Za područje
    b2c

    Proizvodnja montažne kuće: od ideje do realizacije

    Članak je pregledalo čak 1106+ korisnika
    Da li gradnja montažne kuće zaista ide toliko brzo koliko stoji u reklamnim brošurama? Da li proizvođač montažnih kuća preuzima na sebe i fazu zemljanih radova, izvođenja temelja i betoniranja? Šta se dešava nakon završetka izgradnje? Da bismo vam olakšali potragu za montažnom kućom koliko i raspitivanje o njenim kvalitetima i prednostima, pripremili smo odgovore za neka od najčešćih pitanja.
    Stručni članak 1106
    proizvodnja montazne kuce
    Imamo čak 683 izvođača radova za područje Montažne kuće:

    1. Idejni projekt

    1.1. Da li je svaka montažna kuća tipska?

    Najčešća predrasuda u vezi sa montažnim kućama je da su sve iste, da izgledaju isto i da se moraju uzeti takve kakve su. Da to nije istina - čak naprotiv - reći će vam svaki proizvođač, odnosno, ponuđač ovakve vrste objekata. Projektovanje montažnih kuća omogućava i arhitektonske izmene i prilagođavanje planova u skladu sa željama naručioca. Možete se odlučiti i za kuću osmišljenu „od nule“, što znači da je arhitekta projektuje kao unikatnu - dom koji je potpuno usklađen sa vašim željama i zahtevima - kao da se gradi od betona ili cigle. Montažna kuća stoga nije sinonim za tipski objekt po unapred pripremljenom planu. Pojam „montažna kuća“ u građevinarstvu se odnosi na način izgradnje u kome se montažni elementi prave u proizvodnim pogonima i sklapaju u celinu na licu mesta, na vašem placu. Kakav će biti tlocrt kuće, kakva će biti fasada, raspored prostorija i slično, stvar je naručioca i standardno rešenje nije nužno i nije jedino moguće.

    Da bismo vam sve prikazali na konkretnom primeru, odabrali smo firmu i s njihovim arhitektom razradili tlocrt jedne kuće prema određenoj zamisli. Odlučili smo se za verziju po sistemu „ključ u ruke“, što znači da će se izabrana firma pobrinuti za sve osim kupovine placa i izvođenja temeljne ploče. 

    1.2. Podrška arhitekata

    Firme koje bave proizvodnjom i prodajom montažnih kuća zapošljavaju arhitekte i inženjere, koji kupce vode kroz ceo proces planiranja kuće: od idejnog rešenja, traženja građevinske dozvole do dobijanja upotrebne dozvole. Time se kupac rasterećuje brojnih obaveza, jer ne mora sam da se bavi propisima ni birokratijom. U svakom trenutku ima na raspolaganju stručnu podršku, osobu koja ume da reaguje i u slučaju formalnih problema, zna koja se dokumentacija mora priložiti uz zahtev za građevinsku dozvolu, sposobna je da predvidi potencijalne probleme i prema tome prilagodi planove kuće, a kontroliše i faze odvijanja projekta pre izgradnje.

    2. Proizvodnja montažne kuće počinje u hali

    Izrada montažne kuće počinje u proizvodnoj hali, gde se prave njene komponente. Svi delovi buduće kuće se izrađuju u halama, u strogo kontrolisanim klimatskim i drugim uslovima i sa visokim stepenom preciznosti. Zbog toga se proizvođači montažnih kuća mogu pohvaliti time da obezbeđuju konzistentan kvalitet svih sastavnih delova koji čine objekt, što nije slučaj sa zidanim ili kućama druge vrste koje se od početka grade na licu mesta. Celokupna proizvodnja kuće u punoj veličini obično traje desetak dana.

    Proizvodnja montažne kuće
    Proizvodnja montažne kuće odvija se u kontrolisanim uslovima

    3. Montažna kuća na gradilištu

    Pošto se svi delovi montažne kuće stvaraju u fabrici i tek na placu sastavljaju u celovit objekt, gradilište za montažnu kuću je suvo i čisto, a rad je organizovan i brz u odnosu na zidanje.

    3.1. Zemljani radovi

    Zemljani radovi su prvi koji se rade na parceli. Najpre se konsoliduje zemljište, zapravo, teren se priprema za gradnju. To uključuje iskop građevinske jame za temelj i podrum (ako je predviđen projektom), ojačanje terena i nasipanje podložnih slojeva (takozvanog tampona) od šljunka i betona. Ako kuća nema podrum, izvođenje je jednostavnije, pošto nije potrebno iskopavanje dublje i veće građevinske jame. Kada se jama iskopa, valja brzo nastaviti sa radovima ili je dobro zaštititi od vremenskih nepogoda, pošto bi u suprotnom moglo doći do nastanka štete zbog naplavine i spiranja materijala u slučaju kiše.

    3.2. Izolacija

    Nakon što se zemljani radovi završe, na red dolazi izolacija. Za delove objekta koji će biti u kontaktu sa terenom, XPS izolacija je najpogodnija, jer je otporna na vlagu. Ugradnjom izolacije ispod temeljne ploče uspešno se izbegava stvaranje toplotnih mostova.

    Proizvodna hala za montažne kuće
    Visokotehnološka proizvodnja sa strogom kontrolom kvaliteta proizvoda je ono što montažne kuće čini poželjnim i dugotrajnim

    3.3. Izgradnja podruma i izvođenje temeljne ploče

    Sledeći korak je betoniranje - izrada armirano-betonskih zidova i temeljne ploče. Ovaj deo izgradnje kuće je isti kao i kod gradnje one od cigle, pošto je pravilno zaštićen armirani beton najpogodniji materijal za kontakt sa zemljom. Prva tri koraka izgradnje, uključujući i betoniranje, u principu su prepušteni samom vlasniku buduće kuće, jer većina ponuđača montažnih kuća ne nudi i ove usluge. Zato se prilikom izbora izvođača zemljanih radova, podruma i temelja mora obratiti velika pažnja na kvalitet. Temeljna ploča ne sme imati neravnine u nagibu, jer one kasnije mogu dovesti do stvaranja pukotina na montažnoj kući.

    Svi armirano-betonski elementi moraju da se suše tri nedelje pre nego što se počnu montažni građevinski radovi.

    3.4. Radovi montaže - podizanje montažne kuće

    Kada se završe svi poslovi niskogradnje, sledi visokogradnja, tačnije, sklapanje objekta. U toj fazi već se radi o montažnoj gradnji. Kamioni dovoze pojedinačne delove i elemente na gradilište, a zatim ih dizalice podižu i postavljaju na njihova mesta. Delovi se jedan za drugi fiksiraju posebnim zavrtnjima, a cela kuća mora biti ankerisana za temeljnu ploču da bi se obezbedila ukrućenost konstrukcije.

    3.5. Završni radovi

    Kada se cela kuća postavi i osigura, vreme je za završne radove. Tu spadaju postavljanje parketa i keramičkih pločica, montaža stepeništa, ograda, sistema za grejanje i hlađenje, ugradnja stolarije i rasvete. Kada se ti radovi završe, prelazi se na opremanje kuće.

    Podizanje montažne kuće
    Izgradnja montažne kuće je brza; kuća je gotova za par meseci

    4. Koliko vremena je potrebno za sklapanje kuće?

    Montažna konstrukcija se radi vrlo brzo. Celokupna izgradnja (od zemljanih radova do useljenja) ne bi trebalo da traje više od 3-4 meseca. Od toga, zemljani radovi i betoniranje oduzimaju najviše vremena, jer nakon betoniranja mora da se čeka da se beton sasvim osuši. Podizanje i sastavljanje montažnih delova kuće je mnogo brže: glavni konstruktivni elementi se podižu za oko nedelju dana, a zatim počinje izvođenje završnih radova u podignutom i dobro zaštićenom objektu. To obično traje nekoliko nedelja.

    5. Montažna kuća je gotova - šta sad?

    Većina proizvođača pruža podršku kupcima i nakon završetka izgradnje. Najčešće se posle godinu dana vrate na imanje da provere kako sve funkcioniše i ima li nekakvih problema. Naravno, ako ih pozovete, doći će i ranije pošto je objekt u garantnom roku. Proizvođači montažnih kuća za svoje proizvode daju višedecenijske garancije i kao ozbiljne firme drže do toga.

    U dokumentaciji koju dobijete na primopredaji ključeva nalaze se svi pojedinačni garantni listovi i uputstva za upotrebu uređaja i opreme instalirane u vašem domu. Naravno, garancije se odnose samo na delove koje proizvodi firma za montažne kuće, ali ne i na ugradnu stolariju, toplotne pumpe i slično. Za navedene artikle morate se obratiti njihovom proizvođaču.

    Predlažemo da vam ne bude teško da pažljivo pročitate sve dobijene dokumente da biste u slučaju potrebe znali kome da se obratite.
    Stručni članak 1106
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Montažne kuće?

    Imamo čak 683 izvođača radova za područje Montažne kuće:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 683 izvođača radova za područje Montažne kuće
    8.7
    0

    HOUSE OF SCANDINAVIA DOO BEOGRAD


    8.8
    0

    Ljuba-Gradnja


    9
    0

    ART INTERIOR


    10
    0

    AKADEMIK GOLD DOO ZLATIBOR


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana