Za područje
    OTP banka
    Račun za struju je mnogima okidač za stres i uznemirenost, naročito tokom zimskog perioda kada je i sama potrošnja veća. Neke navike mogu dovesti do bespotrebnog trošenja kilovata i toga da mesečni račun za struju bude veći nego što su realne potrebe. A koje su to svakodnevne navike i kako da smanjimo račun za struju na duže staze?
    Stručni članak 405
    racun za struju smanjenje
    Imamo čak 2782 izvođača radova za područje Elektroinstalacije, električar:

    Racionalnije ophođenje prema potrošnji električne energije naročito je poželjno u zimskim mesecima. Svaka ušteda je važna, ma koliko električni uređaj bio mali potrošač. Svaki utrošak pomnožite sa brojem dana u mesecu pa sa 12 meseci u godini - sasvim je jasno da možete sačuvati znatnu svotu novca. Ušteda struje je značajna i sa ekološkog stanovišta - time pokazujete odgovornost prema životnoj sredini.

    1. Bojler „jede“ struju - uključujte ga samo po potrebi!

    Da li ste znali da bojler od 1.500-2.500 W, za svega 20 do 40 minuta potroši 1 kWh struje? Da bi vam bilo jasnije - prema procenama Centra za energetsku efikasnost, na bojler „otpada“ čak 15% potrošnje električne energije u domaćinstvu. Nije mala cifra, zar ne? Stoga, budite realni kada su vaše potrebe za ovim potrošačem u pitanju.

    Večita je dilema da li bojler treba stalno da bude uključen ili samo kada zatreba, a odgovor sa ekonomskog i ekološkog aspekta glasi - uključujte ga po potrebi!

    Namensko uključivanje bojlera je primenjivo kada su u pitanju domaćinstva sa manje članova, a šta činiti kada je reč o višečlanim porodicama? Odgovor može biti korišćenje noćne, jeftinije struje. Moderni bojleri održavaju temperaturu stabilnom zahvaljujući dobroj izolaciji. Takođe, isključite bojler kada napuštate dom na duže od jednog dana.

    Električni bojler
    Večita je dilema da li bojler treba stalno da bude uključen ili samo kada zatreba

    Termostat bojlera podesite na temperaturu do 60°C. Osim podešavanjem temperature vode do određenog stepena, uštede se ostvaruju i racionalnim korišćenjem. Ovde se misli na kratko tuširanje, zatvaranje slavine kada peremo zube, ali i sudove... Osim što će uticati na kućni budžet, ove „loše navike“ dovode do nesavesne potrošnje najvažnijeg prirodnog elementa na planeti - vode!

    Osim toga, kamenac koji se taloži na grejaču bojlera umnogome povećava njegovu potrošnju te ga valja redovno servisirati. Koliko će vodoinstalater naplatiti uslugu čišćenja kamenca na bojleru? U proseku oko 20 EUR.

    2. Pametno korišćenje kuhinjskih aparata smanjuje račun za struju

    Prostorija u kojoj se nalazi najveći broj električnih aparata svakako je kuhinja. Bez njih se danas ne može zamisliti priprema hrane, a savremene tehnologije su olakšale i ubrzale proces kuvanja.

    Jedan od osnovnih aparata jeste šporet. Prema podacima Centra za energetsku efikasnost, električni šporet ne zaostaje puno za bojlerom: onaj snage od 1.000-3.000 W za 20 do 60 minuta potroši takođe 1 kWh. Postoje načini da se racionalizuje potrošnja električne energije i smanji račun za struju i kada je šporet u pitanju.

    Uređaji koji direktno pretvaraju električnu energiju u toplotnu jesu ogromni potrošači. To su šporet, bojler, rerna, različite vrste grejalica, mašina za sušenje veša i njima slični.

    Poklopite šerpe prilikom kuvanja. Na taj će se način toplota zadržavati u posudi, pa će kuvanje biti kraće. Redovnim korišćenjem poklopca na šerpama uštedećete do 20% struje koju potroši ovaj električni uređaj. Takođe, ako koristite šerpe čije su dimenzije dna srazmerne dimenziji grejne površine, sprečićete rasipanje električne energije jer je ona, u tom slučaju, u potpunosti iskorišćena. Još jedan savet: koristite ekspres lonac, naročito ako pripremate hranu koja iziskuje i po nekoliko sati kuvanja. U ekspres loncu se sadržina skuva čak dva, tri puta brže nego u običnim šerpama, a samim tim se i smanjuje potrošnja struje.

    Ekspres lonac
    U ekspres loncu se sadržina skuva čak dva, tri puta brže nego u običnim šerpama, a samim timse  i smanjuje potrošnja struje

    Još jedan uređaj bez koga se ne može ni zamisliti savremena kuhinja jeste rerna, odnosno, pećnica. Iskoristite pogodnost rerni novije generacije - pecite istovremeno dva jela. Osim što ćete uštedeti struju, uštedećete i vreme. Još jedan vid uštede: isključite rernu 10-15 minuta pre kraja pečenja po receptu, a jelo naravno ostavite u njoj. Akumulirana toplota u rerni će i nakon što se ona ugasi nastaviti da termički obrađuje jelo, drugim rečima - jelo se peče na besplatnoj toploti.

    3. Frižider je konstantni potrošač

    Frižider i zamrzivač su električni uređaji koji su priključeni na napajanje 24h dnevno. Ovo je više nego jasan razlog zbog čega morate paziti kako ih koristite.

    Podesite njihovu temperaturu: frižider možete ostaviti na 4 stepena (ako se jačina podešava pomeranjem točkića na mogućih pet podeljaka, biće dovoljno do ostavite na sredini, odnosno trećem podeljku; na toj temperaturi će hrana biti sigurna i neće se pokvariti), dok je kod zamrzivača adekvatna temperatura -18°C da bi se obezbedio optimum u potrošnji. Sve preko toga - što više idete u minus, račun za struju ide u plus.

    Osim tih tehnikalija ima i drugih činjenica: frižider i zamrzivač valja da sui postavljeni što dalje od uređaja koji emituju toplotu - peći ili rerne, jer će im suprotnom biti potrebno znatno više vremena da dostignu i održavaju radnu temperaturu.

    Sledeća ne manje bitna stvar je redovno održavanje frižidera i zamrzivača pošto direktno utiču na njihovu  potrošnju. Redovno ih odmrzavajte - kada se stvori velika količina leda, njihova moć hlađenja opada, a troši se više energije za održavanje temperature.

    4. Mašine za veš utiču na mesečni račun za struju

    Pri ovom se misli koliko na mašinu za pranje, toliko i na onu za sušenje veša. Najekonomičnije rešenje je da mašinu za veš uključujete samo onda kada imate dovoljno veša, odnosno da bubanj bude napunjen do maksimalno dozvoljene težine (u zavisnosti od modela, veš-mašina prima 3-7 kg, a ona za sušenje 3-5 kg).

    Savremene tehnologije unapredile su i proizvodnju deterdženata za veš koji sada omogućavaju efikasnije pranje i uklanjanje fleka i na nižim temperaturama. Programi koji rade na nižim temperaturama troše i manje električne energije. Takođe, bilo bi dobro uključivati veš-mašinu u vreme jeftinije tarife ako imate dvotarifno brojilo.

    Mašina za veš
    Savremene tehnologije unapredile su i proizvodnju deterdženata za veš koji sada omogućavaju efikasno pranje i uklanjanje fleka i na nižim temperaturama
    Trudite se da što ređe koristite mašinu za sušenje veša, naročito leti, kada se na visokoj spoljnjoj temperaturi veš osuši za svega par sati.

    5. Toplotna izolacija kuće smanjuje račun za struju

    Izostanak ili nedovoljna debljina izolacije dovešće do ogromnih toplotnih gubitaka. Da li ste znali da adekvatna izolacija smanjuje potrošnju energije za grejanje i hlađenje za neverovatnih 40 do 60%?

    Možda vam izolacija kuće deluje kao veliki materijalni izdatak, ali u pitanju je investicija koja se vrlo brzo vraća kroz uštedu na mesečnim računima. Uz optimalnu debljinu izolacije, sprečićete „rasipanje” električne energije, kako zimi tako i leti (na korišćenje klima-uređaja). Takođe, rešavanjem problema toplotnih mostova, redukovaće se pojava kondenzacije i uporne buđi na hladnim površinama zidova.

    Kada smo već kod toplotnih mostova, važno je proveriti da li stolarija dobro dihtuje. Kod loše izvedene ili stare stolarije gubi se velika količina toplote. Posledično, javlja se i buđ na zidovima.

    Koliko ćete platiti za izolaciju fasade? Ako se oblaže stiroporom debljine 12 cm, platićete oko 25 EUR/m2, debljine 15 cm - 27 EUR/m2, a izolacija od stiropora debljine 20 cm, koštaće oko 30 EUR/m2.

    6. Gasite svetlo i birajte LED sijalice

    Ako ne boravite u nekoj prostoriji ili izlazite iz kuće, setite se da uvek ugasite svetlo!

    Sigurno mislite da je sijalica mali potrošač; međutim, ako tokom dana ostavljate više njih da bespotrebno „gore” kada niste tu - saberete njihovu dnevnu potrošnju i pomnožite sa brojem dana u mesecu - doći ćete do ne tako male cifre.

    Gašenje svetla
    Ako ne boravite u nekoj prostoriji ili izlazite iz kuće, setite se da uvek ugasite svetlo!
    Birajte štedljive sijalice. Iako su skuplje od običnih, troše do četiri puta manje električne energije, a vek trajanja im je znatno duži.

    Još bolji izbor su LED sijalice koje troše manje energije i od štedljivih, a traju i do 20 puta duže od običnih sijalica.

    Gledajte da što bolje i što više iskoristite raspored prozora u stanu ili kući tako da možete koristiti što više prirodnog svetla. Na taj će se način potreba za sijalicama znatno smanjiti.

    7. Izaberite odgovarajuće električne aparate

    Prilikom kupovine električnih aparata, obratite pažnju na naznačene energetske oznake.

    Energetska oznaka je standardizovani sistem ocenjivanja energetske efikasnosti za električne uređaje. Kreću se od A+++ do G.

    Da biste na duže staze smanjili račun za struju, preporučuje se kupovina bele tehnike A, A+ ili čak najbolje A++  ili A+++ energetske klase. Energetski štedljivi aparati smanjuju potrošnju.

    Energetska oznaka
    Prilikom kupovine električnih aparata, obratite pažnju na naznačene energetske oznake

    Takođe, prilikom odabira uređaja važno je uzeti u obzir svoje stvarne potrebe. Preveliki uređaji koji neće raditi svojim punim kapacitetom bespotrebno će trošiti električnu energiju, slično kao kada uključite skoro praznu veš-mašinu.  

    Ispravnost električnih uređaja direktno će uticati na njihovu potrošnju struje, pa je njihova redovna provera i pravovremena popravka od izuzetnog značaja, naročito kada je reč o velikim potrošačima. Čim primetite „nerealne” račune za struju, trebalo bi da pozovete električara koji će proveriti ispravnost i potrošnju uređaja.

    Koliko će za ovu uslugu naplatiti električar? Iznos će varirati od samog uređaja, potrebnih popravki, lokacije, ali i samog električara. Cena elektroservisa kreće se oko 25 EUR.

    Ako ste u potrazi za iskusnim i profesionalnim električarima, pomoć možete potražiti na daibau.rs i to potpuno besplatno, brzo i jednostavno. Potrebno je samo da popunite upit na našem sajtu i ubrzo će vam se javiti preduzeća s odgovarajućom ponudom.

    8. Pazite na sobnu temperaturu

    Održavanje optimalne sobne temperature neće uticati samo na mesečni račun za struju već i na vaše zdravlje. Prilikom zagrevanja/hlađenja stambenih i poslovnih objekata trudite se da u prostorijama u kojima se duže boravi tokom dana, temperatura bude od 20 do 21°C dok se tokom noći može spustiti na 18°C, a u prostorijama u kojima zbog odlaska na posao/školu, određen deo dana niko ne boravi, možete ostaviti 16°C.

    Montirajte klima-uređaj što dalje od dometa sunčeve svetlosti. Svaki stepen više na klima-uređaju znači povećanje potrošnje za nekoliko procenata.

    9. Isključite energetske „vampire”

    Da li znate šta su energetskim „vampiri”?

    To su uređaji koji su neprestano uključeni u struju poput televizora i računara; oni realno troše malo energije, ali zbog toga što su priključeni na napajanje bez prestanka, troše ne tako malu količinu energije. Dakle, vampirska struja se može definisati kao električna energija koju vaši uređaji „vuku” i kada ih ne koristite.

    Potrudite se da isključite televizor, računar, punjač za telefon i slične uređaje kada ih ne koristite i kada izlazite iz kuće, izvucite kablove iz zida, jer transformatori troše energiju i kada ne punite uređaje, recimo.

    Većina ljudi ima lošu naviku da ostavljaju punjače telefona, tableta, laptopova uključene u struju i kada su ti uređaji „skinuti” sa punjenja.
    Isključivanje prekidača
    Vampirska struja se može definisati kao električna energija koju vaši uređaji „vuku” i kada ih ne koristite

    Jednim od najčešćih uzročnika potrošnje vampirske struje smatra se standby režim rada ili kada, na primer, isključite televizor putem daljinskog upravljača i ekran se zatamni, a crvena lampica i dalje svetli. Pored navedenih uređaja u ovu grupu ulaze i različiti kuhinjski aparati: mikrotalasne pećnice, kafemarati, ketleri. Izvucite njihove utikače iz utičnica kada ih ne koristite.

    10. Odložen start mašine za sudove redukuje račun za struju

    Imate li neku od savremenijih mašina za sudove, koristite opciju odložen start što češće možete. Naime, mašina može biti podešena tako da započne ciklus pranja u određenom periodu dana i noći, čime se omogućava ušteda električne energije. Napunite mašinu sudovima preko dana, a uveče je uključite i programirajte da radi po jeftinijoj tarifi.

    Stručni članak 405
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Elektroinstalacije, električar?

    Imamo čak 2782 izvođača radova za područje Elektroinstalacije, električar:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2782 izvođača radova za područje Elektroinstalacije, električar
    9.5
    0

    RADOMIR VUKOVIĆ PR SAMOSTALNA GRAĐEVINSKA RADNJA IN-PACK NOVI SLANKAMEN


    10
    1

    Branislav Jovanovic pr HAUS MAJSTOR 018 Nis


    9.8
    0

    ARHITEKTONSKI STUDIO SUNCE D.O.O. LESKOVAC


    10
    0

    NIK - ELEKTRO DOO


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana