Za područje

    Sveži trendovi sa milanske nedelje dizajna uskoro u našim domovima

    Članak je pregledalo čak 2450+ korisnika
    Milanska nedelja dizajna je proslava veštine unutrašnjeg uređenja i arhitekture koja svakog proleća okupira ovaj italijanski grad. Prošle nedelje, hiljade brendova i dizajnera iz celog sveta, predstavljali su svoje najnovije ponude na raznim događajima, postavkama i pop-up izložbama, širom prestonice dizajna. Skoro četvrt miliona posetilaca u međuvremenu je preplavilo sajmište Ro, gde se ovaj sajam nameštaja, Salone del Mobile, i održavao - događaj koji se vratio u punoj snazi posle dve godine otkazivanja i odgađanja.
    Stručni članak 2450
    milanska nedelja dizajna glavna
    Imamo čak 2445 izvođača radova za područje Arhitektura, arhitekta:

    napisala: Špela Rogel

    Šetali smo celim gradom uzduž i popreko, a svakako i sajmom (pedometar na telefonu ne laže) ne bismo li pronašli sve naznake nadolazećih trendova: od teksture koja će biti na vašem sledećem kauču, do nijanse koja će uskoro biti na zidovima vašeg stana. Ako se poslednjih nekoliko godina sve vrtelo oko udobnosti i života kod kuće, dok je pandemija napolju besnela, ove godine se fokus pomerio na želju za preseljenjem: u druga vremena, u druge zemlje i delove sveta ili, jednostavno, iz zatvorenog na otvoreno - bilo gde - samo da je napolju.

    Savet stručnjaka iz firme ARHIM DOO

    1. Kada govorimo o projektovanju i opremanju enterijera, koji deo ovog posla oduzima najviše vremena i ujedno predstavlja i najteži deo posla? 

    Organizacija izvođenja. Dobrih izvođača je sve manje, ili su prezauzeti a zahtevi za preciznost izvođenja su sve viši.

    2. Koliko vremena u proseku je potrebno da bi se jedan kompletan projekat ralizovao? 

    U zavisnosti od obima posla, ali uglavnom 4-5 meseci. Mada je najpopularniji odgovor 3 meseca iako je u praksi najčešće neizvodljiv. Kvalitet često zahteva vreme.

    3. Koji trendovi se trenutno ističu u uređenju enterijera? 

    Svedene forme sa kvalitetnim materijalima i prefinjenim detaljima i skrivenim mehanizmima i okovom. Sa druge strane još uvek je prisutna želja za dekorativnim elementima, ali u osavremenjenoj formi. Nekada i u istom prostoru. Kada su pravilno izbalansirani to može da bude kvalitetna kombinacija, ali mora biti dobro odmerena i osmišljena.

    G-đa Svetlana Mladenović, ARHIM DOO

    1. Bukle

    Ako vam još nije dosta buklea - tog tako mekanog tekstila sa čvorićima koji se poslednjih godina sa Chanel jakni preselio na sve sofe na Instagramu - imate sreće. Ove godine u Milanu smo primetili najnovije, zaista osvežavajuće verzije ove tkanine. Kako i ne bismo, kada su bile toliko primamljivih boja! Nakon godina u kojima su glavno mesto zauzimale sive i belo-bež kombinacije, počele su da se pojavljuju smelije, prirodom inspirisane nijanse – na primer, zelena kao mahovina, italijanskog brenda Arflek, zatim rđavo-smeđa holandske kompanije Montis i zlatna dizajnera Sabe. Šta više, ne samo da su boje nove, smele i atraktivne već je sve više novih varijanti same teksture koje prevazilaze uobičajeno bukle-tkanje sa čvorićima, kao i meki moher, luksuzni kašmir te tvid inspirisan muškom odećom.

    Najuočljivije nove verzije buklea su obojene
    Najuočljivije nove verzije buklea su obojene
    Bukle zlatne boje
    Bukle zlatne boje

    2. Povratak tepiha

    Sa zadovoljstvom otkrivamo da podne prostirke - tepisi, ćilimi, staze - svih oblika i vrsta ponovo doživljavaju svoj trenutak. Ne samo da se vraćaju, već su postali sjajniji, smeliji i - da - dlakaviji. Prvi put smo videli prezentaciju trenda reditelja i dizajnera, Luka Guadađinina (Luc Guadagnino) u milanskom Spazio RT. Guadađininov tim je radio sa grafičkim dizajnerom Najdželom Pikom (Nigel Peake) iz Severne Irske, na kreiranju kolaža, vunenih i svilenih tepiha u primarnim bojama - estetski izgled koji je Guadađinino u saopštenju za štampu nazvao malo rokenrola - „a bit rock-and-roll.“

    Malo rokenrola, Luca Guadagnini u milanskom Spazio RT
    Malo rokenrola, Luca Guadagnini u milanskom Spazio RT

    Premda, boja je bila tek početak: kompanije su predstavile i mnogo zabavnije tepihe - i pahuljastije i dlakavije - nego što smo navikli. Beni Rugs je predstavio saradnju sa stilistom Kolinom Kingom (Colin King), dlakavu kolekciju u senf i krem nijansama. CC-Tapis je, pak, na sajmu pokazao ručno pleteni tepih koji je dizajnirao Duccio Maria Gambi, od šarolike gomile himalajske vune koja podseća na prsten od plišane šumske mahovine. Belgijska kompanija Evolution21 takođe se poigrala gomilama vune; njihovi ručno tkani ćilimi imaju meke paperjaste mrlje koje podsećaju na morske anemone.

    CC-Tapis je na sajmu pokazao ručno pleten tepih koji je dizajnirao Duccio Maria Gambi
    CC-Tapis je na sajmu pokazao ručno pleten tepih koji je dizajnirao Duccio Maria Gambi

    3. Nogari i osnove za nameštaj

    Nogari za stolove i stolice, koje smo nekada jedva primećivali, sada postaju sasvim upadljivi! Dodaju notu radoznalosti nameštaju. Fotelja Archibald  iz ograničene serije Poltron Frau – rezultat saradnje s argentinsko-španskim umetnikom Felipeom Pantoneom (Felipe Pantoneo) – postala je kombinacija iznenađujućeg tečnog okvira sa presvlakama od kože u boji, dok je Atelier Oi inspiraciju za novu osnovu stola Metropolis našao u lukovima rimskih palata (za Fendi Casa).

    Ograničena serija Poltron Frau - fotelja Archibald
    Ograničena serija Poltron Frau - fotelja Archibald

    Salone Satellite sajam je mesto na kom su se pojavili mladi dizajneri koji tek počinju svoje karijere, pa je tako meksički duo Design VA predstavio Walky, seriju razigranih stolica s antropomorfnim drvenim „cipelicama". Takođe je, na istom mestu, brend iz Lagosa predstavio delo Olufisaye Bakare, zajedno sa šarenom stolicom od spašenog drveta sa nogarom izrezbarenim u obliku ptice - prikazom mitske, beninske proročke ptice.

    Walky, serija razigranih stolica sa antropomorfnim drvenim nogarima
    Walky, serija razigranih stolica sa antropomorfnim drvenim nogarima

    4. Uticaji Japana

    Reklo bi se da je interesovanje za senzibilitet Japana i japanski dizajn na vrhuncu, iako je sama zemlja još uvek u velikoj meri zatvorena za strane posetioce. Cassina je svoju fotelju Soriana presvukla japanskim teksasom za ekskluzivnu seriju ove popularne fotelje.

    Cassina je svoju fotelju Soriana presvukla japanskim teksasom 
    Cassina je svoju fotelju Soriana presvukla japanskim teksasom

    AB Concept se, međutim, udružio sa firmom Calico Vallpaper kako bi kreirao Forest of Reflection, kolekciju tapeta koje deluju vrlo umirujuće, inspirisane promenom godišnjih doba na japanskom gorju. U međuvremenu, na sajmu, Duravit i Sebastian Herkner pretočili su minimalističku estetiku Japana u svoju Zencha seriju kupatila. Kvadratna kada, koja zaista okupira pažnju, inspirisana je spokojem i ritualom japanskih ceremonija čaja.

    Calico Vallpaper i Forest of Reflection, kolekcija tapeta koje deluju vrlo umirujuće inspirisana promenom godišnjih doba u japanskim planinama
    Calico Vallpaper i Forest of Reflection, kolekcija tapeta koje deluju vrlo umirujuće inspirisana promenom godišnjih doba u japanskim planinama

    5. Podesivi stočići

    Modularna sedišta su već duže vreme u trendu, a veći brendovi iz godine u godinu uvode nove oblike i načine transformacije sofa. Sada je sasvim očigledno da su stočići za kafu ili koktel-stočići, odnosno, noćni stočići postali personalizovani. Zapanjujuća je, recimo, serija Planck B&B Italia koja unosi boju i malo zabave u dnevnu sobu.

    Planck B&B Italia unosi boju i malo zabave u dnevnu sobu
    Planck B&B Italia unosi boju i malo zabave u dnevnu sobu

    Ili mermerni stočići Callisto Porada, od kojih mogu da se sastave razni kameni mozaici. Sa svojom slagalicom stočića od crvenog travertina i crnog granita, Luca Guadagnino studio je dopunio trend na drugačiji, više arhitektonski način, a Molteni&Co mu je dodao i suptilnije slojeve svojom zaokruženom Cleo kolekcijom.

    Molteni&Co i zaokružena kolekcija Cleo stočića
    Molteni&Co i zaokružena kolekcija Cleo stočića

    6. Svežina zelene

    Svesni smo toga da ste verovatno već pročitali desetine članaka o dominaciji zelene boje. Sudeći po ponudi na Milanskoj nedelji dizajna, jasno je da to, bar kratkoročno, ne vodi nikuda. Od garniture za sedenje boje limete - Paul Smith u saradnji sa De Padovom, do otrovno zelenih sprejeva koji se služe na prijemima Pin-Up magazina.

    Sofa u boji limete - Paul Smith u saradnji sa De Padovom
    Sofa u boji limete - Paul Smith u saradnji sa De Padovom

    Međutim, primetili smo i poseban segment u ovom zelenom trendu: bledozelenu. To je pomalo isprana verzija šumskog zelenila koju smo mnogo viđali u nedavnoj prošlosti. Neki je opisuju kao boju četinara ili alpsko-zelenu. Zapazili smo to i na tkaninama Luke Edvard Halla za Rubelli, kao i na tapaciranim komadima kolekcije Kartell - da ne pominjemo zelene teraco podove širom Milana. Čini se da se snažan uticaj zelene odnosi na kolektivnu potrebu da se ponovo poveže sa prirodom. Granica između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora je zamagljena i nestaje.

    Zelena tapacirana sofa Kartell
    Zelena tapacirana sofa Kartell

    7. Sedamdesete

    Posle skoro dve godine kod kuće, dizajneri su bili više nego spremni da se presele - i to je bilo očigledno na svakom koraku Milanske nedelje dizajna. Dečji oblici i boje inspirisani crtanim filmovima i Memfis pokretom su nestali. Na njihovo mesto dolazi nameštaj koji suptilno asocira na diskoteke, Halstonove fotografije i dizajn iz 1970-ih. Dimore Studio je u svojoj galeriji Dimore Milano izložio upravo takvu postavku (tepih sa printom leopardove kože, dimljeno staklo i svetlucavi hrom).

    U galeriji Rossana Orlandi u Milanu, različiti dizajneri za studio Se, kreirali su čitavu prostoriju na temu diskoteka
    U galeriji Rossana Orlandi u Milanu, različiti dizajneri za studio Se, kreirali su čitavu prostoriju na temu diskoteka

    Fiksacija tom decenijom, međutim, nije se zaustavila na tome. Lee Broom je prikazao seriju od šest lampi inspirisanih božanskom i brutalističkom arhitekturom 1970-ih. Studio Se je opremio celu prostoriju na temu diskoteke (sa sve neizostavnom disko-kuglom) u galeriji Rossana Orlandi u Milanu. Deo ove instalacije je i sofa slovenačke dizajnerke Nike Zupanc. Na sajmu Ro, izložbeni prostor Baxter bio je pun zaobljenog, niskog nameštaja u nijansama sive i patlidžana, a na Diorovoj baštenskoj zabavi, vazduh je bukvalno bio zasićen sedamdesetim godinama prošlog veka, zahvaljujući Italo fanki zvuku.

    8. Kamen na kamen

    Bez sumnje, jedinstvene kamene površine su u trendu na svim komadima nameštaja, kao i na podnim i zidnim površinama u domu. Sledeća velika stvar u kamenu? Boja. Mnogo boja. Najupečatljiviji primer za to bio je u Alcovi, gde je kompanija koja radi isključivo sa prirodnim kamenom, Solid Nature, u saradnji sa arhitektonskim studijom OMA i holandskom dizajnerkom Sabine Marcelis, preuzela donji nivo nekadašnje industrijske perionice. Ulazni portal izložbe u vidu kamenog luka u bojama bombona, napravljen od devet različitih ploča od polihromatskog oniksa, definitivno je postao jedan od najviše fotografisanih objekata te nedelje.

    Kupatilo Sabine Marcelis je isklesano od bledo-ružičastog oniksa (Solid Nature)
    Kupatilo Sabine Marcelis je isklesano od bledo-ružičastog oniksa (Solid Nature)

    Sabine Marcelis je predstavila kupatilo isklesano od bledo-ružičastog oniksa. Nijansa boje tipična za 1950-te ovde deluje divno moderno. Pored kamenog kreveta, OMA je izložio i prelepu biblioteku od Satin Verde mermera, sa policama od prugastog oniksa, prožetog žilama u boji mandarine. Izložba je jasno pokazala da kamen nije nužno samo površina, već i polje za eksperimentisanje.

    Pored kamenog kreveta, OMA je izložio i prelepu biblioteku od Satin Verde mermera, sa policama od prugastog oniksa, prožetog žilama u boji mandarine (Solid Nature)
    Pored kamenog kreveta, OMA je izložio i prelepu biblioteku od Satin Verde mermera, sa policama od prugastog oniksa, prožetog žilama u boji mandarine (Solid Nature)

    9. Visok sjaj

    Kao odraz u ogledalu! Ovogodišnji Salone je zaista blistao. U galeriji Nilufar, francusko-libanska dizajnerka Flavia Audi pokazala je svoja skulpturalno uokvirena ogledala u čije su ramove umetnute šarene veštice od smole. Tom Dikson (Tom Dixon) je palatu Serbelloni, u kojoj je taj britanski dizajner proslavio 20. godišnjicu svog brenda, ispunio hromiranim Melt lusterom. Čak su u kući Dior, uz dozvolu Filipea Starka (Prilippe Starck), ponovo predstavili kultnu stolicu Medallion, ovog puta u novom sjajnom ruhu.  

    Tom Dixon je palatu Serbeloni ispunio sjajem
    Tom Dixon je palatu Serbeloni ispunio sjajem

    10. Dobrodošli u „nova vremena"!

    Na Nedelji dizajna u Milanu, na vrlo zapaženoj i dobro posećenoj zajedničkoj izložbi pod pokroviteljstvom Muzeja arhitekture i dizajna (MAO) i Centra za kreativnost ( CZK) izabrani slovenački dizajneri predstavili su svoje inovativne proizvode i kritiku postojećih ekonomskih i društvenih sistema, nudeći drugačiji pogled na masovnu proizvodnju.

    Oni donose nove načine korišćenja, novu funkcionalnost i materijalnost koliko i brigu o zdravoj životnoj sredini i društvu. Zajedničko im je otkrivanje pozadine stvaranja proizvoda i želja da se čovečanstvo poveže u zajednicu kroz dobar dizajn. Svojim delima žele da saopšte da nas dizajn - nakon što su ga razdvojile pandemije, diskriminacija, rasizam i nacionalizam, nepoverenje u državne institucije, ekonomsko raseljavanje i klimatske promene - može ponovo povezati.

    Slovenački dizajneri kažu da dizajn može ponovo da nas poveže
    Slovenački dizajneri kažu da dizajn može ponovo da nas poveže
    Stručni članak 2450
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

    Imamo čak 2445 izvođača radova za područje Arhitektura, arhitekta:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 2445 izvođača radova za područje Arhitektura, arhitekta
    8.8
    0

    Projekt M


    10
    0

    MAIN ARCHITECTS


    9.3
    0

    MAGICAL DESIGNS


    9.7
    0

    PR ARHITEKTONSKA DELATNOST EURO-PRO GRADNJA


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana