Za područje
    b2c

    Da li je potrebna građevinska dozvola za zastakljivanje terase?

    Članak je pregledalo čak 1944+ korisnika
    Odlučili ste se za zastakljenje terase u svom stanu, ali niste sigurni da li vam je za to potrebna građevinska dozvola? Ovom temom se bavimo u nastavku teksta.
    Stručni članak 1944
    zastakljivanje terase
    Imamo čak 1134 izvođača radova za područje Zastakljivanje terase:

    Zašto se vrši zastakljenje terase?

    Ljudi se često odlučuju na zastakljenje terase iz različitih razloga, a manjak stambenog prostora je glavni od njih. Zastakljenjem terase dobićete nekoliko kvadrata više, a novonastali, dodatni prostor u vašem stanu će biti odlično osvetljen i prozračan, ispunjen toplotom a, pri tom će, i dalje pružati pogled na okolinu. Kako se terasi najčešće pristupa iz dnevnog boravka, zastakljene terase se smatraju njegovim produžetkom. Pored toga što ćete zastakljenjem terase dobiti dodatnu ili proširiti postojeću sobu, doprinećete energetskoj efikasnosti. Naime, smanjiće se gubici toplote jer će samo zastakljenje delovati kao toplotna barijera - prostor će se zimi pasivno grejati zbog velike staklene površine, a leti prirodno hladiti i sprečavati direktan prodor žege u unutrašnjost stana.

    Slobodno se može reći da zastakljene terase imaju karakteristike i unutrašnjih i spoljašnjih prostora, s obzirom da istovremeno štite od vremenskih uticaja i prenose sunčevu svetlost i toplotu.

    Zastakljenje terase se može uraditi na više načina: može se potpuno ili delimično zatvoriti fiksnim ili pokretnim elementima.

    Na primer, ako se postavljanje stakla vrši u nameri da se produži njena sezonska upotreba, neka vaš izbor padne na klizno-okretno zastakljenje kojim se obezbeđuje potpuno otvaranje terase tokom leta i potpuno zatvaranje tokom zimskih meseci. Prednost ovakvog načina zastakljenja je i to što se ne gubi osećaj otvorene terase, nema nikakvih profila koji vam zaklanjaju vidik. Još jedna bitna prednost je - održavanje. Klizanjem staklenih panela i njihovim otvaranjem ka slobodnom zidu terase, stakla su u potpunosti dostupna za jednostavno čišćenje.

    Mnogi se odlučuju za staklene panele koji nisu oivičeni ramovima i čija se konstrukcija sastoji iz klizača: gornjeg profila koji je pričvršćen za plafon čija uloga je da nosi celokupnu težinu staklenih panela i donjeg profila prićvršćenog za pod terase koji ima ulogu usmeravanja staklenih panela. Gornji i donji nosač stakla pričvršćeni su za same staklene panele.

    A šta je sa građevinskom dozvolom? Da li vam je ona potrebna za zastakljenje terase? Šta kaže zakon?

    Zastakljivanje terase i građevinska dozvola

    Ukoliko ste se odlučili za zastakljenje terase u svom stanu, važno je da ne zaboravite važnu stvar - terasa je deo fasade zgrade u kojoj živite.

    Zastakljena terasa
    Zastakljivanjem terase dobićete nekoliko kvadrata životnog prostora više

    Zakon o stanovanju i održavanju zgrada („Sl. glasnik RS”, br. 104/2016 i 9/2020 - dr. zakon) u Članu 3, tački 16. kaže da su zajednički delovi zgrade oni delovi zgrade koji ne predstavljaju poseban ili samostalni deo iste, koji služe za korišćenje posebnih ili samostalnih delova zgrade, odnosno zgradi kao celini, kao što su: zajednički prostori - stepenište, ulazni prostori i vetrobrani, zajednički hodnik i galerija, tavanski prostor, podrum i drugo; zajednički građevinski elementi - temelji, noseći zidovi i stubovi, međuspratne i druge konstrukcije, izolacija i završna obrada zida prema spoljašnjem prostoru ili prema zajedničkom delu zgrade, strehe, fasade, krov, dimnjaci i drugo; zajedničke instalacije, oprema i uređaji - unutrašnje električne, vodovodne i kanalizacione, gasovodne i toplovodne instalacije, lift i drugo, ako ne predstavljaju sastavni deo samostalnog dela zgrade i ne čine sastavni deo posebnog dela zgrade, odnosno ne predstavljaju deo instalacija, opreme i uređaja koji isključivo služi jednom posebnom delu, u smislu ovog zakona.

    Shodno tome, iako je terasa deo vašeg stana, ona je i deo fasade, koja se prema zakonu ubraja u zajedničke delove zgrade te svaka promena na njoj iziskuje dobijanje građevinske dozvole. Ovo je i lako razumljivo: vi kao pojedinac možete preopteretiti terasu određenom konstrukcijom, a to neće ugrožavati samo vašu bezbednost već i bezbednost stanara ispod vas. Takođe, vi želite da vršite izmene na terasi kako biste postigli određeni estetski efekt, međutim, da li se ta estetika sviđa i ostalim stanarima, imajući u vidu da će uticati na celokupnu estetiku fasade, odnosno cele zgrade?

    Morate angažovati stručnjaka koji će utvrditi kako je ta terasa građena, kakva je postojeća armatura, napraviti proračun i projektovati zatvaranje terase tako da zadovolji i statičke i arhitektonske uslove.

    Pored toga što vam je potrebna građevinska dozvola, potrebna je i konsultacija sa komšijama. Prema Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada, u Članu 44. piše da o raspolaganju zajedničkim delovima zgrade, poveravanju upravljanja profesionalnom upravniku i kreditnom zaduživanju stambene zajednice, skupština stambene zajednice odlučuje većinom koju čine 2/3 ukupnog broja glasova.

    Procedura za dobijanje građevinske dozvole je ista kao da gradite objekt, s tim što je potrebno priložiti i postojeće stanje.

    Postoje situacije kada nije moguće dobiti građevinsku dozvolu u ovu svrhu - kada važeći plan to ne dozvoljava ili je građevina pod zaštitom. Informacija o lokaciji će vam otkriti da li postoji neka od ove dve prepreke, odnosno, da li važeći plan ne dozvoljava zatvaranje terase na teritoriji gde je vaš stan (najčešće se ovo dešava kod planova za centralne gradske zone, naročito prema ulici) i da li je zgrada pod zaštitom i koji je stepen zaštite. 

    Stručni članak 1944
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Zastakljivanje terase?

    Imamo čak 1134 izvođača radova za područje Zastakljivanje terase:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1134 izvođača radova za područje Zastakljivanje terase
    9.6
    0

    ROLOPLAST DOO KOVAČICA


    9.4
    0

    ALPIKOM DOO MARKOVAC


    10
    0

    STOLARIJA STANIŠIĆ UGRINOVCI


    10
    2

    Roloplast Novaković


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana