Za područje
    b2c

    Građevinska sezona 2023. najavljuje velike razlike između izvođača i investitora

    Članak je pregledalo čak 2347+ korisnika
    Godina 2022. bila je vrlo turbulentna za građevinsku industriju, zbog čega smo sproveli opsežno istraživanje na Mojmojster/Daibau platformi u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Pitali smo izvođače i investitore kakvi su im planovi za 2023. godinu i kako su poskupljenja uticala na tekuće i planirane projekte? Da li će se pozitivan trend za građevinsku industriju zadržati i u 2023. godini uprkos negativnim ekonomskim prognozama ili ćemo biti svedoci smanjenja broja novih projekata izgradnje i renoviranja?
    Stručni članak 2347
    gradjevinski radovi gradjevinska sezona
    Imamo čak 4166 izvođača radova za područje Građevinski radovi:

    Kako je povećanje cena materijala i usluga uticalo na cene projekata koji se sada realizuju?

    U Sloveniji je izgleda sezona prošla sa najnižim poskupljenjima projekta, sudeći prema podacima koje smo prikupili uz pomoć naših posetilaca i korisnika. Za većinu slovenačkih korisnika poskupljenje ukupne cene projekta kretalo se između 10% i 40%. Najveći broj njih je poskupeo između 20% i 30% u odnosu na ukupne vrednosti investicija. Samo 5,4% ispitanika uspelo je da dovede projekt do kraja bez povećanja finalnih troškova, dok je za 7,6% projekata cena porasla za više od 50%.

    Situacija je bila mnogo gora u Hrvatskoj i Srbiji. U Hrvatskoj je čak 21,3% projekata poskupelo za više od polovine početnog iznosa, dok je u Srbiji ta cifra bila još veća: 25,9%.

    U Hrvatskoj je 64% projekata poskupelo za više od 30%, dok ih je u Srbiji poskupelo čak 72%.

    grajevinska-sezona-23-odlaganje-projekata.jpg

    Kako su na povećanje cena reagovali oni koji su svoje projekte planirali u 2022. godini?

    Povećanje cena imalo je veliki negativan uticaj na građevinske projekte u 2022. U Sloveniji je tek 25% projekata završeno u planiranom obimu. Ova cifra je mnogo manja za naše južne susede. U Srbiji se tek 12% investitora odlučilo da realizuje projekte onako kako je to prvobitno i bilo planirano. U Hrvatskoj je, međutim, ova brojka najniža: jedva da je 9,5% projekata završeno u prvobitnom obimu.

    Mnogi investitori su se u 2022. godini predomislili. 22% svih projekata u Sloveniji i Hrvatskoj odloženo je zbog poskupljenja materijala i usluga, iako su njihove realizacije prvobitno bile planirane upravo za 2022. U Hrvatskoj je ta cifra 15,8%.

    Koliko ozbiljne komplikacije mogu izazvati poskupljenja, najrečitije pokazuje udeo investitora prinuđenih da prekinu gradnju iako su realizacije već bili počeli. U Sloveniji je negativan efekt poskupljenja bio najmanji, pošto je samo 18,4% svih anketiranih investitora odlučilo da prekine svoje projekte. U Srbiji i Hrvatskoj situacija je mnogo gora - u Srbiji je dobrih 37% investitora obustavilo radove, a u Hrvatskoj svega jedan odsto manje.

    Dve dodatne mere za koje su se mnogi investitori odlučili 2022. godine da bi ipak uspešno realizovali svoje projekte jesu smanjenje obima izgradnje ili renoviranja i/ili preispitivanja izbora materijala, pri čemu su se neki od njih opredelili za materijale jeftinije od prvobitno planiranih. U proseku, 25% investitora je smanjilo cenu svog projekta na jedan od ova dva načina.

    gradjevinska-sezona-projekti-22.jpg

    Šta investitori očekuju u 2023. godini?

    Istraživanjem je obuhvaćen i veliki deo korisnika koji su svoje projekte izgradnje i renoviranja planirali za 2023. Zanimalo nas je kako budući investitori gledaju na činjenicu da su se poslednjih meseci visokim cenama pridružili još lošiji uslovi za lizing kredita i opšta ekonomska neizvesnost vezana za narednu godinu.

    Ispostavilo se da su izgledi za 2023. čak nešto lošiji od stanja investicija u 2022. Od svih anketiranih investitora koji planiraju svoje projekte za 2023. godinu, najveći broj njih odlučio je da odloži izgradnju u Srbiji (48%). Samo manji procenat hrvatskih investitora će gradnju odgoditi za vreme kada će tržišni uslovi postati povoljniji. Najveća su očekivanja za slovenačko tržište: svega 32,8% investitora namerava da odloži svoje projekte. Međutim, u poređenju sa 2022, ovo je i dalje povećanje od 14,4 procentnih poena.

    Slovenački investitori su izgleda, uopšteno gledano, otporniji na probleme vezane za povećanje cena usluga i materijala koliko i na pooštravanje uslova kreditiranja. U 2023. godini 22% njih neće menjati svoje planove, što je znatno veći udeo projekata nego u Srbiji (12,1%) i Hrvatskoj (9,9%), gde će poskupljenja uticati na većinu projekata.

    Ispada da su se investitori na svim tržištima mahom opredeljivali za to da poskupljenja savladaju time što su uzimali zamenske građevinske materijale - jeftinije i manje kvalitetne. Druge dve najčešće mere bile su privremena obustava projekta, odnosno, odlaganje za kasnije i smanjenje obima renoviranja ili izgradnje, ne bi li snizili troškove celog projekta. U narednoj godini 27,3% investitora u Hrvatskoj, 25,4% investitora u Sloveniji te 20,6% investitora u Srbiji planira da ograniči obim izgradnje.

    gradjevinska-sezona-23-planiranje.jpg

    Šta izvođači očekuju od 2023. godine?

    Na osnovu reakcija investitora na trenutnu situaciju na građevinskom tržištu, zanimalo nas je da li i izvođači radova i ponuđači usluga imaju slična očekivanja za 2023. godinu. Ove godine nismo primetili veći pad potražnje na platformi Mojmojster/Daibau, zbog čega je veći deo godine vladala pozitivna atmosfera među izvođačima.

    Dobra polovina izvođača smatra da će potražnja za njihovim uslugama naredne godine biti otprilike koliko i ove godine. Ovo se odnosi na sva tri tržišta na kojima smo sproveli istraživanje.

    Mnogo su veće razlike u udelu izvođača koji smatraju da će se tražnja promeniti 2023. godine. Izvođači radova u Sloveniji i Srbiji su oprezni. Njih 23% veruje da će potražnja porasti, naspram 22% njih koji veruju da će tražnja opasti u odnosu na prethodnu godinu. U Hrvatskoj, s druge strane, izgleda da su izvođači mnogo optimističniji: čak 41,7% njih veruje da će potražnja rasti 2023. bez obzira na trenutnu situaciju sa cenama, kreditima i perspektivama privrede. Samo 6,9% hrvatskih izvođača je pesimistično u vezi sa 2023. godinom.

    gradjevinska-sezona-23-ocekivanja.jpg

    Šta možemo očekivati u građevinskoj sezoni 2023?

    Veliki je raskorak između očekivanja izvođača i planova investitora u vezi s gradnjom, odnosno, renoviranjima. Ako se očekivanja izvođača mogu okarakterisati kao uglavnom pozitivna, anketa među investitorima pokazuje da su oni sve oprezniji u pogledu planova za narednu godinu.

    U redovnom izveštaju o izgradnji, MojMojster/Daibau, već smo pisali da je u trećem kvartalu 2022. godine započeto 3% manje građevinskih projekata, kao i da je popunjenost rasporeda rada izvođačima opala za 9,4%, premda to nužno ne ukazuje na tržišne probleme, već na privođenje kraju sezone građevinskih radova.

    Izgledi za nastupajuće proleće za sada su dobri. U trećem kvartalu 2022. godine izdato je 11% više građevinskih dozvola nego u drugom, što može ukazivati na povećanje broja aktivnih projekata u 2023. godini.

    gradjevinska-sezona-23-odlaganja.jpg

    Analiza „namera gradnje“, koja se meri od početka 2021. godine, pokazuje da za sada broj većih projekata opada, dok se čini da ista sudbina čeka i one manje - kada se poredi četvrti kvartal sa prethodnim razdobljima.

    Materijali i osnovne sirovine stagniraju već tri kvartala: cene sirovina su u trećem kvartalu pale za 4,8%, a građevinskog materijala u proseku za 5,5%. Međutim, ukupne cene čitavih projekata su i dalje veće nego što su bile pre početka poskupljenja.

    Na tražnju u 2023. godini može negativno uticati i nepovoljna situacija u oblasti zaduživanja i nastavak loše ili čak pogoršanja opšte ekonomske situacije u našoj zemlji i širom Evrope.

    Investitori su za sada oprezni. Koliko će njih stegnuti kaiš ili odložiti početak izgradnje zavisiće uglavnom od toga šta će se dešavati u prvom kvartalu 2023. godine.
    Stručni članak 2347
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Građevinski radovi?

    Imamo čak 4166 izvođača radova za područje Građevinski radovi:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 4166 izvođača radova za područje Građevinski radovi
    10
    1

    EnterMax


    9.7
    0

    RESA GRADNJA


    9.4
    0

    Kjoto Ekoinženjering


    8.7
    0

    Trnići d.o.o


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana