Za područje
  CRAFTER rođendanska ponuda

  Popločavanje i materijali za popločavanje, cene

  Članak je koristilo čak 14968+ korisnika
  Popločavanje je lako dostupno rešenje za uređenje spoljnih površina. Danas su na tržištu u ponudi mnogovrsni materijali koji omogućavaju da se okućnica ili otvoreni javni prostori usklade s objektima i okolinom, bilo u sladu s savremenim zahtevima ili tradicijom. Pri izboru materijala za dvorište, treba da obratite pažnju na određene činioce o kojima ćemo ovde govoriti.
  Stručni članak 14968
  les, malgrove.JPG
  Imamo čak 1099 izvođača radova za područje Popločavanje:

  Popločavanjem dvorišta, prilaznog puta, pešačkih staza ili oko zasada drveća, najlakše ćete, vrlo vidljivo i suštinski, uticati na promenu izgleda i bolju funkcionalnost spoljnih prostora. Popločavanje je dobro rešenje i u finansijskom smislu, a pri tom je brzo i jednostavno. U slučaju kvara ili oštećenja, vrlo se lako menjaju komadi materijala ili delovi podzemnih instalacija. Popločane površine su bolje i za prirodnu sredinu od asfalta ili betona.

  Cena popločavanja se kreće između 10-17 EUR/m2.

  1. Kako se vrši popločavanje?

  Najbitnije za popločavanje je zapravo priprema terena, odnosno, površine koju treba popločati. Način pripreme te površine umnogome zavisi od namene i vrste materijala koja će se upotrebiti. Kako bi se obezbedila neophodna čvrstina tla, odstranjuje se sav humus pošto on neravnomerno naseda. Kada znaju kakvo će opterećenje površine biti i kolika treba da bude nosivost, iskusni izvođači radova znaju i koliko podloga mora biti tvrda. Kada se utvrde traženi parametri, sledi iskop sloja zemlje dubine 20-30 cm. Onda se prvo postavlja vodonepropusna tkanina. Da bi popločavanje bilo dugotrajno, vrlo je važno da i drenažni sloj bude dobro urađen. On se pravi nasipanjem različitih frakcija kamena, odnosno, masom različite veličine od peska do relativno krupnijih kamenčića. Taj drenažni sloj se stručno naziva tamponom. Potom na red dolazi ređanje rubnika i kanalica koji oivičavaju površinu. Poslednji sloj podloge je nasipanje piljevine preko koje ide popločavanje. Da bi se svi ovi slojevi tampona ujednačili, ravnomerno rasporedili i sabili do potrebne čvrstine koristi se tzv. vibro-ploča. Na kraju dolazi popunjavanje fugni; to znači da se kvarcni ili neki drugi pesak koji ne sadrži vapnenac posipa preko cele površine.

  2. Materijali za popločavanje

  Treba naglasiti da nije svaki materijal pogodan za popločavanje. Naročito je bitno i to da se izabere ono što će biti u skladu s kućom i okućnicom. Recimo da kineski kamen baš i ne ide uz planinsku kuću niti prani beton uz fasadu od opeke. Možda ne bi bilo zgorega da se o tome posavetujete i sa svojim arhitektom.

  2.1. Granitne kocke

  Granitne kocke ili, poznatija kaldrma, jedan su od najstarijih lokalnih materijala koji služi za popločavanje trgova, šetališta, manjih ulica i sličnih javnih površina. Popločavanje granitnim kockama primenjuje se naročito za zakrivljene i površine nepravilnih oblika, premda nije pogodno za veće nagibe niti mokre uslove. Granitne kocke se seku uglavnom u dimenzijama 5x5 cm, 8x8 cm ili 10x10 cm mada ima i onih 20x20 cm. U kvadratni metar staje 180 kocki od 5 cm, 100 kocki od 8 cm i 80 kocki po 10 cm.

  Cene granitnih kocki se kreću oko 32 EUR/m2 ili oko 0,2 EUR komad.

  Granitne kocke su jednostavan, lep i dugotrajan način popločavanja
  Granitne kocke su jednostavan, lep i dugotrajan način popločavanja

  2.2. Betonske prane ploče

  Betonske prane ploče se prave od posebne vrste betona, a onda se posebnim postupkom iz vlažnog agregata ispire vezivo. Za ovakvo popločavanje odlične su prilazne kolske i pešačke staze, prolazi, pločnici, ali i dvorišta. Gruba površina ovih ploča sprečava proklizavanje. Dimenzije betonskih pranih ploča se kreću od 40x40 cm do 60x60 cm.

  Popločavanje na ovaj način je vrlo pristupačno, jer prane betonske ploče koštaju između 1,5 EUR/m2 i 6 EUR/m2.

  Staze od betonskih ploča mogu se naći i pored modernih i pored rustičnih građevina
  Staze od betonskih ploča mogu se naći i pored modernih i pored rustičnih građevina

  2.3. Popločavanje betonom

  Neograničene mogućnosti oblika, boja, veličina i dodataka su ono što na tržištu čini betonske ploče toliko popularnim i traženim. U zavisnosti od agregata koji se koristi, pigmenta kojim se boje te završne obrade, betonske ploče mogu izgledati ama baš kako god da poželite. Ima betonskih ploča s reljefnim ili oštrim ivicama, a mogući su i načini obrade kojim se postiže da beton izgleda staro, istrošeno ili kao imitacija bilo kog kamena. Ako želite da jednoličnost betonskih površine na neki način razbijete, ploče se mogu postaviti u određenim razmacima ili bi se mogli postaviti rasteri, pa bi kroz njih mogla da izbija trava.

  Cena betonskih ploča se kreće od 10 do 30 EUR/m2.

  Betonske ploče kao rešetke ili rasteri pored kojih se probija trava razbijaju jednoličnost
  Betonske ploče kao rešetke ili rasteri pored kojih se probija trava razbijaju jednoličnost

  2.4. Popločavanje drvetom

  Drvo je odličan materijal za uređenje bašte i okućnice čak i kao materijal za popločavanje. Prirodna tekstura i struktura drveta sasvim su usklađene s rastinjem i biljem te drugim prirodnim materijalima oko kuće. Ipak, mora se povesti računa o izboru drveta za popločavanje. Najbolje i najdugotrajnije su vrste tvrdog drveta kao što su kesten ili hrast. Popločavanje drvetom izvodi se istim postupkom kao betonom. I ovde je najbitnija dobra drenaža podloge kako drvene oblice ne bi brzo počele da trule.

  Drvene oblice su vrlo lep i zanimljiv materijal za popločavanje
  Drvene oblice su vrlo lep i zanimljiv materijal za popločavanje

  Ukoliko se odlučite za popločavanje dvorišta ili okoline, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  Daibau.rs

   

  Stručni članak 14968
  Autor: DaiBau.rs
  Imamo čak 1099 izvođača radova za područje Popločavanje:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1099 izvođača radova za područje Popločavanje:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1099 izvođača radova za područje Popločavanje
  9.8
  0

  ARMING DOO BEOGRAD

  Beograd
  8.7
  0

  POSTAVLJANJE BEHATON PLOČA BIBI BET

  Velika Vrbnica
  8.7
  0

  ARK BEHATON I BETONSKE OGRADE DOO OBROVAC

  Obrovac
  9.6
  0

  DEKO-BETON DOO NOVI SAD


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE POPLOČAVANJE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana