Za područje

  Elektroinstalacije, cena i izvođenje

  Članak je pregledalo čak 63710+ korisnika
  Sve u vezi s električnim instalacijama i strujom kao takvom je nešto što je, slobodno se može reći, izvan sposobnosti prosečnog pojedinca. Sposoban projektant električnih instalacija, svakako može da se pobrine za sve neophodno, a po njegovim nacrtima jednako umešan električar to može i da realizuje, kao što smo o tome već pisali. I ovde ćemo nešto pažnje posvetiti cenama.
  Stručni članak 63710
  omiljen
  elektricne instalacije
  Imamo čak 2811 izvođača radova za područje Elektroinstalacije, električar:

  1. Elektroinstalacije niskog napona

  U stambenim zgradama uglavnom postoje električne instalacije niskog napona, do 250 V; jače, koje idu do 600 V, koriste se samo u industriji. Za kuću dolaze u obzir i instalacije za telekomunikaciione uređaje koji ne prelaze 50 V naizmeničnog napona i 120 V jednosmernog napona, u šta spadaju telefon, interfon, antene, sigurnosni uređaji, internet i slično.

  2. Elektroinstalacije valja pažljivo isplanirati!

  Treba praviti razliku između instalacija i mreža. Elektromreže su izvan kuće, i na njih možete da se priključite isključivo preko posebnog priključka koji određuje projektant električnih instalacija u projektu za dobijanje građevinske dozvole.

  Pre početka ugradnje električnih instalacija mora postojati projekt elektroinstalacija, koji treba da uradi projektant. Kada postoji tačno i precizno definisan plan onda ćete lakše i jednostavnije tražiti i dobiti ponude za izvođenje radova, a ujedno izbeći i naknadne troškove. Nacrt je obvezan pre svega zato da se elektroinstalacije kasnije mogu popravljati, prepravljati ili nadograđivati.

  Cena projektne dokumentacije je između 10 i 15 EUR po m2, što je s obzirom na ukupnu cenu izgradnje još uvek mali izdatak.

  Savet stručnjaka iz firme VIRTUEL D.O.O. BEOGRAD-JAKOVO

  1. Koji je postupak postavljanja elektroinstalacija?

  • Angažujte stručno lice ili firmu i uradite Projekt električnih instalacija.
  • Na osnovu Projekta zatražite 2-3 ponude od firmi koje se bave izvođenjem električnih instalacija.
  • Proverite istoriju i preporuke firmi koje su vam dale ponude.
  • Odaberite firmu koja će izvesti radove.
  • Angažujte projektanta da izvrši pregled radova u vaše ime.
  • Angažujte firmu koja će prekontrolisati izvedene instalacije i izdati vam stručni nalaz.

  2. Kako voditi računa o instalacijama u kući da ne bi došlo do nekih većih problema?

  • Ako je sve u startu izvedeno ispravno i po projektu onda ste mirni duži period.
  • Ako menjate ili dograđujete delove električnih instalacija angažujte pojektanta i proverene izvođače.
  • Na svakih 10 godina ispitajte instalacije i uzemljenje (ili posle većih nepogoda ili nekih dodatnih radova).

  G-din Goran Zrnić inž.el.teh., VIRTUEL D.O.O. BEOGRAD-JAKOVO

  3. Izvođenje električnih instalacija i njeni elementi

  Pri izvođenju elektroinstalacija, radove delimo na grube instalacije i finu montažu. U grube radove na instalacijama se ubrajaju proboji i štemovanje zidova, odnosno pravljenje mesta za kablove i cevi.

  Fina montaža električnih instalacija obuhvata postavljanje utičnica, prekidača i rasvete
  Fina montaža električnih instalacija obuhvata postavljanje utičnica, prekidača i rasvete

  4. Vrste električnih instalacija

  Možete birati između klasičnih i nadogradnih instalacija. Klasične elektroinstalacije mogu biti s udubljenim ili plafonskim razvodnicima ili s razvodnim ormanom. Postoje i podne elektroinstalacije. Nadogradna elektroinstalacija se razvodi kanalima koji se nalaze u dnu zidova. Zamena nadogradnih elektroinstalacija je mnogo jednostavnija, premda se kanali ne mogu sakriti malterom, pa se to smatra estetski slabijim rešenjem.

  4.1. Kablovi i provodnici

  Osnovni sastavni delovi elektroinstalacija su svakako provodnici i kablovi. Razvođenje kablova se radi pomoću cevi, kanala ili kanalica. Prilikom postavljanja treba izbegavati ukrštanje kablova i upotrebu štipaljki, hvataljki ili žabica. U prosečnoj kući može se naći od 500 do 1000 m raznih kablova.

  Instalacione cevi polažu se u malter, beton ili u pod. Instalacija uvek ide vodoravno ili vertikalno, nikad dijagonalno. Zbog lakše gradnje i sanacije, vodovi uvek idu kroz zidove na visini između 20 i 120 cm od poda. Postavljanje u najkraćoj liniji dozvoljeno je samo po plafonu.

  Za napajanje se koristi pp/y kabl, za kablovsku televiziju ili internet FTP CAT5 kabl. Za prenos visokofrekfentnih signala neophodan je koaksijalni kabl.

  Spajanje kablova izvodi se u takozvanim dozama. Možete računati da će električar ugraditi od 100 do 150 razvodnih dozni koje se još nazivaju spojnim elementima.

  4.2. Razvodni ormani

  Razvodni ormani su čvorna mesta električnih instalacija u kući. Dobro postavljeni, omogućavaju kontrolu i održavanje i svakako doprinose bezbednosti ukućana. Elektroormani su metalni i vatrootporni. Za svaki sprat obično ide jedan. U njih se ugrađuju FID sklopke, automatski osigurači i glavni prekidači.

  Za posebne sisteme kao što su video-nadzor ili alarmni uređaj, preporučuje se zaseban orman. Za elektroinstalacije prosečne kuće biće potrebno 3-5 elektro-ormana, a jedan košta 100 do 200 EUR.

  4.3. Prekidači i utičnice

  Dobro raspoređeni prekidači su ključni za praktično i funkcionalno upravljanje rasvetom i uređajima. Njihov broj i položaj određuje projektant električnih instalacija.

  Prekidači se ugrađuju na 105 cm iznad poda, a utičnice na 30 cm. Utičnice u radnim prostorima kao što su kuhinja i kupatilo treba da su nešto više, na 115 cm iznad poda. Prekidača ima više vrsta. O tome se posavetujte sa svojim projektantom ili izvođačem. Razlikuju se pregibni, mikro, potezni, roto i senzorski prekidači, jednopolni ili dvopolni. Prekidači se nameštaju na visinu od oko 120 cm. 

  5. Elektroinstalacije - cena

  Cena postavljanja elektroinstalacije uvek zavisi od njihove zahtevnosti. Ako se odlučite za klasičnu ugradnju, bez interfona, pametnih instalacija kao što je aktiviranje na senzor, upravljanje na daljinu ili uključivanje/isključivanje u zadato vreme, u početku ćete svakako uštedeti. Cena jednostavnih električnih instalacija kreće se oko 10 EUR/m2. Elektroinstalacije u prosečnoj kući bi u tom slučaju koštale između 1000 i 2000 EUR, odnosno, između 15 i 20 EUR/m2. Za instalacije srednje kategorije biste platili nešto više, oko 2000 - 3000 EUR.

  U stambenim zgradama uglavnom postoje električne instalacije niskog napona, do 250 V
  U stambenim zgradama uglavnom postoje električne instalacije niskog napona, do 250 V
  Stručni članak 63710
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Elektroinstalacije, električar?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 2811 izvođača radova za područje Elektroinstalacije, električar:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana