada se radi o prozoru većih dimenzija, koji je svojom parapetnom visinom postavljen iznad površine poda i ne dopire sve do plafona. Termin panoramski zid se koristi kada se zastakljena površina proteže od poda do plafona. Na ovaj je način ispunjen dobar deo fasade i prozor postaje zid.

  Panoramski prozor se najčešće postavlja u takozvane prostore dnevne zone, gde je potreba za prirodnim osvetljenjem najveća. Razlog za ovakvu odluku, između ostalog, leži i u tome što veći udeo dnevne svetlosti pozitivnije utiče na ljude i njihove aktivnosti tokom celog dana.
  Panoramski zidovi, osim što izuzetno izgledaju, omogućavaju i odličnu osvetljenost prostora
  Panoramski zidovi, osim što izuzetno izgledaju, omogućavaju i odličnu osvetljenost prostora

  2. Panoramski prozori i panoramski zidovi po načinu otvaranja

  2.1. Fiksni panoramski prozor

  Sam naziv ukazuje na to da se radi o vrsti prozora koji ne dozvoljava otvaranje ni provetravanje prostorija. Zato se i vrlo retko ugrađuje kao jedini, već u većini slučajeva, u kombinaciji sa drugim vrstama panoramskih prozora/zidova - podiznim ili kliznim. Tako je jedan deo prozora fiksiran i nudi samo širok, panoramski pogled ka spolja, dok drugi deo, sa kliznim krilom, omogućava otvaranje i provetravanje prostorija.

  2.2. Klizno-podizni panoramski zid

  Kada su u pitanju verzije klizno-podiznih panoramskih zidova, klizno krilo se pre otvaranja blago podiže i zatim nastavlja da klizi duž šine pored fiksnog dela. Krila nisu u istoj ravni, ali zid se i dalje čvrsto zatvara i dobro je termoizolovan te osigurava prijatnu ambijentalnu klimu. Posebnost ovog sistema je u tome što je moguće postavljanje niskog praga - zapravo, ugradnja klizne šine i praga u sam patos.

  Nizak prag na taj način omogućava nesmetan prolaz bez prepreka. Sa te tačke gledišta, smatra se savršenim, elegantnim i funkcionalnim rešenjem. Podizno-klizni sistem panoramskog zida je pogodan za raspone većih dimenzija. Maksimalna preporučena dimenzija je oko 400x240 cm.

  2.3. Nagibno-klizni panoramski zid

  Za nagibno-klizni sistem je karakteristično da se panoramski zid otvara klizačem na izvlačenje tako da se krilo prvo otvara samo kao za ventilaciju („na kip/kant“), a zatim se izvlači ispod. Dakle, krilo može da klizi pored fiksnog dela uprkos činjenici da su oba u istoj ravni. Nagibno-klizna varijanta panoramskog zida je zato i najprodavaniji tip, a proizvodi se kao PVC ili ALU. Maksimalna preporučena dimenzija ovog tipa je 320x220 cm.

  Panoramski prozori propuštaju najviše svetlosti i toplote u prostor, a s druge strane pružaju neomeđen pogled
  Panoramski prozori propuštaju najviše svetlosti i toplote u prostor, a s druge strane pružaju neomeđen pogled

  2.4. Preklopni (harmonika) panoramski zid

  Preklopni panoramski zid se sastoji od više segmenata, odnosno, panela koji se otvaraju preklapanjem po sistemu harmonike i slažu jedan na drugi u samom prolazu. Kod preklopno-panoramskog zida postoji više načina i pravaca otvaranja: otvaranje svih panela na jednu stranu, delimično otvaranje na levu stranu ili delimično otvaranje na desnu stranu. Kao i kod podizno-kliznog sistema, varijanta sa niskim pragom je moguća i sa preklopnim panoramskim zidovima. Maksimalna preporučena dimenzija u tom slučaju je 480x220 cm.

  2.5. Balkonska vrata

  Jedna od brojnih varijanti panoramskih zidova su i balkonska vrata. Preko njih imate sasvim slobodan pristup balkonu ili terasi; zapravo, imaju istu funkciju kao i svi drugi panoramski zidovi, osim fiksnih - prelaza iz unutrašnjosti u spoljašnjost. Posebnost balkonskih vrata je u tome što u donjem delu krila imaju ugrađenu lajsnu od 10 cm. Na ovaj način staklo ne dopire do poda, ali je krilo ispod dodatno zaštićeno.

  Postoji veliki izbor različitih tipova balkonskih vrata: fiksna, jednokrilna balkonska vrata, jednokrilna sa fiksnim gornjim oknom, jednokrilna balkonska vrata sa gornjim oknom koje može da se otvara na kant, jednokrilna sa fiksnim bočnim oknom, dvokrilna balkonska vrata, dvokrilna sa gornjim oknom koje može da se otvara na kant i dvokrilna sa fiksnim gornjim oknom.
  Balkonska vrata mogu biti prolaz u panoramskom zidu, odnosno, izlaz na terasu ili balkon
  Balkonska vrata mogu biti prolaz u panoramskom zidu, odnosno, izlaz na terasu ili balkon

  3. Panoramski zidovi - prednosti

  Smatra se da se najveći deo vremena koje se provodi kod kuće, zapravo boravi u takozvanoj dnevnoj zoni, odnosno dnevnoj sobi i sa njom povezanom trpezariji i kuhinji, kako je to najčešće u savremeno projektovanim objektima. Zato su dnevno svetlo i ventilacija stambenog prostora još važniji. Jedan od bitnih faktora je povezanost unutrašnjeg prostora s eksterijerom (terasa, bašta). Sve ove pozitivne osobine pruža panoramski zid, koji na račun svojih dimenzija optički uvećava prostor. Panoramski zidovi-vrata su skupi proizvodi čija je izrada i montaža vrlo zahtevna, mada u svaki dom unose najviše prirodne svetlosti, spajaju unutrašnjost sa terasom i pružaju otvoren pogled na veliki deo okruženja.

  Panoramski zid je stoga najbolje funkcionalno rešenje na mestima gde je učestalost prolaska iz unutrašnjosti prema spolja (i obrnuto) velika. Panoramski zidovi se prave od dvostrukog ili trostrukog stakla, a najčešće su od kaljenog stakla koje obezbeđuje zaštitu i sigurnost od mogućih oštećenja.

  4. Panoramski zidovi - slabosti

  Među prvim manama panoramskog zida je cena. Najprodavaniji tip panoramskog zida je nagibno-klizni sistem otvaranja čija je cena skoro 50% niža od podizno-kliznog sistema. Cena panoramskog zida zavisi od dimenzija, vrste zastakljenja, tipa i načina otvaranja te profila, odnosno, materijala od kojih je okvir. Kao i kod običnih, zidnih prozora, činjenica je da je najjeftiniji materijal PVC.

  Panoramski zid optički uvećava prostor, omogućava bolju osvetljenost i svakako bolji vidik
  Panoramski zid optički uvećava prostor, omogućava bolju osvetljenost i svakako bolji vidik 

  5. Panoramski prozori - cena

  Za fiksni panoramski prozor treba izdvojiti otprilike između 950 do 1.500 EUR, a za panoramski zid s otvaranjem na kant između 1.900 i 2.800 EUR, dok pokretni klizni panoramski zid može biti i više od 3.000 EUR.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  6. Panoramski prozor ili zid, da ili ne?

  Odluka o izboru panoramskog prozora ili zida je, svakako, u potpunosti prepuštena vama. Međutim, činjenica je da se nećete pokajati ako se odlučite za ovakvo rešenje, premda se radi o većoj početnoj investiciji. U prilog im, osim veće energetske efikasnosti i osvetljenosti stambenog prostora, ide i mogućnost prirodne ventilacije kao i širokougaoni, pogled na okruženje kao sa vidikovca koliko i, nesumnjivo, uživanje koje takav „pogled na svet“ donosi. Ako cena nije problem za vaš budžet, kupovina se definitivno isplati.

  Stručni članak 2370
  Autor: Daibau trendovi magazin
  Imamo čak 1035 izvođača radova za područje Panoramski prozori i zidovi:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Tražite dobre izvođače radova za područje Panoramski prozori i zidovi?

  Imamo čak 1035 izvođača radova za područje Panoramski prozori i zidovi:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1035 izvođača radova za područje Panoramski prozori i zidovi
  9.3
  0

  PROIZVODNJA ALUMINIJUMSKE I PVC STOLARIJE MILEMONT BANATSKI KARLOVAC


  9.9
  0

  PLASTAL DOO NOVI SAD


  9.5
  0

  VS-PLAST


  9.7
  0

  PLASTIKMAG


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana