Za područje
  Vreme je za štednju energije

  Tegola: bitumenski krovni pokrivač ili bitumenska šindra

  Članak je koristilo čak 3385+ korisnika
  Bitumenski krovni pokrivač, bitumenska šindra ili tegola su komercijalni nazivi za isti materijal koji se sve više koristi za pokrivanje različitih vrsta objekata. Tegola je posebno pogodna za pokrivanje manjih, pomoćnih objekata, dok se na krovovima kuća ređe sreće. Bitumen koji je osnovni element ovog materijala, mešavina je prirodnih i veštački stvorenih ugljovodoničnih jedinjenja.
  Stručni članak 3385
  tegola.jpg

  1. Bitumenski krovni pokrivač

  1.1. Bitumen

  Bitumen je crna, vodonepropusna, gusta tečnost. Prirodni se bitumen sastoji od čestica davno izumrlih organizama koji su se tokom hiljada godina pretvorili u bitumen, odnosno, naftu. Obično se odvaja od sirove nafte frakcionom destilacijom. Bitumenska šindra ili tegola se sastoje od bitumena, sloja staklene vune i mineralnog agregata. U prirodi nema mnogo ležišta bitumena, ali može da se se dobija postupkom odvajanja od sirove nafte. Taj proces se naziva frakciona destilacija.

  1.2. Istorija bitumena

  Bitumenska šindra je počela da se koristi kao pokrivač početkom prošlog veka. Tegola je prvo bila uobičajena uglavnom na ravnim krovovima ili krovovima sa vrlo niskim nagibom, a nakon Drugog svetskog rata počele su da se proizvode i bitumenske krovne ploče. U početku su bile slabog kvaliteta, ali vrlo jeftine te su se najviše koristile za pokrivanje pomoćnih objekata; međutim, vremenom su se kvalitet i karakteristike poboljšavale tako da su danas bitumenske ploče sasvim prihvatljiv materijal za pokrivanje kuća. Premda se tegola i dalje više koristi za pokrivanje manjih objekata, danas nije retka ni kao krovni pokrivač na kućama.

  Savet stručnjaka iz firme Molersko farbarske usluge D21 Kovilovo

  1. Koja je struktura tegole?

  Tegola predstavlja vrstu krovnog pokrivača. Ona se sastoji iz:

  1.površinske granule (dobijaju se usitnjavanjem stena)
  2.bitumen ( čini krov nepromočiv)
  3.staklena vlakna ( mogu biti organska i neorganska)
  4.samolepljivi pečati ( služe za vezivanje krovnog pokrivača u celinu)

  2. Koja je prednost tegole u odnosu na klasičan crep?

  Prednosti tegole u odnosu na crep je ta što se tegola lakše i brže postavlja. Lakša je od crepa i ne opterećuje krov, pa samim tim čuva i povećava trajanje konstrukcije. Još jedna prednost koju bih izdvojila je veliki izbor boja i oblika, pa se lako može uklopiti u neki urbani ali i ruralni dizajn.

  G-đa Danijela Grozdanović, Molersko farbarske usluge D21 Kovilovo

  2. Bitumenski krovni pokrivač – prednosti

  Najveća prednost bitumenskog krovišta je njegova mala težina, svega 3 kg/m2, pa je pogodan za sve vrste gradnje: kuća, nastrešnica, senica ili garaža. Tegola se takođe može postaviti na razne oblike krova, s različitim nagibima, od 3° do čak 90°, a njome se mogu pokrivati i neravne površine. Bitumenska šindra je takođe otporna na loše vremenske uslove, mehanička oštećenja i ima dug vek trajanja. Danas se proizvodi u raznim oblicima, kao biber-crep ili od pravougaonih do poligonalnih, različitih dimenzija i boja (najčešće u crvenoj, zelenoj i smeđoj) koje s godinama ne blede. Povrh svega, postavljanje tegole preko krova je sasvim jednostavan, lak i brz posao. I na kraju, ali ne manje važna, jeste i vrlo niska cena ovog materijala.

  3. Postavljanje tegole

  Prvo što treba da se uradi pre postavljanja tegole jeste da se proveri da li je površina krova sasvim suva. Ako jeste, ređaju se podložne trake na određenim razmacima i seku nožem ili skalperom, a preko njih ide šindra čiji se viškovi takođe odsecaju. Tegola se može položiti direktno na drvenu oplatu, vezivne ploče ili ivericu. Tegola se ekserima direktno zakiva za podlogu. Pogodni su bakarni, pocinkovani ili aluminijumski ekseri dužine oko 2-3 cm, sa posebno širokom glavom. Ivice krovišta, grebena i oluka formiraju se posebno dizajniranim elementima koji se mogu naći na tržištu. Tegola na grebenu treba da bude duplirana i naročito dobro pričvršćena. Ako ne može da se postavlja komad po komad, bitumenski crep je jedna od alternativnih mogućnosti.

  Krovni pokrivač od bitumena, poznatiji kao tegola, može vrlo jednostavno da se postavi
  Krovni pokrivač od bitumena, poznatiji kao tegola, može vrlo jednostavno da se postavi

  4. Tegola – cena m2

  Cena tegole zavisi od podloge koja se može napraviti od PVC ili kartona, od debljine bitumena, vrste nanosa, veličine, oblika i, naravno, proizvođača. Koliko može da košta tegola ili bitumenska šindra? Tegola će vas koštati od 5-10 EUR/m2.

  Ukoliko se odlučite za postavljanje tegole, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 3385
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 279 izvođača radova za područje Ravni krovovi:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 279 izvođača radova za područje Ravni krovovi:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE RAVNI KROVOVI?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana