Za područje

  Koji mokri estrih izabrati i kakve su cene

  Članak je pregledalo čak 2266+ korisnika
  Mokri estrih je savremena verzija nekadašnjih cementnih košuljica, premda može da se razlikuje od njih po hemijskom sastavu. Postao je praktična i vrlo tražena vrsta poda, a podovi su važan deo završnih građevinskih radova. Namena im je raznovrsna - mogu biti ravnajući sloj, kosina za odvod vode, vezni strukturni element ili površina za velika opterećenja. Ko ih pravi, koliko koštaju i koje vrste postoje?
  Stručni članak 2266
  estrih cena
  Imamo čak 365 izvođača radova za područje Cementna košuljica, mokri estrih:

  1. Vrste mokrog estriha

  Postoje razne vrste estriha, kako po sastavu tako i po načinu ugradnje. Oni su savremena verzija nekadašnjih cementnih košuljica. Jedna od vrsta je vezni estrih koji se postavlja direktno preko betona. Češći tip je elastičan ili plutajući estrih. Od podloge je odvojen slojem debljine najmanje 4 mm, a u tu svrhu se najčešće koristi stirodur. Minimalna debljina estriha kreće se od 4 do 5 cm. Polietilenska folija se koristi kao međusloj, i mora biti postavljena bez prekida. Trake folije koje se koriste za klizni estrih moraju se preklapati duž ivica.

  2. Vrste estriha prema načinu izvođenja

  U zavisnosti od načina izvođenja, razlikuju se plivajući, vezni i klizni estrih. Sami nazivi upućuju na to kako je estrih povezan sa slojem ispod njega.

  2.1. Plivajući estrih

  Plivajući estrih se najčešće koristi u novogradnji i pri renoviranju. Karakteristika ove vrste estriha je da se izliva direktno preko toplotne ili zvučne izolacije - zbog toga je od armirano-betonske ploče odvojen slojem izolacije, najčešće stirodura. Debljina izolacionog sloja mora biti 1 cm, a obično se postavlja na čvršći stirodur debljine 4-6 cm.

  2.2. Vezni estrih

  Kao što sam naziv kaže, vezni estrih se sipa direktno na podlogu. Postoje jednoslojne i višeslojne varijante ove vrste estriha. Bolje i čvršće prianjanje estriha na podlogu postiže se sredstvima za bolje prianjanje ili emulzijama.

  2.3. Klizni estrih

  Ova vrsta estriha je odvojena od podloge posebnim razdelnim slojem - spojem, odnosno, fugnom. Za razliku od plivajućeg i veznog estriha, klizni nema direktan kontakt sa bilo kojim drugim građevinskim slojem.

  3. Druge vrste mokrih estriha

  3.1. Ručno izlivanje ili klasični mokri estrih

  Klasični mokri estrih se sastoji od nešto suvlje betonske mešavine, koja se tokom izlivanja mora kvalitetno zagladiti, kako bi se dobila glatka podna površina.

  3.2. Samorazlivni mokri estrih

  Samorazlivni estrih se pravi od unapred pripremljene mešavine koja se na mestu ugradnje meša samo još sa vodom. Ova vrsta estriha ima dosta prednosti, kao što su manja potrebna debljina (od 2 cm) i potpuna oblaganje cevi podnog grejanja zbog tečnije betonske mešavine. Ako ćete svoj dom zagrevati podnim grejanjem, ovo poslednje je veoma važno, jer se jedino tako postiže optimalan i efikasan prenos toplote između cevi podnog grejanja kroz estrih u prostoriju.

  3.3. Suvomontažni ili suvi estrih

  Jedna od glavnih prednosti suvomontažnih estriha je činjenica da se mogu brzo i lako postaviti bez obzira na godišnje doba. Pored toga, odlikuje ih mala težina i niska potrebna visina poda, a pod je upotrebljiv odmah po završetku radova.

  3.4. Ručno izlivanje mokrog estriha

  Četvrta vrsta izvođenja mokrog estriha je pogodna uglavnom za manje površine i na onim mestima gde mehaničko izvođenje mašinama nije moguće zbog otežanog pristupa ili skučenosti prostora. Ručno pravljenje i izlivanje je idealno za renoviranje manjih prostorija i za popravku rupa nastalih prilikom popravke ili obnove instalacija.

  3.5. Mašinsko izlivanje mokrog estriha

  Mokri estrih se mašinski pravi od više slojeva, toplotne izolacije i betonskog završnog sloja, odnosno, takozvane košuljice. Takav estrih se izliva direktno preko izolacije. Nakon toga se izvodi završna betonska košuljica - najčešće u obliku plivajućeg poda. Glavna prednost plivajućih podova je u tome što su odvojeni od zidova, što zauzvrat sprečava prenos zvuka s estriha u prostoriju.

  Estrih je odličan za podno grejanje, pošto se cevi sistema jednostavno zaliju njime
  Mokri estrih je odličan za podno grejanje, pošto se cevi sistema jednostavno zaliju njime

  4. Vrste vezivnih materijala

  Upotreba mokrog cementnog estriha je skoro postala standard. Pravi se od peska, vezivo je cement, a smeši se dodaje i voda. Za ovakav estrih hemijski aditivi su važni i biraju se shodno nameni; takav je, recimo, cementno-sulfatni estrih. Ima optimalnu vlažnost, nije osetljiv na vlagu i može da se koristiti i za eksterijer i za enterijer. Mokri estrih se može mešati ručno ili mašinski, premda je mašinska priprema uvek bolja zbog homogenosti smese.

  5. Armiranje mokrog estriha

  Za zateznu čvrstinu estrihu je potrebno ojačanje, pa se preporučuje da se svaki mokri estrih deblji od 4,5 cm armira. Tipičan primer je zavarena Q mrežica koja sprečava pucanje i postavlja se ispod estriha. Novina na tržištu su metalna i polipropilenska vlakna. Vlakna se mešaju direktno u smesu za mokri estrih. Estrih sa polipropilenskim ili metalnim vlaknima ima istu zateznu čvrstinu po celoj dužini, tako da je mogućnost pucanja vrlo mala.

  6. Mokri estrih - cena za materijal i ruke

  Izrada podova, tačnije, estriha ili cementnih košuljica, tehnički gledano, spada u radove izlivanja podova te ih izvode firme i majstori specijalizovani za takvu vrstu posla. Budući da su stručno, profesionalno i kvalitetno urađeni podovi osnovni elementi na kojima se baziraju svi sledeći radovi u enterijeru, a umnogome zavisi i komfor boravka u budućoj kući, preporučujemo da ih prepustite kvalifikovanim majstorima, a takve možete naći među onima sa kojima sarađujemo. Klasični mokri estrih debljine 4-5 cm u proseku košta između 5 i 6 EUR/m2.

  Stručni članak 2266
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Cementna košuljica, mokri estrih?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 365 izvođača radova za područje Cementna košuljica, mokri estrih:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana