Za područje

  Elektroormani za brojila, cene

  Članak je pregledalo čak 7241+ korisnika
  Elektroormani za brojila su sastavni deo elektroinstalacija. U elektroormane se ugrađuju svi merni i zaštitni uređaji (osigurači) glavne veze i prekidači koji omogućavaju nadzor električnih instalacija te zaštitu i bezbednost vašeg doma. Elektroormani se uglavnom prave od nerđajućih metala, ali i od veštačkih materijala. Bez obzira na to od čega je te kakvog je oblika i veličine, za svaki elektroorman je najvažnije da je kvalitetan, da je nezapaljiv i otporan na uslove spoljne sredine.
  Stručni članak 7241
  elektroormani za brojila
  Imamo čak 2802 izvođača radova za područje Elektroinstalacije, električar:

  1. Šta je sve u elektroormanu?

  Postavljanje elektroormana je nužno i pre početka građevinskih radova, budući da je za rukovanje najvećim brojem mašina, alata i opreme potrebna struja. Tako je još u fazi grubih građevinskih radova neophodno razvođenje kablova i postavljanje privremenih elektroormana. Ima ih različitih, a prvenstveno ih razlikuje način montaže. Šta sve treba da znate u vezi s ovom temom, otkrićete u daljem tekstu.

  1.1. Potreban broj elektroormana

  Elektroorman za unutrušnjost kuće zove se razvodna tabla. Broj ormana se prilagođava individualnim potrebama pa veći objekti imaju elektroormane na svakom spratu, premda njihov broj i raspored mnogo više zavise od predviđene elektro i telekomunikacione mreže. Što je više potrošača to više mora biti osigurača, a samim tim i ormana, odnosno, pametnih instalacija.

  Savetujemo da postavite i još nekoliko rezervnih elektroormana zbog potreba koje će se u budućnosti eventualno proširiti ili promeniti; tako će vam možda zatrebati video-nadzor, još modema ili priključaka za LED rasvetu. U tom smislu, na tržištu možete naći više modela modularnih rešenja za elektroormane, plastične ili metalne sa zaštitom IP40, koji mogu da se nadograđuju i kombinuju.

  1.2. Sastavni delovi

  Uopšteno govoreći, u ormanu su osigurači koji se još nazivaju instalacionim sklopkama. Uz njih tu su releji, glavni prekidač i prenaponska zaštita. Manji objekt, do 120 m2 neto površine, recimo, u elektroormanu mora da ima:

  • 1x isklopni uređaj za diferencijalnu struju FI40/0,03A 
  • 12x instalacioni prekidač C/10A/1p
  • 14x instalacioni prekidač C/16A/1p
  • 3x instalacioni prekidač C/16A/1p
  • 1x instalacioni prekidač C/40A/1p
  • 8x bistabilni relej za montažu na šinu – 1x prekidač 1P, 20A
  • 1x prenaponska zaštita I+II
  Postavljanje elektroormana za prosečnu kuću, montaža osigurača na DIN šinu
  Postavljanje elektroormana za prosečnu kuću, montaža osigurača na DIN šinu

  2. Elektroorman – podfasadni

  Podfasadni elektroormani ugrađuju se u zid. Prilikom montaže mora se paziti na debljinu izolacije fasade pošto se izolacija i poklopac ormana moraju poklapati. Ako je fasada već završena, onda se mora napraviti odgovarajući otvor i to tako da mu širina i visina budu 15-20 mm veći od dimenzija ormana. Pre postavljanja samog ormana treba da se postave i cevi za odvodne i dovodne instalacije.

  Podfasadni elektroorman se fiksira poliuretanskom (PU) penom. Kada se pena osuši, preko nje se postavlja okvir koji se šrafi s unutrašnje strane ormana. Okvir treba da sasvim pokrije napravljen otvor i to po 25 mm sa svake strane. Elektroorman po dubini mora da je 20 mm ispupčen u odnosu na fasadu kako bi mogao da mu se montira okvir. Za dovod kablova u tom slučaju mogu da se iskoriste i kanalice.

  3. Elektroorman – nadfasadni

  Nadfasadni orman se zapravo montira direktno na zid. Ovaj se orman mora fiksirati s najmanje 4 vijka s unutrašnje strane. Zadnji deo ormana treba da se izbuši i ojača podloškama. Iznad samog ormana, po želji naručioca, može se postaviti i mala nastrešnica da bi voda bolje oticala i da bi sam elektroorman bio sigurniji. Kablove treba zaštiti kanalicama ili crevima.

  Savet stručnjaka iz firme ADD PROJEKT D.O.O

  1. Koja vrsta elektroormana je prema vašem mišljenju najbolja i zašto?

  Bilo da su od čelika, prohroma, poliestera ili plastike, predviđeni za ugradnju na zid ili samostojeći, modularni, predviđeni da se koriste u industrijskim pogonima, uslužnim i stambenim objektima, kancelarijama i slično, razvodni ormani moraju pre svega da budu projektovani tako da se u njih smesti sva potrebna oprema za normalno i bezbedno funkcionisanje električne instalacije koja se njima napaja; osim toga, mora da su pouzdani i da pružaju maksimalnu sigurnost korisnicima prostora. Izbor ormana zavisi od zahtevnosti električne instalacije kao i od mesta i vremenskih uslova u kojima će se orman montirati i eksploatisati.

  2. Kako teče procedura postavljanja elektroormana na objektima koji već imaju urađenu fasadu?

  Kada je u pitanju ugradnja ormana na objektima na kojima je fasada već završena, postoje dve opcije. Jedna je da se orman ugradi štemovanjem potrebnog prostora i naknadnom obradom fasade i druga, da se izabere samostojeći razvodni orman čime bi izgled fasade u potpunosti ostao nepromenjen.

  g. Darko Arsić, ADD PROJEKT D.O.O

  4. Samostojeći spoljni elektroorman

  Samostojeći elektroorman je deo NN priključka i obavezan je za sve elektroinstalacije. Njegovi sastavni delovi nisu jednaki, kao oni u kući. Stručni naziv mu je PS-PMO merni orman.

  Spoljni elektroorman za 6 korisnika
  Spoljni elektroorman za 6 korisnika

  4.1. Betonsko postolje za elektroorman

  Savetujemo da izvođač radova napravi temelj za elekroorman dok se radi uređenje okućnice. Naravno, na tržištu ima tipskih betonskih ili metalnih postamenata. Njih takođe možete iskoristiti, samo se mora voditi računa o uputstvima o odgovarajućoj visini i dostupnosti.

  4.2. Merni ormari PS-PMO

  Ovi razvodni ormani služe za to da za vaše domaćinstvo visoki napon u javnoj elektromreži spuste na bezbednih 220 V. U odnosu na različite potrebe različitog broja potrošača u vašem NN priključku, projektant koji za vas bude radio nacrt elektroinstalacija predvideće i neophodan broj i tip ormana. Ormana ima plastičnih i metalnih, s tim što su oni plastični daleko jeftiniji. Izvođač radova će spolja montirati tropolni vertikalni i horizontalni zaštitni prekidač i sigurnosne topive osigurače za zaštitu mreže.

  4.3. Trofazno električno brojilo

  Ključni element u PS-PMO ormanu je trofazno brojilo. Elektronsko direktno trofazno brojilo upotrebljene energije očitava potrošnju koju možete i sami da pratite preko staklenog prozorčića. Neki ponuđači omogućavaju i daljinsko očitavanje utroška što olakšava kontrolu.

  4.4. Postavljanje elektroormana

  Samostojeći elektroorman može da se postavi na postolje, temelj ili na stub. Ako odaberete postolje ili temelj, moraju se postaviti na visinu i daljinu od najmanje 50 cm. Sposoban monter će se postarati i za bezbednost, tako da strujno kolo može da izdrži sve termičke i dinamičke šokove do kojih može doći u spoljnoj sredini.

  Postavljanje na stub je nešto drugačija vrsta montaže samostojećeg elektroormana. On se na stub fiksira dvema RF trakama. Na zadnjoj strani ormana se prvo ušrafe dva nosača kroz izbušene rupe. Na nosače se onda fiksiraju RF trake. Elektroorman se drži naslonjen na stub, pa se trake oviju oko njega ukršteno provuku kroz nosač, u L profile, u koje se šrafe vijcima dobijenim uz orman.

  5. Građevinski, privremeni elektroorman

  Građevinski elektrorman omogućava siguran pristup struji u toku izgradnje, a samim tim i nesmetano odvijanje radova. Pre priključenja na javnu mrežu orman se testira. Za manja gradilišta postoje standardni razvodni ormani, a za veća se prave shodno potrebama. Standardni građevinski elektroorman ima više jednofaznih i trofaznih priključaka, automatske sklopke i osigurače i FID osigurač. Cena građevinskog elektrormana je oko 200 EUR.

  6. Cena

  Cene elektrormana se razlikuju u zavisnosti od jačine i veličine, a svakako i proizvođača.

  6.1. Cena spoljnih elektrormana

  Okvirna cena spoljnog mernog ormana zajedno s trofaznim dvotarifnim brojilom, postoljem, osiguračima i MTKT je između 200-300 EUR po komadu.

  6.2. Cena unutrašnje razvodne table

  Cena unutrašnje razvodne table za prosečnu kuću kreće se između 20 i 400 EUR po komadu.

  Javi li se potreba za postavljanjem ili popravkom bilo kog dela kućne elektroinstalacije, preporučujemo vam da to izvede profesionalac. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

   

  Stručni članak 7241
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Elektroinstalacije, električar?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 2802 izvođača radova za područje Elektroinstalacije, električar:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana