Za područje

    Odgovor građevinstva na ekološke probleme - zelena gradnja!

    Članak je pregledalo čak 1224+ korisnika
    Ekološki problemi, poput zagađenja vazduha, vode, zemljišta, smanjenja biodiverziteta, povećanih emisija gasova koji stvaraju efekat „staklene bašte“, enormne količine otpada, alarmirali su poslednjih decenija čitav svet. Prouzrokovači istih su brojni, a među njima svakako prednjači industrija - sektor građevine zagađenju vazduha „doprinosi“ sa neverovatnih 23%, udeo ovog sektora u izazivanju klimatskih promena je 50%, u zagađenju pijaće vode 40% a 50% količine otpada na svetskim deponijama, dolazi upravo kao produkt sektora građevinarstva. Malo li je? Međutim, ovaj sektor je odgovorio na ekološke izazove zelenom gradnjom.
    Stručni članak 1224
    zelena gradnja
    Imamo čak 4166 izvođača radova za područje Građevinski radovi:

    U nastavku teksta definisaćemo i bliže pojasniti termin zelene gradnje, jer i dalje postoje brojne nedoumice kada je ona u pitanju. Bavićemo se i svim benefitima iste, kao i principima kojih se ona pridržava, te načinima kojima se postiže bolji kvalitet stanovanja uz zaštitu životne sredine i smanjen pritisak na prirodu.

    Savet stručnjaka iz firme NATAŠA KOMLJENOVIĆ PR AGENCIJA ZA PROJEKTOVANJE I INŽENJERING ARHINGREEN NOVI SAD

    1. Kada se prvi pojavio koncept zelene gradnje (kada je dobio veću medijsku i svetsku pažnju)?

    Tokom 60-ih godina prošlog veka, u vreme energetske krize fosilnih goriva javlja se ideja o razvoju zelene gradnje. Inicijativa se javila sa idejm i željom za većom brigom o životnoj sredini i efikasnijem krišćenju energenata, a nešto kasnije budi se i svest o socijalnom unapređenju. 
    Tako 1987.godine definiše se pojam održivog pristupa, gde se misli na proces/procese koji zadovoljavaju potrebe sadašnjosti bez ugrožavanja budućih generacija u realizaciji njihovih potrebe (svakako odnosi se i na zelenu arhitekturu). Pojam je definisan od strane Svetske komisije za životnu sredinu i razvoj. 
    Od tog momenta, iako društvo postaje svesno da nema budućnosti bez održivosti, svedoci smo da sporo napredujemo u primeni.

    2. Šta tačno podrazumeva zelena gradnja?

    Zelena gradnja je kompletan proces/ciklus koji počinje idejom, projektovanjem, izvođenjem, upotrebom i nakraju održavanjem objekta na principima održivosti. Može se reći, da se termin zelena gradnja odnosi na celokupnu udobnost i funkcionalnost objekta kroz njegovo kompletno životno razdoblje.
    Mogo faktora utiče na kvalitet zelene gradnje, a ključni su principi održivosti koji doprinose kvalitetu: iskorišćenost građevinskog prostora, zbrinjavanje otpada, povezanost sa susedstvom, racionalna potrošnja vode, racionalna potrošnja energije, upotreba obnovljivih izvora energije, primena zelenih krovova, primena zelenih zidova, uvđenje elemenata zelenila u enerijer objekta itd.
    Zabluda je da je zelena gradnja stvaranje objekata koji se baziraju samo na uštedi energije, akcenat je na kreiranju kvalitetnijeg i ugodnijeg životnog prostora. Osnovna i najvažnija prednost koncepta zelene gradnje što se obraća pažnja na celokupni životni vek objekta od ideje, preko realizacije do upotrebe i održavanja objekta.

    3. Koje su prednosti zelene gradnje?

    Savremenom čoveku je koncept zelene gradnje više nego neophodan, jer pored uštede energije u dužem vremenskom periodu, tu je i smanjena potreba za servisiranjem i održavanjem primenjenih sistema.
    Sistem zelene gradnje je svakako skuplji od klasične gradnje ali, uloženo se tokom godina višestruko vraća u kostantnoj mogućnosti za uštedom energije tokom vremena, a o komforu i udobnosti suvišno je govoriti.
    Naročito bih pomenula još jedan izuzetno važan aspekt a to je utočište posle napornog i stresnog dana ili stvaranje ambijenta koji pozitivno utiče na naše fizičko i mentalno zdravlje. Jer koncept pruža da savremeni čovek ponovo uspostavi kontakt sa prirodom od koje se odvojio/otuđijo.

    4. U kojoj meri je zelena gradnja zastupljena u Srbiji? 

    Koncept zelene gradnje kod nas je tek u povoju. Prve naznake sistemskog uređenja ovog koncepta kod nas kreće 2012.g kada je zakonski regulisana obavezna izrada Elaborata energetske efikasnosti objekta, kako za nove objekte tako i za rekonstrukciju i energetsku sanaciju objekata. Ovim je uspostavljen energetski razred objekata od ( „G“ do „A+“ oznake)  je definisana maksimalna dozvoljena godišnja potrošnja finalne energije za grejanje (kWh/m2) i to posebno za nove objekte i posebno za postojeće objekte.
    Energetski efikasna zgrada je zgrada koja troši minimalnu količinu energije uz obezbeđenje potrebnih uslova komfora.
    •    Vazdušni komfor
    •    Toplotni komfor
    •    Svetlosni komfor
    •    Zvučni komfor
    Pored navedene klasifikacije u svetu je već neko vreme u primeni LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Ovaj certifikat najpoznatiji je način vrednovanja zgrada sa aspekta zelene gradnje i uspostavljen je kao standard u celom svetu. Sastoji se od 5 glavnih elemenata: dizajn i konstrukcija zgrade, dizajn i konstrukcija enterijera, upravljanje i održavanje zgrade, razvoj okruženja/susedstva, gradnja porodičnih kuća.
    Prema podacima Saveta zelene gradnje Srbije, kod nas je od 2013. godine izgrađeno 33 objekta sa LEED serifikatom i oni su većinom komercijalne namene. 

    Na kraju bih napomenula... 
    Arhitektura je oblast koja nema budućnosti bez održivosti i zelenog pristupa jer je veliki uticaj koji vrši kroz razna polja primene.
    Ekonomski razvoj prouzrokovao je veću proizvodnju građevinskog materijala, intenzivniju izgradnju stambenih, poslovnih, industrijskih objekata… a ujedno su se ove aktivnosti reflektovale na veću potražnju građevinskog zemljišta, a sve navedene aktivnosti negativno utiču na globalni ekosistem.
    Zato je izuzetno važno preuzeti odgovornost za uticaj koji arhitektura vrši na životnu sredinu, kako bi i buduće generacije mogle da realizuju svoje potrebe.

    G-đa Nataša Komljenović, NATAŠA KOMLJENOVIĆ PR AGENCIJA ZA PROJEKTOVANJE I INŽENJERING ARHINGREEN NOVI SAD

    Šta je zelena gradnja?

    Naši preci su, u prošlosti, živeli u skladu sa prirodom i znali da poštuju njena načela. Birali su lokaciju za svoj dom u odnosu na postojeće klimatske uslove, odnosno tako da maksimalno iskoriste sunčevu svetlost, a zaštite se od vetrova, koristili su lokalne materijale za izgradnju i opremanje svojih kuća, sadili drveće tamo gde treba da se obezbedi hlad i zaklonjenost.

    Rastući broj svetskog stanovništva i nagla urbanizacija, doveli su do toga da se ova načela u građevinarstvu skoro u potpunosti zaborave, međutim, ona se vraćaju na velika vrata upravo kroz zelenu gradnju.

    Zelena gradnja se može definisati kao odgovor građevinske industrije na izazove klimatskih promena, ali i drugih ekoloških problema. Propagira primenu lokalnih resursa a sve sa ciljem ojačavanja domaće ekonomije, zapošljavanja i usavršavanja radne snage. U fokusu zelene gradnje je premošćavanje novih izazova u građevinarstvu, uz očuvanje resursa i energije, a rezultat istog su novi, ekološki materijali na tržištu, pametna ulaganja i izgrađeni objekti u kojima je povećan kvalitet stanovanja uz dugoročno očuvanje prirodnih resursa.

    Zasniva se na primeni tehničko-tehnoločkih znanja u svakoj fazi gradnje: od urbanističkog planiranja, arhitektonskog projektovanja, samog načina izgradnje i korišćenja kvalitetnih a održivih materijala pritom, do pravilnog i stručnog održavanja i korišćenja objekta, a rezultat je povećan kvalitet života njegovih stanara i redukcija uticaja građevinskog sektora na ekološke probleme. Najvažnijim odlikama zelene gradnje smatraju se: manja emisija ugljen - dioksida, manja potrošnja energije, kao i pijaće vode, koja je nedostupna velikom broju svetske populacije. Stoga i ne čudi činjenica da zelena gradnja u Evropi danas predstavlja jednu od najznačajnijih mogućnosti za održivi rast na nacionalnom, kao i na globalnom nivou.

    Zeleni objekti su oni objekti koji se grade po principima održive gradnje, a živeti u istima znači živeti zdravije, kvalitetnije i u skladu sa prirodnim načelima. Objekti koji su nastali kao rezultat zelene gradnje dugotrajniji su i troše manje energije. Šta to znači? Vaši računi će biti manji, jer ćete uštedeti dosta novca na grejanju i hlađenju, optimalno ćete koristiti prirodne resurse kao što su vetar, sunce i voda, a ujedno će vaša kuća „disati”. 

    Zamena stolarije
    Dotrajala stolarija je čest uzrok stvaranja toplotnih mostova

    Kako se postiže zelena gradnja?

    Kao što smo naveli, zelena gradnja obezbeđuje redukciju potrošnje energije u svim fazama životnog veka zgrade - od ideje i realizacije, do krajnje esksploatacije. Energetski resursi su sve nedostupniji i skuplji, a zelenom gradnjom se postiže njihovo racionalnije i efikasnije korišćenje. Istovremeno su građevine nastale zelenom gradnjom jeftinije za održavanje i prijatnije za život.

    Zelena gradnja postiže ovakve benefite na različite načine. Uz pravilnu orjentaciju vaše kuće, sunčeva energija biće maksimalno iskorišćena i na taj način ćete obezbediti besplatnu prirodnu toplotu tokom zimskih meseci, ili izbeći previše sunčevog svetla tokom letnjih meseci, čime se štedi na klimatizaciji. Dakle, projektovanje održive zgrade počinje od izbora lokacije, jer će upravo ona imati presudan uticaj na potrošnju energije.

    Cilj zelene gradnje jeste smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva, a pospešivanjem energetske efikasnosti objekata smanjuje se ukupna potrošnja energije. Energetska efikasnost se može definisati kao obezbeđivanje optimalnih uslova života i rada ali sa manjom potrošnjom energije, a samim tim i nižim mesečnim računima. To se obezbeđuje merama energetske efikasnosti. Prva mera je svakako adekvatna toplotna izolacija objekta, ona daje najveće uštede na duži rok. Prvobitno se misli na fasadnu izolaciju, ali se obraća pažnja i na krov, jer se energija lako gubi na sve strane kada nije obezbeđena izolacija. Druga mera je zamena stolarije koja je dotrajala, ona je čest uzrok stvaranja toplotnih mostova, odnosno mesta povećanog prenosa toplote iz unutrašnjosti u okolinu. Treća mera obezbeđivanja energetske efikasnosti je promena načina grejanja, najčešći izbor su toplotne pumpe koje koriste prirodne, obnovljive resurse za grejanje prostorija i vode, kao i zamena kućnih aparata onima koji su energetski efikasniji, pri tom se obraća pažnja na energetski razred zapisan na nalepnici. 

    Prilikom kupovine električnih aparata obratite pažnju na energetski razred zapisan na nalepnici
    Prilikom kupovine električnih aparata obratite pažnju na energetski razred zapisan na nalepnici

    Prednost energetski efikasnog objekta je i povoljna mikroklima tokom cele godine, nema hladnih zidova, a samim tim ni buđi i vlage - vaš dom „diše”. Prema tome, nema naglog hlađenja nakon prestanka grejanja, a nakon prestanka hlađenja neće biti naglog zagrevanja. Tu je još jedan benefit - vaša kuća će se bolje kotirati ukoliko se odlučite na prodaju; jedno od prvih pitanja koje potencijalni kupci postavljaju prilikom razgovora jeste: kakva vam je izolacija?

    Zelena gradnja podrazumeva i upotrebu obnovljivih građevinskih materijala. Teži se upotrebi recikliranih materijala ili korišćenju materijala koji se mogu iznova upotrebiti kada su stručno uklonjeni iz srušenih građevina, jer se upravo recikliranjem stvaraju materijali za nove proizvode, a samim tim smanjuje eksploatacija sirovina. Osim toga, koristi se drvo iz održivih izvora, ali i lokalni materijali - ovim se smanjuje transport materijala i pospešuje lokalna ekonomija. Cilj je izbegavanje materijala sa visokom emisijom isparljivih organskih jedinjenja.

    Benefiti zelene gradnje

    Glavne dobrobiti zelene gradnje sasvim su jasne: finansijska ušteda i veća udobnost stanovanja, uz brigu o prirodnom okruženju. Uz rastuće cene energije i potrošnju neobnovljivih izvora, domovi koji su energetski efikasni sve više dobijaju na ceni. Kada je reč o većoj udobnosti stanovanja koja se postiže zelenom gradnjom, ona podrazumeva prijatne temperature bez većih kolebanja tokom cele godine, optimalno osvetljen i osunčan dom.

    Jedno je sigurno - moramo graditi odgovorno kako se generacije koje ostaju iza nas ne bi suočile sa još gorim posledicama ekoloških problema. Građevinarstvo je jedna od najvažnijih grana privrede ali i jedan od najvećih zagađivača prirode, a popularizacijom zelene gradnje njen negativan uticaj na istu će biti redukovan, dok će kvalitet života ljudi u zatvorenim prostorima biti umnogome poboljšan. 

    Stručni članak 1224
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Građevinski radovi?

    Imamo čak 4166 izvođača radova za područje Građevinski radovi:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 4166 izvođača radova za područje Građevinski radovi
    9.7
    0

    RATKO MITROVIĆ CONSTRUCTION DOO ČAČAK


    9.2
    0

    COLOR ŠTRAFTA


    9.7
    0

    RESA GRADNJA


    10
    10

    DiShome TIM doo Beograd


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana