Za područje
    b2c

    Načini otvaranja prozora

    Članak je pregledalo čak 880+ korisnika
    Uz širok izbor raznih vrsta i tipova prozora, postoje i različiti načini otvaranja prozorskih krila čime se mogu zadovoljiti najrazličitije potrebe i zahtevi kupaca. Način otvaranja određenog prozora često zavisi od namene prostorije: tamo gde postoji potreba za ventilacijom postavljaju se prozori čija se krila otvaraju, dok se u drugim, kada je prioritet samo osvetljenje, postavljaju fiksna okna ili prozori koji se ne otvaraju. Klizni prozori–vrata se mahom ugrađuju na terasama i balkonima, zbog stalne potrebe za izlaskom i ulaskom, pošto obezbeđuju kontinuitet prolaska i vezu sa prirodom.
    Stručni članak 880
    otvaranje prozora
    Imamo čak 1771 izvođača radova za područje Prozori:

    1. Otvaranje prozora: fiksna okna

    1.1. Fiksni prozori se ne otvaraju

    Za fiksna okna, odnosno, prozore, karakteristično je to da nemaju krilo za otvaranje, pa obezbeđuju samo osvetljenje. Postavljaju se na mesta ili u prostorijama gde je potreba za ventilacijom minimalna ili je uopšte nema, ili su kombinovani sa prozorima koji se otvaraju. Oni se koriste za provetravanje prostorije, dok fiksni samo propuštaju svetlost. Spadaju u sasvim pristupačne varijante, pošto nemaju nikakve okove ni mehanizme.  Maksimalna preporučena dimenzija za ovakve jednokrilne fiksne prozore je približno 180x110 cm.

    1.2. Koliko košta fiksni prozor?

    Za fiksno okno standardnih dimenzija 120x120 cm, platićete od 85 EUR pa naviše. Ono što je bitno sa stanovišta cene jeste da su fiksni prozori i do 50% jeftiniji od ostalih (jednokrilnih, dvokrilnih). Dodatne informacije možete pročitati u drugim člancima na našem sajtu ili nam poslati upit, pa će vam proizvođači i ponuđači poslati svoje ponude.

    2. Prozori koji se otvaraju: jednokrilni prozori

    2.1. Od čega je sastavljen jednokrilni prozor?

    Jednokrilni prozor se sastoji od okvira i jednog prozorskog krila koje se može otvoriti udesno ili ulevo, odnosno na unutra ili upolje. Za efikasno i brzo provetravanje prostorije, preporučljivo je da se prozorsko krilo potpuno otvori, pošto je potrebno samo 10 minuta da se prostorija sasvim provetri. Dakle, za brzu i efikasnu ventilaciju celog stana (kuće), otvorite sve prozore i stvorite promaju. To valja ponoviti 3-4 puta dnevno.

    Savet stručnjaka iz firme VERANDA D.O.O. 

    1.Šta je ono što kompaniju Veranda d.o.o. izdvaja u odnosu na konkurenciju?

    Mi smo, pre svega, porodična kompanija. Osnovani smo kao porodična kompanija i u biznisu smo uvek fokusirani na porodicu. Naša ponuda, asortiman, uslovi plaćanja, kvalitet ponude, brzina montiranja, sve je prilagođeno porodici. Od osnivanja 2012. godine do danas u poslu se dosta toga promenilo, ali je jedno ostalo isto - naš klijent je uvek na prvom mestu i naš klijent je uvek u pravu. Kad radimo za klijenta radimo kao što bismo radili za sebe: najbolji kvalitet po najpristupačnoj ceni: brzo, kvalitetno i pre svega uredno. Da porodica koja je kod nas poručila stolariju ujutru, u stanu sa starom stolarijom, može da primi naše montere i isto veče u čistom stanu prespava sa novom stolarijom. Građevinarstvo je biznis koji bukvalno "podiže prašinu". Kad kupite prozor, nije isto kao da ste kupili lek iz apoteke. Ali, kad radimo u tuđoj kući ponašamo se kao da smo u svojoj. Ugrađujemo najbolji kvalitet stolarije po pristipačnoj ceni i stan ostavljamo u urednom stanju, kao što bismo ostavili svoju kuću, kad bismo radili za nas.

    2. Obzirom da u svojoj ponudi imate i drvene prozore, koliko su oni trenutno popularni na tržištu i da li su PVC prozori prema Vašem stručnom mišljenju bolji od drvenih

    Nažalost, drveni prozori zbog cene su nepopularni na našem tržištu. Generalno gledano drvo je prirodni materijal i ne može se porediti sa plastikom i metalima. Drvo oplemenjuje prostor, prirodni materijali "dišu". To ne znači da tu gde je drvena stolarija ima i promaje, već da kod nas ekološka svest nije toliko razvijena i klijenti više traže PVC stolariju, jer je cenovno konkurentnija i energetski je efikasna, jer zamenom stolarije smanjujete račune za grejanje i do 30%. Ali, to je moguće postići i prirodnim materijalima, kao što je drvo uz kombinaciju sa našim troslojnim staklopaketom, gde se postiže prirodna cirkulacija, ali odlična izlolacija, ali i energetska efikasnost.

    3. Bavite se i zastakljivanjem terasa, kako se može sve uraditi zastakljivanje terase, a koja opcija je po Vama najbolja?

    Zastakljivanje balkona, lođa i terasa su svakodnevno naši izazovi. Mogu se zastakliti na više načina, a najbolji vid zastakljivanja je profilima koji ne smanjuju staklene površine i koji ne zaklanjaju vidik. Gde klijenti imaju isti, stari pogled na svet oko sebe, ali i zaštitu od vetra, sunca, kiše i snega. Poenta zastakljivanja terasa je da klijent ima što više svetlosti i naravno da ti sistemi zauzimaju što manje prostora. Ali i da klijentu ostavljaju mogućnost širokog kontakta sa okolinom, odnosno da imaju dodir sa prirodom svaki put kad to požele, a da naši montažni sistemi ne zauzimaju puno prostora.

    4. Pored drvenih prozora i zastakljivanja terasa, za koje još usluge naši korisnici mogu da kontaktiraju firmu Veranda d.o.o.?

    Pored proizvodnje stolarije u našem asortimanu imamo i sve ono što porodici treba da opremi stan ili kuću od drveta, stakla ili PVC-a... Imamo širok asortiman zavesa, koje se prilagođavaju za dnevno i noćno svetlo. Ugradne tuš-kabine koje maksimalno iskorišćavaju prostor, zatim komarnike, roletne, pregrade od kaljenog stakla, zidna ogledala. Naši klijenti nas uglavnom kontaktiraju direktno i preko preporuke sa konkretnim zahtevom. Uvek se trudimo da ponuda bude individualna, u zavisnosti od potrebe klijenta, kao i od njihovih želja i mogućnosti.

    G-đa Dušica Jovanović, VERANDA D.O.O. 

    2.2. Otvaranje prozora na „kip/kant“

    Otvaranje prozorskog krila na „kip/kant“ je zapravo samo iskošenje krila pod oštrim uglom, čime se u prostoriju pušta minimalna količina svežeg vazduha. Ta vrsta ventilacije dobro dođe u slučaju lošeg vremena, kada zbog spoljnih faktora (kiše, snega, vetra) ne želite ili ne možete da širom otvorite prozore. U stambenim zgradama gde su obično predviđeni manji zidni otvori ugrađuju se standardni jednokrilni prozori. Maksimalne dimenzije u tim slučajevima su oko 140x140 cm.

    Šta je sa cenama? Za PVC jednokrilne prozore dimenzija kakve su mahom kod nas, recimo, 60x120 cm ili 80x160 cm, izdvojićete između 85 i 160 EUR, dok prozori istih dimenzija ali sa drvenim okvirom mogu biti i za 40% skuplji.
    Otvaranje prozora na „kip/kant“ je odličan način provetravanja prostorija kada niste kod kuće
    Otvaranje prozora na „kip/kant“ je odličan način provetravanja prostorija kada niste kod kuće

    3. Dvokrilni prozori

    3.1. Otvaranje prozora sa dva krila

    Za dvokrilne prozore je karakteristično da ih čine okvir i dva krila. Ta prozorska krila mogu biti simetrična - istih dimenzija ili asimetrična - različitih dimenzija, naravno, u zavisnosti od mesta i raspoloživog prostora. Dvokrilni prozori se zbog većih dimenzija najčešće ugrađuju u porodične kuće i stanove, budući da obezbeđuju više svetlosti, a njima se lako rukuje i lakše se održavaju od onih najvećih - panoramskih.

    U osnovi postoje dve vrste dvokrilnih prozora:

    • dvokrilni prozori sa stubom/nosačem u sredini i
    • dvokrilni prozori bez stuba/nosača.

    3.2. Dvokrilni prozori sa stubom/nosačem u sredini

    Ova vrsta prozora, na račun fiksne konstrukcije, zapravo takozvanog „T“ nosača, omogućava otvaranje oba prozorska krila i u horizontalnom i u vertikalnom smeru. Maksimalna preporučena dimenzija ove vrste prozora treba da je 250x220 cm.

    3.3. Dvokrilni prozori bez stuba/nosača u sredini

    Kod ove vrste konstrukcije prozora bez nosača u sredini, krila se istovremeno mogu otvarati samo horizontalno, a vertikalno tek jedno. Maksimalno dozvoljene dimenzije su 200x140 cm. Dvokrilni PVC prozori dimenzija 200x150 cm koštaju od oko 230 EUR pa naviše. Isti takvi, ali drveni, biće za oko 40% skuplji.

    Krovni prozori donose prirodno svetlo u potkrovlje
    Krovni prozori donose prirodno svetlo u potkrovlje

    4. Krovni prozori

    Baš kao i zidni, krovni prozori se takođe razlikuju po načinu otvaranja. Dele se u dve osnovne grupe:

    4.1. Klasični krovni prozori

    Klasičan dizajn krovnih prozora može se prepoznati po tome što se kvaka nalazi na gornjoj strani okvira. Glavna prednost je u tome što bez problema može da se popuni prostor ispod prozora, jer kod ovakvog otvaranja ništa ne smeta i kvaka može lako da se dohvati.

    4.2. Panoramski krovni prozori

    Kvaka se nalazi na donjoj strani panoramskog prozora. Slabošću se može smatrati to što se ispod takvog prozora ne može postaviti nameštaj, da bi on uopšte mogao da se otvara. Prednost otvaranja panoramskih krovnih prozora je u tome što pružaju bolji pregled, bolja je prirodna ventilacija i bolje iskorišćenje prirodnog svetla.

    4.3. Koliko koštaju krovni prozori?

    Krovni prozori su oko 150-300 EUR pa naviše, u zavisnosti od materijala, zastakljenja, načina otvaranja i drugih karakteristika. Za klasičan krovni prozor sa drvenim ramom platićete oko 300 EUR, dok bi panoramski mogao biti oko 500 EUR. Plastificirani krovni prozori sa drvenim jezgrom su čak i skuplji od drvenih za oko 20%.

    Stručni članak 880
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Prozori?

    Imamo čak 1771 izvođača radova za područje Prozori:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1771 izvođača radova za područje Prozori
    9.2
    0

    MIRSAD SURDULI PR ILMO 2019


    9.6
    0

    LIBRA


    9.7
    0

    DEJAN KRAVIĆ PR ZANATSKA RADNJA PLUS PROFILI BAČKI JARAK


    9.5
    0

    VS-PLAST


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana