Za područje

  Kako se pravilno i kvalitetno suši estrih?

  Članak je pregledalo čak 11562+ korisnika
  Kvalitetan estrih je kompaktan, suv i bez pukotina. On je sloj koji se postavlja između betonske noseće ploče i podnih obloga, kao najbolja vrsta podloge za njih. Da bi estrih postao podloga po svim zahtevima standarda i kvaliteta, mora biti izveden po pravilima struke i osušen kako valja. Da bi se vreme sušenja estriha skratilo primenjuju se intenzivna ventilacija i zagrevanje.
  Stručni članak 11562
  omiljen
  kvalitetno susenje estriha
  Imamo čak 365 izvođača radova za područje Cementna košuljica, mokri estrih:

  Intenzivna ventilacija prostorija

  Da bi se estrih pravilno i što brže osušio, nakon isteka takozvanog zaštitnog roka, valja obezbediti intenzivnu ventilaciju objekta. Najbolje rešenje u tom smislu su kratkotrajne i jake promaje. Za ovako intenzivnu ventilaciju prozori i vrata se moraju držati otvorenim najmanje 5 puta u toku dana po najmanje 10 minuta. Zatim se sve ponovo zatvara. Kada su klimatski uslovi optimalni (kada je vlažnost spoljašnjeg vazduha niska) vreme provetravanja se može produžavati.

  Pažnja! Intenzivna ventilacija je efikasna samo ako je vlažnost spoljnog vazduha niža od vlažnosti unutrašnjeg. Zatvoreni ili prozori otvoreni samo na „kant/kip“ inhibiraju razmenu vazduha, što znatno smanjuje mogućnost sušenja. Ako se prozori stalno ostave na „kant/kip“, to neće biti dovoljno za brzo i efikasno sušenje. Sa druge strane, ako se ostavi konstantna promaja može doći do krivljenja površine estriha. Svakako, apsolutno se ne sme dozvoliti da kišnica kroz otvorene prozore navlaži estrih.

  Samorazlivni estrih

  Zagrevanje mokrog estriha

  Sušenje mokrog estriha se može ubrzati istovremenim i ujednačenim zagrevanjem prostorija. Zagrevanje pomaže da se podloga i dubinski brže osuši te da se smanji prenapregnutost na površini estriha. Zbog toga se čak i estrih koji se sasvim valjano sušio prirodnim putem, zagreva pre postavljanja podnih obloga. Vreme sušenja zavisi od debljine estriha, dovodne temperature, klimatskih uslova i ventilacije. Tokom sušenja i zagrevanja naročito se mora voditi računa o dovoljnoj i optimalnoj ventilaciji.

  U uputstvima proizvođača estriha stoji da je takozvani zaštitni period u kome se ništa ne sme raditi nakon izlivanja podloge, oko 2 nedelje, pa shodno tome i zagrevanje za neke vrste estriha počinje tek nakon minimalnih 14 dana, a najkasnije posle 16 dana*, dok se samorazlivne vrste estriha mogu zagrevati već nakon 3 dana, a najkasnije nakon 5 dana.* U oba slučaja, početna dovodna temperatura mora biti približno ista kao temperatura površine estriha, ali ne ispod +15°C. Na toj temperaturi se podloga zagreva jedan dan, a zatim postepeno povećava po stopi od 5°C dnevno, do maksimalno dozvoljenih 55°C. Maksimalna temperatura se održava toliko dugo da vreme zagrevanja (uključujući zagrevanje, održavanje i hlađenje) traje najmanje 11 dana. Zatim se struktura hladi, takođe postepeno, i to tempom od po 10°C dnevno.

  Klasični estrih

  Nakon završetka opisanog procesa zagrevanja, valja izmeriti procenat vlažnosti estriha, a to se vrši CM-aparatom.

  Više o pravilnom postavljanju estriha pročitajte u uputstvima za izvođenje estriha.

  *Zagrevanje tokom određenog perioda optimalno poboljšava proces sušenja. Zagrevanje se može obaviti i kasnije, ali obavezno pre postavljanja podnih obloga.

  Stručni članak 11562
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Cementna košuljica, mokri estrih?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 365 izvođača radova za područje Cementna košuljica, mokri estrih:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana