Za područje

  Estrih: koji izabrati i kakve su cene?

  Članak je pregledalo čak 29089+ korisnika
  Estrih je zapravo savremen pod, svojevrsna zamena za klasičnu cementnu košuljicu, koji se pravi na tri načina: izlivanjem, samorazlivanjem ili kao suva gradnja. Estrih je vrlo važan deo građevinskih radova na svakom objektu. Koristi se za ravnanje površina, za pravljenje kosina radi slivanja vode, može da bude i vezni konstrukcijski element ili površina koja će trpeti velika opterećenja. Kada se tokom gradnje sretnete s ovom temom, prva pitanja su: ko ih radi, koliko koštaju i kakvih vrsta ima? Pokušaćemo da vam pojasnimo šta treba da znate.
  Stručni članak 29089
  omiljen
  estrih izbor cene.JPG
  Imamo čak 365 izvođača radova za područje Cementna košuljica, mokri estrih:

  1. Vrste estriha

  Postoji više vrsta estriha koje se ugrađuju direktno na beton. Vrlo se često postavljaju tako da budu elastični ili plivajući. Od podloge su odvojeni fugnom od najmanje 4 mm. Isto tako, često se koristi i stirodur. Minimalna debljina estriha je između 4 i 5 cm. Kao međusloj se, uglavnom, postavlja polietilenska folija koja celom površinom podloge mora biti neprekinuta, u jednom komadu. Kada se radi plivajući estrih, trake estriha se postavljaju s preklopom ivica.

  Za novogradnju, a naročito pri sanacijama, naviše se radi plivajući estrih koji se izliva preko izolacije. Sloj izolacije u tom slučaju mora biti oko 1 cm, i u pod se ugrađuje stirodur otporan na pritisak, debljine 4 do 6 cm.

  2. Vrste vezivivnih materijala za estrih

  Za veziva se obično koristi neka vrsta cementnog estriha. To su smeše peska, cementa i vode. Za takav estrih su vrlo važni hemijski dodaci koji se biraju prema budućoj nameni, kao što je cementno-sulfatni. Karakteriše ga optimalna vlažnost, nije osetljiv na vlagu te je i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu. Estrih se meša ručno ili mašinski, pri čemu je mašinska priprema bolja jer se stvara homogenija masa.

  3. Armiranje estriha

  Da bi imali zateznu tvrdoću, određene vrste estriha se moraju armirati, a naročito oni deblji od 4,5 cm. Najčešće se za armiranje koristi varena Q mreža koja sprečava pucanje i ugrađuje se sa spoljne strane estriha.

  Novina na tržištu građevinskih materijala su metalna i polipropilenska vlakna. Ta se vlakna dodaju direktno u smesu estriha. Estrih s metalnim ili polipropilenskim vlaknima ima zateznu tvrdoću celom dužinom, ujednačeno i ravnomerno, pa je mogućnost pucanja minimalna.

  Vlakna za armiranje estriha
  Vlakna za armiranje estriha

  4. Cena estriha

  Želite li da nam pošaljete upit, znajte da izrada estriha spada u unutrašnje građevinske radove i njima se bave građevinske firme ili preduzeća specijalizovana za pravljenje podova, a na našem sajtu, Daibau.rs, naći ćete više takvih stručnjaka koji su naši saradnici. Cena za klasični, mokri estrih debljine 4-5 cm je 8-14 EUR/m2.

  samorazlivni estrih.JPG

  Samorazlivni estrih preko cevi za podno grejanje
  Samorazlivni estrih preko cevi za podno grejanje
  Stručni članak 29089
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Cementna košuljica, mokri estrih?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 365 izvođača radova za područje Cementna košuljica, mokri estrih:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana