Za područje

  Kolika mora da je debljina estriha?

  Članak je pregledalo čak 39493+ korisnika
  Na debljinu estriha utiču različiti faktori, između ostalog i to da li se ispod estriha nalazi podno grejanje ili ne. Inače, postoje vrste estriha standardnih debljina koje se koriste u individualnim i javnim stambenim i drugim objektima.
  Stručni članak 39493
  omiljen
  debljina estriha
  Imamo čak 365 izvođača radova za područje Cementna košuljica, mokri estrih:

  1. Debljina estriha

  Za porodične kuće uglavnom se koristi klasični cementni estrih razreda E225. Klasičan estrih se sastoji od prirodnog peska, cementa, čiste vode. Najtanji cementni estrih je 4,5 cm, a najdeblji 8 cm. Rekli bismo da se projektanti zato najčešće odlučuju za debljinu između 5 i 6 cm. Cementni estrih se u najvećem broju slučajeva postavlja preko toplotne i zvučne izolacije od koje se odvaja slojem specijalne folije.

  2. Debljina estriha za podno grejanje

  2.1. Prava debljina estriha je vrlo važna

  Debljina sloja preko podnog grejanja mora se tačno odrediti, pošto pretanak ili predebeo estrih može prouzrokovati probleme s grejanjem. Debljem estrihu treba više vremena da se zagreje čime se troši više struje, premda takav i duže drži prostor zagrejanim. A ako estrih ispadne pretanak, u opasnost se dovode cevi podnog grejanja jer mogu da se oštete. U svakom slučaju, minimalna debljina estriha uvek zavisi od toga da li se postavlja podno grejanje ili ne. Toga radi, važna je i vrsta estriha pošto ima različitih načina obrade.

  Minimalna debljina estriha koji se izliva nije jednaka debljini onog koji se montira. 

  2.2. Standardna debljina estriha

  Po DIN standardu 2 najtanji sloj estriha u stambenim objektima, od vrha cevi podnog grejanja, mora da je 4 cm. Kada se koriste sistemske ploče s ispupčenjima (čepaste ploče/membrane) onda je - kada se sva ispupčenja „zaliju“ - sloj estriha već 1,5 cm te je konačna debljina 5,5 cm. Ako se ugrađuje i inače predviđena debljina između 5-6 cm, u zavisnosti od proizvođača cevi za grejanje, onda ima mesta još i za završni sloj iznad estriha.

  Kada se koriste sistemske ploče s ispupčenjima, sastav poda treba da je: preko ploče prvo ide sloj izolacije, odnosno, stiropora EPS100, pa onda sistemske ploče s ispupčenjima od 5,5 cm koje se estrihom zaliju tako da ukupna debljina tog sloja bude 5-6 cm i zadnji dolazi zaključni sloj - zapravo, neka podna obloga po izboru.

  Deblji sloj estriha preko podnog grejanja akumulira i više toplote, koju potom ispušta u prostor
  Deblji sloj estriha preko podnog grejanja akumulira i više toplote, koju potom ispušta u prostor

  3. Minimalna debljina estriha za podno grejanje

  3.1. Podno grejanje i estrih - idealna kombinacija

  Verovatno ste mnogo puta čuli da su podno grejanje i estrih idealna kombinacija. To je tačno, ali hajde da vidimo zašto. Estrih i podno grejanje su, pre svega, kompatibilni zbog načina ugradnje. Kada se postavljaju cevi za podno grejanje, estrih se jednostavno izliva preko njih. Slojevi se ne dupliraju nepotrebno, pošto estrih i podno grejanje onda postaju jedinstven, celovit element.

  Drugi razlog leži u relativno povoljnoj toplotnoj provodljivosti estriha. Ovo je slično toplotnoj provodljivosti kamena, što znači da se materijal polako zagreva, a zatim postepeno i tokom dužeg vremenskog perioda emituje toplotu u prostoriju. Ovo je idealno u smislu potrošnje energije, jer omogućava da se pod zagreje na konstantnih 20-21° (sobna temperatura), a prostorija će početi da se postepeno zagreva i dugo će ostati prijatno topla.

  3.2. Idealna minimalna debljina estriha za podno grejanje

  Idealna minimalna debljina estriha za podno grejanje prvenstveno zavisi od vrste estriha koju ćete postaviti. Samorazlivni estrih omogućava manju debljinu. Tanji estrih omogućava veću debljinu završnog sloja poda, što može biti veoma zgodno ako se konačna visina poda ne može promeniti jer se radi o renoviranju postojećeg objekta ili iz nekog drugog razloga. Tanji estrih iznad podnog grejanja znači i manje troškove i manje opterećenje međuetažne ploče, što je ponekad neophodno.

  Međutim, treba imati na umu da što je estrih deblji akumulira više toplote, koja se potom prenosi u prostor, pa je zato deblji estrih preko podnog grejanja energetski efikasniji. Preporučuje se da estrih preko podnog grejanja bude najmanje 5 cm, najbolje 7 cm ili više - ako je to naravno izvodljivo, s obzirom na ograničenja visine, cene ili težine.

  Iako deblji estrih akumulira više toplote, ne bi trebalo da bude ni predebeo, jer u tom slučaju može doći do problema sa samim sistemom za podno grejanje.

  3.3. Opšte pravilo: debljina estriha preko podnog grejanja

  Pravilo „dobre prakse” kako se to kaže, nalaže da debljina klasičnih estriha za podno grejanje treba da predstavlja oko 40% ukupne visine poda zajedno s izolacijom. To znači da izolacija predstavlja 60%, a estrih 40% visine poda. Nema ničeg lošeg ni u odnosu 50-50% ili čak suprotno, odnosno 60% estriha i 40% izolacije.

  4. Estrih - cena

  Cena za mokri estrih, odnosno, klasični cementni estrih debljine 5 cm s ugrađenom mikroarmaturom je oko 10 EUR/m2.

  5. Šta kažu stručnjaci:

  Estrih je osnova svake kuće, jer predstavlja osnovni sastav poda po kome se krećete, a podnim oblogama daje stabilnu podlogu. Čak i ako nije vidljiv u gotovom objektu, ključni je element za visok kvalitet celine i komfor stanovanja - zato je vrlo važno izabrati pravi.

  Estrih za novogradnju i renoviranje

  Kvalitetna i profesionalna ugradnja estriha je veoma važna, jer od toga zavisi i kvalitet završnih radova koji slede. Estrihom u novogradnji dodatno se ravnaju betonske podne ploče, a pri adaptacijama i renoviranjima starih objekata obezbeđuje se bolja pohodnost i čvrstina podne površine. Velika prednost novih vrsta estriha je u tome što su svi odlični za kombinovanje sa podnim grejanjem.

  Smanjenje buke

  Nove vrste estriha karakteriše i to da smanjuju prolaz zvuka, što je posebno važno u javnim zgradama, čime se sprečava širenje udara ili buke putem elemenata konstrukcije.

  Estrih takođe prigušuje širenje zvuka kroz instalacije koje prolaze ispod plafona.

  Homogena obrada

  Gotove smese novih vrsta estriha su ujednačenog sastava i stoga obezbeđuju homogenu površinsku obradu, očvršćavanje i brzo sušenje, kao što sprečavaju pucanje površine. Svi su testirani i sertifikovani i laki za upotrebu i ručno i mašinski. Pogodni su za upotrebu na spoljnim i unutrašnjim površinama.

  Stručni članak 39493
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Cementna košuljica, mokri estrih?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 365 izvođača radova za područje Cementna košuljica, mokri estrih:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana